Ce este nou în Windows 10 May 2020 Update?

Ce este nou în Windows 10 May 2020 Update?

Primăvara lui 2020 a venit și, la fel cum ne-a obișnuit în ultimii câțiva ani, Microsoft se pregătește să lanseze o nouă actualizare majoră pentru Windows 10. Inițial era numit April 2020 Update dar Microsoft a decis să-i amâne lansare și să-l numească May 2020 Update. Această actualizare aduce noi facilități, îmbunătățiri și multe reparații pentru Windows 10. Acum că petrecem mult mai mult timp în fața calculatoarelor noastre de acasă, ai vrea să știi ce este nou în Windows 10 May 2020 Update (a.k.a. 20H1 sau versiunea 2004)? Citește în continuare pentru a descoperi care sunt schimbările cele mai importante:

Reclamă

NOTĂ: Zvonurile spuneau că următoarea actualizare majoră pentru Windows 10 va fi lansată în aprilie 2020, drept urmare având numele Windows 10 April 2020 Update. Totuși, pe 16 aprilie, Microsoft a publicat un post pe blogul său în care a confirmat că următoarea versiune de Windows 10 se numește May 2020 Update și va apărea luna viitoare. Poți citi postarea de pe blog, în limba engleză, aici: Getting the May 2020 Update Ready for Release.

1. Windows 10 te lasă să alegi când și ce actualizări opționale sunt instalate

Windows 10 se actualizează permanent cu actualizări de sistem, dar și cu actualizări de caracteristici. Până la May 2020 Update, nu aveai prea mult control pentru cele din urmă. În această versiune, lucrurile s-au schimbat în bine, deoarece Windows 10 îți dă acum control asupra actualizărilor opționale, precum actualizările de drivere. Găsești controalele pentru Actualizări opționale în aplicația Setări din Windows 10, în "Windows Update > Vedeți actualizările opționale".

Windows 10 te lasă să alegi când și care actualizări opționale sunt instalate
Windows 10 te lasă să alegi când și care actualizări opționale sunt instalate

2. Windows Update are limite personalizabile pentru lățimea de bandă utilizată

Windows 10 November 2019 Update te ajuta să limitezi lățimea de bandă utilizată de Windows Update prin specificarea vitezei de descărcare ca procent din lățimea de bandă totală. În May 2020 Update, Windows 10 îți oferă un control mai detaliat asupra acestei limite, permițându-ți să specifici valorile pentru "Lățimea de bandă absolută" de descărcare a actualizărilor de Windows, în fundal și în prim-plan. Valorile sunt exprimate în megabiți pe secundă (Mbps) și pot fi configurate din aplicația Setări, în "Actualizare și securitate > Optimizare distribuire".

Windows Update are limite ajustabile pentru lățimea de bandă
Windows Update are limite ajustabile pentru lățimea de bandă

3. Windows 10 are o nouă opțiune de reinstalare, numită "Descărcare din cloud"

Instrumentul "Resetați acest PC" din Windows 10, care îți permite să reinstalezi Windows 10, are o nouă opțiune: "Descărcare din cloud". Încă poți folosi opțiunea de "Reinstalare locală", care îți resetează PC-ul folosind fișierele de instalare Windows 10 deja existente, dar poți să alegi și opțiunea "Descărcare din cloud" dacă preferi să iei fișierele de instalare ale Windows 10 de pe internet. Reține, totuși, că alegerea opțiunii "Descărcare din cloud" nu îți aduce o versiune sau un build nou de Windows 10: sunt instalate același build, versiune și ediție de Windows 10 pe care le ai deja.

Windows 10 are o nouă opțiune de reinstalare Descărcare din cloud
Windows 10 are o nouă opțiune de reinstalare Descărcare din cloud

4. Cortana poate discuta prin mesaje scrise și fereastra ei poate fi mutată și redimensionată

Cu Windows 10 May 2020 Update, Cortana continuă să se separe de sistemul de operare. Acum se comportă mai mult ca o aplicație de chat, iar fereastra sa poate fi și redimensionată, și mutată pe desktop.

Reclamă

Prima noastră impresie când am folosit noua interfață a Cortanei a fost că vorbim cu un bot de chat, ceea ce chiar este o îmbunătățire față de vechea Cortana.

Cortana poate discuta prin mesaje scrise
Cortana poate discuta prin mesaje scrise

5. Managerul de activități îți arată dacă unitățile tale de stocare sunt hard-disk-uri sau SSD-uri

Începând cu Windows 10 May 2020 Update, Managerul de activități primește o caracteristică mică, dar utilă: poate să afișeze tipul unităților de stocare din PC-ul tău. Deschide Managerul de activități, treci la vizualizarea completă și selectează fila Performanță. Apoi, poți vedea dacă unitățile tale de stocare sunt hard-disk-uri (HDD), SSD-uri (solid-state drives), sau detașabile (stick-uri de memorie).

Managerul de activități arată dacă unitățile tale de stocare sunt HDD-uri sau SSD-uri
Managerul de activități arată dacă unitățile tale de stocare sunt HDD-uri sau SSD-uri

6. Managerul de activități monitorizează temperaturile plăcilor video dedicate

O noutate similară la Managerul de activități este faptul că acum el poate să afișeze temperatura plăcii tale video, cu condiția ca aceasta să fie o placă dedicată. Totuși, reține că temperatura este afișată doar în grade Celsius, nu și în Fahrenheit.

Managerul de activități monitorizează temperatura plăcii video dedicate
Managerul de activități monitorizează temperatura plăcii video dedicate

7. Bara Jocuri Xbox îți arată numărul de cadre pe secundă din jocuri

Bara Jocuri Xbox poate să îți ofere mai multe informații decât în trecut, iar cea mai bună caracteristică nouă a sa este abilitatea de a afișa numărul de cadre din jocuri. Este o veste foarte bună pentru gamerii care vor mai multe informații fără a trebui să utilizeze instrumente din terțe părți precum Fraps.

Bara Jocuri Xbox îți arată numărul de cadre pe secundă din jocuri (FPS)
Bara Jocuri Xbox îți arată numărul de cadre pe secundă din jocuri (FPS)

8. Desktopurile virtuale pot fi redenumite (Vizualizare activități)

Deși nu au cerut ceva complicat, mulți utilizatori de Windows 10 și-au dorit implementarea acestei caracteristici. În sfârșit s-a întâmplat: desktopurile virtuale pot fi redenumite! Acum putem, într-un final, să spunem adio acelor Desktop 1, Desktop 2 ș.a.m.d. - denumiri care nu spuneau nimic nimănui. Deschide Vizualizare activități, apasă pe numele unui desktop virtual și dă-i ce nume vrei tu.

Desktopurile virtuale pot fi redeneumite (Vizualizare activități)
Desktopurile virtuale pot fi redeneumite (Vizualizare activități)

9. Windows 10 poate să repornească automat aplicațiile care erau deschise când te-ai deconectat

Când te conectezi la contul tău de utilizator, Windows 10 poate să repornească automat unele aplicații, cum ar fi browserele web, care au fost deschise atunci când te-ai deconectat. Însă nu aveam niciun fel de control asupra aceste facilități până acum.

Reclamă

May 2020 Update schimbă acest lucru și îți permite să alegi dacă aplicațiile ce pot fi repornite se deschid automat sau nu, în "Setări > Conturi > Opțiuni de conectare > Reporniți aplicațiile".

Windows 10 repornește automat aplicațiile care erau deschise când te-ai deconectat
Windows 10 repornește automat aplicațiile care erau deschise când te-ai deconectat

10. Stare rețea din Setări are un design mai bun

Pagina Stare rețea din aplicația Setări a fost regândită și oferă mai multe informații. Poți vedea instantaneu toate conexiunile active și le poți accesa Proprietățile și detaliile de Utilizare date.

Stare rețea din Setări are un design nou și mai bun
Stare rețea din Setări are un design nou și mai bun

11. Căutarea include o serie de căutări rapide

Windows 10 May 2020 Update introduce o nouă secțiune în Căutarea de pe bara de activități, dar nu și dacă folosești Windows 10 în limba română. Se numește Căutări rapide și o poți găsi în partea de jos a Căutării. Nu poți controla subiectele Căutărilor rapide, dar Microsoft spune că, de obicei, ele acoperă lucruri precum vremea, cele mai importante știri, ziua de azi în istorie, precum și filmele noi. Uneori, aceste subiecte se pot schimba, așa cum a fost cazul când am scris acest articol. În loc de filmele noi apărute, una dintre Căutările rapide era Coronavirus prevention (Prevenție coronavirus), deoarece Covid-19 este acum unul dintre cele mai căutate subiecte din lume.

Căutarea include o serie de căutări rapide
Căutarea include o serie de căutări rapide

12. Căutarea din Windows 10 este mai rapidă

În trecut, mulți utilizatori s-au plâns de impactul Căutării Windows asupra performanței calculatoarelor lor cu Windows 10. Se pare că Microsoft a ascultat și, în May 2020 Update, a introdus un algoritm nou care poate detecta utilizarea și activitatea intensivă a unităților de stocare, astfel încât Windows 10 poate să gestioneze mai bine serviciile de indexare pentru căutare. Acest lucru ajută la reducerea problemelor de performanță legate de utilizarea excesivă a unităților de stocare și a procesorului.

Căutarea din Windows 10 este mai rapidă
Căutarea din Windows 10 este mai rapidă

13. Setările pentru Limbă sunt mai bine organizate

O altă schimbare din Windows 10 May 2020 Update apare în pagina Limbă din aplicația Setări. A fost regândită și îmbunătățită astfel încât să ne fie mai ușor să vedem imediat setările de limbă. Acum, pagina Limbă începe cu o serie de dale care îți arată limba folosită pentru Afișare Windows, Aplicații și site-uri web, Format regional, Tastatură și Vorbire.

Setările de Limbă sunt mai bine organizate
Setările de Limbă sunt mai bine organizate

14. Paint, Notepad și WordPad pot fi dezinstalate din Caracteristicile opționale ale aplicației Setări

Paint, Notepad și Wordpad sunt acum Caracteristici opționale ale Windows 10. Deși sunt încă instalate în mod implicit, acum le poți dezinstala cu ușurință dacă nu le folosești sau vrei să recuperezi puțin spațiu de stocare pe calculatorul sau dispozitivul tău.

Paint, Notepad și WordPad pot fi dezinstalate din Windows 10
Paint, Notepad și WordPad pot fi dezinstalate din Windows 10

15. Calculatorul poate fi fixat deasupra celorlalte ferestre de aplicații

Aplicația Calculator din Windows 10 May 2020 Update a primit îmbunătățiri. Cel mai bun lucru la noul Calculator este că acum poate fi setat să stea tot timpul "deasupra celorlalte aplicații", deci poți să îl folosești mai eficient dacă ai nevoie des de el, dar ai nevoie să comuți și la alte aplicații.

Calculatorul poate fi păstrat deasupra celorlalte ferestre deschise
Calculatorul poate fi păstrat deasupra celorlalte ferestre deschise

16. Windows 10 include suport pentru camerele video din rețea

Camerele de rețea cu IP care nu au criptare sau parolă pot fi detectate și utilizate direct din Windows 10. Acest lucru înseamnă că le poți adăuga la lista de dispozitive conectate la PC-ul tău cu Windows 10 și captura fotografii sau reda video de la ele, în orice aplicație care oferă astfel de opțiuni, precum aplicația standard Cameră.

17. Mod de siguranță (Safe Mode) îți permite să te autentifici cu codul tău PIN Windows Hello

Până acum, atunci când porneai Windows 10 în Modul de siguranță, trebuia să te autentifici cu parola contului tău. Acest lucru nu era chiar prietenos, utilizatorii cerând o metodă mai ușoară. În May 2020 Update, Microsoft a adăugat opțiunea de a porni în Modul de siguranță folosindu-ți codul PIN Windows Hello, lucru mult mai rapid și mai prietenos.

Mod de siguranță îți permite să te autentifici cu codul tău PIN Windows Hello
Mod de siguranță îți permite să te autentifici cu codul tău PIN Windows Hello

18. Subsistem Windows pentru Linux versiunea 2

Dacă ești dezvoltator și folosești Linux pe Windows, cea mai bună veste este faptul că Windows 10 May 2020 Update vine cu un Subsistem Windows pentru Linux mai bun, acesta ajungând acum la versiunea 2. Aduce performanțe mai bune, compatibilitate, utilizarea mai eficientă a memoriei, precum și suport pentru dispozitive ARM64 dacă oferă virtualizare.

Subsistem Windows pentru Linux (WSL) versiunea 2
Subsistem Windows pentru Linux (WSL) versiunea 2

Vei actualiza la Windows 10 May 2020 Update imediat ce este posibil?

Sunt multe caracteristici noi și îmbunătățiri care fac din Windows 10 un sistem de operare mai bun decât era. În plus, lista de schimbări din acest articol le include doar pe cele mai vizibile. Mai sunt și alte caracteristici, schimbări și reparații minore care au fost introduse. Pentru lista completă, poți să verifici această pagină web. După ce ai aflat ce este nou în Windows 10 May 2020 Update, crezi că merită să îl instalezi imediat ce este lansat oficial de către Microsoft? Sau vei aștepta un timp înainte să o faci? Nu uita: poți să-ți spui părerea în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Știri Windows