Deschide un program sau o aplicație Windows cu o combinație de taste

Deschide un program sau o aplicație Windows cu o combinație de taste

Știai că poți să deschizi un program folosind o combinație de taste în Windows 10, precum și în Windows 7? Da, aceste sisteme de operare permit utilizatorilor să își pornească aplicațiile favorite folosind scurtături de la tastatură. În plus, poți să folosești și anumite combinații predefinite de taste pentru a deschide atât aplicații de desktop, cât și aplicații din Microsoft Store. Fără să mai pierdem timpul, iată cum creezi o scurtătură de la tastatură pentru a rula un program, folosind doar opțiunile standard incluse în Windows, fără a necesita aplicații din terțe părți:

Reclamă

NOTĂ: Toate instrucțiunile din acest articol sunt valide atât în Windows 10, cât și în Windows 7. De asemenea, reține că, deși în acest tutorial ne referim la aplicații și programe, poți urma aceiași pași și pentru a deschide foldere și pagini web cu ajutorul unor combinații de taste.

Cum deschizi un program cu o combinație de taste, fixându-l pe bara de activități

Această metodă funcționează în Windows 10 și Windows 7, atât pentru programele desktop cât și pentru aplicațiile din Microsoft Store. În primul rând, trebuie să fixezi aplicația pe care vrei să o deschizi cu o scurtătură de la tastatură. Indiferent dacă folosești Windows 10 sau Windows 7, dă clic dreapta pe scurtătura aplicației din Meniul Start sau de oriunde altundeva s-ar afla ea. Apoi, în meniul contextual, apasă pe "Fixare în bara de activități" sau pe "Mai multe", urmat de "Fixare în bara de activități".

Fixarea unei aplicații pe bara de activități în Windows 10
Fixarea unei aplicații pe bara de activități în Windows 10

Alternativ, poți fixa un program pe bara ta de activități și pur și simplu trăgând executabilul sau scurtătura sa pe bară.

Crearea unei scurtături către o aplicație, pe bara de activități din Windows 10
Crearea unei scurtături către o aplicație, pe bara de activități din Windows 10

După ce ai fixat pe bară aplicațiile care te interesează, le poți deschide apăsând pe tasta Windows împreună cu numărul corespunzător scurtăturii de pe bară. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, am fixat Microsoft Edge, Mail, Office, Netflix și Spotify.

Scurtături de la tastatură pentru executarea de programe în Windows
Scurtături de la tastatură pentru executarea de programe în Windows

Pentru a deschide aceste aplicații, acum putem folosi următoarele combinații de taste:

  • Windows + 1 pentru Microsoft Edge
  • Windows + 2 pentru Mail
  • Windows + 3 pentru Office
  • Windows + 4 pentru Netflix
  • Windows + 5 pentru Spotify

Poți face acest lucru cu primele nouă aplicații fixate pe bara de activități, fiecare dintre ele având asociată cifră de la 1 la 9, în funcție de pozițiile lor.

Reclamă

Cum deschizi un program cu o combinație de taste (scurtătură de la tastatură)

Dacă preferi să folosești o combinație personalizată de taste pentru a porni o aplicație, ai nevoie de o scurtătură pentru acea aplicație. Poți crea una, poți folosi una din Meniul Start sau de oriunde altundeva de pe PC-ul tău. Dacă ai nevoie de ajutor în a crea o scurtătură, citește Cum creezi scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows 10.

Crearea unei scurtături către o aplicație
Crearea unei scurtături către o aplicație

După ce ai scurtătura, dă clic dreapta sau apasă lung pe ea. În meniul contextual, alege Proprietăți. De asemenea, poți să selectezi scurtătura și să apeși pe tastele Alt + Enter pentru același rezultat.

Deschiderea Proprietăților unei scurtături
Deschiderea Proprietăților unei scurtături

În fereastra de Proprietăți a scurtăturii, mergi la fila Scurtătură și localizează câmpul numit "Tastă de comandă rapidă". Dacă nu cumva ai asociat deja o combinație de taste pentru ea, câmpul ar trebui să fie gol (Fără).

Câmpul Tastă de comandă rapidă din Proprietățile unei aplicații
Câmpul Tastă de comandă rapidă din Proprietățile unei aplicații

Apasă pe acest câmp și apoi apasă pe combinația de taste pe care vrei să le folosești.

Reclamă

De exemplu, am apăsat pe Ctrl + Alt + C pentru a porni Google Chrome.

Setarea combinației de taste ce deschide aplicația
Setarea combinației de taste ce deschide aplicația

Când ai terminat, apasă pe OK pentru a salva setările. Apoi, apasă pe combinația de taste pe care ai asociat-o cu aplicația, pentru a o testa.

Această combinație de taste rămâne activă atâta timp cât nu ștergi scurtătura ale cărei proprietăți le-ai schimbat. Imediat ce o ștergi, combinația de taste devine invalidă. Dacă vrei să revii la setările inițiale, editează aceeași scurtătură și, în câmpul "Tastă de comandă rapidă", apasă tasta Backspace pentru a șterge combinația de taste.

Știi și alte metode de a deschide aplicații cu combinații de taste care nu necesită aplicații din terțe părți?

Acum știi cum să folosești combinații de taste pentru a rula programe și aplicații, atât în Windows 10, cât și în Windows 7. Care este metoda ta preferată de a face acest lucru? Câte aplicații deschizi cu ajutorul combinațiilor de taste? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Windows