Atât în Windows 10, cât și în Windows 11, poate fi folositor să știi cum folosești alarmele. Indiferent dacă ai nevoie de o alarmă de rezervă, pentru a te asigura că ajungi la acea întâlnire importantă, sau dacă ai nevoie de ajutor cu organizarea programului tău de zi cu zi, ceasul cu alarmă integrat în Windows 10 sau Windows 11 îți poate spori productivitatea. Ar trebui să folosești alarme dacă petreci mult timp în fața calculatorului, mai ales dacă încă lucrezi la abilitățile tale de gestionare a timpului. 🙂 Citește acest ghid pentru a afla cum adaugi, folosești și elimini o alarmă pe calculatoarele cu Windows 10 sau Windows 11:
NOTĂ: Alarmele din Windows 11 și Windows 10 sunt integrate în aplicația Ceas. Deoarece această aplicație este identică pe ambele sisteme de operare, majoritatea imaginilor din acest ghid sunt realizate în Windows 11.
Accesează Alarma din Windows 11 sau Windows 10
Primul pas pentru a avea acces la alarmele din Windows este să deschizi aplicația Ceas. Tastează ceas în caseta de Căutare de pe bara de activități din Windows 10 sau în câmpul de sus din fereastra de Căutare din Windows 11 (folosește lupa de pe bara de activități pentru a o deschide). Apoi, din rezultate, apasă pe aplicația Ceas.
O altă modalitate de a accesa aplicația este să deschizi Meniul Start și să apeși pe scurtătura Ceas din lista Toate aplicațiile.
În aplicația Ceas din Windows, accesează fila Alarmă în panoul din stânga.
SUGESTIE: Poți folosi fila Ceas internațional a aplicației Ceas din Windows pentru a verifica ora din diverse țări.
Cum setezi o alarmă în Windows 10 și Windows 11
În mod implicit, în fila Alarmă din Windows 11 și Windows 10 există o singură alarmă predefinită, Bună dimineața, setată să se repete în fiecare dimineață, la ora 7 fix. Această alarmă este dezactivată, dar o poți activa cu ușurință apăsând pe comutatorul din colțul din dreapta sus.
Dacă 7 dimineața este puțin prea devreme pentru tine (pentru mine clar este *zise ea căscând*), poți seta această alarmă implicită pentru o altă oră, apăsând pe rubrica sa. Poți, de asemenea, să folosești butonul Editați alarmele din colțul din dreapta jos al ferestrei și să apeși apoi pe alarma pe care vrei s-o setezi pentru altă oră. Însă asta nu face decât să adauge un pas în plus la procesul de editare; în capitolul următor, vom aborda cea mai bună utilizare a acestui buton de editare.
În plus, poți crea și o altă alarmă complet diferită, pe care s-o folosești în zilele în care nu trebuie să te trezești devreme. Deoarece ferestrele „Editare alarmă” și „Adăugați o nouă alarmă” oferă setări similare, vom aborda doar modul de creare a unei noi alarme. Mai întâi, apasă pe butonul „Adăugați o alarmă” (+) din colțul din dreapta jos al ferestrei aplicației.
În fereastra „Adăugați o nouă alarmă”, setează ora exactă pentru alarma ta, modificând valorile pentru ore și minute. Poți face asta cu ajutorul tastaturii (folosește mouse-ul sau apasă tasta Tab pentru a trece de la un câmp la altul), derulând în timp ce ții cursorul deasupra fiecărei valori sau folosind butoanele săgeți afișate.
Apasă pe câmpul Nume alarmă pentru a introduce un nume nou, în locul celui implicit Alarmă (1). Dacă nu ai chef să numești alarmele, Windows te ajută să le deosebești adăugând un nou număr după genericul Alarmă. Am creat o alarmă numită Digital Citizen, ca să nu uit de întâlnirea săptămânală cu echipa noastră editorială.
Mai departe, poți decide dacă vrei să repeți alarma. Bifează caseta Repetare alarmă, iar apoi apasă pe ziua sau zilele săptămânii în care dorești să sune alarma de acum încolo; poți, de asemenea, să selectezi doar zilele, ceea ce va selecta automat caseta Repetare alarmă. Eu am stabilit ca alarma să se repete în fiecare vineri la ora 15:00, așa cum reiese din imaginea de mai jos.
Dacă apeși pe următorul câmp (Clopoțel alarmă - care afișează opțiunea implicită Clopoței), se deschide un meniu derulant, unde poți decide cum sună alarma. Apasă pe butonul Redare din dreptul oricărei rubrici pentru a asculta o melodie. Când te-ai hotărât, apasă pe cea pe care vrei s-o folosească alarma ta, pentru a o selecta.
NOTĂ: Știai că tonul Ecou este cel folosit de cronometrele din fila Contor de timp a aplicației Ceas din Windows 10 și Windows 11? Poți afla mai multe din ghidul nostru despre cum folosești Contorul de timp din Windows.
Poți, de asemenea, să setezi un Interval amânare, selectând o perioadă de timp pentru acesta. Apasă pe valoarea implicită 10 minute pentru a deschide un meniu derulant.
Dezactivează funcția de amânare, sau selectează una dintre valorile afișate. Apasă pe opțiunea dorită pentru a o salva.
Când ai terminat de setat alarma, apasă pe butonul Salvați din partea de jos a ferestrei „Adăugați o nouă alarmă”.
Alarma ta este acum setată și o poți vedea afișată în fila Alarmă a aplicației Ceas.
Poți să ai peste treizeci de alarme active în același timp. Am fi putut oferi date mai exacte, dar am considerat că treizeci ar trebui să fie de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor (și deja ne plictisisem 🙂 ). Alarma se declanșează la ora stabilită de tine, atâta timp cât PC-ul sau dispozitivul tău este pornit, chiar dacă este blocat.
Cum folosești alarmele din Windows 10 și Windows 11
Acum că știi cum setezi o alarmă în Windows 10 și Windows 11, să vedem cum poți profita la maximum de ele. După cum am explicat anterior, poți porni sau opri o alarmă în orice moment, apăsând pe comutatorul Activat/Dezactivat situat în dreapta acesteia. Alarmele dezactivate sunt gri, ceea ce le face pe cele active să iasă în evidență.
De îndată ce activezi o alarmă, primești o notificare în partea de jos a ferestrei Ceas, care te anunță că „Alarmele vor suna doar atunci când PC-ul este activ”. Când se declanșează o alarmă, comportamentul implicit este să te anunțe redând sunetul ales pentru ea și afișând un banner în colțul din dreapta jos al ecranului tău. Volumul celorlalte sunete redate de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows este redus ca nu cumva să-ți ratezi alarma.
Dacă mai ai nevoie de timp, îți poți amâna alarma. Windows ia în considerare că circumstanțele tale s-au schimbat de la crearea alarmei și te lasă să modifici pentru cât timp o amâni în secțiunea „Amânați timp de”. Apasă pe valoarea prestabilită pentru a deschide un meniu derulant.
Selectează pentru cât timp vrei să-ți amâni alarma.
Indiferent dacă ai modificat sau nu intervalul de amânare, apasă pe butonul Amânați pentru a prelungi alarma pe durata afișată. Alarma ta pornește din nou când a trecut intervalul stabilit și o poți amâna urmând aceiași pași. Dacă te încadrezi în timp, apasă pe Îndepărtați pentru a opri alarma cu totul și a ascunde bannerul.
Dacă apeși pe banner în zona în care sunt afișate detaliile alarmei, se oprește și alerta, deschizând în același timp fila Alarmă din aplicația Ceas. Chiar dacă alarma nu este setată să se repete, o poți găsi în continuare în fila Alarmă atunci când a terminat. Dacă dai clic dreapta sau apeși și menții apăsat pe rubrica unei alarme, se deschide un meniu contextual cu opțiunile Editare sau Ștergere. Dacă apeși pe Ștergere, alarma este eliminată imediat din listă, iar butonul Editare îți permite s-o modifici.
Am parcurs deja, în capitolul anterior, setările din fereastra Editare alarmă/Adăugați o nouă alarmă, dacă te interesează să modifici cum funcționează o alarmă existentă. Cu toate acestea, fereastra Editare alarmă are o opțiune suplimentară: un buton Ștergeți în colțul din dreapta sus - apasă pe el pentru a elimina alarma selectată.
Dacă ai creat o mulțime de alarme de care nu mai ai nevoie și vrei să scapi de ele cât mai repede, folosește butonul Editați alarmele din colțul din dreapta jos al ferestrei.
Acum, ai un buton Ștergeți pentru fiecare alarmă existentă, în colțul din dreapta sus al rubricii sale. Apasă pe Ștergeți din dreptul fiecărei alarme pe care vrei s-o elimini. Apoi, apasă pe Gata - bifa care înlocuiește pictograma pix pentru butonul Editați alarmele.
De ce ai avut nevoie de o alarmă pentru Windows?
În zilele noastre, ne bazăm mai mult pe alarmele de pe smartphone-uri decât pe cele de pe PC-uri. Cu toate acestea, dacă dormi profund sau când vine vorba de programări, aplicația Ceas îți permite să setezi oricâte alarme vrei în Windows 10 sau Windows 11. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne ce alarme folosești pe PC-ul tău. Ai activat mai mult de una? Lasă un comentariu mai jos cu răspunsul tău.