Cum schimb nivelurile Controlului Contului Utilizatorului (CCU)

Controlului Contului Utilizatorului (CCU) sau User Account Control (UAC) cum este denumit în limba engleză, este o caracteristică de securitate din Windows, care există de pe vremea Windows Vista. Deoarece este întâlnită relativ rar în activitatea zilnică de utilizare a calculatorului, unii utilizatori nu prea știu de existența acestei caracteristici. Mai întâlnesc din când în când câte o fereastră care-i întreabă dacă permit unei aplicații să aducă modificări PC-ului folosit și apasă pe Da , fără să înțeleagă de ce apare această întrebare pe ecran. Dacă ai întâlnit și tu astfel de întrebări în timp ce folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10, și vrei să schimbi cât de des sunt afișate și cum sunt afișate aceste întrebări, citește acest ghid:

Ce este Control Cont Utilizator (CCU)?

Atunci când pornești o aplicație desktop care are nevoie de permisiuni administrative, vei vedea pe ecran un prompt numit Control Cont Utilizator (CCU) care întreabă: "Permiteți acestei aplicații să aducă modificări la PC-ul dvs.?" . Acest prompt apare și când vrei să schimbi o setare de sistem care necesită permisiuni administrative.

Am explicat în detaliu rolul acestui prompt și de ce este foarte important să îl păstrezi activat, în acest ghid: Ce este Controlul Contului Utilizatorului și de ce nu trebuie niciodată să-l închideți. Te rog să-l citești înainte de a merge mai departe cu acest tutorial.

Cum se accesează setările Control Cont Utilizator (CCU)?

Schimbarea setărilor pentru CCU se face din fereastra Setări Control cont utilizator. Există mai multe metode pentru a o deschide.

O metodă este să pornești Panoul de Control și să te duci la "Sistem și securitate -> Modificare setări Control cont utilizator".

În Windows 10, deschide căsuța de căutare de pe bara de navigare și tastează "ccu" drept termen de căutare. Apoi, apasă pe rezultatul "Modificare setări Control cont utilizator" .

În Windows 8.1, caută folosind termenul "ccu " direct pe ecranul Start . În lista de rezultate, apasă pe "Modificare setări Control cont utilizator" .

În Windows 7, deschide Meniul Start și caută folosind termenul "ccu " . Apoi, dă clic pe rezultatul "Modificare setări Control cont utilizator" .

Fereastra Setări Control cont utilizator este afișată pe ecran.

Cum modificăm nivelul pentru Control Cont Utilizator (CCU) în Windows

Fereastra Setări Control cont utilizator are un comutator pe care îl poți folosi să ajustezi nivelul pentru CCU. În mod implicit, în Windows 8.1 și Windows 10, CCU este setat să te notifice atunci când programele încearcă să facă modificări pe computer.

Poți muta comutatorul la oricare din cele patru niveluri disponibile: "Doresc mereu notificare", "Doresc notificare doar când programele încearcă să aducă modificări computerului (cu estomparea desktop-ului)" , "Doresc notificare doar când programele încearcă să aducă modificări computerului (fără estomparea desktop-ului) " și "Nu doresc niciodată notificare".

Acestea sunt explicate în detaliu, în acest ghid: Ce este Controlul Contului Utilizatorului și de ce nu trebuie niciodată să-l închideți. Dacă nu l-ai citit încă, îți recomand să faci asta acum, pentru a înțelege care este cel mai potrivit nivel CCU pentru tine.

Pentru a schimba nivelul CCU, mută comutatorul pe poziția dorită și apasă pe OK . În funcție de setarea CCU precedentă, s-ar putea să primești un prompt CCU care te roagă să confirmi execuția acestei modificări.

Concluzie

După cum poți vedea în acest ghid, schimbarea nivelurilor Control Cont Utilizator este foarte ușor de făcut, în toate versiunile moderne de Windows. Cele patru niveluri disponibile îți oferă suficientă flexibilitate pentru a îți putea păstra PC-ul în siguranță și fără a te enerva prea tare pentru că primești prea multe prompt-uri CCU. Suntem curioși să aflăm ce nivel al CCU utilizezi și de ce. Înainte de a închide acest ghid, lasă-ne un comentariu prin care ne spui ce nivel ai setat pe calculatorul tău.