Standarde de încărcare rapidă: Câte există? Care sunt diferențele?

Standarde de încărcare rapidă: Câte există? Care sunt diferențele?

În prezent, foarte multe smartphone-uri sunt compatibile cu tehnologiile de încărcare rapidă. Prin utilizarea acestor tehnologii, smartphone-urile noastre se pot încărca mult mai repede decât o făceau smartphone-urile mai vechi. Acest lucru nu poate fi decât pozitiv, având în vedere cât de rapide au devenit procesoarele moderne și de câtă energie au nevoie smartphone-urile noastre. Din păcate, există o mulțime de standarde diferite de încărcare rapidă folosite de producătorii de hardware și, deși unele sunt compatibile între ele, altele nu sunt. Dacă vrei să știi mai multe despre standardele de încărcare rapidă și ce diferențe sunt între ele, continuă să citești:

Reclamă

Cum funcționează încărcarea rapidă?

Încărcarea rapidă este o facilitate oferită de multe smartphone-uri, indiferent dacă vorbim despre modele premium sau despre cele mai ieftine. Evident, încărcarea rapidă este o tehnologie cu ajutorul căreia smartphone-urile își încarcă bateriile mai rapid decât în mod obișnuit, cel puțin până la momentul în care bateriile ajung la un anumit nivel de energie. Și totuși, cum funcționează?

Răspunsul este atât simplu, cât și complicat: există mai multe standarde de încărcare rapidă și toate sunt diferite de celelalte. Totuși, au un lucru în comun: încărcarea rapidă trimite mai mult curent electric către baterie și astfel o forțează să se încarce mai repede.

Un iPhone încărcându-și bateria

Un iPhone încărcându-și bateria

Smartphone-urile și tabletele moderne au, de obicei, cabluri de încărcare cu un conector USB Type-A sau Type-C la un capăt și diverse tipuri de conectori USB la celălalt. iPhone-urile folosesc conectorul Apple Lightning, în timp ce în prezent, smartphone-urile cu Android folosesc de obicei conectori USB Type-C. Cele mai vechi utilizau pe conectori mini-USB. Se găsesc chiar și cabluri universale cu toate aceste trei tipuri de conectori, ce se potrivesc la toate smartphone-urile și tabletele moderne, așa cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Cablu universal de la Belkin cu conectori Micro-USB, USB-C și Lightning

Cablu universal de la Belkin cu conectori Micro-USB, USB-C și Lightning

Capătul cu conectorul USB Type-A al cablului se introduce în încărcător sau în altă sursă de alimentare. Unele cabluri folosesc porturi USB 2.0, iar altele utilizează porturi USB 3. Punctul comun al tuturor cablurilor de încărcare pentru smartphone-uri este faptul că toate se bazează pe tehnologia USB (Universal Serial Bus). Acest standard spune că porturile USB 2.0 trebuie să ofere 0,5 amperi folosind 5 volți pentru 2,5 wați. Specificația USB 3.0 oferă până la 1,5 amperi de curent la 5 volți și o putere maximă de 7,5 wați. Specificațiile USB 3.1 și USB 3.2 suportă valori ale curentului electric de până la 5 amperi, folosind un voltaj care poate ajunge până la 48 de volți și poate să ofere o putere maximă de 100 de wați, urcând teoretic până la 240 de wați.

Specificații implicite ale standardelor USB

Specificații implicite ale standardelor USB

Volții măsoară voltajul, amperii măsoară curentul și wații măsoară puterea electrică. Produsul volților cu amperii este egal cu wații. Nu există o combinație minimă de volți, amperi sau wați care să indice încărcarea rapidă. Nu există niciun factor comun între acestea pentru că producătorul smartphone-ului poate alege să crească voltajul, ori amperajul, ori chiar pe ambele, pentru a obține o putere electrică mai mare. După cum vezi în tabelul de mai sus, USB 2.0 și USB 3.0 oferă o putere de încărcare mică și ar dura mult timp să încarci bateria unui smartphone modern folosind doar caracteristicile standard ale tehnologiei USB. Acesta este motivul pentru care au fost dezvoltate USB Power Delivery și alte standarde de încărcare. În prezent, majoritatea smartphone-urilor și tabletelor acceptă un tip sau altul de încărcare rapidă, ceea ce le permite să primească mai multă putere și să scadă semnificativ timpul de încărcare.

Pe scurt, încărcarea rapidă se traduce în mai multă putere electrică trimisă către bateria unui smartphone sau a unei tablete.

Reclamă

Câte standarde de încărcare rapidă există?

Deși suntem recunoscători că există standarde de încărcare rapidă, din păcate, acestea sunt multe, iar diverși producători de hardware creează și utilizează versiuni diferite. La momentul scrierii acestui articol, există zeci de standarde diferite de încărcare rapidă utilizate de obicei, deși unele dintre ele nu sunt tocmai „originale”, deoarece se bazează pe standardele altor companii. Cele mai importante standarde de încărcare rapidă sunt USB PD (USB Power Delivery), Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging, Apple Fast Charging, Huawei SuperCharge, Motorola TurboPower, Oppo Vooc și MediaTek Pump Express. Pentru o imagine de ansamblu rapidă a specificațiilor lor principale, citește tabelul de mai jos:

Caracteristicile standardelor de încărcare rapidă

Caracteristicile standardelor de încărcare rapidă

Acum hai să discutăm puțin despre detaliile celor mai comune standarde de încărcare rapidă:

USB-PD (Universal Serial Bus Power Delivery)

Porturile USB se găsesc pe majoritatea dispozitivelor moderne, inclusiv smartphone-uri. Telefoanele folosesc USB nu doar pentru a transfera date ci, mai important, pentru a-și încărca bateriile. Pe măsură ce capacitatea bateriilor a crescut de-a lungul anilor, a crescut și nevoia noastră de a le încărca mai repede. Astfel a luat naștere standardul USB Power Delivery, care oferă:

  • Niveluri crescute de putere de până la 240 de wați
  • Direcția de alimentare nu mai este fixă, ceea ce înseamnă că încărcarea poate avea loc în ambele sensuri și poți, de exemplu, să-ți folosești smartphone-ul pentru a încărca un alt dispozitiv
  • Încărcare rapidă la voltaje între 5 și 48 de volți, și 0,5, 0,9, 1,5, 3, sau 5 amperi și poate oferi o putere maximă de 240 de wați

USB-PD este un standard de încărcare rapidă pe care îl poți găsi atât pe smartphone-uri cât și pe alte dispozitive precum laptopuri, monitoare, unități de stocare portabile. Are avantajul semnificativ de a fi un standard de încărcare deschis, gratuit și foarte scalabil, pe care orice producător îl poate folosi și implementa în dispozitivele sale. Notabil, Samsung folosește USB-PD pe majoritatea, dacă nu chiar pe toate smartphone-urile sale, inclusiv pe cele de top, precum Samsung Galaxy S22 sau S22 Ultra.

Samsung Galaxy S22 folosește USB-PD

Samsung Galaxy S22 folosește USB-PD

Qualcomm Quick Charge

Qualcomm Quick Charge este cel mai popular standard de încărcare rapidă din lume și este folosit pe sute, dacă nu mii de dispozitive diferite, precum smartphone-uri și încărcătoare. Este dezvoltat de Qualcomm și funcționează cu procesoarele Snapdragon pentru dispozitivele mobile. Totuși, nu toate smartphone-urile care au un chipset Snapdragon acceptă și încărcarea rapidă. Aceasta este o caracteristică opțională pe care fiecare producător poate alege să o includă pe smartphone-urile și tabletele sale. Până în prezent, Qualcomm a finalizat cinci versiuni de bază ale standardului propriu Quick Charge, toate fiind compatibile cu cele anterioare lor:

  • Quick Charge 1: până la 6,3 volți, maxim 1,5 amperi și 10 wați. Îți aduci aminte că dacă înmulțești volții cu amperii calculezi numărul de wați? Ei bine, 6,3 volți înmulțit cu 1,5 amperi reprezintă aproximativ 10 wați.
  • Quick Charge 2: 5, 9, 12 și 20 de volți, maxim 3 amperi și 18 wați. Puterea electrică maximă este obținută atunci când se folosești un input de 9 volți și 2 amperi, ceea ce înmulțit îți dă 18 wați.
  • Quick Charge 3 și 3+: 3,6 până la 20 de volți, maxim între 2,6 și 4,6 amperi și 36 de wați. Oferă puterea electrică maximă atunci când se utilizează un input de 12 volți și 3 amperi, ceea ce înseamnă un total de 36 de wați.
  • Quick Charge 4 și 4+: similar cu Quick Charge 3.0, dar adaugă suport pentru modul USB-PD (USB Power Delivery Mode), care este un alt standard de încărcare rapidă. Specificațiile compatibile cu modul USB-PD al Quick Charge 4 sunt de 5 sau 9 volți și între 3 și 21 de volți pentru USB-PD 3.0 PPS (Programmable Power Supply) și un maxim de 3 amperi și 27 de wați.
  • Quick Charge 5: lansat în 2020 și prezent doar pe chipset-urile Snapdragon 888 și 888+. Poate utiliza mai mult de 20 de volți și 5 amperi, permițând o putere maximă de încărcare de peste 100 de wați!

Doar câteva smartphone-uri acceptă în acest moment Qualcomm Quick Charge 5, precum Asus ROG Phone 5, Nubia RedMagic 6 Pro sau Xiaomi Mi10 Ultra. Poți găsi lista completă a dispozitivelor care acceptă Qualcomm Quick Charge, sortate după versiune, în acest fișier PDF: Qualcomm Quick Charge Technology Device List.

Reclamă

Samsung Adaptive Fast Charging

Samsung Adaptive Fast Charging este un standard de încărcare rapidă bazat pe Qualcomm Quick Charge 2.0 și compatibil cu încărcătoarele care acceptă acest standard. Se găsește pe multe smartphone-uri Samsung, inclusiv pe unele smartphone-uri high-end lansate în ultimii doi ani, precum Samsung Galaxy S20 or S20+.

Samsung Galaxy S20 folosește Samsung Adaptive Fast Charging

Samsung Galaxy S20 folosește Samsung Adaptive Fast Charging

Apple Fast Charge

Apple a ales să folosească standardul USB PD (USB Power Delivery) pentru încărcarea rapidă Apple Fast Charge de pe iPhone-urile sale, începând cu iPhone 8 și iPhone X. Totuși, niciunul dintre iPhone-urile vândute de Apple nu include în pachet încărcătoare compatibile cu USB PD. Cu alte cuvinte, ultimele modele de iPhone acceptă încărcarea rapidă, dar încărcătoarele lor implicite nu o fac. Hei, în prezent, unele nici măcar nu includ vreun încărcător! Asta înseamnă că Apple te forțează să cumperi separat încărcătoare și cabluri compatibile USB-PD, dacă vrei să-ți încarci rapid iPhone-ul.

Apple 96W USB-C Power Adapter

Apple 96W USB-C Power Adapter

În plus, potrivit Apple, pentru ca încărcarea rapidă să funcționeze pe iPhone, va trebui să folosești un cablu Apple USB-C către Lightning și fie unul dintre adaptoarele de alimentare Apple 18W, 20W, 29W, 30W, 61W, 87W sau 96W USB-C, fie un adaptor compatibil de la o terță parte care acceptă USB Power Delivery (USB-PD). Pare cam lacom, nu-i așa?

Motorola TurboPower

Motorola TurboPower este un standard de încărcare rapidă întâlnit pe smartphone-urile Motorola, care se bazează, de asemenea, pe Qualcomm Quick Charge. Asta înseamnă că ar trebui să fie compatibil cu încărcătoarele care acceptă QC. Ultima versiune a acestui standard de încărcare rapidă se numește Motorola TurboPower 30 și este compatibil și cu USB-PD.

Încărcător Motorola TurboPower 30

Încărcător Motorola TurboPower 30

MediaTek Pump Express

MediaTek Pump Express este un standard de încărcare rapidă dezvoltat de MediaTek și poate fi găsit pe smartphone-urile care au procesoare MediaTek. Deși MediaTek se află în competiție cu Qualcomm, standardul de încărcare rapidă MediaTek Pump Express este compatibil cu Qualcomm Quick Charge, ceea ce este excelent.

Un încărcător care acceptă MediaTek Pump Express

Un încărcător care acceptă MediaTek Pump Express

OnePlus Dash/Warp Charge, Oppo VOOC/Super VOOC

OnePlus Dash Charge este bazat pe tehnologia de încărcare rapidă VOOC de la Oppo, iar cele două ar trebui să fie compatibile între ele. Este folosită și de Realme pe dispozitivele sale, dar sub un nume diferit: Dart Charge. Deși acestea sunt unele dintre cele mai rapide standarde de încărcare rapidă din lume, au marele dezavantaj de a nu fi compatibile cu alte standarde.

Smartphone-urile ce folosesc aceste standarde de încărcare rapidă se pot încărca rapid doar cu încărcătoarele producătorilor lor, deoarece au nevoie de niște circuite speciale integrate în încărcătoare. Acestea nu funcționează cu încărcătoare de la terți realizate de alte companii decât producătorii lor.

Încărcător și cablu OnePlus Fast Charge

Încărcător și cablu OnePlus Fast Charge

Huawei SuperCharge și SuperCharge 2.0

Huawei SuperCharge și versiunea sa 2.0 sunt două standarde de încărcare rapidă ce aparțin companiei Huawei. Pot să ofere până la 10 volți și 4 amperi, la o putere electrică maximă de 40 de wați. Acestea sunt compatibile și cu Qualcomm Quick Charge.

Încărcător Huawei SuperCharge

Încărcător Huawei SuperCharge

Ce se întâmplă atunci când îți încarci smartphone-ul folosind un încărcător rapid de la o altă companie cu o altă tehnologie de încărcare?

Da, poți folosi orice încărcător pentru a încărca orice smartphone, deoarece toate încărcătoarele sunt compatibile între ele. Însă, în cel mai rău caz, s-ar putea ca smartphone-ul tău să se încarce încet, folosind cea mai mică tensiune și amperaj compatibile atât cu smartphone-ul tău, cât și cu încărcătorul. Nu te aștepta să-ți poți încărca rapid smartphone-ul folosind un încărcător rapid de la o altă companie cu o altă tehnologie de încărcare rapidă încorporată în el. Unele standarde de încărcare rapidă sunt compatibile cu altele, ceea ce înseamnă că este posibil să beneficiezi de încărcare rapidă atunci când combini încărcătoare și dispozitive cu standarde compatibile. Cu toate acestea, apar foarte multe posibilități dacă faci asta și lucrurile s-ar putea să nu meargă întotdeauna așa cum te aștepți. De obicei, pentru a obține cea mai rapidă viteză de încărcare pentru un smartphone, trebuie să folosești încărcătorul și cablul incluse în pachet, cu excepția iPhone-urilor, pentru care trebuie să cumperi separat un încărcător rapid.

Ești mulțumit de încărcătorul rapid pe care l-ai primit cu smartphone-ul tău?

Noi preferăm să folosim încărcătoarele primite împreună cu smartphone-urile noastre, dacă există, și să evităm să folosim alte încărcătoare decât cele acceptate oficial de smartphone-urile pe care le avem. Cu toate acestea, folosim ocazional și încărcătoare împrumutate, chiar dacă asta înseamnă să așteptăm mai mult timp pentru a ne încărca dispozitivele. Și tu faci la fel? Care este standardul de încărcare rapidă pe care îl preferi? Ești mulțumit de încărcătorul pe care l-ai primit împreună cu smartphone-ul tău? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Blog Economisire energie Hardware și sunete iOS Recomandate