Cum creezi, foloseşti şi elimini desktop-uri virtuale, în Windows 10

Dacă ai folosit vreodată un calculator cu Linux sau un Mac, atunci cu siguranță ştii că în aceste sisteme de operare poți să folosești desktop-uri virtuale multiple. Însă, dacă eşti utilizator de Windows, până la Windows 10 nu ai avut această opțiune. Windows 10 este primul sistem de operare creat de Microsoft în care poţi să creezi şi să foloseşti desktop-uri virtuale. Este o opţiune utilă, care te ajută să îţi organizezi mai bine activităţile. În acest ghid, îți arătăm cum se creează, cum se folosesc şi cum se elimină desktop-urile virtuale în Windows 10:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol sunt disponibile doar în Windows 10 cu April 2018 Update. Această versiune este disponibilă gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 30 aprilie 2018. Dacă nu o ai deja pe PC-ul tău, acest ghid îți arată cum poți să o instalezi chiar acum: Cum instalezi April 2018 Update astăzi, cu Asistentul de actualizare Windows 10.

Cum găseşti desktop-urile virtuale în Windows 10

Pentru a crea, folosi sau a închide desktop-uri virtuale, trebuie mai întâi să ştii unde le găsești. Desktop-urile virtuale din Windows 10 pot fi accesate din ecranul Vizualizare activităţi. Apasă pe butonul Vizualizare activități de pe bara de activităţi, aflat imediat lângă butonul sau câmpul de căutare. Pictograma pentru Vizualizare activităţi arată ca o serie de dreptunghiuri unul peste celălalt.

Cum creezi un desktop virtual în Windows 10

Pentru a crea un desktop, mai întâi deschide Vizualizare activităţi. O alternativă este să apeși simultan tastele Windows + Tab.

Când deschizi Vizualizare activităţi, ecranul se întunecă şi toate ferestrele deschise sunt afişate sub formă de miniaturi.

NOTĂ: Sub ferestrele deschise în acest moment, este posibil să vezi și o listă de activități pe care le-ai avut anterior, mai devreme, ieri și în trecut. Această parte a ecranului Vizualizare activități se numește Cronologie și este o colecție a activităților tale trecute. Ea colectează și afișează lucruri pe care le-ai făcut în trecut, atât pe calculatorul tău cu Windows 10 pe care lucrezi acum, cât și pe alte dispozitive pe care le-ai sincronizat. Am prezentat detalii despre ce este Cronologia și cum o folosești, într-un ghid separat: Ce este Cronologia din Windows 10 și cum o poți folosi pentru a îți continua activitățile.

Dar să revenim: pentru a crea un nou desktop, pe ecranul Vizualizare activități, apasă pe butonul "+ Desktop nou" din colţul stânga sus al ecranului.

După ce a fost creat un nou desktop virtual, Windows 10 afişează toate desktop-urile virtuale disponibile într-o bară, în partea de sus a ecranului Vizualizare activităţi. Fiecare miniatură arată o previzualizare a desktop-ului pe care îl reprezintă.

Dacă vrei să creezi mai multe desktop-uri virtuale, repetă procedura de mai sus: apasă din nou pe "+ Desktop nou".

Cum comuţi între desktop-urile virtuale

Acum ai două sau chiar mai multe desktop-uri virtuale create. Dacă vrei să îți faci o idee rapidă despre ce ferestre sunt deschise pe unul dintre ele, ține cursorul mouse-ului deasupra miniaturii lui. Când faci asta, Vizualizare activități afișează o listă cu lucrurile care se găsesc pe acel desktop.

Pentru a comuta între desktop-urile virtuale, deschide Vizualizare activităţi şi apasă pe desktop-ul la care vrei să mergi.

O alternativă rapidă de a comuta între desktop-uri este să foloseşti combinaţii de taste. Pentru a trece pe următorul desktop, apasă Windows + Ctrl + Săgeată dreapta. Pentru a te întoarce pe desktop-ul anterior, apasă Windows + Ctrl + Săgeată stânga. Atunci când folosești aceste combinaţii de taste, Windows 10 derulează la următorul sau la precedentul desktop.

Cum aliniezi ferestre pe un desktop virtual

Toate desktop-urile virtuale pe care le-ai deschis funcționează la fel ca un desktop normal. Acest lucru înseamnă că poți inclusiv să aliniezi ferestrele aflate pe un desktop virtual, la marginile lui. Poți să faci asta în modul clasic, adică să tragi de ferestre spre marginile desktop-ului, sau poți să folosești ecranul Vizualizare activități. Dacă preferi să folosești Vizualizare activități, deschide-l și dă clic dreapta sau apasă lung pe fereastra pe care vrei să o aliniezi. Apoi, în meniul contextual, apasă pe "Aliniere stânga" sau pe "Aliniere dreapta", în funcție de ceea ce vrei.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum se aliniază ferestrele la marginile desktop-ului tău, ori chiar și pe monitoare multiple, citește aceste ghiduri:

Cum muţi ferestre de pe un desktop virtual pe un altul

Când lansezi o aplicaţie, se deschide implicit pe desktop-ul activ, adică cel pe care îl foloseşti chiar atunci. Totuşi, pentru a îți organiza sarcinile mai bine, este posibil să vrei să muţi o fereastră de pe un desktop virtual pe un altul.

Pentru a face acest lucru, deschide Vizualizare activităţi și ţine cursorul deasupra desktop-urilor până îl găseşti pe cel pe care este deschisă aplicaţia pe care vrei să o muţi. Când ai identificat desktop-ul pe care se află fereastra, ţine cursorul deasupra lui pentru câteva momente. Această acţiune face ca Windows 10 să afişeze toate ferestrele de pe acel desktop. Găsește fereastra pe care vrei să o muți și dă clic dreapta sau apasă lung pe ea. Apoi, în meniul contextual ce este afişat, apasă pe "Mutare la" şi alege desktop-ul virtual pe care vrei să o duci.

O altă metodă de a muta o fereastră de pe un desktop virtual pe un altul este să o tragi. Apasă pe fereastra pe care vrei să o muți și trage-o peste desktop-ul virtual pe care vrei să o ai. Apoi, dă-i drumul.

Cum fixezi o fereastră sau toate ferestrele unei aplicații pe toate desktop-urile virtuale

Există cazuri în care ai nevoie să lucrezi mult cu o anumită aplicație și vrei să o ai la îndemână indiferent de desktop-ul virtual pe care ești. De exemplu, dacă folosești Word pentru a scrie un document și ai nevoie să folosești o serie de alte aplicații, le poți deschide pe fiecare pe câte un alt desktop. Dar s-ar putea să vrei să ai Word deschis pe toate desktop-urile. Într-o astfel de situație, s-ar putea să îți fie utilă opțiunea de fixare. Windows 10 te lasă să fixezi o fereastră sau chiar toate ferestrele unei anumite aplicații, pe toate desktop-urile virtuale pe care le ai deschise.

Pentru a fixa o fereastră sau toate ferestrele unei aplicații, pe toate desktop-urile virtuale pe care le ai în Windows 10, prima dată, deschide Vizualizare activități. Apoi dă clic dreapta sau apasă lung pe fereastra sau aplicația pe care vrei să o fixezi și apoi dă clic sau apasă pe "Afișați această fereastră pe toate desktopurile" sau "Afișați ferestre de la această aplicație pe toate desktopurile", în funcție de ceea ce vrei.

Cum închizi un desktop virtual

Atunci când nu mai ai nevoie de un desktop, îl poţi închide. Pentru a face acest lucru, deschide Vizualizare activităţi şi ţine cursorul deasupra desktop-ului pe care vrei să îl elimini. Vei observa că apare un buton X în colţul său din dreapta sus. Apasă pe acest buton pentru a închide desktop-ul virtual imediat.

Poate te întrebi dacă şi ferestrele deschise pe acel desktop vor fi închise. Răspunsul este nu, toate ferestrele de pe desktop-ul pe care l-ai închis sunt mutate automat pe desktop-ul virtual anterior. De exemplu, dacă închizi al treilea desktop virtual, fiecare fereastră de pe el este transferată automat pe al doilea desktop virtual.

Alternativ, pentru a închide desktop-ul virtual curent, poţi să îţi foloseşti și tastatura. Pentru asta, apasă simultan pe tastele Windows + Ctrl + F4.

Folosești desktop-uri virtuale pe PC-ul tău cu Windows?

Să ai mai mult decât doar un desktop este o opţiune utilă, care le place multor utilizatori de Windows 10. După cum ai văzut, Vizualizare activități funcţionează bine şi îţi poate creşte productivitatea. Totuşi, există lucruri care lipsesc şi care ne-ar plăcea să fie adăugate. Printre altele, ne-ar plăcea să putem să setăm denumiri diferite și fundaluri diferite pentru fiecare desktop. Tu ce crezi despre desktop-urile virtuale din Windows 10? Le folosești des? Există şi alte opţiuni pe care ai dori ca Microsoft să le implementeze? Nu ezita să folosești secțiunea de comentarii pentru a îți spune părerea, ori problemele legate de desktop-urile virtuale din Windows 10.