5 metode de a deschide Linia de comandă atunci când Windows nu pornește

Linia de comandă este un instrument puternic ce poate fi folosit în multe scopuri, inclusiv pentru depanare și repararea diverselor probleme ce pot apărea în Windows. Lansarea acesteia este ușoară dacă Windows merge bine, însă ce faci dacă Windows refuză să pornească? Cum “bootezi” în Linia de comandă (cmd.exe) “din BIOS” ca să poți să repari problemele ivite? Acest tutorial îți arată cum:

1. Cum deschizi Linia de comandă la pornire folosind combinația de taste Shift + F10

În opinia noastră, aceasta este cea mai bună metodă de a deschide Linia de comandă la pornire și de aceea este și prima pe care ți-o arătăm. Poate fi executată imediat după procesul de BIOS POST și funcționează indiferent ce versiune de Windows ai pe PC. Funcționează chiar și dacă nu ai niciun Windows sau niciun alt sistem de operare instalat pe calculator. Iată ce trebuie să faci:

În primul rând, folosește un kit de instalare Windows (DVD, USB stick etc.) pentru a-ți porni calculatorul sau dispozitivul. Nu contează dacă kitul de instalare este pentru Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1: oricare dintre acestea funcționează.

Pornește PC-ul folosind un kit de instalare Windows (USB, DVD etc.)

După ce apare expertul de instalare Windows, apasă simultan pe tastele Shift + F10. Această combinație de taste deschide Linia de comandă înainte de boot.

Combinația de taste Shift + F10 pentru deschiderea Liniei de comandă la boot

NOTĂ: Dacă nu ai deja un DVD sau un stick USB cu kitul de Windows la îndemână, citește aceste tutoriale pentru a afla cum îți poți crea propria unitate de instalare Windows: Descarcă fișiere ISO cu Windows 10 și Office (toate versiunile) și Cum folosești Windows USB/DVD Download Tool.

2. Cum intri în Linia de comandă la boot folosind un stick USB sau DVD cu kitul de instalare de Windows 10 (sau 8.1)

Această metodă de a deschide Linia de comandă "din BIOS" este similară celei precedente, cu excepția faptului că necesită mai multe clicuri decât apăsări de taste. 🙂

Pornește-ți calculatorul și, din meniul de boot BIOS, alege unitatea pe care ai fișierele de instalare pentru Windows 10 (sau 8.1) ca dispozitiv de boot. Așteaptă ca Windows Setup să se încarce și selectează limba și tastatura pe care vrei să le utilizezi. Apoi, apasă pe Next (Următorul).

Expertul de instalare Windows

Nu apăsa pe Install now (Instalare acum). În schimb, apasă pe "Repair your computer" (Repară-ți calculatorul) în colțul din stânga jos al ferestrei expertului sau pe tasta R.

Alegerea opțiunii Repair your computer

Ți se cere să alegi o opțiune pentru continuare. Selectează Troubleshoot (Depanare).

Opțiunea Troubleshoot

Ți se oferă mai multe opțiuni complexe. Aici, apasă pe Command Prompt (Linia de comandă).

Deschiderea Command Prompt (Linia de comandă) înainte de pornirea Windows

Linia de comandă (cmd.exe) se încarcă și o poți acum folosi pentru a îți repara sistemul Windows sau pentru a face orice altceva îți dorești.

CMD deschis înainte de pornirea sistemului

3. Cum deschizi Linia de comandă atunci când Windows 10 (sau 8.1) nu bootează, folosind o unitate USB de recuperare

Dacă ai o unitate de recuperare pentru Windows 10 sau Windows 8.1, o poți folosi pentru a deschide Linia de comandă. Introdu unitatea, apoi pornește-ți calculatorul și folosește meniul BIOS de boot pentru a selecta unitatea de recuperare ca dispozitiv de pornire. După ce se încarcă expertul de recuperare, primul lucru pe care ți-l cere este să îți alegi tipul de tastatură. Selectează-l pe cel care ți se potrivește.

Alegerea unui tip de tastatură

Apoi, poți alege una dintre opțiunile disponibile. Selectează Troubleshoot (Depanare).

Opțiunea Troubleshoot

În lista Advanced options (Opțiuni avansate), apasă pe Command Prompt (Linie de comandă).

Deschiderea Liniei de comandă înainte de boot

Acum Linia de comandă este încărcată și poți începe să o folosești.

4. Cum încarci Linia de comandă "la pornire" folosind un CD/DVD sau stick de memorie USB cu kitul de instalare pentru Windows 7

Dacă Windows 7 nu poate să se deschidă corect, poți boota folosind un disc de instalare. Deschide-ți calculatorul și configurează-l să pornească de pe unitatea DVD sau de pe stick-ul de memorie USB pe care ai pus fișierele de instalare pentru Windows 7. Așteaptă ca expertul de instalare Windows 7 să apară, alege limba pe care vrei să o folosești și dă clic pe Next (Următorul).

Expertul de instalare Windows 7

Apoi, dă clic pe "Repair your computer" (Repară-ți calculatorul).

Repair your computer în Windows 7

Se încarcă fereastra System Recovery Options (Opțiuni de recuperare sistem). Dă clic pe Command Prompt (Linie de comandă) în partea de jos a ferestrei.

Deschiderea Liniei de comandă în timpul instalării Windows 7

Se afișează Linia de comandă și poți acum să o utilizezi pentru a depana problemele PC-ului tău.

Fereastra CMD deschisă înainte de boot

5. Cum intri în Linia de comandă "din BIOS" folosind un disc de recuperare Windows 7

Dacă Windows 7 nu se poate deschide corect, poți să bootezi de pe un disc de recuperare creat pe un calculator cu Windows 7 funcțional. Iată un tutorial pentru cum să creezi acest disc: Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul. Pornește-ți calculatorul și, în meniul BIOS de boot, alege unitatea de recuperare sistem ca dispozitiv de pornire. După ce se încarcă discul, selectează limba pe care o preferi pentru tastatură, apasă Next (Următorul) și așteaptă ca discul de recuperare să scaneze sistemele de operare disponibile pe calculator. Selectează Windows 7 și dă încă un clic pe Next (Următorul).

System Recovery Options (Opțiuni de recuperare sistem) în Windows 7

Dacă ai mai multe conturi de utilizator pe calculatorul tău, ți se cere să selectezi un utilizator și să îi introduci parola. Fă acest lucru și apoi apasă pe OK. Apoi, se încarcă fereastră System Recovery Options (Opțiuni de recuperare sistem). Dă clic pe Command Prompt (Linie de comandă) în partea de jos a ferestrei.

Deschiderea unei ferestre Command Prompt (Linie de comandă)

Am reușit să deschid Linia de comandă la pornirea sistemului. Ce fac mai departe?

După ce ai reușit să lansezi Linia de comandă la pornirea sistemului, poți folosi instrumente complexe precum diskpart sau bootrec pentru a repara partițiile sistemului și înregistrările de boot, pentru a scrie sectoare noi de boot (dacă este necesar) sau pentru a reconstrui datele de configurare boot (Boot Configuration Data).

Dacă acestea sunt lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-ți repara PC-ul, aceste tutoriale s-ar putea să te intereseze: Cum folosești diskpart, chkdsk, defrag și alte comenzi pentru gestionarea discurilor și partițiilor și Cum folosești Linia de Comandă pentru a rezolva probleme de boot.

De ce ai vrut să bootezi în Linia de comandă?

Sperăm că acest ghid ți-a fost util atunci când ai avut probleme cu calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows. Dacă știi și alte metode de a deschide Linia de comandă atunci când Windows refuză să se mai încarce așa cum ar trebui, nu ezita să le împărtășești în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă Programe Recomandate Windows