Cum actualizezi BIOS-ul plăcii de bază al calculatorului, în 5 pași

Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie tratate cu foarte mare atenție este actualizarea BIOS-ului plăcii de bază din calculator. Da, procesul nu este chiar atât de complicat, deși nu este nici simplu, dar există atât de multe lucruri de care trebuie să ții cont, că ți se poate părea o misiune imposibilă. Așa că am decis să facem o listă cu cele mai bune practici pentru actualizarea BIOS-ului fără probleme, din prima încercare. Haideți să începem:

NOTĂ: Dacă este prima dată când auzi despre BIOS, sau nu știi exact ce este el, citește acest articol: Întrebări simple: Ce este BIOS-ul și care este rolul lui?.

Pasul 1. Află versiunea de BIOS folosită de placa de bază a calculatorului tău

În primul rând, va trebui să afli dacă există o actualizare disponibilă pentru BIOS-ul plăcii de bază al calculatorului tău. Pentru a face acest lucru, va trebui să știi versiunea curentă de BIOS. Există multe metode de a afla versiunea de BIOS și le-am descris pe toate în acest articol: 6 Metode de a afla versiunea de BIOS a plăcii de bază a calculatorului.

Pasul 2. Verifică dacă sunt disponibile actualizări pentru BIOS

Odată ce știi versiunea de BIOS a plăcii de bază, este timpul să afli dacă există actualizări disponibile. Pentru aceasta, va trebui să cauți pe pagina de suport a companiei care a produs calculatorul tău (în cazul în care este un sistem pre-asamblat de la HP, Dell etc.) sau al plăcii de bază (dacă nu este un sistem pre-asamblat). Ar trebui să găsești situl web în manualul pe care l-ai primit cu calculatorul sau cu placa de bază.

Odată ce ai ajuns pe pagina de suport a producătorului, caută ceva precum Drivere (Drivers) sau Descărcări (Download). Deoarece fiecare calculator sau model de placă de bază are propriul său BIOS specific, va trebui să îl identifici exact. Situl web al producătorului oferă de obicei mai multe metode de a face acest lucru. Probabil că vei putea folosi o casetă de căutare, o listă de produse și modele, sau vei găsi o aplicație pe care poți să o descarci și să o rulezi pentru a identifica automat versiunea de BIOS.

Odată ce ai identificat corect calculatorul sau placa ta de bază, caută o secțiune precum Descărcare BIOS, Firmware sau Utilitare (Utilities). Pe pagina cu actualizări de BIOS este posibil să găsești mai multe versiuni disponibile. De asemenea, fiecare versiune poate fi disponibilă în mai multe formate, în funcție de metoda pe care o vei folosi pentru actualizarea BIOS-ului. Aceste metode includ de obicei actualizarea BIOS-ului direct din Windows, actualizarea din DOS sau actualizarea BIOS-ului chiar din BIOS-ul însăși.

Dacă este disponibilă o actualizare, descarcă cea mai nouă versiune, având grijă să selectezi fișierul corespunzător metodei pe care o urmezi pentru actualizare.

Fii atent să descarci actualizarea BIOS exactă pentru modelul tău de calculator sau de placă de bază, și nu pentru altul. Dacă vei reuși să rescrii BIOS-ul cu un BIOS scris pentru alt calculator sau placă de bază, riști să distrugi placa de bază.

Pasul 3. Pregătește calculatorul pentru actualizare

Pregătirea calculatorului este un pas foarte important pentru actualizarea BIOS-ului, și există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci:

  • Citește fișierele Readme distribuite împreună cu fișierele de actualizare BIOS pe care le-ai descărcat. Acestea îți pot oferi informații importante despre procedura de actualizare și despre ce ar trebui să faci și ce nu.
  • Dacă e posibil, încearcă să actualizezi BIOS-ul folosind o sursă de energie electrică de încredere. Dacă actualizezi BIOS-ul pentru un laptop sau alt dispozitiv portabil, verifică să ai bateria complet încărcată. Dacă faci actualizarea pe un calculator desktop, folosește o sursă de alimentare neîntreruptibilă dacă ai una. Aceste precauții sunt necesare deoarece chiar și o mică fluctuație de tensiune poate corupe BIOS-ul în timp ce el este actualizat. Acest lucru poate duce la un calculator inutilizabil.
  • Dacă actualizezi BIOS-ul din Windows, este preferabil să dezactivezi orice antivirus sau suită de securitate, astfel încât să nu blocheze procesul de actualizare.

Pasul 4. Creează o copie de rezervă a versiunii de BIOS curente

Majoritatea programelor de actualizare BIOS includ o opțiune de creare de copii de rezervă a versiunii curente de BIOS. Dacă o astfel de opțiune este disponibilă, folosește-o și creează o copie de rezervă înainte de a începe actualizarea. În cazul în care ceva nu merge bine cu actualizarea, copia de rezervă poate fi foarte valoroasă.

În caz că programul de actualizare a BIOS-ului oferit de producătorul calculatorului sau plăcii de bază nu oferă o opțiune de creare de copii de rezervă, o alternativă bună gratuită este Universal BIOS Backup Toolkit.

Încercați acest program și creați o copie de rezervă a BIOS-ului curent.

Pasul 5. Actualizează BIOS-ul calculatorului sau al plăcii de bază

Pașii ce trebuie urmați depind de metoda pe care o alegi pentru a actualiza BIOS-ul.

Pasul 5.1. Actualizează BIOS-ul din Windows

Cea mai simplă metodă este să actualizezi BIOS-ul din Windows, Dacă alegi această metodă, ar trebui să ai unul sau mai multe fișiere deja descărcate pe calculator. Mai jos poți vedea un exemplu cu ce ar trebui să ai în cazul în care actualizezi o placă de bază Asrock. Printre aceste fișiere, ar trebui să existe și un executabil.

Deschide executabilul cu un dublu clic sau o dublă apăsare. Pentru a începe actualizarea BIOS-ului e posibil să fie necesar să selectezi noul BIOS ori este posibil ca el să fie selectat automat. Apoi, caută un buton numit Update, Flash, Run sau ceva similar și apasă pe el. Odată ce ai facut acest lucru, nu mai rămâne decât să te relaxezi și să urmărești actualizarea BIOS-ului.

În majoritatea cazurilor, când procesul este terminat, programul de actualizare te va anunța că e necesară repornirea sistemului. Alege Da (Yes).

Pasul 5.2. Actualizează BIOS-ul din DOS

Dacă alegi să actualizezi BIOS-ul din DOS va trebui să creezi un disc bootabil (memorie USB, CD/DVD, HDD extern) și să copiezi fișierul(ele) BIOS pe el. Apoi, repornește sistemul și pornește de pe acest disc. În funcție de instrucțiunile producătorului calculatorului/plăcii de bază, va trebui să rulezi o anumită comandă. Aceasta poate fi pur și simplu numele fișierului BIOS sau poate fi ceva similar comenzii de mai jos:

afudos /inewbios.rom

Așteaptă ca BIOS-ul să fie actualizat și apoi repornește calculatorul.

Pasul 5.3. Actualizarea BIOS-ului din BIOS

O a treia metodă de a actualiza BIOS-ul implică folosirea BIOS-ului însăși. Unii producători includ această opțiune. Totuși, ea poartă diferite nume, în funcție de producător. De exemplu, dacă ai o placă de bază Asrock, BIOS-ul va avea un utilitar numit Instant Flash. Dacă ai o placă de bază Asus, BIOS-ul va avea un utilitar numit EZ Flash.

Aceste tipuri de utilitare cer ca fișierul noului BIOS să fie stocat pe un disc extern sau pe o memorie flash USB. Acest disc nu trebuie să fie bootabil și nu există nicio comandă pe care să trebuiască să o rulezi pentru a începe actualizarea. Aceste utilitare detectează automat prezența noului BIOS pe discul selectat și încep automat actualizarea BIOS-ului. Când actualizarea este terminată, nu mai trebuie decât să repornești calculatorul.

Concluzie

Actualizarea BIOS-ului nu este atât de dificilă pe cât pare, dar necesită atenție și grijă. Dacă greșiți un mic detaliu, veți avea probleme. De asemenea, lucruri precum o cădere de tensiune în timpul procesului de actualizare pot corupe BIOS-ul și pot face calculatorul inutilizabil. Aceste probleme pot fi reparate numai de personalul specializat din magazinele de reparații sau de producătorul calculatorului. Sperăm că acest ghid v-a ajutat să parcurgeți procesul ușor și fără probleme. Dacă aveți întrebări sau alte sfaturi utile pentru ceilalți cititori, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos.