Cum pornești BIOS-ul UEFI pe tablete, laptopuri și alte dispozitive cu Windows

În magazinele de tehnologie se vând multe tablete și dispozitive convertibile cu Windows 10 preinstalat. Unii utilizatori încă mai au astfel de dispozitive și cu Windows 8.1. Aceste dispozitive sunt apreciate pentru flexibilitate, mobilitate și greutatea redusă. Un aspect diferit la ele este faptul că, față de PC-urile clasice de tip desktop ori laptopurile mai vechi, BIOS-ul lor este accesat diferit. Dacă ai nevoie să intri în BIOS-ul UEFI al unui dispozitiv mobil cu Windows, iată cum se face:

Dacă ai un Surface Pro sau un Surface Book, aceasta este cea mai rapidă metodă să accesezi BIOS-ul UEFI:

Mai întâi închide dispozitivul tău Surface. Apoi, uită-te pe marginile sale și găsește butonul pentru dat sunetul mai tare. Apasă pe el și ține-l apăsat. Apoi, apasă și dă drumul butonului de Pornire, în timp ce ții apăsat butonul pentru dat sunetul mai tare. Când vezi logoul Surface pe ecran, eliberează butonul pentru dat sunetul mai tare.

BIOS-ul UEFI este acum pornit pe dispozitivul tău Microsoft Surface.

Cum accesezi firmware-ul UEFI BIOS pe orice dispozitiv cu Windows 10

Dacă folosești Windows 10, deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la "Actualizare și securitate" (Update & security).

În coloana din stânga, alege Recuperare (Recovery). Apoi, în partea dreaptă, caută butonul Reporniți acum (Restart now) din secțiunea Pornire complexă (Advanced startup). Apasă pe acest buton.

Windows 10 repornește și încarcă un ecran albastru cu mai multe opțiuni. Alege Depanare (Troubleshoot).

Apoi, alege Opțiuni complexe (Advanced options).

Ești rugat(ă) să alegi între mai multe opțiuni complexe. Apasă pe Setări firmware UEFI (UEFI Firmware Settings).

Ți se cere să repornești pentru a schimba setările de firmware UEFI.

Apasă butonul Repornire (Restart) și BIOS-ul UEFI este încărcat.

Schimbă setările de BIOS pe care le dorești și nu uita să le salvezi înainte de a ieși din BIOS, pentru ca ele să fie activate.

Cum accesezi firmware-ul UEFI BIOS pe orice dispozitiv cu Windows 8.1

Accesarea BIOS-ului UEFI pe dispozitivele cu Windows 8.1 este similară cu Windows 10. Mai întâi, deschide Setări PC. Apoi, dă clic pe "Actualizare și recuperare" (Update and recovery).

Alege Recuperare (Recovery).

În partea dreaptă, caută secțiunea Pornire complexă (Advanced startup) și dă clic sau apasă pe Reporniți acum (Restart now).

Windows 8.1 va reporni în Modul complex, unde ai la dispoziție o mulțime de opțiuni, inclusiv una pentru accesarea UEFI BIOS. De aici încolo, urmează instrucțiunile oferite pentru Windows 10, în secțiunea precedentă. Pașii sunt la fel și în Windows 8.1.

Ai reușit să accesezi BIOS-ul UEFI de pe dispozitivul tău cu Windows?

Acum știi cum se accesează BIOS-ul UEFI pe majoritatea dispozitivelor mobile cu Windows 10 și Windows 8.1. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne dacă am reușit să te ajutăm și dacă totul a mers bine. Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.