Care este cel mai bun manager de pornire pentru Windows?

Care este cel mai bun manager de pornire pentru Windows?

O parte dintre cititorii noștri ne-au cerut să le recomandăm cele mai bune programe pentru administrarea aplicațiilor care pornesc împreună cu Windows. I-am ascultat și am făcut teste despre acest subiect. Acum suntem pregătiți să îți recomandăm cele mai bune programe pentru administrarea pornirii sistemului de operare Windows, pe care le-am găsit pe internet. Dacă și tu te-ai întrebat: "Ce manager de pornire ar trebui să folosesc?", atunci nu ezita să citești analiza noastră. Până la finalul ei, vei ști care ți se potrivește cel mai bine:

Reclamă

Managerele de pornire Windows pe care le-am testat

Programele pe care le-am testat sunt următoarele: Autoruns for Windows, Starter, Startup Delayer, Task Manager, AutoRun Organizer și BootRacer. Deoarece unii dintre voi ne-au trimis mesaje și despre alte programe asemănătoare, am avut intenția să testăm și Soluto, WhatInMyStartup și WinPatrol. Însă nici Soluto și nici WinPatrol nu mai sunt menținute de către dezvoltatorii lor, iar versiunile lor mai vechi, precum și ultima versiune de WhatInMyStartup, nu oferă suport pentru Windows 10. Deoarece am rulat toate testele pe un calculator cu Windows 10, am decis să scoatem din listă aceste trei aplicații pentru administrarea pornirii sistemului.

De asemenea, vrem să subliniem faptul că am ales doar programele gratuite care au ca scop principal administrarea pornirii Windows. Nu am testat programe care nu includ această caracteristică și nu am testat programe comerciale, contra cost.

Procedura de testare

Am instalat o suită de securitate și câteva programe standard folosite de mulți utilizatori. Cu excepția cazului în care au fost disponibile în variante portabile, am instalat și managerele de pornire pe care le-am testat. Am sfârșit prin a avea instalate și adăugate la pornirea Windows următoarele programe: Dropbox, IDT PC Audio, Java Update Scheduler, Microsoft OneDrive, Snagit, Steam Client Bootstrapper, Synaptics TouchPad 64-bit Enhancements, și Windows Defender notification icon. Am avut și câteva servicii non-Microsoft care au fost adăugate la pornirea Windows: Dropbox, Kaspersky, Foxit, Macrium Reflect, Skype, Steam, Synaptics, TeamViewer și Snagit. Apoi, am creat o imagine completă de sistem și am testat fiecare manager de pornire. Am restaurat imaginea de sistem de fiecare dată înainte de a testa un nou manager de pornire și de a îi înregistra rezultatele. Hai să vedem rapid ce are de oferit fiecare dintre managerele de pornire pe care le-am testat:

Autoruns for Windows

Autoruns for Windows este un program care iese în evidență. Dacă vrei să știi TOT ce rulează la pornirea Windows, acest program îți va spune. Are file disponibile pentru fiecare tip de elemente de pornire: programe la pornire, elemente de pornire pentru Windows/File Explorer, elemente pentru Internet Explorer, Activități programate, Servicii, Drivere, Codecuri, Gadgeturi Desktop și lista continuă. Informațiile oferite sunt complete și câteodată copleșitoare. În afară de asta, funcționalitatea oferită este destul de puțină: poți activa, dezactiva sau șterge elemente de la pornire. Poți, de asemenea, să deschizi ferestrele de proprietăți din Windows și să cauți informații despre ele pe internet. O altă caracteristică interesantă este faptul că îți permite să salvezi și să compari instantanee ale sistemului tău la diferite momente, astfel încât să vezi ce este diferit.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

Starter

Starter este un produs foarte simplu care afișează doar programele de la pornire, fără a arăta niciun serviciu. Cel puțin nu în modul în care o fac celelalte aplicații. Alege să afișeze toate serviciile Windows fără a oferi vreun filtru pentru a separa serviciile non-Microsoft sau pe cele care s-au adăugat singure la listă. Ce este mai rău este că, spre deosebire de unealta Servicii din Windows, nu te ajută să setezi serviciile să aibă o pornire întârziată și/sau automată. Ca urmare, este preferabil să nu îl folosești la administrarea serviciilor Windows. De asemenea, a fost cel mai puțin eficient program din testele noastre și singurul care nu a reușit să detecteze toate programele care pornesc odată cu Windows.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

Startup Delayer

Startup Delayer se concentrează pe oferirea de opțiuni pentru întârzierea pornirii programelor. Poți alege între câteva presetări pentru modul în care sunt pornite programele. De asemenea, poți seta câteva reguli interesante de așteptare între aplicații, astfel încât o aplicație să fie încărcată complet, înainte a începe încărcarea celorlalte. Poate, de asemenea, să planifice pornirea anumitor programe doar în anumite zile, opțiune utilă pentru sisteme unde este necesară o configurare mai complexă. Programul arată și o listă cu procesele și serviciile care rulează. Totuși, nu oferă prea multă funcționalitate pentru administrarea proceselor și serviciilor. Poți doar să pornești, să oprești, să pui în pauză sau să repornești serviciile. Nu poți administra modul în care ele pornesc și nu le poți filtra rapid pentru a fi afișate doar serviciile non-Microsoft, de exemplu.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

Managerul de activități

Am prezentat acest instrument Windows în detaliu, în acest articol: Administrează aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows. Funcționalitatea sa este destul de simplă, dar te ajută să faci ce te interesează. Merită menționat că pe lângă faptul că îți dă opțiunea de a dezactiva aplicațiile pe care nu vrei să le rulezi la pornirea Windows, Managerul de activități măsoară și impactul lor la pornire. Pentru fiecare aplicație poți să vezi dacă are un impact ridicat, mediu sau mic asupra pornirii Windows și aceste informații te pot ajuta să decizi ce aplicații dezactivezi.

Reclamă

Totuși, în afară de aceste lucruri și de faptul că acest instrument este inclus în toate sistemele de operare Windows moderne, nu prea mai avem de spus altceva important despre Managerul de activități.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

AutoRun Organizer

AutoRun Organizer este unul dintre cele mai bune managere de activități pe care le-am testat. Îți dă posibilitatea de a administra toate aplicațiile și serviciile care pornesc automat odată cu Windows. Prin asta ne referim la faptul că îți dă opțiunea de a dezactiva, șterge precum și de a întârzia aplicațiile de la pornire. În mod implicit, îți arată care sunt toate aplicațiile care pornesc odată cu sistemul, dar poți să o personalizezi astfel încât să îți arate doar elementele care te interesează cum ar fi doar programele de la pornire, driverele sau serviciile. O altă caracteristiciă interesantă și utilă este faptul că măsoară și timpii de pornire recenți ai fiecărui element de la pornire astfel că poți să îți faci o idee bună despre cât de mult întârzie fiecare element pornirea calculatorului. În final, un detaliu pe care mulți utilizatori îl vor aprecia este faptul că pentru fiecare aplicație de la pornire ți se oferă și un procentaj cu cât de mulți utilizatori au ales să o dezactiveze sau să o întârzie. Per total, AutoRun Organizer a fost cel mai bun manager de pornire pe care l-am testat.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

BootRacer

BootRacer este un instrument destul de simplu și foarte ușor de folosit. El monitorizează timpii de pornire ai calculatorului tău cu Windows și îți dă posibilitatea să administrezi aplicațiile de la pornire. Deși ne place foarte mult cum funcționează la măsurarea timpului de pornire ai Windows-ului, partea de administrare a pornirii nu este chiar cea mai bună. Nu ne înțelege greșit, căci face ceea ce zice că face, dar din păcate, Startup Control din BootRacer este un instrument destul de simplu: poți doar să dezactivezi, să ștergi și să modifici ordinea de încărcare a aplicațiilor de la pornire. Nu le poți întârzia, nu poți să vezi ce părere au avut alți oameni despre ele și nu poți să vezi sau să administrezi serviciile de la pornire. Altfel, BootRacer este o aplicație care nu necesită multe resurse pentru a rula și este foarte utilă dacă tot ce vrei este să știi cât de mult îi ia calculatorului tău să pornească.

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

Câteva detalii importante

Niciuna dintre aplicații nu a putut să elimine de la pornire suita de securitate pe care am instalat-o (Kaspersky Internet Security 2017), lucru perfect normal de altfel. Suitele de securitate se presupune că trebuie să fie aproape imposibil de dezactivat de la pornirea sistemului, cu excepția cazului în care le dezinstalezi. BootRacer este singurul program care a avut o opțiune completă de "revenire" pentru toate deciziile pe care le faci. Celelalte programe îți oferă opțiunea de a reactiva elementele de la pornire pe care le-ai dezactivat. Însă, dacă alegi să ștergi vreo intrare, ea este pierdută definitiv și decizia ta nu poate să fie anulată.

Un lucru pe care l-am observat este faptul că unele programe instalează atât servicii cât și intrări pentru programe care sunt rulate la pornirea sistemului. Dacă un manager de pornire nu reușește să le detecteze pe ambele, atunci nu este capabil să elimine acel program de la pornire.

În ceea ce privește întârzierea programelor, nu toate pot fi întârziate chiar dacă setezi un timp de așteptare în instrumentul care îți oferă această opțiune. Nu te aștepta ca acest lucru să funcționeze pentru absolut toate programele din lume. În general, acest lucru nu funcționează pentru programele mai complexe care au intrări în lista de pornire cât și servicii care sunt lansate odată cu Windows.

Rezultatele testelor

Am rezumat toate rezultatele testelor pe care le-am făcut, în tabelul de mai jos:

Windows, manager, programe, pornire
Windows, manager, programe, pornire

Trebuie să menționăm că am considerat că Managerul de activități oferă o funcționalitate de "revenire" completă, deoarece el nu îți permite să ștergi elemente de la pornire definitiv. Te lasă doar să le dezactivezi sau să le reactivezi. Ca urmare, nu poți să ștergi nimic permanent.

Cele mai bune managere de pornire?

Alegerea unei aplicații pe care să o recomandăm pentru orice scenariu este imposibilă. Aplicațiile de acest gen sunt foarte diferite în modul în care administrează elementele de la pornire, funcționalitatea oferită și aspectele pe care le rezolvă.

Drept urmare, am vrea să împărțim recomandările pe care le vom face în funcție de nevoile cele mai probabile ale utilizatorilor:

  • Ești un utilizator de Windows cu experiență? Vrei un instrument care să îți dea voie să dezactivezi, să întărzii sau să ștergi elementele de la pornirea sistemului, pe baza măsurătorilor timpilor de încărcare și pe baza opiniilor altor utilizatori? – Cel mai bun manager de pornire pentru tine este AutoRun Organizer.
  • Ești un utilizator de Windows cu înclinații tehnice? Ai nevoie să vezi toate detaliile legate de pornirea sistemului? - Autoruns for Windows este instrumentul care îți va satisface cel mai probabil dorințele.
  • Ai nevoie de un instrument care să îți ofere o metodă rapidă și simplă de a edita elementele de la pornirea sistemului? - Nu este cazul să descarci nimic. Folosește Managerul de activități din Windows.

Concluzie

Sperăm că testele noastre să îți dea răspunsurile pe care le-ai căutat. Ne-a luat ceva timp să le facem și nu ne-a fost ușor să alegem ce managere de pornire să îți recomandăm. Înainte de a pleca, suntem curioși să aflăm dacă experiența ta se potrivește cu rezultatele noastre. Nu ezita să ne spui ce soluții preferi și de ce. De asemenea, nu ezita să ne spui ce instrumente crezi că ar trebui să fie ocolite de alți utilizatori. Suntem convinși că sunt destul de multe pe internet.

Descoperă: Productivitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows