Cum creezi, folosești și elimini desktop-uri virtuale, în Windows 10

Dacă ai folosit un calculator cu Linux sau Mac, atunci știi că aceste sisteme de operare oferă desktop-uri multiple. Însă, dacă ești utilizator de Windows, nu ai avut niciodată această opțiune până la Windows 10, primul Windows care include această facilitate. Asta înseamnă că poți să creezi și să folosești mai multe desktop-uri pe dispozitivul tău. Este o opțiune foarte utilă, care îți va permite să îți organizezi mai bine activitățile. Mai mult, dacă nu ai o configurație dual-monitor (sau multi-monitor), vei găsi această opțiune cu atât mai utilă. În acest ghid, îți vom arăta cum se creează, cum se folosesc și cum se elimină desktop-urile virtuale din Windows 10. Fără să mai pierdem timpul, hai să începem:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update este disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016.

Unde găsești desktop-urile virtuale în Windows 10?

Pentru a crea, folosi sau a închide desktop-urile, trebuie mai întâi să știm unde găsim toate aceste opțiuni. În Windows 10, desktop-urile multiple se numesc Vizualizare activități și pot fi accesate de pe bara de activități, în dreapta câmpului de căutare. Iconița Vizualizare activități arată ca două dreptunghiuri care se întrepătrund.

Cum creezi un desktop virtual nou

Pentru a putea crea un desktop, trebuie mai întâi să deschizi Vizualizare activități . Pentru a o deschide, apasă pe iconița sa de pe bara de activități. O alternativă este să apeși simultan tastele Windows + Tab .

Când deschizi Vizualizare activități , vei vedea cum ecranul se întunecă și toate ferestrele deschise sunt afișate sub formă de miniaturi. Pentru a crea un nou desktop, apasă pe dala + Desktop nou din colțul dreapta jos al ecranului.

După ce a fost creat un nou desktop, Windows 10 va afișa toate desktop-urile virtuale disponibile într-o bară, în partea de jos a ecranului Vizualizare activități . Fiecare miniatură arată o previzualizare a desktop-ului pe care îl reprezintă.

Dacă vrei să creezi mai multe desktop-uri, repetă procedura: pur și simplu apasă din nou pe + New desktop (+ Desktop nou) .

Cum comuți între desktop-urile virtuale

Acum că ai două sau chiar mai multe desktop-uri virtuale create, trebuie să afli cum să comuți între ele. Din fericire, aceasta este o acțiune foarte ușor de realizat: deschide Vizualizare activități și apasă pe desktop-ul pe care vrei să mergi.

O alternativă rapidă de a comuta între desktop-uri este să folosești combinații de taste. Pentru a trece pe următorul desktop, apasă Windows + Ctrl + Săgeată dreapta . Pentru a te întoarce pe desktop-ul anterior, apasă Windows + Ctrl + Săgeată stânga . Atunci când vei folosi aceste combinații de taste, Windows 10 va derula la următorul sau la precedentul desktop.

Cum muți ferestre de pe un desktop virtual pe un altul

Când lansezi o aplicație, ea se va deschide întotdeauna pe desktop-ul activ, cel pe care îl folosești chiar atunci. Totuși, la un moment dat, este posibil să vrei să muți o fereastră de pe un desktop pe altul.

Pentru a face acest lucru, deschide Vizualizare activități . Apoi, ține cursorul deasupra desktop-urilor până îl găsești pe cel pe care este deschisă aplicația pe care vrei să o muți. Când ai identificat desktop-ul pe care se află fereastra, ține cursorul deasupra lui pentru câteva momente. Această acțiune va face ca Windows 10 să afișeze toate ferestrele de pe acel desktop.

Pe ecran, identifică fereastra pe care vrei să o muți și dă clic dreapta pe ea. Meniul contextual ce va fi afișat îți oferă o serie de opțiuni legate de fereastra respectivă. Pentru a o muta pe un alt desktop, selectează Mutare la și alege desktop-ul pe care vrei să o duci.

Desigur, există și o altă metodă de a muta o fereastră de pe un desktop virtual pe un altul: trage-o pur și simplu. Apasă pe fereastra pe care vrei să o muți și trage-o peste desktop-ul virtual pe care vrei să o ai. Apoi, pur și simplu dă-i drumul.

Cum fixezi o fereastră sau o aplicație pe toate desktop-urile virtuale

Există cazuri în care ai nevoie să lucrezi mult cu o anumită aplicație și vrei să o ai la îndemână indiferent de desktop-ul virtual pe care ești. De exemplu, dacă folosești Word pentru a scrie un document și ai nevoie să folosești o serie de alte aplicații, le poți deschide pe fiecare pe câte un alt desktop. Dar s-ar putea să vrei să ai Word deschis pe toate desktop-urile. Într-o astfel de situație, s-ar putea să îți fie utilă opțiunea de fixare. Windows 10 te lasă să fixezi o fereastră sau chiar toate ferestrele unei anumite aplicații, pe toate desktop-urile virtuale pe care le ai deschise.

Pentru a fixa o fereastră sau toate ferestrele unei aplicații, pe toate desktop-urile virtuale pe care le ai în Windows 10, deschide Vizualizare activități , dă clic dreapta sau apasă lung pe fereastra sau aplicația pe care vrei să o fixezi și apoi dă clic sau apasă pe ”Afișați această fereastră pe toate desktopurile” sau “Afișați ferestre de la această aplicație pe toate desktopurile” , în funcție de ceea ce vrei.

Cum închizi un desktop virtual

Atunci când nu mai ai nevoie de un desktop, îl poți închide. Pentru a face acest lucru, deschide Vizualizare activități și ține cursorul deasupra desktop-ului pe care vrei să îl elimini. Vei observa că apare un buton X în colțul său din dreapta sus. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe acest buton pentru a închide desktop-ul.

Poate te întrebi dacă și ferestrele deschise pe acel desktop vor fi închise. Răspunsul este nu, toate ferestrele de pe desktop-ul pe care l-ai închis sunt mutate automat pe desktop-ul virtual anterior.

De asemenea, pentru a închide desktop-ul virtual curent, poți să îți folosești tastatura. Pentru asta, apasă simultan pe tastele Windows + Ctrl + F4 .

Concluzie

Să ai mai mult decât doar un desktop este o opțiune bună, pe care mulți utilizatori au cerut-o în Windows. Microsoft a ascultat și a implementat această caracteristică în Windows 10 și, după cum ai văzut, funcționează bine și îți poate crește productivitatea. Totuși, mai există încă lucruri care lipsesc și care ne-ar plăcea să fie adăugate. Printre altele, ne-ar plăcea să putem să setăm fundaluri diferite pentru fiecare desktop și ar fi foarte util dacă iconița Vizualizare activități ar arăta numărul desktop-ului curent. Tu ce crezi despre desktop-urile virtuale din Windows 10? Îți place ideea? Există și alte opțiuni pe care ai dori ca Microsoft să le implementeze? Folosește formularul de comentarii de mai jos pentru a-ți împărtăși părerea.