Cum deblochezi o unitate amovibilă criptată cu BitLocker, în Windows

Să îți protejezi unitățile amovibile precum stick-urile USB de memorie sau hard disk-urile externe, folosind criptarea prin BitLocker, reprezintă o idee bună pentru a te asigura că datele date rămân în siguranță și nu sunt accesate de persoane nedorite. Deși durează ceva timp să criptezi totul, după configurarea inițială, nu vei avea probleme în utilizarea unității de stocare criptate. Tot ce trebuie să faci pentru a o accesa și a lucra cu ea, este să introduci parola de criptare. Iată cum se face asta:

NOTĂ: BitLocker este disponibil în edițiile Enterprise și Ultimate de Windows 7, cât și în edițiile Pro și Enterprise de Windows 8.1 și Windows 10. Acest ghid se adresează utilizatorilor acestor sisteme de operare. Tot ce trebuie să faci este să derulezi la secțiunea corespunzătoare versiunii tale de Windows.

Cum deblochezi un stick USB ori o altă unitate amovibilă criptată cu BitLocker, în Windows 10 și Windows 8.1

Procedura pe care trebuie să o urmezi pentru a debloca unități amovibile criptate cu BitLocker To Go, în Windows 10 și Windows 8.1 este aceeași, cu câteva diferențe minore de ordin vizual. Pentru a păstra ghidul cât mai scurt, am folosit capturi de ecran din Windows 10.

Mai întâi introdu stick-ul USB ori unitatea amovibilă pe care vrei să o accesezi în calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1. Dacă Redarea Automată (AutoPlay) este activată, vei primi o notificare care-ți spune că această unitate este protejată prin BitLocker. Apasă pe notificare.

Dacă nu vezi o notificare, deschide File Explorer și mergi la secțiunea Acest PC (This PC). Acolo, dă dublu clic ori apasă de două ori pe unitatea USB pe care vrei să o deblochezi.

Se afișează o fereastră în care trebuie să introduci parola setată când ai activat criptarea cu BitLocker To Go. Apoi, apasă butonul Deblocare (Unlock).

Acum poți folosi unitatea de stocare ca orice altă unitate normală, necriptată.

Cum deblochezi un stick USB ori o altă unitate amovibilă criptată cu BitLocker, în Windows 7

În Windows 7, lucrurile stau diferit. După ce introduci stick-ul de memorie USB criptat, dacă Redarea Automată (AutoPlay) este activată, vei vedea o fereastră care îți spune că această unitate este protejată prin criptare cu BitLocker. De asemenea, ți se cere să introduci parola pentru deblocarea unității. Introdu parola și apasă Deblocare (Unlock).

Dacă nu vezi fereastra de mai sus, deschide Windows Explorer și mergi la secțiunea Computer din partea stângă. Apoi, dă dublu clic pe unitatea de stocare criptată pe care vrei să o accesezi.

Se deschide fereastra arătată la începutul acestei secțiuni, unde introduci parola și apeși Deblocare (Unlock).

Cum deblochezi automat o unitate de stocare amovibilă, criptată cu BitLocker, în Windows 10 și Windows 8.1

Dacă folosești frecvent stick-ul USB, hard disk-ul extern sau altă unitate de stocare amovibilă, criptată cu BitLocker, pe același calculator, poți să-l configurezi să se deblocheze automat, la conectare. Asta îți va oferi un plus de confort pentru că nu va trebui să introduci parola de deblocare de fiecare dată când conectezi unitatea respectivă. Iată cum se face asta în Windows 10 și în Windows 8.1:

Când vezi notificarea pentru introducerea parolei de deblocare, apasă pe "Mai multe opțiuni" (More options). Apoi, bifează căsuța care spune: "Deblocați automat acest PC" (Automatically unlock on this PC). Ai găsit greșeala din traducerea Microsoft? Ar fi trebui să spună "Deblocați automat pe acest PC". Introdu parola de deblocare și apasă Deblocare (Unlock).

O altă metodă pentru a face același lucru este să deschizi Panoul de Control și să mergi la Sistem și Securitate (System and Security) și apoi la Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption). Aici vezi o listă cu unitățile de disc de pe calculatorul tău cu Windows și starea criptării cu BitLocker a fiecăruia.

Mergi la unitatea criptată care te interesează și dă clic pe numele ei. Vei vedea o listă cu opțiuni. Apasă pe legătura care spune "Activare deblocarea automată" (Turn on auto-unlock).

NOTĂ: Dacă nu vezi opțiunea de deblocare automată de mai sus, înseamnă că nu ai deblocat unitatea de stocare criptată. Deblocheaz-o cum ai învățat mai sus și încearcă din nou.

Cum deblochezi automat o unitate de stocare amovibilă, criptată cu BitLocker, în Windows 7

Dacă folosești unitatea de stocare pe care ai criptat-o pe același calculator, în mod frecvent, te va enerva faptul că trebuie să introduci parola de deblocare de fiecare dată. Pentru un plus de confort, BitLocker îți permite să activezi deblocarea automată a unității respective. Iată cum se face asta în Windows 7:

Când vezi fereastra care îți cere să introduci parola de deblocare, introdu parola și bifează opțiunea care spune: "Deblocare automată pe acest computer de acum înainte" (Automatically unlock on this computer from now on). Apoi, apasă pe Deblocare (Unlock).

Poți activa această facilitate și din Panoul de Control. Mergi la Sistem și Securitate (System and Security) și apoi la Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption). Aici vezi o listă cu unitățile de disc de pe calculatorul tău cu Windows 7 și starea criptării cu BitLocker a fiecăruia. Caută unitatea care te interesează și apasă pe Gestionare BitLocker (Manage BitLocker).

Se deschide o nouă fereastră cu mai multe opțiuni. Alege "Se deblochează automat unitatea pe acest computer" (Automatically unlock this drive on this computer).

Ai terminat!

Folosești BitLocker To Go pentru a-ți proteja datele de pe stick-uri USB sau hard disk-uri externe?

Utilizatorii și companiile care lucrează cu date confidențiale ori foarte intime, ar trebui să ia în serios criptarea unităților de stocare folosite cu ajutorul BitLocker. Procesele de criptare și deblocare sunt foarte simple. Oricine urmează ghidurile noastre va termina totul foarte repede. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne dacă folosești BitLocker To Go și ce părere ai despre această soluție de criptare.