Ce este un fișier ICM? Cum instalezi un profil de culori în Windows 10?

Ce este un fișier ICM? Cum instalezi un profil de culori în Windows 10?

Culoarea este un element foarte important atunci când lucrezi cu imagini și video. Fiecare monitor are un profil de culoare diferit, ceea ce îl face să fie puțin diferit față de alte monitoare. Este important să te asiguri că monitorul tău afișează culori cât mai apropiate de realitate. De aceea, ar trebui să instalezi profilul de culoare corect pentru monitorul tău. În acest tutorial, explicăm ce sunt fișierele ICM și profilurile de culoare, de ce contează și cum se instalează un profil de culoare în Windows 10. Dacă vrei să afli mai multe, nu ezita să citești în continuare:

Reclamă

Ce este un fișier ICM și un profil de culoare?

Profilurile de culoare nu sunt ușor de definit, mai ales de către persoanele care nu lucrează des cu editarea de fotografii sau clipuri video. Drept urmare, vom încerca să le facem un rezumat cât de bine putem:

Un profil de culori este un set de date care definesc modul de lucru cu culorile și modul în care sunt afișate culorile de către un dispozitiv. Profilurile de culori comunică sistemului de operare caracteristicile culorilor dispozitivului pe care îl folosești. Dacă dispozitivele pe care le ai folosesc profiluri de culori corecte, atunci vei vedea culori naturale pe dispozitivele tale.

Camerele foto, monitoarele, imprimantele, scanerele sunt toate dispozitive pe care le folosim zilnic. Pentru că fiecare dintre aceste dispozitive are propriul lui mod de a afișa culorile, dacă nu au un profil corect de culori instalat, imaginea pe care o vezi pe monitor va fi foarte diferită de cea pe care o vezi atunci când imprimi pe hârtie.

Pentru a te asigura că astfel de diferențe nu apar și că vezi culorile reale ale imaginilor, trebuie să instalezi profilurile de culoare ale dispozitivelor care folosesc culori pe calculatorul tău. Imprimantele și scanerele își instalează singure profilurile de culoare corecte odată cu driverele lor oficiale. De aceea, singura componentă importantă de care trebuie să ai grijă este monitorul tău. Oamenii arareori instalează driverele pentru ele și asta înseamnă că au monitoare care nu folosesc profiluri de culoare corecte. Drept urmare, sunt întâlnite diferențe de culori, așa cum am menționat mai devreme.

Un fișier ICM (profil de culori) în Windows 10
Un fișier ICM (profil de culori) în Windows 10

Imaginează-ți, de exemplu, că ai o fotografie portret foarte faină cu iubita sau iubitul tău. Și vrei să te uiți la ea pe monitor. Dar, pentru că nu ai instalat profilul corect de culori pentru monitor, fotografia arată total diferit față de realitate. Iubita ta este palidă în loc să fie îmbujorată, ochii ei sunt gri în loc să fie albaștri și așa mai departe. Și poate fi și mai rău dacă acea fotografie este alb-negru. Un profil de culori greșit al monitorului poate să transforme nuanțele de gri în negru sau, dimpotrivă, în alb. Rezultatul probabil este o fotografie care zici că ai scanat-o dintr-un ziar: fără niciun detaliu și fără nuanțe fine.

Vizualizarea de fotografii pe un monitor BenQ SW240
Vizualizarea de fotografii pe un monitor BenQ SW240

Instalarea profilului de culori corect poate fi utilă și pentru gameri, pentru ca să vadă exact culorile pe care dezvoltatorii jocurilor au intenționat să le folosească. Un profil de culori greșit îți poate face inamicii invizibili chiar dacă te uiți direct la ei, pentru că pot fi la fel de gri ca și pereții din spatele lor.

Reclamă

În Windows, profilurile de culori sunt stocate în fișiere ce se termină cu extensia ".ICM". Când instalezi un profil nou de culori, sau driver dacă vrei, pentru monitorul tău, asta ar trebui să ai: un fișier ICM. De ce acest nume aparent ciudat? ICM vine de la Image Color Management, fiind o metodă mai scurtă de a spune că este componenta Windows care se ocupă de administrarea culorilor.

Uneori, profilurile de culori pot fi stocate și ca fișiere ICC (ICC vine de la International Color Consortium). Acestea reprezintă același lucru ca fișierele ICM și le poți schimba extensia în oricare dintre cele două. Windows 10 tratează la fel fișierele ICM și fișierele ICC.

Acum ar trebui să ai o idee de bază despre ce sunt profilurile de culori și de ce sunt utile. Însă abia dacă am atins subiectul, așa că, dacă vrei să afli mai multe detalii despre profilurile de culoare și importanța lor, îți recomandăm să citești acest ghid: Overview of Color Management. Din păcate este disponibil numai în limba engleză.

Cum găsești profilul de culori potrivit pentru monitorul tău?

În general, cel mai bun mod pentru a găsi profilul de culoare corect (în cazul în care nu ai un dispozitiv de calibrare a culorilor prin apropiere) este prin producătorul monitorului tău. De obicei, aceste fișiere se găsesc fie pe un CD care a venit cu monitorul, ori sunt disponibile pentru descărcare de pe pagina de suport a producătorului. În cazul nostru, monitorul pe care îl folosim pentru calculatorul de lucru este un ASUS ROG Strix XG32VQ, așa că am apăsat pe pagina sa de suport. Uite și alte pagini de suport pentru alte branduri de monitoare: Suport Samsung, Suport Dell, Suport BenQ, Suport LG și Suport Acer.

Căutând "profil culori" și specificând modelul monitorului, sunt foarte mari șansele să nu găsești nimic util. Profilurile de culori sunt în general numite drivere de către producători. Cel mai bine este să cauți descărcările disponibile pentru monitorul tău și apoi să descarci driverele sale. Am mers pe pagina de suport ASUS și am scris XG32VQ (modelul monitorului) în câmpul de căutare. Căutarea a returnat mai multe variante ale acestui monitor, așa că am ales-o pe cea potrivită.

Site-ul web de suport și drivere al unui producător de monitoare
Site-ul web de suport și drivere al unui producător de monitoare

Am descărcat ultimul driver disponibil, acesta venind sub forma unei arhive ZIP. În funcție de producător, poate fi o arhivă executabilă cu extensia ".exe", sau un fișier de tip ".zip" sau ".rar". Extrage fișierele din interiorul arhivei. Printre ele, vei găsi un fișier cu extensia ".icm" sau ".icc".

După ce ai descărcat și extras profilul de culori, este timpul să îl aplici. Hai să vedem cum faci asta:

Reclamă

Cum instalezi un profil de culori în Windows 10, folosind meniul clic dreapta

În Windows 10, instalarea unui profil de culori poate fi foarte ușor de făcut. Tot ce trebuie să faci este să deschizi folderul unde ai dezarhivat profilul de culori, să dai clic dreapta sau să apeși lung pe fișierul ICM din interior, după care să alegi Instalare profil în meniul contextual.

Opțiunea Instalare profil din meniul clic-dreapta al fișierului ICM
Opțiunea Instalare profil din meniul clic-dreapta al fișierului ICM

Asta a fost! Totuși, dacă nu poți să instalezi profilul de culori în acest mod, mai există o metodă, care funcționează întotdeauna, despre care vom vorbi în următoarea secțiune.

Recomandare: Pentru cea mai bună calitate a imaginii, este bine să îți și calibrezi monitorul. Pentru detalii, citește: Cum calibrezi un monitor în Windows și de ce trebuie să faci asta.

Cum instalezi un profil de culori în Windows 10, din fereastra Gestionare culori

În Windows 10, folosește câmpul de căutare de pe bara de activități, pentru a scrie "gestionare culori". Apoi, apasă pe scurtătura numită "Gestionare culori".

Căutarea opțiunilor Gestionare culori în Windows 10
Căutarea opțiunilor Gestionare culori în Windows 10

Apare fereastra Gestionare culori, care arată cam așa:

Fereastra Gestionare culori din Windows 10
Fereastra Gestionare culori din Windows 10

În partea de sus a ferestrei Gestionare culori, asigură-te că este selectată fila Dispozitive. Apoi, în meniul de selecție Dispozitiv, găsești o listă cu dispozitivele instalate pe calculatorul tău, începând cu monitorul (monitoarele). Dacă ai mai multe monitoare, selectează monitorul pentru care ai descărcat profilul de culori. Butonul Identificare monitoare de sub secțiunea Dispozitiv este de ajutor aici, deoarece îți arată fiecare monitor cu numărul lui: ecran 1, ecran 2, etc.

Lista de dispozitive care au profiluri de culori în Windows 10
Lista de dispozitive care au profiluri de culori în Windows 10

După ce ai selectat monitorul corect, apasă pe Adăugare din partea din stânga jos a ferestrei. Dacă un profil de culori este deja instalat pentru monitorul selectat, se poate întâmpla ca butonul Adăugare să fie dezactivat. În acest caz, dacă totuși vrei să înlocuiești profilul de culori existent cu cel nou pe care l-ai descărcat, asigură-te că ai bifat caseta care spune "Utilizează setările personale pentru acest dispozitiv". Apoi poți să apeși butonul Adăugare.

Adăugarea unui profil nou de culori
Adăugarea unui profil nou de culori

Acum se deschide fereastra Asociere profil culoare, unde poți să vezi lista cu toate profilurile de culoare instalate. Aceste profiluri pot fi instalate și folosite și de alte dispozitive, precum imprimante sau scanere, sau de aplicații software de editare imagine precum Adobe Photoshop. Apasă pe Răsfoire pentru a găsi locația profilului de culoare pe care l-ai descărcat.

Răsfoirea prin PC pentru a localiza fișierul ICM cu profilul de culori
Răsfoirea prin PC pentru a localiza fișierul ICM cu profilul de culori

Selectează fișierul și apasă pe Adăugare.

Selectarea și adăugarea unui profil nou de culori pentru un monitor
Selectarea și adăugarea unui profil nou de culori pentru un monitor

Este posibil să observi că ecranul și-a schimbat culorile imediat ce noul profil este aplicat. Apasă Închidere și ai terminat.

Un profil nou de culori a fost adăugat în Windows 10
Un profil nou de culori a fost adăugat în Windows 10

Dacă ai mai multe monitoare, ar trebui să repeți procedura pentru fiecare monitor în parte și să descarci și să instalezi profilurile de culoare specifice fiecărui monitor.

Ai instalat fișierul ICM cu profilul de culori corect pentru monitorul tău?

Unii utilizatori probabil că nu știau despre importanța profilurilor de culoare și a driverelor corecte pentru monitoarele lor. Sperăm că acest tutorial te-a convins să instalezi profilul de culori corect pentru monitorul tău. După cum ai văzut, procedura este rezonabil de ușoară și cu siguranță te va ajuta atunci când lucrezi cu aplicații de editare de imagini sau video, precum și în jocuri.

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows