Cum adaugi metadate unei fotografii în Windows

Foarte puțini utilizatori cunosc faptul că pentru fiecare fișier stocat pe calculator există un set de informații asociate, care oferă informații despre sursa sa, autorul său și alte detalii importante, în funcție de tipul fișierului, numite metadate. Putem spune că metadatele reprezintă "date despre date". Windows îți permite să adaugi metadate sau să le elimini. Bineînțeles că poți utiliza aplicații provenite din terțe părți pentru această sarcină, dar poți face același lucru în Windows cu ușurință. În acest articol, îți vom arăta cum să adaugi metadate fotografiilor tale, în cel mai usor mod posibil. Să începem:

Cum se accesează metadatele unei fotografii

Pentru a edita metadatele unei fotografii, trebuie ca mai întâi să le accesezi. Pentru asta, apasă clic dreapta pe fotografia de care ești interesat sau apasă continuu (pe un ecran tactil) și apoi alege Proprietăți din meniul contextual.

Apoi, în proprietățile fotografiei, mergi la fila Detalii și acolo vei observa metadatele fișierului.

Cum adaugi metadate unei fotografii în Windows

Acum, este timpul să adăugăm informații în fila Detalii a fotografiei. Prima secțiune se numește Descriere. Poți adăuga informații noi in fiecare câmp din această secțiune plasând cursorul în coloana Valoare, până când va apărea o casetă text. Apasă pe această casetă și poți începe tastarea informațiior dorite precum Titlu, Subiect, Etichete, Comentarii .

Poți de asemenea evalua o fotografie, selectând de la niciuna până la cinci stele, în câmpul Evaluare .

De ce este această informație utilă? Ei bine, de exemplu OneDrive are o caracteristică unde poți căuta prin fotografiile tale utilizând nu numai recunoașterea automată a elementelor vizuale ci și etichetele adăugate de tine, manual, după cum am prezentat anterior. Pentru mai multe informații, poți citi articolul nostru: 5 lucruri pe care le poți face cu aplicația OneDrive din Magazinul Windows.

A doua secține se numește Origine. Poți edita toate câmpurile din această secțiune cu excepția câmpului Nume program. Poți adăuga Autori, Data preluării, Dată achiziție și Drept de autor. Această informație numită Data preluării se poate dovedi esențială în cazul în care vrei să îți păstrezi intimitatea, atunci când nu vrei ca alte persoane să știe unde ai fost și când ai realizat fotografia respectivă.

A treia secțiune se numește Imagine și conține informații precum Rezoluție, Dimensiuni, Adâncime de biți și așa mai departe, informații care nu pot fi modificate.

Secțiunea numită Cameră include detalii legate de camera utilizată pentru realizarea fotografiei: viteza ISO, timpul de expunere, distanța focală, modul bliț, etc. Aceste date pot fi foarte utile, de exemplu, pentru compararea calității camerelor cu care au fost realizate anumite fotografii sau pentru a urmări cum și unde au fost realizate. Unele câmpuri pot fi modificate, iar altele nu.

Secțiunea numită Fotografie complexă poate fi foarte utilă dacă ești un fotograf profesionist și ești interesat de informații precum modelul lentilei sau modelul blițului, claritate, contrast, luminozitate, etc. Multe dintre aceste informații pot fi editate. Plasează cursorul în dreptul câmpului și începe să tastezi.

Ultima secțiune se numește Fișier și conține informații referitoare la formatul, data modificării, proprietar, etc. Niciuna dintre aceste informații nu poate fi editată.

Când ai terminat adăugarea informațiilor pentru fotografia ta, apasă OK pentru a salva modificările efectuate.

Dacă ai nevoie de informații adiționale legate de metadate sau daca vrei sa elimini o parte din acele câmpuri, citește acest articol: Întrebări simple: Ce sunt și cum editezi metadatele unui fișier din Windows?

Concluzie

Metadatele sunt foarte utile dacă dorești să păstrezi informații legate de fișierele tale. Poți găsi fotografiile rapid, poți afla setările camerei utilizate pentru realizarea fotografiei, când a fost făcută poza și multe alte informații mai mult sau mai puțin utile pentru tine. Sarcina poate fi realizată foarte ușor, fară ajutorul altor aplicații provenite din terțe părți. Încearcă și tu și spune-ne cum a mers, în comentariile de mai jos.