Cartea ce nu ar fi fost aprobată de Steve Jobs: Biografia lui Steve Jobs

Cartea ce nu ar fi fost aprobată de Steve Jobs: Biografia lui Steve Jobs
Rating

Anul 2011 a fost dominat fără drept de apel de Apple, dar mai ales Steve Jobs și moartea sa. S-au spus extrem de multe despre el, inclusiv falsuri și lucruri de un senzaționalism ieftin. Dar cine a fost de fapt Steve Jobs? Din fericire, răspunsul la această întrebare îl putem da singuri, citind biografia oficială a lui Steve Jobs.

Reclamă

De ce această carte este "de rahat"

Citind această biografie, mi se pare ironic cât de imperfectă este și cât de multe motive Steve Jobs ar fi avut pentru a o cataloga drept "de rahat", dacă ar fi citit-o, așa cum cataloga el tot ceea ce i se părea a fi mediocru. Iată motivele pentru care această carte este departe de a fi demnă de Steve Jobs:

  • Multă repetiție – cartea include idei ce sunt repetate la nesfârșit. După ce le citești a treia oară, începi să te enervezi. Iată câte exemple de astfel de idei: filosofia ce stă la baza Apple și a abordării lui Steve Jobs este integrarea de la un capăt la celălalt a componentelor software cu cele hardware, Steve vedea oamenii doar în alb și negru, pentru el ei erau genii sau idioți, Steve avea o atenție și un focus asupra prorităților de precizia unui laser.
  • Multă lingușire – autorul cărții are tendința de a împopoțona meritele lui Steve Jobs și îl prezintă ca un supraom, mai ales spre sfârșitul cărții. Înțeleg că Walter Isaacon este dator lui Steve Jobs pentru faptul că a fost însărcinat să îi scrie biografia oficială, și asta aduce îi aduce multe câștiguri de ordin financiar și profesional, dar ar fi fost mai înțelept să păstreze un ton echilibrat pe tot parcursul cărții, și nu doar în anumite capitole. Exprimări de genul: "Era Steve deștept? Nu în mod excepțional. În schimb, era un geniu. " sau "Steve a creat o corporație ticsită cu oameni de calibru" m-au făcut să râd cu poftă datorită ridicolului lor. Este amuzant să vezi că nu doar presa romănească știe să împopoțoneze în mod ridicol ci și autorii americani precum Walter Isaacson. Acum nu vreau să spun că Steve nu era un om deștept. Cu siguranță avea momentele lui de geniu, altfel nu ar fi avut succesul extraordinar care l-a făcut faimos. Totuși modul în care este descris este uneori mult prea lingușitor. În plus, simplul fapt că Apple a devenit o corporație presupune faptul că nu este ticsită cu oameni de calibru. Conceptul de corporație presupune multă mediocritate, din orice unghi ai privi. În plus, drept dovadă pentru falsul afirmațiilor de genul acesta sunt produse eșuate lansate de Apple, precum Mobile.Me. Chiar și iTunes – una din cele mai folosite aplicații dezvoltate de Apple – este o mostră de software mediocru, supraîncărcat și greu de folosit.
  • Afirmații înșelătoare – se găsesc pe tot parcursul cărții. Ele au prostul obicei de a umfla meritele lui Steve Jobs și ale companiei Apple. Deși Steve s-ar fi bucurat să citească o parte din ele, acestea crează o aură falsă, mai ales pentru cititorii care nu sunt foarte informați despre lumea tehnologiei și adevărata ei evoluție. Iată câteva astfel de afirmații:
Steve Jobs
Steve Jobs
  • "iPhone a transformat telefoanele mobile în dispozitive pe care poți asculta muzică, lucra cu fotografii și video, sau poți accessa email și Internet". Walter Isaacson uită să menționeze că astfel de telefoane existau înainte ca iPhone să fi fost lansat. Nu e ca și cum iPhone a fost primul smartphone din istorie. Adevărata reușită a acestui telefon aceea că era mai ușor de folosit decât dispozitivele existente până atunci și a transformat conceptul de smartphone în ceva foarte popular, de care oricine este interesat. A făcut această nișă de produse mai competitivă ca niciodată și, drept urmare, acum avem parte de multă inovație.
  • "iPad-ul a lansat conceptul de tablet computing". Iarăși, această afirmație nu este adevărată. Acest concept a existat cu mult înainte ca iPad să fi fost lansat. Diferența este că nu era popular, exista puțină inovație în domeniu și nu era considerat viitorul calculatoarelor. iPad are meritul de fi primul produs cu adevărat popular din această nișă, un produs ce a inspirat multe alte companii să îi urmeze exemplul.
  • "iCloud a retrogradat calculatorul din rolul său central în managementul conținutului și a permis tuturor dispozitivelor noastre să se sincronizeze cu ușurință". Propoziția asta sună de parcă iCloud a fost primul produs care să joace un astfel de rol. Dacă despre iPhone și iPad putem spune că au fost printre primele produse de un succes răsunător în nișa lor, iCloud este un musafir venit foarte tărziu la masa soluțiilor de cloud computing. iCloud a fost lansat în Octombrie 2011 în timp ce soluții similare au fost lansate de alte companii încă din 2005. Un merit real care, din păcate, nu este menționat suficient pe parcursul cărții, este că Steve Jobs împreună cu echipa sa de la Apple, au fost pricepuți la a identifica nișe de produse și servicii care aveau lipsuri majore și care apoi au fost revoluționate de aceștia. Ei au oferit o abordare mai bine gândită și o experiență mult mai bine închegată, comparative cu cea oferită de competitorii existenți inițial.
Reclamă

Steve Jobs – Cartea imperfectă

Din păcate autorul și echipa sa editorială nu au petrecut deloc timp să o finiseze cu adevărat, în ton cu lansările Apple, pregătite întotdeauna minuțios, cât mai aproape de perfecțiune. Chiar și așa, cartea scrisă de Walter Isaacson este totuși una interesantă, în cea mai mare parte. Ea oferă suficient de multe detaliii despre viața lui Steve Jobs, cu toate urcușurile și coborâșurile ei. Mi-au plăcut mult pasajele despre originile lui Steve, mama lui reală, părinții lui adoptivi și viața sa tumultoasă de adolescent, plină de excese. M-am minunat să aflu despre dietele lui extreme, despre aventurile sale în căutarea "iluminării spirituale", ori despre pasiunea sa pentru LSD și inhalarea vaporilor de acid. Am râs cu poftă la glumele lui din liceu și mi-a plăcut să aflu mai multe despre cum Steve și Wozniak au început aventura Apple. În schimb, mi s-a părut incredibil cât de imatur și iresponsabil Steve Jobs putea fi uneori. Un bun exemplu este modul în care s-a comportat atunci când a aflat pentru prima oară că este tată, ignorănd pur și simplu faptul că are o fată și purtându-se ca și cum ea nu ar fi existat. Un alt exemplu incredibil este la bătrânețe, când află că are cancer și alege să ignore recomandările medicilor luni de zile, deși starea lui se deteriora. Cartea reușește să prezinte multe din fațetele lui Steve Jobs, inclusiv cele mai neplăcute. Drept urmare nu poți să nu ai sentimente legate de povestea lui și să nu îți dorești să afli mai multe, deși unele capitole au și părți mai pedante. Aș fi vrut să aflu mai multe detalii despre soția lui Steve Jobs, personalitatea și munca ei. Relațiile tumultoase din viața lui Steve sunt prezentate destul de complet. Totuși, relația sa cu femeia alături de care a decis să își petreacă result vieții - Laurene Powell Jobs – este prezentată mai superficial, fără multe amănunte. Un alt aspect ce ar fi fost interesant de explorat mai în detaliu este modul în care Steve Jobs a fost crescut de părinții săi adoptivi. Cartea prezintă sumar părinții lui Steve și valorile pe care aceștia au încercat să i le insufle. Autorul vorbește despre tatăl adoptiv într-un stil ușor mitic. Mama sa primește în schimb mult mai puțin spațiu în carte, la fel și modul în care ei l-au crescut. A afla mai multe despre modul în care l-au crescut, ar fi ajutat cititorii să înțeleagă mai bine anumite aspecte ale personalității lui Steve Jobs.

Steve Jobs – Omul imperfect

Mi-a plăcut mult la această biografie faptul că arată cât de imperfect era Steve Jobs, omul. Calitățile sale nu sunt tocmai cele trâmbițate de presă, ce nu a ezitat să adauge detalii și merite care nu erau ale lui. Citind cartea, și urmărind multe din prestațiile sale publice, consider că Steve avea următoarele calități importante:

  • Steve Jobs era un visător împătimit, ce imagina moduri în care ar putea să schimbe lumea și să îmbunătățească ceea ce el considera a fi "de rahat". Nu ezita să îmbunătățească în mod continuu ideile sale și ale celorlalți despre ceea ce este posibil. Drept urmare era capabil să vorbească cu claritate și forță despre visele sale și să îi convingă foarte ușor pe ceilalți să îl urmeze.
  • Steve era un prezentator și un om de marketing excelent. Lansările sale de produse erau adevărate capodopere despre cum să comunici, să lansezi un produs și să creezi buzz.
  • Era un negociator foarte dur. Pe parcursul carierei sale a reușit să obțină din înțelegerile semnate cu alte companii ceea ce nimeni altcineva nu era capabil.
  • Steve Jobs era perfecționist față de lucrurile care contau pentru el, chiar dacă pentru alții erau irelevante. Această trăsătură a ajutat Apple să dezvolte produse care ies în evidență și plac de la prima privire.

Steve Jobs avea totuși și defecte foarte importante:

  • Era de multe ori nemilos și incapabil de a arăta empatie față de nevoile și sentimentele celor din jur, chiar și când era vorba de oameni apropiați precum membrii ai familiei ori prieteni.
  • În momente vitale, ezita să ia decizii importante pentru viața sa ori a celor din jur, chiar dacă această ezitare avea urmări foarte neplacute, precum grăbirea evoluției bolii care l-a chinuit în ultimii ani de viață.
  • Steve Jobs era obsedat de control asupra fiecărui aspect din viața sa. Asta s-a reflectat atât în produsele Apple cât și în viața sa personală. Un exemplu amuzant este faptul că a refuzat să își mobileze și utileze propria casă până nu evaluase utilitatea, rolul și calitățile fiecărui element în parte. Astfel a ajuns să aibă discuții lungi despre ce mașină de spălat ar trebui să cumpere și de ce? Întreg procesul de cumpărare a mașinii de spălat a durat luni de zile.
  • Avea o viziune foarte personală și unică asupra lumii. Deși asta i-a servit de multe ori ca un atu, în același timp îl făcea să ignore competitori importanți deși aceștia, de-a lungul istoriei au avut mai mult succes decât Apple. De asemea el declara că Apple a trecut testul timpului și că este o companie care va dăinui. Totuși testul adevărat pentru Apple abia acum începe, odată cu dispariția lui de la cârma companiei. Abia în anii ce urmează se va dovedi dacă ceea ce credea el este adevărat sau nu.
Notă produs 4/5

Verdict

Citind această recenzie, probabil vă întrebați dacă biografia lui Steve Jobs merită citită. Deși este o carte foarte imperfectă, cu multe probleme dar și calități, aș spune că merită cumpărată, dar mai ales citită. Cel mai probabil, este singura biografie a lui Steve Jobs ce oferă atât de multe informații personale despre viața sa. Asta datorită faptului că Walter Isaacson este singurul autor care a avut permisiunea de a cerceta mai în amănunt detalii din viața lui Steve și a avut ocazia de avea discuții personale cu el și oameni importanți din viața lui. Păcat că rezultatul final nu este unul demn de "perfecțiunea" produselor Apple și, cel mai probabil, dacă ar fi citit-o, Steve Jobs ar fi cerut multe îmbunătățiri înainte de a fi publicată. Și totuși... merită!

Descoperă: Divertisment Recenzii