Ce nu înțeleg detractorii Windows 8, despre Windows 8

Ce nu înțeleg detractorii Windows 8, despre Windows 8

În ultimul timp am observat că a apărut o puternică dezbatere legată de Windows 8. Oamenii tind fie să îl urască, fie să îl iubească. Nu văd să apară și verdicte moderate. Aceia care îl urăsc împărtășesc aceleași plângeri, multe dintre ele nefiind foarte valide, din punctul meu de vedere. De aceea am decis să-mi exprim părerea despre aceste argumente și despre ce cred eu că nu înțeleg oamenii despre Windows 8.

Reclamă

Cele mai comune argumente împărtășite de detractorii Windows 8

Atunci când citești articole, postări pe bloguri sau comentarii scrise de oamenii care spun că Windows 8 nu este un sistem de operare bun, vei găsi aproape întotdeauna aceste argumente:

 • Urăsc Metro – nu este deloc util atunci când folosești un maus și o tastatură iar aplicațiile Metro nu sunt la fel de bune ca cele desktop. – În primul rând, Metro este o interfață orientată către dispozitivele tactile care oferă și suport pentru maus și tastatură. Așa că da, este mai ușor să îți folosești degetele pe un ecran tactil sau o tabletă. Dar nu este greu de utilizat nici cu mausul sau cu tastatura. Trebuie doar să înveți că un clic dreapta va deschide meniul contextual, meniu ce conține opțiuni relevante pentru fiecare aplicație în parte. Apoi, trebuie să înveți cum se folosesc marginile ecranului pentru a deschide diverse meniuri. Odată ce ți-ai însușit aceste noi gesturi, interfața Metro devine ușor de utilizat cu mausul și cu tastatura. Da, aplicațiile Metro nu sunt la fel de utile ca cele desktop. În primul rând, Windows 8 nu a fost încă lansat, așa că numărul aplicațiilor disponibile este destul de mic. Majoritatea se află în stadiul beta. Există câteva aplicații Metro foarte interesante și bine făcute dar până când vom vedea mai multe este necesar ca Windows 8 să fie lansat. Cu toate acestea, interfața Desktop este în continuare prezentă în Windows 8. Funcționează exact așa cum știți și, în plus, a avut parte și de câteva îmbunătățiri față de Windows 7. Nu sunteți obligat să folosiți aplicațiile Metro. Dacă nu vă sunt pe plac, nu le utilizați. Continuați să lucrați cu aplicațiile Desktop cu care v-ați obișnuit. Acestea continuă să existe și funcționează extrem de bine.

 • Urăsc panglica din Windows 8 – asta au spus majoritatea utilizatorilor și atunci când a fost introdusă pentru prima dată în Microsoft Office 2007. Și totuși, a ajuns să fie o interfață utilă și eficientă, ce a adus o vizibilitate mai bună a caracteristicilor disponibile, fiind în același timp și mai ușor de utilizat. Am publicat și noi câteva articole despre acest subiect: Analiză Windows 8 – Este noua interfață de tip panglică mai eficientă? și 12 motive pentru care Windows Explorer este foarte tare, în Windows 8. Dacă nu găsiți în ele argumente destul de bune pentru a vă convinge, atunci nu știu ce ar putea. Personal, atunci când a fost lansat Microsoft Office 2007, am fost intrigat. Pentru câteva zile mi-a fost greu să lucrez cu el și să mă dezobișnuiesc de vechiul stil de interfață. Dar odată ce m-am obișnuit, panglica mi-a plăcut la nebunie și am devenit mult mai productiv. Când am văzut că a fost introdusă și în Windows 8, am fost fericit. La fel, am devenit mai productiv imediat, aceleași principii de utilizare fiind valabile în Windows 8. Dacă ați utilizat versiunile noi de Microsoft Office, nu va trebui să învățați nimic nou și nu veți avea probleme în lucrul cu interfața panglică din Windows 8.

 • Este necesar să te reeduci – Personal, nu cred că acesta este un argument valid. Evoluția a însemnat întotdeauna și reeducare. Dacă vrem ca viitorul informatic să devină realitate cât mai curând, este necesar să ne re-educăm continuu și să învățăm noi tehnologii, modele de interfețe, etc. Lucrul cu Windows 8 nu este atât de dificil. Trebuie să înveți câteva comenzi rapide pentru tastatură, câteva gesturi noi și cam atât. Oamenii s-au reeducat și atunci când au trecut de la Microsoft Office 2003 la Microsoft Office 2007. Iar Microsoft Office 2007, la fel ca Microsoft Office 2010, s-a dovedit a fi un produs de succes. Oamenii au trebuit să se reeduce și atunci când au trecut de la Windows 98 la Windows XP iar apoi, de la Windows XP la Windows 7. Nimeni nu poate contesta succesul pe care l-au avut Windows XP și Windows 7.

Argumente valide

Există și oameni care au argumente destul de valide. Și sunt de acord cu ele, sau cel puțin cu porțiuni din ele:

 • Ecranul Start este oribil, vreau înapoi meniul Start – Personal, nu cred că noul ecran de Start este nereușit. Vechiul meniu Start era aglomerat, te forța să derulezi printre o mulțime de scurtături și, dacă îl privești obiectiv, nu era chiar extraordinar. Singurul lui avantaj adevărat este faptul că toată lumea îl cunoaște, îl folosește și se așteaptă ca acesta să fie acolo.

  Totuși, noul ecran de Start are nevoie de îmbunătățiri, chiar dacă face ca procesul de căutare să fie mult mai rapid. Dacă vă place să folosiți căutarea pentru a găsi scurtături, fișiere și foldere în Windows 7, veți putea face același lucru, uneori chiar mai rapid, și în Windows 8. Cu toate astea, noul ecran de Start mai are probleme de rezolvat la capitolul organizare. Am subliniat câteva aspecte negative în articolul nostru: Analiză Windows 8 – Ecranul Start este o îmbunătățire față de meniul Start? și credem că Microsoft ar trebui să continue să îmbunătățească ecranul de Start dacă vrea ca oamenii să uite de meniul Start.

 • Interfața panglică pe ecrane tactile – Acesta este singurul argument care nu poate fi contracarat și, în opinia mea, este 100% valid. Windows Explorer și alte programe din Windows 8 care dispun de interfața de tip panglică vor fi disponibile și pe sistemele cu ecrane tactile. Dacă panglica este foarte eficientă atunci când folosești un maus și o tastatură, ea nu este extraordinară atunci când folosești ecrane sensibile la atingere, cel puțin nu așa cum este implementată în Windows 8 Release Preview. Microsoft a promis că va aduce câteva schimbări, dar acestea vor fi dezvăluite o dată cu lansarea finală a Windows 8. Dacă luăm în considerare faptul că Microsoft dezvoltă o interfață optimizată pentru atingere pentru Microsoft Office 15, cred că și această problemă va fi rezolvată. Mai multe informații despre ce se face pentru Microsoft Office puteți găsi aici: Exclusive: Microsoft Office 15 features and improvements.

Detractorii Windows 8 trebuie să înțeleagă că Windows 8 este în primul rând despre viitor!

Mulți din detractorii Windows 8 vor spune și că nu vor o interfață hibridă pentru un desktop. Cu toții uită un aspect foarte important: scopul principal al Windows 8 nu este să fie utilizat pe calculatoarele sau dispozitivele disponibile curente ci pe cele viitoare. Bineînțeles că va funcționa pe dispozitivele actuale (trebuie să o facă), dar nu acesta este scopul lui.

Dacă veți urmări demonstrațiile și prezentările pe care le face Microsoft, precum și anumite știri, veți realiza imediat că principalul rol al Windows 8 este să revitalizeze lumea hardware și software. Să accelereze viitorul!

Microsoft nu vrea ca Windows 8 să fie folosit în principal pe calculatoare clasice, chiar dacă acest lucru se va întâmpla la început. Microsoft vrea Windows 8 pe calculatoarele de mâine. Iată câteva exemple de scenarii posibile, în afară de evidenta tabletă:

 • Dispozitive hibride precum Asus Transformer, cu Windows 8. Există deja un prototip cu Windows 8 și Android în dual-boot. 
 • De asemenea, citiți acest articol despre un prototip Intel: Intel Shows Off Ultrabook-Tablet Hybrid Running Windows 8.
 • Suport gesturi pentru laptopuri cu trackpad. Există deja, într-o formă primitivă dar care funcționează. Vă recomand acest articol pentru detalii: Windows 8 Release Preview: New Trackpad Gesture Support.
 • Laptopuri cu Kinect inclus. Detalii despre prototipuri existente găsiți aici: Microsoft's latest home for Kinect technology> portable computers.
 • Desktopuri cu Kinect pentru Windows. Această tehnologie există și mi-aș dori ca ea să fie disponibilă și în România, ca să o pot folosi cu Windows 8. Dacă laptopurile și telefoanele Windows cu Kinect au sens, cred că desktopurile cu Kinect au și mai mult sens.
 • Ecranele tactile pentru desktopuri, laptopuri și orice alt tip de dispozitiv la care ați vrea să le conectați. Ne-am obișnuit deja cu toții cu ecrane de înaltă rezoluție cu care nu poți interacționa. Dar ce-ar fi dacă ele ar fi înlocuite cu ecrane tactile, care integrează și Kinect? În acel moment, Windows 8 ar face și mai mult sens.

De asemenea, pentru a completa imaginea, au apărut și câteva concepte foarte tari în ceea ce privește tabletele. Detalii despre un astfel de concept puteți găsi aici: Hands-on with Microsoft Surface for Windows RT, Touch Cover and Type Cover. O evaluare completă pentru Windows 8 ar trebui să includă teste care să îi analizeze performanța și ușurința în utilizare și pe dispozitive precum cele pe care le-am menționat anterior.

Windows 8 este foarte dependent de ceea ce vor oferi producătorii de hardware, mai mult decât orice alt sistem de operare creat vreodată. Dacă aceștia vor face inovații și vor aduce dispozitive cu adevărat noi, care să poată profita de avantajele pe care le oferă Windows 8, atunci oamenii vor observa, dezvoltatorii de software vor observa, presa va observa. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci atât industria IT cât și consumatorii vor avea de câștigat.

Windows 8 – Pariul cel mai mare făcut de Microsoft vreodată!

Deși detractorii Windows 8 au de partea lor câteva argumente valide, Windows 8 nu va fi atât de îngrozitor pe cât spun ei. Există multe plusuri în natura hibridă a Windows 8, la fel cum există și puncte slabe. Să declari că Windows 8 este prost, fără să aștepți să fie gata versiunea finală demonstrează o gândire puțin cam obtuză, mai ales că Microsoft a declarat foarte deschis că vor mai avea loc multe schimbări înainte de versiunea finală.

Personal, apreciez foarte mult ceea ce încearcă să facă Microsoft cu Windows 8. Am văzut multe îmbunătățiri de la versiunea Developer Preview la cea Release Preview și cred că vor avea niște surprize foarte interesante în versiunea finală. Sper că veți fi de acord cu mine și îi veți da verdictul final numai după ce Windows 8 va fi lansat. După ce vom vedea dispozitive cu Windows 8 reale, nu doar prototipuri și idei.

Înțeleg și apreciez foarte mult scopul final al Microsoft – un sistem de operare și o experiență unică pentru toate dispozitivele dvs.: telefon, Xbox, desktop, laptop, tabletă, dispozitivul dvs. hibrid desăre care nu știți încă cum arată. Le doresc bafta. Dacă vor reuși să impună această viziune, vor schimba modul în care utilizăm calculatoarele și dispozitivele pentru totdeauna.

Descoperă: Divertisment Blog Recomandate Windows