Întrebări simple: Ce sunt și cum editezi metadatele unui fișier din Windows?

Foarte puțini oameni cunosc faptul că pentru fiecare fișier stocat pe calculator există un set de metadate asociate lui, care oferă informații despre sursa sa, autorul său și alte detalii importante, în funcție de tipul fișierului. În acest articol vom discuta despre metadate, ce sunt ele și cum pot fi utile. Apoi, vom vorbi despre cum poți adăuga, elimina și menține metadatele pentru fișiere, în orice versiune de Windows:

Ce sunt metadatele unui fișier?

Metadatele reprezintă informații stocate în aproape orice tip de fișier. Ele pot include numele tău, numele companiei sau organizației tale, numele calculatorului, numele serverului de rețea sau al discului pe care este salvat fișierul, comentarii personalizate, precum și numele și datele autorilor, reviziilor sau versiunilor anterioare.

Aceste detalii vă pot fi utile sau dimpotrivă, în funcție de context. De exemplu, dacă vrei să cercetezi care au fost autorii anteriori ai unui fișier, metadatele pot fi utile. Dacă vrei să nu fie aflați autorii săi anteriori, păstrarea metadatelor nu este o alegere bună. Dacă lucrezi în domeniul juridic sau pur și simplu vrei să îți păstrezi intimitatea, eliminarea a cât mai multe metadate se poate dovedi o acțiune prudentă, deoarece acestea vor rămâne asociate fișierului atunci când trimiți o copie altor persoane.

Metadatele pot fi foarte utile, în special atunci când cauți ceva în Windows și în alte sisteme de operare. De exemplu, dacă fotografiile tale dispun de metadate complete, atunci este foarte ușor să cauți și să găsești o anumită fotografie, pe care ai făcut-o într-un loc specific, la o anumită dată, cu un anumit aparat foto.

Pentru a simplifica cât mai mult conceptul, gândește-te la metadate ca la descrierea unui fișier. Descrierea poate fi orice și include multe tipuri de date care descriu fișierul: tipul său, mărimea sa, cine l-a creat, cu ce l-a creat, când ș.a.m.d.

Cum adaugi și editezi metadatele unui fișier, în Windows?

Majoritatea fișierelor dispun de diferite metadate, dar este dificil să le alterezi fără a folosi vreo aplicație provenită din terțe părți. Totuși, fișierele Microsoft Office, precum cele create în Microsoft Word, Excel și PowerPoint conțin câmpuri de metadate care pot fi modificate foarte ușor. În primul rând, pentru a accesa și vizualiza metadatele unui astfel de fișier, dă clic dreapta pe el (ori apasă și ține apăsat). Mergi în partea inferioară a meniului contextual și apasă pe Proprietăți. O altă metodă pentru a realiza același lucru este să selectezi fișierul în (File) Explorer sau Windows Explorer , și să apeși tastele ALT+Enter.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Această acțiune va deschide proprietățile fișierului. Mergi la fila Detalii pentru a accesa metadatele sale. Odată ce te afli în fila Detalii , vei putea să derulezi printr-o mulțime de informații legate de fișier, pornind de la autor, până la momentul când a fost creat sau modificat, sau chiar numărul de cuvinte din fișier.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Unele din aceste câmpuri pot fi modificate, deși multe sunt fixe. Totuși, majoritatea câmpurilor care nu pot fi alterate, sunt cele care conțin date fixe precum numărul de cuvinte sau de pagini conținute, ori data când a fost creat fișierul. Multe metadate pot fi însă editate, precum titlul, subiectul, etichetele, categoriile, comentariile și câmpurile cu informații despre autori. Pentru a realiza aceste modificări, dă clic (ori apasă) în dreapta câmpului pe care vrei să îl editezi și apoi tastează noile valori. Dacă vrei ca aceste câmpuri să fie goale, șterge conținutul lor. Când ai terminat, apasă pe OK , în partea de jos a ferestrei Proprietăți.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Cum ștergi metadatele unui fișier, în Windows?

Dacă vreți să elimini toate metadatele unui fișier, există o metodă simplă: mergi în partea inferioară a filei Detalii și dă clic ori apasă pe "Eliminare proprietăți și informații personale".

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Această acțiune va deschide fereastra Eliminare proprietăți , care conține două opțiuni pentru a elimina metadatele din fișier: prima va crea o copie a fișierului cu toate proprietățile eliminate, iar cea de-a doua îți va permite să alegi ce proprietăți vrei să elimini din fișierul curent. Selectează opțiunea ta și, dacă alegi a doua variantă, bifează casetele corespunzătoare datelor pe care le vrei eliminate. Reține faptul că, dacă alegi a doua variantă, metadatele selectate vor fi eliminate permanent din fișierul original, așa că fii atent dacă acele date sunt valoroase pentru tine.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Pentru a activa setările tale, apasă pe OK în fereastra Eliminare Proprietăți și apoi în fereastra Proprietăți a fișierului selectat.

Metadatele pentru fotografii

Fotografiile și fișierele imagine conțin date cu adevărat interesante, incluzând o varietate de câmpuri specifice, cum ar fi data exactă la care a fost realizată respectiva fotografie. Această informație se poate dovedi esențială în cazul în care vrei să îți păstrezi intimitatea, atunci când nu vrei ca alte persoane să știe unde ai fost și când ai realizat fotografia respectivă. Aceste metadate pot fi eliminate din majoritatea tipurilor de imagini, urmând pașii descriși în secțiunea precedentă, pentru fișierele Microsoft Office.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Alte informații interesante incluse în metadatele fișierelor de imagine includ detalii legate de modelul camerei, setările folosite pentru a realiza o fotografie: viteza ISO, timpul de expunere, distanța focală, modul bliț, etc. Aceste date pot fi foarte utile de exemplu, pentru compararea calității camerelor cu care au fost realizate anumite fotografii sau pentru a urmări cum și unde au fost realizate anumite fotografii.

metadate, fisiere, proprietati, descriere, Windows

Cum se mențin metadatele fișierelor

Metadatele unui fișier pot fi actualizate din aplicația folosită pentru crearea lui. Pentru documente poți folosi Microsoft Office pentru a adăuga informațiile pe care le vrei stocate împreună cu documentele tale, cum ar fi autorul, de exemplu. Pentru imagini, lucrurile sunt și mai simple: poți folosi o aplicație precum Photo Gallery (Galerie Foto) pentru a adăuga metadate utile colecției tale de imagini.

Nu în cele din urmă, poți actualiza metadatele unui fișier prin modificarea proprietăților sale, așa cum am arătat în secțiunile anterioare ale acestui ghid.

Cât valorează metadatele pentru tine?

Metadatele pot fi utile dacă vrei să păstrezi anumite detalii despre anumite fișiere. Totuși, nu toată lumea vrea ca acest gen de detalii să fie publice, așa că aruncă un ochi și la aceste informații înainte de a partaja un fișier cu altcineva. Înainte de a închide acest articol, spune-ne părerea ta despre metadate: îți sunt utile? Vrei să le păstrezi și să le menții, ori le preferi șterse?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează