Standarde de încărcare rapidă: Câte există? Care sunt diferențele dintre ele?

Există multe smartphone-uri care oferă suport pentru tehnologiile de încărcare rapidă. Prin utilizarea lor, smartphone-urile se încarcă mult mai rapid decât puteau să o facă telefoanele mai vechi. Acest lucru nu poate fi decât pozitiv, având în vedere cât de rapide au devenit procesoarele moderne și cât de multă energie le trebuie. Din păcate, există o mulțime de standarde diferite de încărcare rapidă, folosite de producătorii de hardware și, deși unele sunt compatibile între ele, altele nu sunt. Dacă vrei să știi mai multe despre standardele de încărcare rapidă și cum diferă între ele, citește acest articol:

Cum funcționează încărcarea rapidă?

Încărcarea rapidă este o facilitate oferită de multe smartphone-uri, indiferent dacă vorbim despre modele premium sau despre modele cu prețuri reduse. Evident, încărcarea rapidă este o tehnologie cu ajutorul căreia smartphone-urile își încarcă bateriile mai rapid decât în mod obișnuit, cel puțin până la momentul în care bateriile ajung la un anumit nivel de energie. Și totuși, cum funcționează?

Răspunsul este și simplu dar și complicat: există mai multe standarde de încărcare rapidă și toate sunt diferite de celelalte. Totuși, au un lucru în comun: încărcarea rapidă trimite mai mult curent electric către baterie și astfel o forțează să se încarce mai repede.

Un iPhone încărcându-și bateria

Smartphone-urile și tabletele moderne au cabluri de încărcare cu conector USB Type-A la un capăt și cu diverse tipuri de conectori USB la celălalt. iPhone-urile folosesc conectorul Apple Lightning, în timp ce smartphone-urile cu Android folosesc conectori USB Type-C sau mini-USB. Se găsesc chiar și cabluri universale cu toate aceste trei tipuri de conectori, ce se potrivesc la toate smartphone-urile și tabletele moderne, așa cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Cablu universal cu conectori Micro-USB, USB-C și Lightning, de la Belkin

Capătul cu conectorul USB Type-A al cablului se introduce în încărcător sau în altă sursă de alimentare. Unele cabluri folosesc porturi USB 2.0, altele porturi USB 3.1. Totuși, întotdeauna există o legătură clară între portul USB de la un capăt al cablului și conectorul de la celălalt capăt. Cablurile de încărcare cu conectori mini-USB folosesc un port USB 2.0 la capătul din încărcător, cablurile cu conectori USB Type-C de obicei se conectează la porturi USB 3.1, iar cablurile Apple Lightning folosesc un port USB 2.0. Însă, în cazul seriei iPad Pro din 2015 până în prezent, Apple folosește porturi USB 3.0 și 3.1, în funcție de generația dispozitivelor.

Tipuri de pPorturi și conectori USB folosiți în mod obișnuit

Punctul comun al tuturor cablurilor de încărcare pentru smartphone-uri este faptul că toate se bazează pe tehnologia USB (Universal Serial Bus). Acest standard spune că porturile USB 2.0 trebuie să ofere 0,5 amperi folosind 5 volți pentru 2,5 wați. Specificația USB 3.0 oferă 0,5 sau 0,9 amperi de curent la 5 volți și o putere maximă de 4,5 wați. Specificația USB3.1 suportă valori ale curentului electric de 0,5, 0,9, 1,5, 3 sau 5 amperi, la un voltaj între 5 și 20 de volți, și poate să ofere o putere maximă de 100 wați.

Specificații de încărcare pentru standardele USB

Volții măsoară voltajul, amperii măsoară curentul și wații măsoară puterea electrică. Produsul volților cu amperii este egal cu wații. Nu există o combinație minimă de volți, amperi, sau wați despre care să spui că îți oferă încărcare rapidă. Nu există niciun factor comun între acestea pentru că producătorul smartphone-ului poate alege să crească voltajul, ori amperajul, ori chiar pe ambele, pentru a obține o putere electrică mai mare. După cum ai văzut în tabelul de mai sus, USB 2.0 și USB 3.0 oferă o putere de încărcare mică și ar dura mult timp să încarci bateria unui smartphone modern folosind doar caracteristicile standard ale tehnologiei USB. De aceea, mulți producători folosesc cabluri de încărcare cu un port USB 3.1 și conector USB Type-C, ce le permite să utilizeze voltaje mai înalte și tehnologii de încărcare mai rapide.

Drept concluzie, încărcarea rapidă se traduce în mai multă putere electrică trimisă către bateria unui smartphone sau a unei tablete.

Câte standarde de încărcare rapidă există?

Deși suntem recunoscători pentru că există standardele de încărcare rapidă, din păcate ele sunt multe și diverși producători de hardware utilizează versiuni diferite. Când scriem acest articol, există nouă standarde de încărcare rapidă, deși unele dintre ele nu sunt chiar "originale", fiind bazate pe standardele altor companii. Cele mai importante standarde de încărcare rapidă sunt USB PD (USB Power Delivery), Qualcomm Quick Charge, Samsung Adaptive Fast Charging, Apple Fast Charging, Huawei SuperCharge, Motorola TurboPower, Oppo Vooc, OnePlus Dash Charge și MediaTek Pump Express. Pentru o imagine de ansamblu rapidă, citește tabelul de mai jos:

Caracteristicile standardelor de încărcare rapidă din prezent

Acum hai să discutăm puțin despre detaliile celor mai comune standarde de încărcare rapidă:

USB-PD (Universal Serial Bus Power Delivery)

Porturi USB se găsesc pe majoritatea dispozitivelor moderne și, dacă vorbim despre smartphone-uri, ele sunt prezente pe toate. Telefoanele folosesc USB nu doar pentru a transfera date ci, mai important, pentru a își încărca bateriile. Cum bateriile și-au crescut capacitatea pe măsura trecerii timpului, așa a crescut și nevoia noastră de a le încărca mai rapid. Astfel a apărut standardul USB Power Delivery, care ne oferă:

  • Niveluri crescute de putere, de până la 100 de wați
  • Direcția de alimentare nu mai este fixă, adică încărcarea poate să fie făcută în ambele direcții și poți, de exemplu, să îți folosești smartphone-ul pentru a încărca un alt dispozitiv
  • Încărcare rapidă la voltaje între 5 și 20 de volți, și 0,5, 0,9, 1,5, 3 sau 5 amperi. Poate oferi o putere maximă de 100 wați

USB-PD este un standard de încărcare rapidă pe care îl poți găsi atât pe smartphone-uri cât și pe alte dispozitive precum laptopuri, monitoare, unități de stocare portabile și altele.

Are avantajul semnificativ de a fi un standard de încărcare deschis, pe care orice producător îl poate folosi și implementa în dispozitivele sale. De cealaltă parte însă, deși este gratuit și foarte scalabil, are și semnificativul dezavantaj de a funcționa doar cu conectori USB Type-C.

Qualcomm Quick Charge

Qualcomm Quick Charge este cel mai popular standard de încărcare rapidă din lume și este folosit pe mai mult de 800 de dispozitive diferite, precum smartphone-uri și încărcătoare. Este dezvoltat de Qualcomm și funcționează cu procesoarele Snapdragon pentru dispozitivele mobile. Totuși, nu toate smartphone-urile care au un chipset Snapdragon suportă și încărcarea rapidă. Aceasta este o caracteristică opțională pe care fiecare producător poate alege să o includă pe smartphone-urile și tabletele sale. Până în prezent, Qualcomm a finalizat patru versiuni diferite ale standardului propriu Quick Charge, toate fiind compatibile cu cele anterioare lor:

  • Quick Charge 1.0: 5 volți, maxim 2 amperi și 10 wați. Îți aduci aminte că dacă înmulțești volții cu amperii calculezi numărul de wați? Ei bine, 5 volți înmulțit cu 2 amperi este egal cu 10 wați.
  • Quick Charge 2.0: 5, 9 și 12 volți, maxim 3 amperi și 18 wați. Puterea electrică maximă este obținută atunci când sunt folosiți 9 volți și 2 amperi, produsul lor fiind 18 wați.
  • Quick Charge 3.0: 3,6 până la 20 volți în pași de 200 microvolți, amperaj maxim între 2,5 și 4,6 amperi și putere de 18 wați. Similar cu Quick Charge 2.0, versiunea 3.0 îți dă o putere electrică maximă atunci când folosești 9 volți și 2 amperi, ceea ce înseamnă un total de 18 wați.
  • Quick Charge 4.0+: la fel ca Quick Charge 3.0 dar adaugă suport și pentru modul USB-PD (USB Power Delivery Mode), un alt standard de încărcare rapidă. Specificațiile compatibile cu USB-PD ale Quick Charge 4.0 sunt de 5 sau 9 volți și maxim 3 amperi, cu un total de 27 wați.

Câteva exemple de smartphone-uri care oferă suport pentru Qualcomm Quick Charge 4.0 sunt LG G8 ThinQ și LG G7 ThinQ, Razer Phone 2, precum și Xiaomi Mi 9.

Lista de dispozitive care oferă suport pentru Qualcomm Quick Charge 3.0 este mult mai lungă. Printre ele, regăsești Nokia 9, LG Q9, Sony Xperia F7 și XZ (1 și 2), sau Xiaomi Mi Mix (1 și 2).

Uimitor, unele smartphone-uri noi precum Samsung Galaxy S10+ și S10 oferă suport doar pentru Qualcomm Quick Charge 2.0.

Găsești lista completă de dispozitive ce oferă suport pentru Qualcomm Quick Charge, sortate după versiune, în acest fișier PDF: Qualcomm Quick Charge Technology Device List.

Samsung Adaptive Fast Charging

Samsung Adaptive Fast Charging este un standard de încărcare rapidă bazat pe Qualcomm Quick Charge 2.0 și este compatibil cu încărcătoarele care suportă acel standard. Se găsește pe majoritatea smartphone-urilor Samsung, inclusiv pe modelele de top Samsung Galaxy S10 și S10 Plus.

Samsung Galaxy S10+

Apple Fast Charge

Apple a ales să folosească standardul USB-PD (USB Power Delivery) pentru varianta sa Apple Fast Charge de pe ultimele iPhone-uri, începând de la iPhone 8 și iPhone X. Totuși, niciunul dintre iPhone-urile vândute de Apple nu vine cu încărcătoare compatibile USB-PD. Cu alte cuvinte, ultimele modele de iPhone-uri suportă încărcarea rapidă dar încărcătoarele lor standard nu. Acest lucru înseamnă că Apple te forțează să cumperi încărcătoare compatibile USB-PD și cabluri, separat, dacă vrei să îți încarci rapid iPhone-ul.

Încărcător Apple 30W USB-C

Motorola TurboPower

Motorola TurboPower este un standard de încărcare rapidă pe care îl găsești pe smartphone-urile Motorola, fiind bazat pe Qualcomm Quick Charge 2.0. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fie compatibil cu încărcătoarele care suportă Qualcomm Quick Charge 2.0. Ultima versiune a acestui standard de încărcare rapidă se numește Motorola TurboPower 30 și este compatibil și cu USB-PD.

Încărcător Motorola TurboPower 30

MediaTek Pump Express

MediaTek Pump este un standard de încărcare rapidă dezvoltat de MediaTek și care poate fi găsit pe smartphone-urile care au procesoare MediaTek. Deși MediaTek se află în competiție cu Qualcomm, standardul de încărcare rapidă MediaTek Pump Express este compatibil cu Qualcomm Quick Charge.

Un încărcător care suportă MediaTek Pump Express

OnePlus Dash Charge, OnePlus Warp Charge, Oppo VOOC și Oppo Super VOOC

OnePlus Dash Charge este bazat pe tehnologia de încărcare rapidă VOOC de la Oppo și cele două ar trebui să fie compatibile între ele. Deși acestea sunt unele dintre cele mai rapide standarde de încărcare rapidă din lume, au marele dezavantaj de a nu fi compatibile cu alte standarde.

Smartphone-urile ce folosesc aceste standarde de încărcare rapidă se pot încărca rapid doar cu încărcătoarele producătorilor lor, deoarece au nevoie de niște circuite speciale în ele. Acestea nu funcționează cu încărcătoare de la alți producători.

Încărcător și cablu OnePlus Fast Charge

Huawei SuperCharge și SuperCharge 2.0

Huawei SuperCharge și versiunea sa 2.0 sunt două standarde de încărcare rapidă ce aparțin companiei Huawei. Pot să ofere până la 10 volți și 4 amperi, la o putere electrică maximă de 40 de wați. Standardele sunt compatibile și cu Qualcomm Quick Charge și se regăsesc pe smartphone-uri cu Android precum Huawei P20 Pro, Huawei Mate 20 Pro, ori the Honor View 20.

Încărcător Huawei SuperCharge

Ce se întâmplă atunci când îți încarci smartphone-ul cu un încărcător rapid de la altă companie, cu o altă tehnologie de încărcare?

Da, poți să folosești orice încărcător pentru a îți încărca smartphone-ul, deoarece toate sunt compatibile între ele. Totuși, în cel mai prost scenariu, smartphone-ul tău s-ar putea să se încarce încet, folosind cel mai mic voltaj și amperaj posibil, compatibil atât cu smartphone-ul cât și cu încărcătorul tău. Nu te aștepta să poți să îți încarci rapid smartphone-ul cu un încărcător rapid de la altă companie, cu alt tip de tehnologie în el. Unele standarde de încărcare rapidă sunt compatibile cu altele, iar acest lucru înseamnă că este posibil să beneficiezi de o încărcare rapidă și atunci când combini încărcătoare cu dispozitive ce folosesc standarde compatibile. Însă apar foarte multe posibilități dacă faci asta și lucrurile s-ar putea să nu meargă întotdeauna așa cum te aștepți. Cea mai rapidă viteză de încărcare pentru un smartphone se obține, de obicei, atunci când folosești încărcătorul și cablul inclus în pachetul său, cu excepția iPhone-urilor, pentru care trebuie să cumperi separat un încărcător rapid.

Ești mulțumit de încărcătorul rapid pe care l-ai primit cu smartphone-ul tău?

Noi preferăm să folosim încărcătoarele oferite standard de către smartphone-urile noastre și evităm să folosim alte încărcătoare decât cele suportate oficial de către smartphone-urile pe care le avem. Totuși, folosim încărcătoare împrumutate, ocazional, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să așteptăm mai mult pentru a ne încărca dispozitivele. Și tu faci la fel? Care este standardul de încărcare rapidă pe care îl preferi? Comentează mai jos și hai să dezbatem.

Descoperă: Smartphone Android Blog Economisire energie Hardware și sunete iOS Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează