Configurează cum merge Protecție Sistem (System Restore) în Windows

Deși a avea abilitatea de a-ți restaura sistemul folosind un punct de recuperare manual, este un lucru foarte util atunci când ai probleme cu Windows, unii utilizatori vor să dezactiveze această facilitate. Alții poate vor dori să schimbe cât spațiu este folosit pentru stocarea punctelor de restaurare, astfel încât să ocupe mai puțin spațiu pe disc ori să aibă loc pentru cât mai multe astfel de puncte. Indiferent de ceea ce dorești să faci, acest ghid îți va arăta cum se configurează orice aspect al instrumentului Protecție Sistem (System Restore), inclus în Windows:

Cum accesezi setările pentru Protecție Sistem (System Restore)

Dacă vrei să lansezi Protecție Sistem și să-i schimbi setările, trebuie să te autentifici ca administrator și să deschizi Panoul de Control. Dacă nu știi cum se face asta, citește aceste ghiduri:

În Panoul de Control, mergi la "Sistem și securitate -> Sistem". Aici, apasă pe legătura "Protecție sistem" din partea stângă a ferestrei. Dacă contul tău de utilizator nu este un administrator, Windows îți va cere parola administratorului.

Se deschide fereastra "Proprietăți sistem", unde poți vedea unitățile de stocare disponibile pe calculatorul tău și dacă Protecție Sistem este activat sau nu pentru fiecare dintre ele. Dacă ai mai mult de o singură partiție, vei vedea că, în mod implicit, Protecție Sistem nu este activat pentru toate partițiile exceptând cea pe care este instalat sistemul de operare Windows. Asta deoarece, această unealtă face o copie de siguranță a fișierelor de sistem, a setărilor de sistem, a driverelor, a cheilor de regiștri și a programelor instalate. Acestea sunt, în general, stocate doar pe partiția unde este instalat Windows. Dar, pe calculatorul tău îți poți organiza lucrurile în mod diferit.

Cum pornești Protecție Sistem (System Restore) pentru o partiție anume

Nu vei primi niciun beneficiu din a porni Protecție Sistem pe toate partițiile în afară de cele pe care ai instalate programe, drivere ș.a.m.d. Dacă ai o unitate de stocare unde vrei să pornești Protecție Sistem, selecteaz-o în fereastra Protecție Sistem și apasă pe Configurare. Se deschide o fereastră cu setări care se aplică pentru unitatea de stocare selectată.

Dacă vrei să pornești Protecție Sistem, bifează opțiunea "Activare protecție sistem" și apasă pe OK. Acum este un moment bun să îți creezi primul punct de restaurare manual. Dacă vrei să faci asta, citește instrucțiunile din acest ghid: Ce este System Restore (Protecție Sistem) și cum creezi un punct de restaurare.

Cum schimbi cât spațiu pe disc este alocat pentru Protecție Sistem (System Restore)

Dacă dorești să economisești spațiu de stocare pe disc, este posibil să-ți fie util să micșorezi spațiul alocat pentru crearea de puncte de restaurare. Sau, dimpotrivă, ai un sistem care tinde să fie instabil și vrei să aloci mai mult spațiu pentru Protecție Sistem, astfel încât să ai la dispoziție cât mai multe puncte de restaurare.

În fereastra Proprietăți Sistem, alege unitatea de stocare pentru care vrei să modifici cât spațiu este ocupat de Protecție Sistem și apasă pe Configurare. În fereastra care se deschide, cu setări pentru unitatea respectivă, caută secțiunea "Utilizare spațiu disc". Acolo afli cât spațiu este folosit în prezent pentru Protecție Sistem și poți muta comutatorul care indică spatiul maxim folosit la un alt nivel.

Setează utilizarea maximă a spațiului pe disc și apasă OK. De asemenea, vei vedea și un buton Ștergere, pentru ștergerea punctelor de restaurare de pe această unitate. Dacă-l apeși, ești informat(ă) că se vor șterge toate punctele de restaurare de pe partiția respectivă și nu le vei mai putea folosi pentru a-ți repara sistemul. Dacă vrei să faci asta, apasă Continuare. Altfel, apasă Anulare.

Cum dezactivezi Protecție Sistem (System Restore) în Windows

Dacă nu mai vrei să folosești Protecție Sistem, poți opri această unealtă și poți economisi spațiu pe disc. În fereastra Proprietăți Sistem, alege unitatea de stocare pentru care nu mai vrei această facilitate activată și pe Configurare. În fereastra care se deschide, alege "Dezactivare protecție sistem" și apasă OK.

Windows te întreabă dacă ești sigură că vrei să dezactivezi protecția sistemului pe partiția selectată. Dacă oprești această facilitate, punctele de restaurare existente vor fi șterse și nu vor fi create altele noi, ceea ce înseamnă că nu vei putea folosi Protecție Sistem. Dacă asta este ceea ce vrei, apasă Da.

Închide fereastra Protecție Sistem și ai terminat.

Concluzie

Protecție Sistem (System Restore) este una dintre cele mai utile unelte incluse în Windows, atunci când te lovești de probleme. O vei dori pornită pentru partițiile unde instalezi aplicații, jocuri și drivere, pentru a-ți putea restaura rapid sistemul la un stadiu funcțional, atunci când ai probleme de stabilitate. Dacă nu te interesează această facilitate Windows, o poți dezactiva, folosind instrucțiunile din acest ghid. La final, spune-ne dacă folosești Protecție Sistem (System Restore) și ce ai ales să faci cu această unealtă pe calculatorul tău: o păstrezi pornită? Ai dezactivat-o? Ai schimbat cât spațiu de stocare poate folosi?