Cum îți calibrezi monitorul în Windows 10

Cum îți calibrezi monitorul în Windows 10

Dacă ai senzația că negrul și celelalte culori de pe ecranul tău nu arată chiar așa cum ar trebui, s-ar putea să ai dreptate. La fel ca orice dispozitiv de imagine, monitoarele trebuie să fie calibrate pentru a putea afișa cea mai fidelă imagine posibilă. Din fericire, Windows 10 include un expert de configurare numit "Calibrare culori ecran", care te poate ajuta să îţi calibrezi monitorul astfel încât să afişeze cele mai bune culori posibile. În acest articol îți arătăm cum folosești expertul de calibrare a culorilor pentru a seta totul pe placul tău:

Reclamă

De ce ar trebui să îți calibrezi monitorul (gamma & balanţa de culori)?

Calibrarea monitorului este esențială dacă vrei să poată să afișeze imaginile și culorile corect. Prin corect, ne referim la faptul că imaginile și culorile ar trebui să arate cât mai apropiat posibil de ceea ce au intenționat creatorii lor. Un monitor calibrat așa cum trebuie îți oferă consistență între diferitele tale dispozitive. De exemplu, dacă te uiți la o imagine pe monitorul calculatorului tău, ar trebui să arate la fel ca pe monitoarele prietenilor tăi și la fel ca pe smartphone-ul tău.

Un monitor de calculator calibrat corespunzător
Un monitor de calculator calibrat corespunzător

Pentru a putea calibra un monitor în Windows 10 și pentru a înţelege ce face expertul "Calibrare culori ecran", trebuie să ştii două concepte importante:

  • Gamma este un termen care poate fi dificil de înţeles. Ochii noştri nu văd lucrurile la fel ca dispozitivele electronice, aşa că dispozitivele trebuie să traducă ceea ce văd ele în ceva care să arate natural pentru ochiul uman. Acest lucru se numeşte "codare gamma". Monitoarele fac corecţie gamma astfel încât ceea ce vedem noi pe ecran să semene cu ceea ce am vedea în lumea reală (non-electronică). Pixelii de pe un monitor sunt un făcuți din culorile roşu, verde și albastru (RGB - Red, Green, Blue), iar amestecul acestor culori rezultă în culorile pe care le vedem noi. Monitoarele sunt mai sensibile la anumite valori RGB și, dacă ar fi afişate aşa cum le văd monitoarele, imaginile de pe ecran ar fi cumva distorsionate, mai ales la marginile culorilor. Gamma ia valorile RGB şi le scalează astfel încât monitorul să afişeze toate culorile corect. Dacă vrei să citeşti o explicaţie mai completă, îţi recomandăm acest articol: Understanding Gamma Correction. Din păcate, este disponibil numai în limba engleză.
  • Balanţa de culori este o ajustare a modului în care diferite intensităţi de culoare sunt afişate de monitorul tău. Majoritatea dintre noi am văzut imagini unde balanţa culorilor nu este corectă, iar rezultatul este un ecran care pare să aibă prea mult sau prea puţin dintr-o anumită culoare. Este foarte important să ai o balanţă de culori corectă mai ales atunci când te uiţi la culori neutre, deoarece nu vrei ca albul sau griul să arate roz, de exemplu. Dacă foloseşti filtre speciale pentru imaginile tale (pentru a le da o nuanţă de fotografie în sepia, de exemplu) este bine să te asiguri că ceea ce vezi pe ecran este exact imaginea ta. Aici vei găsi un articol – din păcate disponibil doar în engleză - despre balanţa de culori, ce clarifică acest concept.

Dacă setezi corect aceşti doi parametri, obții un set de culori mult mai realist pe monitorul tău.

Imagine de test pentru corecția gamma (Sursa: Wikipedia)
Imagine de test pentru corecția gamma (Sursa: Wikipedia)

În plus, înainte de a rula expertul "Calibrare culori ecran", ilustrat în secțiunea următoare a acestui tutorial, ar trebui să te asiguri că ai driverul și profilul de culori corecte pentru monitorul tău. Dacă ai nevoie ajutor în acest sens, citește mai întâi acest ghid: Ce este un fișier ICM? Cum instalezi un profil de culori în Windows 10?

Pasul 1. Deschide expertul pentru calibrarea monitorului tău în Windows 10 (Calibrare culori ecran)

Dacă foloseşti mai mult de un monitor, asigură-te că te uiţi la monitorul pe care vrei să îl calibrezi. Poate că pare evident, dar este mai bine să fii sigur. Cea mai rapidă metodă de a deschide expertul de calibrare a monitorului în Windows 10 este să folosești căutarea. Începe prin a scrie cuvântul calibrare în caseta de căutare de pe bara ta de activități. Apoi apasă pe Enter sau pe "Calibrare culori ecran".

Căutarea expertului Calibrare culori ecran
Căutarea expertului Calibrare culori ecran

Dacă preferi, poți folosi și aplicația Setări pentru a ajunge la expertul "Calibrare culori ecran", deși aceasta este o metodă mult mai lungă de a o face. Începe prin a deschide aplicația Setări. Apoi, deschide categoria Sistem, selectează Afișare în stânga și apasă pe "Setări avansate pentru afișaj" în dreapta ferestrei.

Legătura Setări avansate pentru afișaj din setările de Afișare
Legătura Setări avansate pentru afișaj din setările de Afișare

Acum derulează în jos până găsești legătura "Afișați proprietățile plăcii grafice [...]" și apasă pe ea.

Legătura Afișați proprietățile plăcii grafice
Legătura Afișați proprietățile plăcii grafice

Această acțiune deschide fereastra Proprietăți a plăcii tale grafice și a monitorului tău. Selectează fila Gestionare culori și apasă pe butonul cu același nume.

Butonul Gestionare culori din fereastra de Proprietăți a monitorului tău
Butonul Gestionare culori din fereastra de Proprietăți a monitorului tău

Windows 10 deschide acum fereastra Gestionare culori. În ea, selectează fila Complex și apoi, în partea de jos a ferestrei, apasă pe butonul Calibrare ecran.

Butonul Calibrare ecran din fila Complex a ferestrei Gestionare culori
Butonul Calibrare ecran din fila Complex a ferestrei Gestionare culori

Acum hai să vedem cum folosim acest expert pentru calibrarea monitorului tău în Windows 10:

Reclamă

Pasul 2. Cum îți calibrezi monitorul în Windows 10, folosind expertul "Calibrare culori ecran"

Indiferent de metoda pe care ai ales să o urmezi pentru a ajunge la expertul "Calibrare culori ecran", în captura de mai jos poți vedea cum arată.

Bun venit la Calibrare culori ecran
Bun venit la Calibrare culori ecran

Apasă pe Următorul pentru a continua. Ți se cere să apeşi butonul Meniu de pe monitorul tău. Dacă nu ştii care este acel buton, poţi să afli din manualul de utilizare al monitorului. Trebuie menționat faptul că, dacă ai un laptop, un dispozitiv 2-în-1 sau o tabletă, este posibil să nu ai un astfel de buton de Meniu pentru ecran. Citeşte manualul de utilizare pentru a afla.

Pe acest ecran, primești și niște recomandări despre cum poți folosi meniul monitorului pentru a-i seta proprietăţile astfel încât să obţii cele mai bune rezultate de la expertul "Calibrare culori ecran". După ce ai urmat aceste instrucţiuni, apasă pe Următorul.

Setați setările de bază pentru culori în Windows 10
Setați setările de bază pentru culori în Windows 10

În continuare, primești explicații utile despre gamma și de ce este esențial să o ajustezi corespunzător. Citește informațiile de pe acest ecran şi înţelegi ce trebuie să faci. Este esențial să ții minte mostra de imagine care defineşte un nivel gamma bun. Apasă Următorul pentru a continua.

Cum se reglează nivelul gamma în Windows 10
Cum se reglează nivelul gamma în Windows 10

În partea stângă se află un cursor vertical pe care îl poţi folosi pentru a ajusta nivelul gamma până când imaginea de pe ecran arată cât mai similar cu exemplul de pe ecranul anterior.

Reclamă

Nu te grăbi, deoarece un nivel gamma setat corect este vital pentru setările care urmează. Apasă pe Următorul când ai terminat.

Reglare gamma în Windows 10
Reglare gamma în Windows 10

Pe ecranul următor, ai opţiunea să "Ignori reglarea luminozităţii şi a contrastului", dar nu îţi recomandăm să faci asta. Un nivel de luminozitate şi de contrast corect poate face o diferenţă mare în modul cum arată imaginile de pe ecran. Apasă Următorul pentru a continua.

Găsiți controalele de luminozitate și contrast pentru monitor
Găsiți controalele de luminozitate și contrast pentru monitor

Următorul ecran îţi oferă instrucţiuni despre procedura de ajustare a luminozității. Asigură-te că ai citit şi înţeles totul înainte de a apăsa pe Următorul.

Cum se reglează luminozitatea în Windows 10
Cum se reglează luminozitatea în Windows 10

Pentru a ajusta luminozitatea și contrastul folosește butoanele de pe monitor. Ce se întâmplă mai departe depinde de hardware-ul tău. Din moment ce fiecare ecran este diferit, imaginile de mai jos vor arăta doar instrucţiunile, nu şi rezultatele. Ia în considerare și faptul că, dacă foloseşti un laptop sau un dispozitiv portabil similar, este posibil să nu ai cum să ajustezi aceste atribute.

Reglare luminozitate pentru monitor în Windows 10
Reglare luminozitate pentru monitor în Windows 10

Următorul pas este ajustarea balanţei de culori, iar acesta este o ajustare din software. Citeşte instrucţiunile înainte de a apăsa pe Următorul.

Cum se reglează balanța de culori în Windows 10
Cum se reglează balanța de culori în Windows 10

Trebuie să folosești cursoarele de sub elementele de culoare roşu, verde şi albastru pentru a încerca să obţii o nuanţă de gri cât mai naturală. Nu te grăbi şi joacă-te cu cursoarele până obţii rezultatul pe care îl doreşti.

Reglare balanță de culori în Windows 10
Reglare balanță de culori în Windows 10

După ce ai terminat reglarea balanţei de culori, ai terminat şi cu expertul de configurare. Dacă vrei să vezi modificările pe care le-ai făcut, poţi să comuţi între setările iniţiale şi cele noi.

Expertul Calibrare culori ecran a fost finalizat
Expertul Calibrare culori ecran a fost finalizat

NOTĂ: Pe ultimul ecran, există şi o opţiune de a lansa configurarea "Tuner ClearType", despre care poți citi în acest tutorial: Cum folosești ClearType Text Tuner (Optimizator de text ClearType) în Windows 10.

Ți-ai calibrat monitorul?

Ecranele se schimbă în timp ce îmbătrânesc şi, deoarece acest lucru se întâmplă gradual, de obicei nu observăm. Expertul "Calibrare culori ecran" te ajută să vezi ce s-a întâmplat şi să ajustezi ecranul pentru a corecta modificările de culoare inevitabile. Deşi nu este perfect şi are limitările sale, merită să parcurgi paşii săi pentru a vedea dacă poţi aduce îmbunătăţiri. Ai folosit acest expert de configurare pentru monitorul tău? A funcţionat cum te aşteptai? Nu uita că poți folosi secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta.

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows