Cum îți dai seama dacă bateria smartphone-ului tău este pe moarte

Cum îți dai seama dacă bateria smartphone-ului tău este pe moarte

Dacă citești acest articol, probabil o faci pentru că smartphone-ul tău se comportă ciudat sau ești îngrijorat de faptul că bateria se apropie de sfârșitul vieții sale. Și ai motive întemeiate să te îngrijorezi cu privire la longevitatea bateriilor smartphone-urilor. Indiferent cât de bine îți tratezi dispozitivul mobil, în cele din urmă bateria își va pierde capacitatea de a menține încărcătura, iar smartphone-ul sau tableta ta va avea nevoie de service. Ești curios să afli cât de durabilă este bateria unui smartphone cu Android? Sau poate vrei să știi care sunt semnele care arată că bateria iPhone-ului tău este pe terminate? Atunci, citește mai departe:

Reclamă

Uzura bateriei este inevitabilă

Bateriile smartphone-urilor au evoluat mult de la începuturile dispozitivelor mobile. Smartphone-urile moderne folosesc baterii litiu-ion, care au o densitate energetică mare (ceea ce înseamnă că pot stoca mult mai multă energie decât bateriile mai vechi, în același volum), cântăresc foarte puțin și pot fi încărcate relativ repede. Însă, la fiecare încărcare și descărcare, toate bateriile dezvoltate până în prezent își pierd o parte din capacitatea de a menține încărcătura. Energia este stocată prin transformarea curentului electric în energie chimică și, în timp, materialele din interiorul bateriei se degradează din cauza acestui proces. Dacă vrei mai multe detalii despre motivul pentru care bateriile se uzează în timp, iată un articol care explică mai detaliat acest lucru.

Așadar, cât durează de fapt bateria unui smartphone? Ei bine, tehnologia actuală permite aproximativ 4-500 de cicluri de încărcare-descărcare (de la 100% la aproximativ 20% și apoi din nou la 100%) înainte ca o baterie să înceapă să-și piardă capacitatea într-un ritm accelerat.

Indiferent de marca și modelul smartphone-ului, bateriile îmbătrânesc într-un ritm similar

Indiferent de marca și modelul smartphone-ului, bateriile îmbătrânesc într-un ritm similar

Dacă estimăm un ciclu complet pe zi, acest lucru echivalează cu aproximativ doi ani de utilizare. După aceste 4-500 de cicluri, capacitatea bateriei (care se măsoară în miliamperi-oră sau mAh) va fi mai mică decât 80% din valoarea sa inițială. La scurt timp după aceea, bateria va începe să se deterioreze rapid. Dacă bateria ta se comportă deja defectuos sau dacă ai smartphone-ul de peste doi ani, ar trebui să fii atent la aceste semne:

Reclamă

Cum îți dai seama dacă bateria smartphone-ului tău este pe moarte

Ai făcut tot posibilul să protejezi bateria (sau poate că nu), dar acum bateria începe să-ți facă probleme. Cum îți dai seama dacă este pe moarte? Atât pe dispozitivele cu Android, cât și pe iPhone și iPad, uzura bateriei nu se manifestă brusc. Chiar și o baterie sănătoasă își va diminua capacitatea în timp, dar o va face foarte încet. Însă, odată ce ajunge la aproximativ 80% din capacitatea inițială, efectele sunt mult mai vizibile și pot interfera cu utilizarea normală a smartphone-ului. Iată opt semne care arată că bateria ta ar trebui înlocuită:

1. Procentul bateriei scade imediat după scoaterea încărcătorului

În mod normal, bateria ar trebui să rămână la 100% timp de cel puțin câteva minute după ce a fost încărcată complet. Las-o să ajungă la 100%, scoate încărcătorul și urmărește procentul bateriei. Dacă acesta scade imediat cu câteva procente, fără a-l folosi, ar trebui să începi să te gândești la înlocuirea bateriei.

2. Încărcarea durează mai mult, în special ultimele câteva procente

Monitorizează timpul de încărcare. Dacă smartphone-ul tău are nevoie de mult mai mult timp pentru a se încărca (să zicem o oră și jumătate față de o oră când era nou), folosind același încărcător ca înainte, cu siguranță există o problemă. Mai mult, dacă încărcarea ultimelor câteva procente durează o veșnicie, ar fi bine să începi să cauți o baterie de schimb (sau un service).

Atenție la timpul de încărcare extrem de lung

Atenție la timpul de încărcare extrem de lung

3. Smartphone-ul se închide la un procent de baterie mai mare decât în mod normal

Un smartphone cu o baterie bună ar trebui să scadă până la unu sau chiar zero procente până când se oprește. Majoritatea smartphone-urilor moderne te avertizează cu 30 de secunde înainte de a declanșa oprirea automată, astfel încât să ai timp să-ți salvezi munca. Cu toate acestea, dacă vezi că se oprește la procente mai mari (cum ar fi 10-15% sau chiar mai mult), bateria ar trebui înlocuită.

4. Bateria rezistă mult mai puțin

După cum am menționat mai sus, odată ce bateria depășește un anumit număr de cicluri de încărcare-descărcare, capacitatea sa începe să scadă rapid. Dacă smartphone-ul tău rezistă mult mai puțin decât atunci când l-ai cumpărat, acesta ar putea fi un semn că bateria se apropie de sfârșitul duratei sale de viață. Atenție, însă, deoarece bateria se poate descărca mai repede și din cauza utilizării crescute sau a aplicațiilor care consumă baterie în fundal. Pentru a te asigura că este vorba de baterie, verifică dacă timpii de utilizare nu s-au schimbat și dacă nu ai instalat aplicații noi care ar putea descărca bateria mai repede.

Nu este nimic mai rău decât să-ți moară smartphone-ul în mijlocul unei activități în aer liber

Nu este nimic mai rău decât să-ți moară smartphone-ul în mijlocul unei activități în aer liber

5. Smartphone-ul sau tableta ta se oprește atunci când folosești aplicații care consumă multă energie

Dacă bănuiești că bateria este pe moarte, fă următorul experiment: cu bateria la un nivel de 20%, încearcă să folosești camera pentru a înregistra un videoclip. Dacă smartphone-ul se închide rapid sau înainte de a ajunge la 1 sau 2%, înseamnă că bateria este pe ducă. Motivul pentru care ar trebui să încerci să folosești camera foto este simplu: este unul dintre sistemele (dacă nu sistemul) care consumă cea mai multă baterie pe un smartphone. Dacă bateria este pe moarte, aceasta nu poate furniza suficient curent camerei, iar dispozitivul se oprește.

6. Smartphone-ul se încălzește în timpul încărcării

Căldura este un produs secundar normal al încărcării unei baterii, așa că nu trebuie să-ți faci griji dacă telefonul se încălzește după ce îl conectezi. Totuși, ar trebui să-ți faci griji dacă acesta devine prea fierbinte pentru a fi atins. Nu trebuie să măsori exact temperatura (și fiecare smartphone are o soluție de răcire diferită, astfel încât temperatura poate fi foarte diferită de la un model la altul), ci doar să atingi smartphone-ul după zece sau cincisprezece minute de încărcare. Dacă este foarte fierbinte, este posibil ca bateria să fie pe moarte, așa că fii atent și la alte semne.

Reclamă

7. Bateria se umflă

Pe măsură ce degradarea își pune amprenta, bateria devine din ce în ce mai fierbinte în timpul încărcării, ceea ce, la rândul său, o face să se degradeze mai repede și așa mai departe. După un anumit punct, bateria începe să emită gaze (toxice), care sunt apoi reținute în carcasa bateriei (deoarece bateria este sigilată). Odată ce se întâmplă acest lucru, carcasa bateriei începe să se umfle, împingându-se prin smartphone. Dacă ecranul sau capacul din spate al smartphone-ului este vizibil îndoit, oprește-te imediat din a mai utiliza smartphone-ul, nu-l mai încărca din nou (nici măcar o dată) și înlocuiește bateria cât mai curând posibil. Dacă continui să îl folosești, riști să deteriorezi smartphone-ul, să inhalezi gaze toxice sau chiar să dai foc dispozitivului!

Când bateria se umflă, nici măcar cele mai rezistente smartphone-uri nu o pot conține

Când bateria se umflă, nici măcar cele mai rezistente smartphone-uri nu o pot conține

8. Telefonul pornește numai atunci când este introdus în priză

Ultimul semn că bateria ta este pe moarte este, ei bine, faptul că încetează complet să funcționeze. Asta înseamnă că bateria nu mai poate menține nicio sarcină, smartphone-ul nu se aprinde, iar singura modalitate de a-l alimenta este conectarea la un încărcător. Când se întâmplă acest lucru și, în cele din urmă, îl pornești, s-ar putea să vezi că bateria este la 100%, dar se va opri imediat la scoaterea încărcătorului. Este timpul să începi să cauți o baterie de schimb!

Ultimul simptom este cel mai evident: nu este alimentat decât dacă este conectat la un încărcător

Ultimul simptom este cel mai evident: nu este alimentat decât dacă este conectat la un încărcător

Acestea sunt, deci, cele opt semne că bateria smartphone-ului tău cedează.

Ce pot face dacă bateria smartphone-ului meu este pe ducă?

Ok, deci acum ești sigur că bateria ta mai are doar câteva încărcări înainte de a-și pierde în sfârșit capacitatea de a porni telefonul. Ce ar trebui să faci în continuare? Din păcate, pentru majoritatea smartphone-urilor moderne și în special pentru dispozitivele Apple, singura soluție este să îl duci la un atelier de reparații. Înlocuirea bateriei este o operațiune de rutină și nu ar trebui să afecteze funcționalitatea dispozitivului tău. De obicei, unui tehnician îi ia între 10 și 60 de minute pentru a înlocui bateria, iar piesele noi sunt disponibile pentru aproape orice smartphone modern.

Poate te întrebi: ar trebui să încerc să înlocuiesc singur bateria? Răspunsul depinde de cât de îndemânatic ești cu o șurubelniță. La aproape toate smartphone-urile moderne, trebuie să treci de carcasele lipite, de o mulțime de șuruburi și chiar de câțiva conectori pentru a ajunge la baterie. Și chiar și atunci, bateria în sine este lipită de șasiu, așa că pentru a o scoate este nevoie de răbdare. Dacă vrei să încerci să o înlocuiești singur, mai întâi uită-te la un tutorial sau două pe YouTube, ar trebui să fie multe disponibile. Îți recomandăm canalul YouTube iFixit pentru reparații detaliate la diverse dispozitive mobile. Apoi, asigură-te că ai toate uneltele și piesele de schimb. Alocă-ți timp pentru a înțelege procedura și a o efectua. Și, în cele din urmă, pornește cu așteptări reduse 🙂

Nu ezita să înlocuiești bateria, nu deteriorează aparatul dacă o faci corect

Nu ezita să înlocuiești bateria, nu deteriorează aparatul dacă o faci corect

NOTĂ: Dacă înlocuiești singur bateria, asigură-te că o arunci în mod corespunzător. În primul rând, izolează bornele sau firele bateriei pentru a preveni scurtcircuitele, apoi du bateria la un centru local de colectare a bateriilor. Nu o arunca la coșul de gunoi. Bateriile cu litiu sunt extrem de inflamabile dacă sunt supuse unor deteriorări mecanice, ca să nu mai vorbim de faptul că gazele eliberate sunt otrăvitoare.

De obicei, înlocuiești bateria sau întregul smartphone?

Sperăm că ghidul nostru te ajută să diagnostichezi problemele pe care le ai cu smartphone-ul tău. Înainte de a părăsi această pagină, suntem curioși să aflăm: de câte ori ai înlocuit bateria la dispozitivele tale? Ai făcut-o singur sau ai mers la un atelier de reparații? Sau poate nu te-ai deranjat niciodată să schimbi bateria și ai înlocuit pur și simplu dispozitivul? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne!

Descoperă: Smartphone Android Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete iOS Recomandate