Cum blochezi accesul la internet pentru aplicații specifice pe Android

În timpul călătoriilor în străinătate folosirea conexiunii mobile de date pentru a te conecta la internet poate să te coste destul de mult. De asemenea, se poate să ai nevoie de acces la internet pentru anumite aplicații, nu pentru toate. Poate că ai un abonament cu puțin trafic de date inclus sau vrei un control mai mare pentru aplicațiile care pot accesa internetul pe smartphone-ul tău cu Android. Oricare ar fi motivul, instalarea unui firewall face exact acest lucru și nici nu este foarte complicat. Citește ghidul nostru pentru a descoperi cum poți folosi aplicația Mobiwol pentru a bloca accesul la internet pentru anumite aplicații de pe smartphone:

NOTĂ: Pentru acest tutorial am folosit un smartphone OnePlus One cu CyanogenOS 13.1.1, bazat pe Android 6.0.1. Acest ROM oferă o experiență foarte similară cu cea oferită de sistemul de operare Android nemodificat, deci nu ar trebui să ai nicio problemă să găsești setările menționate. Dacă interfața dispozitivului tău este puternic modificată, te rugăm să citești manualul sau să consulți saitul de suport al producătorului, pentru informații adiționale.

Folosește un firewall precum Mobiwol pentru a bloca accesul la internet pentru aplicații specifice

Să începem cu cel mai important lucru: momentan sistemul Android nu are o metodă implicită care să oferă control asupra accesului la internet pentru aplicații specifice. Ai putea să modifici smartphone-ul ca să ai drepturi de root (ceea ce înseamnă access complet la dispozitiv), dar aceasta este un proces destul de complicat și periculos, ce atrage după sine pierderea garanției. De aceea recomandăm o altă soluție. Din fericire, sunt aplicații în Magazinul Play precum Mobiwol , care te ajută. Dacă ai nevoie de ajutor în procesul de instalare al unei aplicații pe dispozitivul tău cu Android, citește ghidul nostru , sau poți să vezi și procesul de instalare al aplicațiilor direct din browser-ul tău de web de pe calculator.

Mobiwol și alte aplicații similare de tip firewall funcționează în aceași fel: creează o rețea virtuală privată (sau VPN pe scurt - poți să citești mai multe despre aceste tipuri de conexiuni în acest articol ) și rutează tot traficul de rețea prin această conexiune. După ce pornești firewall-ul, o să vezi în setările de sistem că aceasta este singura aplicație care generează trafic de rețea, deoarece toate celelalte aplicații funcționează prin aceasta. Aplicația are monitorizare de trafic proprie, acolo poți să verifici în continuare ce aplicații folosesc cea mai multă lățime de bandă. Și, poți să stai liniștit - Mobiwol nu se conectează la niciun serviciu extern de VPN, tot procesul se întâmplă local, nu sunt folosite servere externe.

Cum blochezi accesul la internet cu Mobiwol

După ce ai instalat Mobiwol, lansează-l din lista de aplicații.

Pentru a porni firewall-ul, apasă butonul Firewall Status din meniul principal.

Va trebui să aprobi conexiunea VPN: apasă pe OK.

De acum încolo o să vezi o notificare permanentă despre starea activă a serviciului Mobiwol.

Implicit, Mobiwol permite accesul la internet pentru fiecare aplicație, deci este timpul să blochezi accesul pentru câteva aplicații. Apasă pe butonul Firewall Rules în fereastra aplicației.

O să vezi o listă a tuturor aplicațiilor care au acces la internet. Găsește aplicația pe care vrei să o blochezi. Pentru a bloca sau permite accesul prin conexinuea mobilă, apasă iconița de semnal mobil de lângă numele aplicației.

Pentru a bloca sau a permite accesul prin WiFi, apasă iconița WiFi de lângă numele aplicației.

Dacă un tip de conexiune este blocat pentru o aplicație, iconița respectivă va apare în negru.

Cum blochezi traficul de internet din fundal, cu Mobiwol

Multe aplicații se conectează la internet și generează trafic chiar și atunci când nu le folosești în mod activ: acesta se numește trafic din fundal.

Poți să blochezi acest trafic din fundal pentru aplicații iar ele se vor putea conecta la internet numai când le folosești în mod direct. Pentru a bloca traficul de internet din fundal, glisează spre dreapta pe numele aplicației. Cuvintele No background vor fi afișate în albastru, când traficul din fundal este blocat. Pentru a debloca acest tip de trafic, glisează din nou spre dreapta pe numele aplicației.

Cum blochezi traficul mobil de date pentru toate aplicațiile cu Mobiwol

Când te afli în străinătate sau dacă ai un abonament redus pentru date mobile, s-ar putea să fie o idee bună să blochezi traficul mobil de date pentru toate aplicațiile, iar apoi să deblochezi doar aplicațiile de care ai nevoie. Pentru a bloca accesul la date mobile pentru toate aplicațiile, apasă pe iconița cu trei puncte din colțul din dreapta sus, de pe ecranul Firewall Rules.

Apasă Mobile pe acest meniu.

Acum, apasă pe "Block all mobile". Este bine de știut că acest mod nu este modul avion: acela dezactivează toate metodele de comunicare (inclusiv datele mobile, GPS, WiFi și Bluetooth), iar prin firewall poți să activezi separat doar ce vrei tu.

Dacă vrei să permiți accesul la date mobile pentru toate aplicațiile, apasă pe "Accept all mobile".

Cum blochezi traficul din fundal pentru toate aplicațiie cu Mobiwol

Cu toate că limitarea accesului la rețele WiFi nu este necesară în mod normal, s-ar putea să vrei să blochezi tot traficul de internet din fundal. Pentru a face acest lucru, alege "Foreground / Background" din meniul marcat cu trei puncte.

Apoi apasă pe "Block all background" pentru a bloca traficul din fundal pentru toate aplicațiile.

Pentru a permite din nou traficul din fundal pentru toate aplicațiile, apasă pe "Accept all background" în același meniu.

Concluzie

În cazul smartphone-urilor, accesul la internet este ceea ce face ca aceste dispozitive să fie inteligente, deși sunt situații când trebuie să ai control asupra fluxului de date de pe aceste dispozitive. Dacă ai avut vreodată o factură imensă de telefonie mobilă din cauza folosirii internetului în roaming sau nu ai reușit să trimiți un e-mail pentru că n-ai mai avut date mobile în luna respectivă, sigur cunoști foarte bine această problemă.

Deși sistemul de operare Android nu are o metodă integrată de a controla modul de folosire al datelor de către aplicații, există soluții precum Mobiwol care îți oferă o metodă destul de simplă pentru rezolvarea acestei probleme. Nu ai nevoie de cunoștințe sau pregătire tehnică pentru a reduce consumul de date și pentru a economisi destul de multe bani în timpul vacanței, dar poți să accesezi internetul atunci când ai nevoie de el, în anumite aplicații.