Cum calibrezi un monitor în Windows și de ce trebuie să faci asta

Dacă ai senzația că negrul și celelalte culori de pe cranul tău nu mai arată chiar așa cum ar trebui, s-ar putea să ai dreptate. La fel ca orice dispozitiv de imagine, monitoarele trebuie să fie calibrate pentru a fi capabile de a afișa cea mai bună imagine posibilă . Din fericire, toate versiunile moder ne de Windows includ un expert de configurare pentru " Calibrare culori ecran " care te poate ajuta să îţi calibrezi monitorul astfel încât să afişeze cele mai bune culori posibile. În acest articol vom discuta despre cum se foloseşte acest expert pentru a seta totul pe placul tău.

NOTĂ: Procedura este aceeaşi în Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7 . Imaginile pe care le vom folosi sunt create în Windows 10 .

Noţiuni tehnice importante: gamma & balanţa de culori

Pentru a înţelege ce face expertul "Calibrare culori ecran " , trebuie să ştii câteva concepte importante:

  • Gamma este un termen care poate fi dificil de înţeles. Ochii noştri nu văd lucrurile la fel ca dispozitivele electronice, aşa că dispozitivele trebuie să traducă ceea ce văd ele în ceva care să arate natural pentru ochiul uman. Acest lucru se numeşte "codare gamma". Monitoarele fac corecţie gamma astfel încât ceea ce vedem noi pe ecran să semene cu ce am vedea în lumea non-electronică. Pixelii de pe un monitor sunt fie roşii, verzi sau albaştri (în general sunt numiţi RGB - Red, Green, Blue), iar mixtura acestor culori rezultă în culorile pe care le vedem noi. Monitoarele sunt mai sensibile la anumite valori RGB. D acă ele ar fi afişate aşa cum le văd monitoarele, imaginile de pe ecran ar fi cumva distorsionate, mai ales la marginile culorilor. Gamma ia valorile RGB şi le scalează astfel încât monitorul să afişeze toate culorile corect. Dacă vrei să citeşti o explicaţie mai completă, îţi recomandăm acest articol: Understanding Gamma Correction. Din păcate, este disponibil numai în limba engleză.
  • Balanţa de culori este o ajustare a modului în care diferite intensităţi de culoare sunt afişate de monitorul tău. Majoritatea dintre noi am văzut imagini unde balanţa culorilor nu este corectă, iar rezultatul este un ecran care pare să aibă prea mult sau prea puţin dintr-o anumită culoare. Este foarte important să ai o balanţă de culori corectă mai ales atunci când te uiţi la culori neutre, deoarece nu vrei ca albul sau griul să arate roz, de exemplu. D acă foloseşti filtre speciale pentru imaginile tale (pentru a le da o nuanţă de fotografie în sepia, de exemplu) vei vrea să te asiguri că ceea ce vezi pe ecran este exact imaginea ta. Aici vei găsi un articol – din păcate disponibil doar în engleză - despre balanţa de culori, ce clarifică acest concept.

Dacă ai configurat corect aceşti doi paramateri, vei obţine un set de culori mult mai realist pe monitorul tău. A cum, hai să ne ocupăm de expertul "Calibrare culori ecran" :

Cum porneşti expertul "Calibrare culori ecran"

Atât în Windows 7, Windows 8.1, cât şi în Windows 10, dacă foloseşti mai mult de un monitor, asigură-te că te uiţi la monitorul pe care vrei să îl calibrezi. Poate că pare evident, dar e mai bine să fii sigur.

În Windows 7, cea mai uşoară metodă de a deschide expertul este să scrii calibrare în caseta de căutare a Meniului Start .

De asemenea poţi merge la " Panoul de control -> Aspect şi Personalizare -> Afişare" şi apoi să dai clic pe "Calibrare culori" .

În Windows 8.1, scrie cuvântul "calibrare" direct pe ecranul Start . Apoi, apasă pe rezultatul "Calibrare culori ecran".

La fel ca în Windows 7, poți să urmezi și calea mai lungă din Panoul de control : mergi la "Panoul de control -> Aspect şi Personalizare -> Afişare" şi apoi apasă pe "Calibrare culori" .

În Windows 10, screi cuvântul "calibrare" în caseta de căutare de pe bara ta de activități. Apoi apasă pe "Calibrare culori ecran" .

Dacă preferi, în Windows 10, poți folosi și aplicația Setări pentru a ajunge la expertul "Calibrare culori ecran". Începe prin a deschide aplicația Setări , cu o apăsare pe scurtătura sa din Meniul Start.

Deschide categoria de setări de Sistem . Asigură-te că ai selectat Afișare în stânga, după care apasă pe "Setări avansate pentru afișaj" în dreapta ferestrei.

Acum derulează în jos și apasă pe legătura "Calibrare culori" din secțiunea "Setări pentru culori" .

O a treia alternativă de a deschide expertul "Calibrare culori ecran" este să folosești vechiul Panou de control . Deschide-l, mergi la "Aspect și personalizare -> Afișare" și apasă pe "Calibrare culori" .

NOTĂ: Este posibil să fie necesar să spui da în Controlul contului utilizator din Windows, pentru a confirma că vrei să rulezi acest program.

Cum îți calibrezi monitorul cu ajutorul expertului "Calibrare culori ecran"

Indiferent de metoda pe care ai ales să o urmezi pentru a ajunge la expertul "Calibrare culori ecran" , în captura de mai jos poți vedea cum arată el. Singura diferență între versiunile sale din Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7 este culoarea și stilul diferit al bordurii ferestrei. În afară de asta, expertul este același în toate sistemele de operare.

Iată o imagine mai detaliată a capturii de ecran de mai sus.

Apasă pe Următorul pentru a continua. Vei vedea un ecran c are îţi cere să apeşi butonul Meniu de pe monitorul tău şi care îţi va spune că dacă nu ştii care este acel buton, poţi să afli din manualul de utilizare. Trebuie menționat faptul că, d acă ai un laptop, este posibil să ai sau nu un astfel de buton de Meniu pentru ecran. Citeşte manualul laptopului pentru a afla.

De asemenea, vei primi recomandări pentru a folosi meniul monitorului pentru a-i seta proprietăţile astfel încât să obţii cele mai bune rezultate cu expertul "Calibrare culori ecran". După ce ai urmat aceste instrucţiuni, apasă pe Următorul .

Vei vedea o explicaţie despre ajustarea nivelului gamma. Asigură-te că citeşti acest ecran şi înţelegi ce trebuie să faci, deoarece este important să reţii mostra de imagine care defineşte un nivel bun gamma. Apasă Următorul pentru a continua.

În stânga vei vedea un cursor vertical pe care îl poţi folosi pentru a ajusta nivelul gamma până când imaginea de pe ecran arată cât mai similar cu exemplul de pe ecranul anterior. Nu te grăbi, deoarece un nivel gamma setat corect este esenţial pentru setările care urmează. Apasă pe Următorul când ai terminat.

Pe ecranul următor, ai opţiunea să "Ignori reglarea luminozităţii şi a contrastului" , dar nu îţi recomandăm să faci asta. După cum vei vedea, un nivel de luminozitate şi de contrast corect poate face o diferenţă mare în modul cum arată imaginile de pe ecran. Aşa că apasă Următorul pentru a continua.

Următorul ecran îţi va oferi instrucţiuni despre procedura ce va fi folosită pentru a ajusta luminozitatea. Asigură-te că ai citit şi înţeles totul înainte de a apăsa pe Următorul .

Ajustarea luminozităţii şi a contrastului se face din controalele monitorului. Ce se va întâmpla mai departe depinde de hardware-ul tău. Din moment ce fiecare ecran este diferit, imaginile de mai jos vor arăta doar instrucţiunile şi nu şi rezultatele. Ia în considerare și faptul că, d acă foloseşti un laptop, este posibil să nu ai cum să ajustezi aceste atribute.

Următorul pas este ajustarea balanţei de culori, iar acesta este o ajustare din software. Citeşte instrucţiunile înainte de a apăsa pe Următorul .

Vei folosi cursoarele de sub elementele de culoare roşu, verde şi albastru pentru a încerca să obţii o nuanţă de gri cât mai naturală. Nu te grăbi şi joacă-te cu cursoarele până obţii rezultatul pe care îl doreşti.

Odată ce ai terminat reglarea balanţei de culori, ai terminat şi cu expertul de configurare. Dacă vrei să vezi modificările pe care le-ai făcut, poţi să comuţi între setările iniţiale şi cele de acum.

NOTĂ: Pe acest ecran, există şi o opţiune de a lansa configurarea "Tuner ClearType" , dar acest tutorial nu are ca scop şi acest configurator. Vom vorbi despre el în tr-un alt tutorial.

Concluzie

Ecranele se schimbă în timp ce îmbătrânesc şi deoarece acest lucru se întâmplă gradual, de obicei nu observăm. Expertul "Calibrare culori ecran" te ajută să vezi ce s-a întâmplat şi să ajustezi ecranul pentru a corecta modificările de culoare inevitabile. Deşi nu este perfect şi are limitările sale, merită să parcurgi paşii săi pentru a vedea dacă poţi aduce îmbunătăţiri. Ai folosit acest expert de configurare pentru monitorul tău? A funcţionat cum te aşteptai? Ai avut probleme cu el? Ştii şi alte utilitare gratuite care să facă acest lucru? Spune-ne, folosind formularul de comentarii de mai jos.