Cum comunici la proteste când pică rețeaua mobilă, cu FireChat

Atunci când participi la un protest alături de alte mii de oameni, este foarte probabil ca rețeaua mobilă să nu mai funcționeze corect din cauza supraaglomerării într-un spațiu mic. Astfel, rețeaua mobilă nu mai poate face față și tu nu mai poți intra pe internet de pe telefon, nu mai poți apela și nu mai poți fi apelat de alte persoane. Din fericire, pentru astfel de situații, există o aplicație mobilă care te poate ajuta. Ea se numește FireChat și este disponibilă pentru iPhone și pentru smartphone-urile cu Android, în mod gratuit. Aceasta a fost folosită cu succes în protestele din Irak (în 2014), cele din Hong Kong (în 2014) și cele din Ecuador (în 2015). Iată cum o folosești pentru a putea comunica atunci când ești la protest, dacă ai un smartphone cu Android:

De ce ai nevoie pentru a putea utiliza FireChat?

Aplicația FireChat poate fi utilizată pentru a comunica, chiar dacă îți pica rețeaua mobilă din zona, deoarece face o rețea P2P (Peer to peer) între smartphone-urile din zonă care o folosesc. Pentru a putea instala și utiliza aplicația FireChat este nevoie să activezi, pe smartphone-ul tău cu Android, posibilitatea de a instala aplicații din surse necunoscute. Asta deoarece aplicația FireChat va instala și ANT Radio Service - un serviciu de comunicație wireless care va fi folosit pentru transmisia datelor între telefoanele care folosesc FireChat.

Pentru a activa această opțiune, mergi la Setări (Settings) -> Securitate (Security). Aici, durelază lista de setări până ajungi la Administrare dispozitive (Device administration) și comută pe poziția Da (Yes), comutatorul pentru setarea Surse necunoscuite (Unknown sources). Când faci asta ești anunțat că nu este o decizie foarte bună din punct de vedere al securității. De aceea, după ce instalezi FireChat, este o idee bună sa dezactivezi din nou această setare.

FireChat, Android

O alternativă elegantă este să instalezi singur, serviciul ANT Radio Service, direct din Google Play, folosind această legătură: ANT Radio Service.

Ce trebuie să faci înainte de a pleca la protest?

Pentru a putea folosi cu succes FireChat pentru comunicare în timpul unui protest, trebuie să faci următoarele, înainte de a pleca spre locul protestului:

  • Să instalezi aplicația FireChat și serviciul ANT Radio Service
  • Să îți creezi un cont pe FireChat și să configurezi aplicația
  • Să îți adaugi în lista de contacte pe FireChat, prietenii și persoanele cu care vrei să păstrezi contactul în mod direct, pe parcursul protestelor. Și aceste persoane trebuie să facă același lucru, pentru a putea comunica cu tine
  • Să stabilești sau să afli numele canalului public de comunicare pe care vrei să-l folosești împreună cu alte persoane care participă la protest. Există, în mod implicit un canal Everyone, public, unde oricine folosește aplicația, poate posta.
  • Să pornești Bluetooth și WiFi pe smartphone-ul tău, pentru a putea fi folosite de FireChat în crearea rețelei P2P între telefoanele din aceeași zonă cu tine

Fiecare pas este explicat în secțiunile următoare ale acestui ghid.

Pasul 1. Instalează FireChat și crează-ți un cont

Deschide Google Play și caută aplicația FireChat, apoi apasă pe butonul pentru descărcarea și instalarea aplicației. De asemenea, poți folosi și această legătură directă: FireChat. După ce s-a instalat aplicația, deschide-o. Dacă ai deja un cont, apasă pe Sign In (Autentificare) și introdu numărul tău de telefon, adresa de e-mail ori contul de FireChat pentru a te autentifica și urmează instrucțiunile oferite. Dacă vrei să-ți creezi un cont nou, apasă pe Sign up! (Înscriere).

FireChat, Android

Ești rugat(ă) să oferi o adresă de e-mail validă la care vei primi un cod pentru autentificare. Fă asta și apasă pe OK.

FireChat, Android

Ești rugat(ă) să confirmi că adresa de e-mail oferită este corectă. Imediat ce faci asta, vei primi codul de autentificare primit de la FireChat. Verifică-ți adresa de e-mail și introdu codul în FireChat.

FireChat, Android

Ți se crează automat un cont de utilizator și este completat numele tău. Poți modifica aceste informații, dacă dorești și apoi apasă pe Sign up! (Înscriere).

FireChat, Android

Apoi, se afișează câteva câmpuri prin care îți poți personaliza contul. Poți adăuga o poză de profil, schimba numele asociat contului și o mică biografie. Când ai terminat cu pasul ăsta, apasă Save (Salvare).

FireChat, Android

Ți se dă opțiunea de a invita contactele tale în FireChat. Dacă vrei, alege persoanele cu care vrei să comunici și apasă butonul Invite (Invită) din dreptul numelui lor. Aceste persoane vor primi o invitație de a instala și folosi FireChat.

FireChat, Android

Acum ești informat că, dacă vrei să te conectezi la FireChat când nu ești conectat la rețeaua mobilă, să instalezi ANT Radio Service, despre care am vorbit mai devreme. Pentru ca să poți folosi aplicația atunci când nu funcționează conexiunea la internet, este foarte important să faci asta și să apeși Install (Instalează).

FireChat, Android

Dacă nu ai activat instalarea aplicațiilor din surse necunoscute ori nu ai instalat tu din Magazinul Google, serviciul ANT Radio Service, atunci ți se spune că instalarea este blocată și trebuie să accesezi setările telefonului și să activezi setarea menționată la începutul acestui articol.

FireChat, Android

După ce faci asta, poți apăsa pe Instalați (Install).

FireChat, Android

Când se termină instalarea acestui serviciu, apasă Done (Gata) și aplicația pornește și ți se spune că serviciul FireChat Connection Service automatizează conexiunile la rețeaua FireChat, fără a fi nevoie de o configurare manuală. Apasă OK și poți folosi aplicația.

FireChat, Android

Pe unele dispozitive cu Android 7.0 sau mai nou, este posibil să fie nevoie să îi permiteți acestui serviciu să se execute în fundal, din setările telefonului.

Pasul 2: Familiarizează-te cu FireChat

Aplicația FireChat este împărțită în câteva ecrane. Primul îți arată mesajele recente pe care le-ai primit și conversațiile recente cu alte persoane.

FireChat, Android

Al doilea îți permite să creezi grupuri de discuție, să cauți membri din rețeaua FireChat și să vezi care sunt contactele tale din aplicație.

FireChat, Android

Al treilea este pentru grupuri publice de discuție din zona ta ori create de tine. Toate discuțiile din acest ecran sunt publice.

FireChat, Android

În ultimul ecran ai acces la setările aplicației FireChat.

FireChat, Android

Pasul 3: Crează un canal de discuție pentru grupul tău

Din Firechat, poți crea un canal de discuție pentru grupul cu care mergi la protest. Apasă pe butonul + din lista cu canalele de discuție și dă un nume canalului și, apoi, apasă pe Create (Crează).

FireChat, Android

Îți poți invita prietenii la acest canal, folosind Twitter, Facebook și alte rețele sociale ori le poți trimite mai târziu, numele său, prin mesaje private.

FireChat, Android

Acum poți începe discuția pe canalul respectiv.

FireChat, Android

Pasul 4: Poartă discuții private cu prietenii tăi

FireChat ne promite faptul că discuțiile private, directe, între două persoane, sunt criptate, spre deosebire de cele publice. În ecranul pentru discuții private, poți porni conversații cu oricare dintre contactele tale din FireChat.

FireChat, Android

Apasă pe numele contactului cu care ai început deja o discuție ori pe butonul pentru pornirea unei noi conversații, din colțul dreapta jos și, apoi, alege persoana cu care vrei să discuți. În fereastra de chat, scrie-ți mesajul și apasă Send (Trimite).

FireChat, Android

Încearcă FireChat la următorul protest și spune-ne cum îți merge

Noi am folosit FireChat la protestele recente din țară și au fost momente în care doar așa puteam comunica cu prietenii care doreau să ni se alăture, ori cu familia. Rețelele mobile devin foarte instabile când vine vorba de aglomerări mari de oameni. Încearc-o și tu și spune-ne cum a mers.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate Rețea și Internet