Întrebări simple: Ce înseamnă PPI și de ce contează?

Întrebări simple: Ce înseamnă PPI și de ce contează?

Te-ai întrebat vreodată ce este PPI? Poate că ai auzit despre companii care îți vorbesc despre ecrane cu PPI mare și ai vrut să știi ce înseamnă acest termen? De ce unii producători se laudă cu dispozitivele lor de top cu ecrane cu densități uriașe de pixeli? De ce contează PPI atât de mult, mai ales atunci când vorbim despre smartphone-uri? Citește acest articol și vei afla ce înseamnă, dacă PPI și DPI sunt același lucru și dacă aceste măsurători contează cu adevărat atunci când vorbești despre ecrane de diferite dimensiuni:

Reclamă

Ce este PPI?

PPI este acronimul de la Pixeli Per Inci. Este o unitate de măsură folosită pentru a cuantifica numărul de pixeli aflați pe o suprafață de un inci (țol) pătrat. Pentru a îți face o idee mai clară despre ce înseamnă, imaginează-ți un pătrat cu latura de un țol (25,4 mm) care este împărțit și organizat într-o grilă de celule. Fiecare dintre aceste celule are un pixel în interiorul ei. Numărul de celule din grilă, sau pixeli, îți spune care este PPI-ul.

PPI
PPI

De obicei, valoarea Pixeli Per Inci este folosită pentru a măsura densitatea pixelilor de pe ecrane, cum ar fi cea din monitorul pe care îl ai la calculatorul sau laptopul tău, televizorul sau smartphone-ul tău. PPI este un termen care este folosit inclusiv pentru a descrie densitatea pixelilor pentru scanere, ecranele camerelor de luat vederi, sau a imaginilor stocate digital. Unii oameni folosesc PPI chiar și pentru a îți spune care este rezoluția la care imprimantele imprimă pe hârtie.

PPI și DPI sunt același lucru?

PPI este versiunea prescurtată de la Pixeli Per Inci, iar DPI este versiunea abreviată de la Dots Per Inch sau Puncte Per Inci în limba română. Bunul simț probabil că te va face să crezi că acestea două nu sunt același lucru. Și ai avea dreaptate! Deși ambii termeni se referă la densitate și ai putea foarte ușor să confunzi pixelii cu punctele (probabil pentru că ambele sunt atât de mici), PPI și DPI sunt lucruri diferite. În timp ce PPI se referă în principal la ecrane și elemente digitale, DPI este un termen care este folosit corect atunci când te referi la lucruri precum hărtia pe care imprimi. Rezoluția și calitatea hârtiei imprimate sunt măsurate corect prin numărul de puncte de cerneală din fiecare caracter sau ilustrație. Atât DPI cât și PPI măsoară lucruri similare, dar punctele nu sunt pixeli și pixelii nu sunt puncte, așa că DPI nu este același lucru cu PPI.

Totuși, deoarece oamenii sunt oameni și Pâmântul este rotund (chiar dacă Donald Trump îți spune altceva), termenii de PPI și DPI sunt de multe ori folosiți pentru a descrie același lucru. Nu este corect, dar companiile mari precum Google și Microsoft și mulți producători de hardware folosesc destul de des acești termeni unul în locul celuilalt, astfel că și noi ceilalți am ajuns să îi confundăm între ei.

Reclamă

Contează valoarea PPI atunci când îți alegi un televizor, un monitor pentru calculator sau un smartphone?

Da, contează și contează chiar foarte mult. Atunci când mergi să îți cumperi un smartphone nou, sau un monitor pentru calculator, sau un televizor, sau orice alt tip de dispozitiv care are și un ecran, s-ar putea să fii tentat să îl alegi pe cel care are cea mai mare diagonală. Este ceva normal să alegi ecranul cel mai mare atunci când poți, nu-i așa? Dar acest lucru nu este întotdeauna cea mai bună alegere - uite un examplu ca să vezi de ce:

Să zicem că vrei să îți cumperi un smartphone nou și vrei să îți iei unul cu un ecran mare. Ceva între 5,5 inci și 6 inci. După ce te uiți un timp pe internet, te decizi că îți place Samsung Galaxy S8 și Sony Xperia XA1 Ultra. Banii nu conează pentru tine - ce contează însă este ecranul viitorului tău smartphone. Samsung Galaxy S8 are un ecran de 5,8 inci, o rezoluție de 1440 x 2960 de pixeli și o densitate a pixelilor de 570 PPI. Sony Xperia XA1 Ultra are un ecran de 6 inci, o rezoluție de 1080 x 1920 de pixeli și o densitate a pixelilor de 367 PPI. Deși ambele au un ecran de dimensiuni apropiate, rezoluția și densitatea pixelilor de pe Samsung Galaxy S8 sunt mult mai mari decât ce îți oferă Sony Xperia XA1 Ultra. Asta înseamnă că sunt mult mai mulți pixeli răspândiți pe o suprafață fizică similară. Nu putem să desenăm 570 de pixeli și nici măcar 367 într-o imagine de dimensiunea unui inci, deoarece nu i-ai putea vedea. Dar uite cum arată o ilustrație cu densități de pixeli diferite:

PPI
PPI

Nu-i așa că ai alege smartphone-ul cu PPI-ul mai mare, adică Samsung Galaxy S8?

O valoare PPI mai mare, sau o densitate mai mare a pixelilor, înseamnă că vei avea parte de mult mai multe detalii pentru absolut orice este afișat pe ecran. Ceea ce se traduce prin imagini mai frumoase, fonturi mai plăcute vederii, linii mai cursive sau, pe scurt, un plus de calitate. Toată lumea vrea asta, nu-i așa?

Când devine valoarea PPI atât de ridicată încât este irelevantă?

Deși un PPI mai mare este, în mod teoretic, întotdeauna mai bun, înainte de a face o achiziție, ar trebui să știi și că ochii că nu sunt capabili să observe o diferență atunci când valoarea PPI este mai mare decât o anumită limită. Dar care este limita după care ochiul uman încetează să mai fie capabil să vadă detalii suplimentare pe un ecran și densitatea pixelilor încetează astfel să mai conteze? Pentru moment, nici cercetătorii și nici oamenii obișnuiți nu au găsit un răspuns clar care să spună că "densitatea pixelilor nu mai are valoare după, să zicem, 570 PPI".

Totuși, conform Fundamentals of Digital Imaging in Medicine de Roger Bourne, se pare că numărul magic ar fi 400 PPI dacă te uiți la o imagine aflată la circa 16 inci sau 40 de centimetri distanță de ochii tăi. Acest lucru se datorează faptului că ochiul uman are 400 de celule senzoriale pe milimetru de retină. Însă, cei de la Sharp cred că ochiul uman este capabil să vadă până la 1000 PPI, valoare considerabil mai mare decât ce ne oferă electronicele din ziua de astăzi.

Și Eizo au un articol excelent, numit Confused about HiDPI and Retina display? ― Understanding pixel density in the age of 4K, în care poți să găsești câteva tabele care îți arată rezoluțiile ecranelor și densitățile de pixeli folosite astăzi. Majoritatea valorilor PPI pe care le găsești pe ecranele moderne, fie că sunt ecrane de smartphone-uri, de tablete sau monitoare de calculatoare, sunt calculate de companiile producătoare în funcție de distanțele comune de la care se uită utilizatorii la ele. De exemplu, un smartphone cu o dimensiune a ecranului de 5,6 inci ar trebui să aibă o rezoluție de cel puțin 2560 x 1440 de pixeli și o densitate minimă a pixelilor de circa 525 PPI. Densitatea pixelilor contează, dar indiferent de cum își fac publicitate companiile producătoare de hardware, nu îți recomandăm să cheltuiești bani până când nu vezi cum arată ecranul viitorului tău dispozitiv electronic.

Tu vei căuta cel mai mare PPI?

Suntem curioși: acum că știi că o densitate a pixelilor mai mare este mai bună decât una mai mică, vei lua acest lucru în considerare data viitoare când îți vei cumpăra un televizor, un monitor pentru calculator sau un smartphone nou? Sai vei alege întotdeauna cea mai mare dimensiune indiferent de valoarea sa de Pixeli Per Inci?

Descoperă: Divertisment Ghiduri Hardware și sunete Recomandate