Creează scurtături pentru a porni orice browser web în Mod Privat sau Incognito

Dacă nu vrei ca browserul tău web să-ți păstreze istoria de navigare, cookie-urile și datele de pe saituri, fișierele temporare generate în timpul navigării, istoricul căutărilor tale și alte date, atunci trebuie să folosești modul de navigare privat sau incognito. Google numește acest mod Incognito, Firefox și Opera îl numesc Navigare Privată iar Internet Explorer și Microsoft Edge îl numesc InPrivate. Citește acest ghid și află cum să-ți creezi singur(ă) scurtături care-ți pornesc navigatorul web în modul său privat de navigare:

Mai întâi, creează-ți o scurtătură (comandă rapidă) pe Desktop pentru navigatorul tău favorit și accesează proprietățile scurtăturii

Acest ghid este pentru următoarele navigatoare web pentru Windows: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, Opera și aplicația tactilă Internet Explorer din Windows 8.1.

Dacă folosești Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer sau Opera, primul pas este să-ți creezi o scurtătură către browserul tău, pe desktop. Dacă ai nevoie de ajutor în a face asta, citește acest ghid: Crează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows.

Al doilea pas este să editezi proprietățile acelei scurtături create pe desktop. Pentru a face asta, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe scurtătură (dacă folosești un ecran tactil). În meniul contextual, alege Proprietăți (Properties).

O altă metođă pentru a ajunge la același rezultat este să selectezi scurtătura respectivă și să apeși ALT+Enter pe tastatură.

Pentru pașii următori, citește secțiunea corespunzătoare navigatorului tău web.

Cum creezi o scurtătură care pornește Google Chrome în modul Incognito

După ce ai deschis proprietățile scurtăturii către Google Chrome, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). În câmpul Țintă (Target), tastează " -incognito" (spațiu, cratimă, incognito) după ghilimelele de închidere ce apar după calea către fișierul executabil al Google Chrome. Apasă butonul OK pentru a salva modificarea realizată.

Scurtătura ta către Google Chrome este modificată astfel încât să pornească navigatorul web în modul său Incognito, de fiecare dată când o folosești. Dă dublu clic pe ea și vezi dacă merge.

Dacă vrei, poți schimba numele scurtăturii: selecteaz-o și apasă F2 pe tastatură. Apoi, scrie noul nume pe care-l dorești, cum ar fi Google Chrome Incognito.

Cum creezi o scurtătură care pornește Firefox în navigarea privată

Deschide scurtătura Mozilla Firefox creată mai devreme și mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). În câmpul Țintă (Target), tastează " -private" (spațiu, cratimă, private) după ghilimelele de închidere de la finalul căii către fișierul executabil al Firefox. După ce ai făcut asta, apasă OK și schimbările tale sunt salvate.

Scurtătura ta este acum modificată. Verifică dacă merge și-ți pornește în modul de navigare cu protecție față de urmărire.

La final, poți schimba numele scurtăturii în ceva mai sugestiv, precum Navigare Privată Firefox, dacă o selectezi, apeși F2 pe tastatură și introduci noul nume.

Cum creezi o scurtătură care pornește Microsoft Edge în modul InPrivate

Microsoft Edge este foarte diferit de alte navigatoare web deoarece este o Aplicație Universală pentru Windows (UWP). Din această cauză, nu poți crea scurtături pe desktop pentru el, ca pentru alte browsere. Pentru a avea o scurtătură care pornește Microsoft Edge în modul InPrivate, trebuie să urmezi o altă procedură:

Mai întâi deschide Microsoft Edge folosind scurtătura sa din Meniul Start sau de pe bara de navigare (taskbar). Apasă pe butonul "Setări și mai multe" din colțul din dreapta sus (arată ca trei puncte de suspensie). În meniul care se deschide, alege "Fereastră InPrivate nouă" (New InPrivate window).

O fereastră InPrivate Microsoft Edge se deschide. Acum trebuie să vizitezi un sait web și să salvezi o scurtătură către acest sait, pe care l-ai deschis în modul InPrivate. Cel mai probabil vei vrea un sait care-ți respectă intimitatea, precum motorul de căutare DuckDuckGo. După ce încarci saitul respectiv, apasă din nou pe butonul "Setări și mai multe" din colțul din dreapta sus (arată ca trei puncte de suspensie). În meniul care se deschide, alege "Fixați această pagină la Start" (Pin this page to Start).

Windows 10 îți cere să confirmi că vrei să fixezi această dală la Start. Apasă Da (Yes).

Deschide Meniul Start din Windows 10 și poți vedea noua scurtătură care deschide o fereastră Microsoft Edge InPrivate care se deschide la saitul ales de tine.

Din păcate nu poți redenumi această scurtătură și o poți salva doar pe Meniul Start. Din păcate, ăsta este singurul mod în care poți crea o scurtătură pentru modul Microsoft Edge InPrivate.

Cum creezi o scurtătură care pornește Internet Explorer în modul InPrivate

Deschide proprietățile scurtăturii către Internet Explorer și mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). În câmpul Țintă (Target), tastează " -private" (spațiu, cratimă, private) după ghilimelele de închidere de la finalul căii către executabilul Internet Explorer. Apasă OK pentru a-ți salva schimbarea.

Când folosești scurtătura modificată de tine, Internet Explorer pornește în modul InPrivate.

Dacă vrei, schimbă numele scurtăturii în ceva mai sugestiv, precum Internet Explorer InPrivate, astfel: selectezi scurtătura, apeși F2 și introduci noul nume.

Cum creezi o scurtătură care pornește Opera în navigarea privată

După ce deschizi proprietățile scurtăturii tale către Opera, mergi la fila Comandă rapidă (Shortcut). În câmpul Țintă (Target), tastează " -private" (spațiu, cratimă, private) după ghilimelele de închidere care apar la finalul căii către fișierul opera.exe. Apoi, apasă butonul OK.

Scurtătura ta este modificată și o poți folosi pentru a deschide Opera în modul Navigare în mod privat.

Poți schimba numele scurtăturii din Opera în altceva precum Opera - navigare privată, selectând-o, apăsând tasta F2 și tastând noul nume pe care-l dorești.

Cum creezi o scurtătură care pornește aplicația tactilă Internet Explorer în modul InPrivate (doar pentru Windows 8.1)

Aplicația Internet Explorer din Windows 8.1 nu îți permite să creezi comenzi rapide (scurtături) pe desktop, pe care să le poți edita așa cum faci în versiunea pentru desktop a navigatorului. Totuși, există o modalitate prin care să deschizi o filă InPrivate direct din ecranul Start al Windows 8.1. Mai întâi, deschide aplicația tactilă Internet Explorer, utilizând dala sa de pe ecranul Start. Apoi, apasă butonul Instrumente (Tools) de deasupra barei de adrese.

Alege "Filă nouă InPrivate" (New InPrivate tab) în meniul care apare.

 

Se deschide o nouă filă InPrivate, pe care o poți fixa pe ecranul Start. Pentru a face acest lucru, apasă butonul Preferințe (Favorites).

Se deschide o filă InPrivate pe care o poți fixa la ecranul Start din Windows 8.1. Apoi, apasă butonul Fixare site (Pin site).

La final, apasă butonul Fixare la Start (Pin to Start).

Fila InPrivate este acum fixată la ecranul Start și o poți utiliza pentru a porni aplicația Internet Explorer direct în modul de navigare InPrivate.

Ține minte că aplicația Internet Explorer oferă doar opțiunea de filă InPrivate și nu o fereastră InPrivate, așa cum are versiunea pentru desktop. Asta înseamnă că următoarea filă pe care o deschizi este una normală, atâta timp cât nu folosești instrucțiunile din acest articol, care explică modul în care deschizi o nouă filă InPrivate.

Concluzie

Dacă ai nevoie să utilizezi modul de navigare privată relativ frecvent, este o idee bună să ai două scurtături pentru browserul tău: una care îl pornește în mod normal și cealaltă pentru a-l porni în mod privat, oricum s-ar numi acesta. Comenzile rapide create utilizând acest ghid pot fi fixate la bara de activități sau mutate acolo unde îți sunt mai ușor de accesat. Dacă ai întrebări ori probleme, nu ezita să lași un comentariu mai jos.