Ce înseamnă IPS, VA și TN în cazul monitoarelor?

Ce înseamnă IPS, VA și TN în cazul monitoarelor?

Ultima dată când ai căutat să îți cumperi un monitor pentru calculator, te-ai întâlnit cu termeni precum TN, IPS sau VA? Te-ai întrebat ce înseamnă aceste denumiri și de ce contează? Dacă ți-ai pus această întrebare ori dacă vrei să știi de ce unele ecrane sunt mai bune decât altele, citește acest articol. Îți explicăm care sunt avantajele și dezavantajele TN, IP și VA. De asemenea, îți arătăm și care tipuri de ecrane au cele mai bune culori, care au cel mai bun contrast și care sunt cele mai rapide.

Reclamă

Ce este un ecran TN?

TN vine de la Twisted Nematic și este una dintre cele mai vechi tehnologii folosite pentru crearea de ecrane LCD. Ecranele care folosesc panouri Twisted Nematic sunt mai accesibile ca preț decât cele care folosesc alte tehnologii de afișare precum IPS sau VA, dar au și multe dezavantaje. Panourile TN, de obicei, reproduc culorile foarte slab, iar unghiurile lor de vizibilitate sunt limitate, în special pe direcția verticală.

Ecranele Twisted Nematic afișează culorile folosind doar șase biți pe fiecare canal RGB, rezultând un total de 18 biți. Este mai mult decât obișnuita reprezentare a canalelor de culori pe 16 biți, dar este mai puțin decât reprezentarea culorilor pe 24 de biți. Cu alte cuvinte, panourile TN nu pot reproduce toate cele 16 milioane de culori disponibile în spațiul de culoare RGB pe 24 de biți.

Mai mult, ecranele TN suferă de o formă agravată de schimbare a luminozității și schimbare a culorilor atunci când unghiul de vizionare se modifică. Dacă te întrebi ce înseamnă asta, răspunsul este că li se schimbă culorile dramatic în funcție de unde stai în fața ecranului. Cu excepția cazului în care te uiți la un ecran TN perpendicular, stând fix în fața lui, culorile sale nu sunt corecte. Cum te miști puțin mai la stânga sau mai la dreapta, sau și mai rău, te ridici sau te cobori față de un ecran TN, culorile sale se schimbă. Deși panourile TN mai noi nu sunt la fel de slabe ca cele mai vechi, acestea continuă să aibă problema legată de reproducerea culorilor.

ASUS ROG Swift PG27VQ - un monitor de calculator cu panou TN
ASUS ROG Swift PG27VQ - un monitor de calculator cu panou TN

Panourile TN au și un alt dezavantaj semnificativ: atunci când le atingi sau le apeși cu degetul, ele se "albesc" în acea zonă. Este o problemă care face ca panourile TN să fie inutilizabile pentru dispozitivele care se bazează pe ecrane tactile, precum smartphone-uri sau tablete.

Singura caracteristică bună importantă a panourilor Twisted Nematic, din punct de vedere al performanței, este faptul că oferă timpi de răspuns ai pixelilor mai rapizi decât alte tipuri de panouri de afișare. Panourile TN sunt cele mai rapide dintre toate, ele putând atinge cu ușurință timpi de răspuns ai pixelilor de 1 ms și rate de reîmprospătare de 144 Hz sau mai mult. Acesta este probabil singurul motiv pentru care panourile TN sunt folosite atât de des pentru monitoarele de gaming.

Reclamă

Ce este un ecran IPS?

IPS este un acronim pentru In-Plane Switching și reprezintă o tehnologie mai nouă pentru ecranele LCD. A fost creată pentru a elimina dezavantajele panourilor Twisted Nematic. IPS a vrut să îmbunătățească reproducerea slabă a culorilor, precum și luminozitatea și problemele de schimbare a culorilor prezente în cazul TN.

A reușit să facă acest lucru folosind o implementare și un aranjament diferit al electrozilor. În comparație cu Twisted Nematic, unii dintre electrozii folosiți de In-Plane Switching sunt aranjați diferit și generează câmpuri electrice paralele cu sticla. Spre deosebire de panourile TN, ecranele IPS oferă cea mai bună reproducere a culorilor disponibilă pentru ecrane, precum și cele mai largi unghiuri de vizibilitate, ce ajung până la 178 de grade în mod obișnuit. Indiferent de poziția ta față de un ecran IPS, culorile pe care le vezi arată la fel de bine.

Un alt avantaj al panourilor IPS este faptul că pot folosi până la opt biți pentru fiecare canal de culoare RGB, față de TN, care folosește doar șase. Asta înseamnă că ai un total de 24 de biți, deci primești întreaga gamă de 16,7 milioane de culori disponibile în spațiul RGB pe 24 de biți. Acesta, împreună cu calitatea imaginii și acuratețea culorilor sunt motivele pentru care toate ecranele Pantone Validated folosesc panouri IPS.

Panourile IPS au și câteva dezavantaje față de cele TN: timpul de răspuns al pixelilor este mai lung și costă mai mult să le fabrici. Când te uiți la ecrane care folosesc panouri IPS, trebuie să te aștepți să vezi valori ce pornesc de la 4 ms și mai mult, precum și rate de reîmprospătare care de obicei sunt ori de 60 Hz, ori 75 Hz.

ASUS Designo Curve MX38VC - un monitor curbat ultra-lat cu panou IPS
ASUS Designo Curve MX38VC - un monitor curbat ultra-lat cu panou IPS

Deoarece oferă o excelentă reproducere a culorilor și unghiuri de vizibilitate foarte mari, ecranele IPS sunt o alegere populară pentru dispozitive precum televizoare, dar și pentru monitoarele de calculator folosite de profesioniști și, în general, de oameni care pun calitatea imaginii pe primul loc în lista de priorități. Împreună cu ecranele AMOLED, ecranele IPS sunt, de asemenea, folosite în mod comun pe dispozitivele tactile precum smartphone-uri sau tablete. Totuși, datorită timpilor mai mari de răspuns al pixelilor, unii gameri evită monitoarele de calculator bazate pe panouri IPS.

Reclamă

Ce este un ecran VA?

VA, termen ce vine de la Vertical Alignment, este o tehnologie de afișare "intermediară" între TN (Twisted Nematic) și IPS (In-Plane Switching). Panourile VA reproduc culorile mai bine decât panourile TN, dar nu reușesc să se ridice la nivelurile înalte de calitate setate de panourile IPS. Panourile VA au, de asemenea, unghiuri de vizibilitate largi, similare cu IPS, dar de obicei nu reușesc să atingă aceiași timpi rapizi de răspuns ai pixelilor ai TN. Totuși, în prezent există destul de multe monitoare VA pentru calculatoare, care pot ajunge la un timp de răspuns al pixelilor de 1 ms.

La fel ca în cazul IPS, ecranele VA au capacitatea de a folosi 8 biți pentru fiecare canal de culoare RGB, ceea ce înseamnă că pot, teoretic, acoperi cele 16,7 milioane de culori din spațiul RGB pe 24 de biți. Asta înseamnă și că sunt mult deasupra TN, deși culorile lor nu sunt la fel de detaliate ca la IPS.

Spre deosebire de ecranele TN și IPS, cristalele lichide din panourile VA sunt aliniate vertical pe sticlă. Acesta este și motivul pentru care VA se numește Vertical Alignment (Aliniere Verticală). Mai mult, asta vine și cu avantajul că ecranele VA oferă un negru "foarte negru": atunci când cristalele sunt perpendiculare pe sticlă, ele nu lasă niciun pic de lumină să treacă prin ele (niciun pic de lumină înseamnă negru). Drept urmare, unul dintre cele mai bune lucruri și, de asemenea, unul dintre cele mai promovate calități ale ecranelor VA este contrastul lor ridicat.

Samsung LC32F391FW - un monitor curbat ce folosește un panou VA
Samsung LC32F391FW - un monitor curbat ce folosește un panou VA

Principalul dezavantaj al ecranelor VA este faptul că pot suferi de schimbarea culorilor, la fel ca panourile TN. Asta înseamnă că, pe ele, culorile își pot modifica aspectul atunci când îți schimbi poziția în fața ecranului.

Calitatea culorilor, unghiurile largi de vizibilitate, precum și capacitatea de a atinge rate de reîmprospătare de 144 Hz sau mai mult fac ca panourile VA să fie o alegere foarte comună pentru monitoarele de gaming, în ciuda faptului că nu toate au cel mai rapid timp de răspuns al pixelilor.

Care este cea mai bună tehnologie de afișare: TN, IPS sau VA?

Noi credem că tehnologia IPS este mai bună decât VA, iar VA este mai bună decât TN, dacă nu ești gamer. Dacă ești gamer, recomandările noastre ar fi VA pe primul loc, IPS pe al doilea și TN pe ultimul loc. Oricum ar fi, nu mai recomandăm ecranele TN în afara cazului în care ai un buget mic și nu te deranjează punctele lor slabe. În concluzie:

  • Panourile IPS oferă cea mai bună calitate a imaginii și cele mai mari unghiuri de vizibilitate, dar nu sunt rapide (nici în cazul timpului de răspuns al pixelilor, nici la rata de reîmprospătare)
  • Panourile VA au o rată de contrast excelentă, reproducere bună a culorilor și unghiuri de vizibilitate largi (aproape la fel ca IPS), dar pot suferi de schimbarea culorilor și, de obicei, nu sunt la fel de rapide ca panourile TN
  • Panourile TN sunt accesibile ca preț și sunt rapide, dar reproducerea culorilor și unghiurile de vizibilitate sunt slabe. În plus, au și problema schimbării culorilor
Twisted Nematic vs. In-Plane-Switching vs. Vertical Alignment (TN vs. IPS vs. VA)
Twisted Nematic vs. In-Plane-Switching vs. Vertical Alignment (TN vs. IPS vs. VA)

Tu preferi ecranele TN, IPs sau VA?

Sperăm că te-am ajutat să îți formezi o imagine puțin mai clară asupra a ce înseamnă aceste tehnologii de afișare și de ce unele sunt mai bune decât celelalte. Preferi calitatea imaginii și alegi să cumperi ecrane bazate pe panouri IPS? Sau preferi ecranele VA mai mult? Ai lua în considerare să cumperi ceva bazat pe panouri TN? Spune-ne ce preferi și de ce, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate