4 metode de a deschide automat o aplicație la pornirea Windows 10

4 metode de a deschide automat o aplicație la pornirea Windows 10

În Windows 10, există anumite aplicații și programe care se deschid automat la pornirea sistemului de operare. Acestea se numesc aplicații "startup" (pornire). Deși unele aplicații se configurează singure să pornească odată cu Windows 10, nu toate aplicațiile fac acest lucru și există situații în care poate că vrei să activezi lansarea automată a unei anumite aplicații imediat după ce pornește Windows 10. Iată patru metode de a face orice aplicație din Windows 10 să se deschidă la pornirea sistemului:

Reclamă

1. Verifică setările aplicației pe care vrei să o rulezi automat la pornirea Windows 10

O metodă de a face o aplicație să se deschidă automat atunci când pornește Windows 10 este prin configurarea setărilor acelei aplicații. Nu toate aplicațiile îți oferă această posibilitate, dar unele dintre ele o fac. Astfel de exemple includ Skype, Spotify sau Slack, iar lista continuă. În funcție de aplicație, setarea care te lasă să o rulezi automat la pornirea Windows 10 poate purta denumiri precum "deschide [aplicația] când pornesc Windows", "deschide [aplicația] automat când mă conectez la calculator", "lansează [aplicația] la pornire" și așa mai departe.

De exemplu, în Spotify, trebuie să deschizi aplicația, să accesezi Settings (Setări), să mergi la Advanced settings (Setări avansate) și să selectezi "Open Spotify automatically after you log into the computer" (Deschide Spotify automat după ce te conectezi la calculator).

Deschide Spotify automat după ce te conectezi la calculator
Deschide Spotify automat după ce te conectezi la calculator

Iată și un alt exemplu: în Skype, trebuie să deschizi Setările, după care mergi la General și activezi "Lansează Skype automat".

Lansează Skype automat
Lansează Skype automat

Fiecare aplicație este diferită, așa că răsfoiește prin setările disponibile în aplicația ta pentru a găsi opțiunea de lansare automată la pornirea Windows 10.

Reclamă

2. Folosește Setările Windows 10 pentru a activa lansarea automată a unei aplicații la pornirea sistemului

Pentru aplicațiile care suportă nativ opțiunea de deschidere automată la pornirea sistemului, poți folosi și Setările Windows 10 pentru a activa acest comportament. În primul rând, deschide aplicația Setări - o cale rapidă de a o face este să apeși pe butonul ei din Meniul Start.

Butonul Setări din Meniul Start
Butonul Setări din Meniul Start

În aplicația Setări, deschide categoria Aplicații.

Categoria Aplicații din setările Windows 10
Categoria Aplicații din setările Windows 10

Selectează Pornire în partea stângă a ferestrei și Setările ar trebui să îți arate o listă de aplicații pe care le poți configura să pornească atunci când te conectezi. Găsește aplicațiile care vrei să fie deschise automat la pornirea Windows 10 și activează-le comutatoarele.

Activează sau dezactivează aplicațiile care pornesc odată cu Windows 10
Activează sau dezactivează aplicațiile care pornesc odată cu Windows 10

Dacă vezi o aplicație care este deja setată să pornească odată cu sistemul și nu vrei acest lucru, poți să îi dezactivezi comutatorul.

3. Fă o aplicație să pornească odată cu Windows 10, folosind Managerul de activități

Windows 10 ne mai oferă încă un instrument cu care putem să activăm sau să dezactivăm ce aplicații se deschid la pornirea sistemului: Managerul de activități. Deschide-l și treci la modul de vizualizare detaliat, apăsând pe butonul Mai multe detalii. Apoi, selectează fila Pornire din partea de sus a ferestrei.

Fila Pornire din Managerul de activități
Fila Pornire din Managerul de activități

Dacă aplicația pe care vrei să o deschizi automat odată cu Windows 10 este afișată în listă, selecteaz-o (apasă pe ea) și apoi apasă pe butonul Activare din colțul din stânga jos al ferestrei.

Activarea pornirii automate a unei aplicații la deschiderea Windows 10
Activarea pornirii automate a unei aplicații la deschiderea Windows 10

Dacă vrei să știi mai multe despre aplicațiile de la pornire, nu doar cum să le activezi sau dezactivezi, am acoperit acest subiect în mai mult detaliu aici: Vizualizează și oprește aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows 10.

Reclamă

4. Deschide orice aplicație automat la pornirea sistemului, adăugând-o la folderul Pornire din Windows 10

Această ultimă metodă funcționează pentru absolut orice aplicație (din Magazinul Microsoft sau program desktop) pe care ai putea vrea să o deschizi la pornirea Windows 10, indiferent dacă are această opțiune în setările ei și chiar dacă nu o poți găsi în lista de aplicații de pornire din Setări sau din Managerul de activități. În plus, această metodă funcționează și pentru fișiere, foldere, și chiar pentru site-uri web pe care vrei să le deschizi automat atunci când pornești Windows 10. Iată cum funcționează:

Deschide Explorer și tastează shell:startup în bara de adresă. Apoi, apasă pe tasta Enter sau pe butonul Salt la din partea dreaptă a barei de adrese.

Accesarea shell:startup în Explorer
Accesarea shell:startup în Explorer

Shell:startup te duce la folderul tău de Pornire. Adresa sa completă arată astfel: "C:UtilizatoriNumele tău de utilizatorAppDataRoamingMicrosoftWindowsMeniu StartProgramePornire". Dacă preferi, poți să îi tastezi adresa completă, deși noi credem că este mult mai rapid să scrii doar shell:startup, nu-i așa? 🙂

Pentru a activa deschiderea automată a unei aplicații la pornirea Windows 10, tot ce trebuie să faci este să creezi o scurtătură către ea în folderul Pornire. Dacă nu știi cum să creezi scurtături, poți învăța aici: Cum creezi scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows 10.

Crearea unei scurtături în shell:startup o face să ruleze automat la pornirea Windows 10
Crearea unei scurtături în shell:startup o face să ruleze automat la pornirea Windows 10

Reține faptul că folderul shell:startup te lasă să activezi pornirea automată a aplicațiilor odată cu Windows 10 doar atunci când te conectezi la sistem cu contul tău curent de utilizator. Aplicațiile pe care le adaugi la el nu se deschid automat atunci când se conectează alți utilizatori la Windows 10. În cazul în care vrei să activezi deschiderea automată a unei aplicații la pornirea Windows 10 pentru toate conturile de utilizatori, trebuie să creezi o scurtătură către acea aplicație în folderul shell:common startup ("C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartUp").

Știi și alte metode de a face o aplicație să se deschidă automat la pornirea Windows 10?

Acestea sunt metodele pe care le știm pentru setarea aplicațiilor să pornească odată cu Windows 10. Toate sunt ușor de urmat, pașii necesari fiind relativ simpli. Dacă ai nevoie de ajutorul nostru sau dacă știi și alte metode, nu ezita să lași un comentariu.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows