Cum creezi, configurezi și folosești o conexiune VPN pe un iPhone (sau iPad)

Cum creezi, configurezi și folosești o conexiune VPN pe un iPhone (sau iPad)

Conexiunile VPN sunt instrumente utile. Le folosim pentru a obține acces la rețeaua companiei în timp ce călătorim, pentru a fi anonimi pe internet, ori pentru a accesa conținut blocat de pe internet. Dacă ai un iPhone sau iPad și vrei să configurezi și să utilizezi un VPN, atunci ai ajuns unde trebuia. În acest articol, îți arătăm cum creezi, setezi și te conectezi la un VPN, pe orice dispozitiv cu iOS:

Reclamă

NOTĂ: Pentru a ilustra acest tutorial, am folosit capturi de ecran realizate pe un iPhone SE cu iOS 12. Pe alte modele de iPhone sau iPad, lucrurile pot arăta puțin diferit, dar pașii sunt aceiași.

De ce ai nevoie pentru a te conecta la un VPN

Dacă vrei să te conectezi și să folosești o rețea virtuală privată (VPN) pe iPhone-ul sau iPad-ul tău, trebuie să cunoști câteva detalii înainte de a face conexiunea:

  • Adresa IP sau URL-ul serverului VPN la care vrei să te conectezi
  • Detaliile de autentificare la VPN, de obicei sub forma unui nume de utilizator și a unei parole
  • Alte opțiuni de configurare referitoare la conexiunea VPN pe care urmează să o configurezi, precum un secret, RSA SecurID sau RemoteID.

După ce ai la îndemână toate aceste informații despre conexiunea VPN pe care intenționezi să o setezi, mergi mai departe și urmează pașii din acest ghid. Pentru mai multe detalii despre rețelele private virtuale și cum funcționează, citește Ce este un VPN și cum funcționează?.

Cum creezi și configurezi o conexiune VPN în iOS

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a putea crea o conexiune VPN în iOS este să deschizi aplicația Configurări pe iPhone-ul sau iPad-ul tău. În aplicația Setări, apasă pe General.

Opțiunile General din Configurările unui iPhone
Opțiunile General din Configurările unui iPhone

Derulează până găsești intrarea VPN, apoi apasă pe ea.

Setările VPN de pe iPhone
Setările VPN de pe iPhone

Acum ai ajuns la ecranul VPN, acesta fiind locul unde creezi noile conexiuni VPN, editezi conexiunile existente, precum și te conectezi sau deconectezi.

Reclamă

Dacă aceasta este prima dată când creezi o conexiune VPN pe iPhone-ul sau iPad-ul tău, ar trebui să vezi doar o opțiune: "Adăugare configurație VPN...". Apasă pe ea.

Adăugare configurație VPN
Adăugare configurație VPN

iOS deschide apoi un ecran numit simplu Configurație. Aici găsești mai multe opțiuni de ales și câmpuri de completat. Începe prin a alege ce Tip de VPN intenționezi să creezi. În iOS 12 pe iPhone, opțiunile pe care le-am avut au fost IKEv2, IPSec și L2TP. Apoi, introdu celelalte detalii ce îți sunt solicitate. În funcție de ce tip de conexiune VPN crezi, detaliile necesare pot să difere, dar unele dintre cele mai comune includ:

  • Descriere - scrie o scurtă descriere pentru a te ajuta să identifici ușor conexiunea VPN
  • Server - adresa serverului VPN la care te conectezi
  • Cont - numele de utilizator necesar pentru a te conecta la VPN
  • Parolă - parola asociată cu contul VPN
  • Secret - o parolă unică solicitată de providerul VPN
Introducerea detaliilor noii conexiuni VPN
Introducerea detaliilor noii conexiuni VPN

Conexiunea VPN este salvată și ești adus înapoi la ecranul VPN, unde o poți vedea listată.

Conexiunea VPN este salvată și afișată pe ecranul VPN
Conexiunea VPN este salvată și afișată pe ecranul VPN

Cum te conectezi la un VPN pe un iPhone sau iPad

Dacă vrei să te conectezi la VPN, pe ecranul VPN activează comutatorul Stare.

iPhone-ul este conectat la VPN
iPhone-ul este conectat la VPN

Dacă nu vrei să faci tot drumul până la Configurări -> General -> VPN pentru a face acest lucru, trebuie să știi că iOS adaugă o scurtătură pentru comutatorul VPN și direct pe ecranul Configurări, în secțiunea de rețele. Aceasta este o metodă mult mai rapidă de a te conecta la VPN-ul tău.

Comutatorul VPN din setările unui iPhone
Comutatorul VPN din setările unui iPhone

Cum te deconectezi de la un VPN, pe iPhone sau iPad

Pentru a te deconecta de la un VPN pe iPhone-ul sau iPad-ul tău, dezactivează comutatorul VPN din Configurări sau comutatorul Stare din "Configurări -> General -> VPN".

Conexiunea VPN poate fi încheiată din mai multe locuri din Configurări
Conexiunea VPN poate fi încheiată din mai multe locuri din Configurări

Tu folosești conexiuni VPN pe iPhone-ul sau iPad-ul tău?

După cum ai văzut, crearea, configurarea și utilizarea de conexiuni VPN sunt toate lucruri ușor de făcut pe un iPhone sau iPad. Totuși, pentru a crea o conexiune VPN nouă, trebuie mai întâi să ai toate detaliile despre conexiune Înainte de a închide acest tutorial, am vrea să știm dacă tu folosești un VPN pe iPhone sau iPad. De asemenea, care este motivul tău? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Ghiduri iOS Rețea și Internet Sistem și Securitate Wireless