Ai conectat un hard disk extern la calculatorul tău cu Windows 10 și dorești să-l scoți în siguranță, astfel încât datele de pe acesta să nu fie corupte? Lucrezi cu unități flash USB și trebuie să le scoți în siguranță? În acest caz ai ajuns la articolul potrivit, în care îți prezentăm cinci moduri de a scoate dispozitivele de stocare externă din Windows 10:
1. Cum scoți dispozitive hardware folosind pictograma “Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere”
Cea mai populară metodă este și una dintre cele mai simple și rapide. Esențial este să găsești pictograma “Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere” în zona de notificare. În mod implicit, în Windows 10, această pictogramă este ascunsă și nu este afișată alături de ceas și pictograma de rețea. Dar, poți face clic pe săgeata îndreptată în sus pentru a afișa pictogramele ascunse și a găsi pictograma care arată ca un stick USB, evidențiată mai jos.
Găsește “Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere”
Poți muta pictograma “Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere” pentru a o face vizibilă în zone de notificare (system tray). Citește acest ghid despre cum să afișezi sau să ascunzi pictogramele din zona de notificare.
Dă clic pe Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere
După ce ai găsit pictograma care arată ca un stick USB, dă clic pe ea pentru a vedea o listă cu toate dispozitivele de stocare amovibile conectate la calculatorul tău cu Windows 10. Lista include stickuri de memorie USB, hard disk-uri externe și alte tipuri de dispozitive USB. În lista dispozitivelor amovibile, dă clic pe cel pe care dorești să îl scoți. Dacă nu le poți deosebi, uită-te la litera lor.
Alege unitatea amovibilă pe care vrei să o scoți
Apoi, vezi afișată o notificare în colțul din dreapta jos, care-ți spune că este sigură eliminarea hardware-ului. Acum, poți deconecta dispozitivul de stocare pe care nu mai dorești să îl utilizezi.
Este sigur să elimini hardware-ul
Dacă dispozitivul de stocare pe care vrei să îl deconectezi este utilizat în mod activ de Windows 10 sau de o aplicație pe care o rulezi, primești un mesa,j care spune că „Acest dispozitiv este momentan în uz”. Nu este o idee bună să deconectezi dispozitivul de stocare, deoarece datele de pe acesta s-ar putea deteriora.
Acest dispozitiv este momentan în uz
Dacă este afișat acest mesaj de eroare, închide toate aplicațiile deschise și încearcă din nou. Dacă primești în continuare aceeași eroare, închide Windows 10 și deconectează dispozitivul de stocare. Apoi, pornește din nou calculatorul și utilizează-l ca de obicei.
2. Cum scoți un hard disk extern sau o unitate USB din File Explorer
O altă metodă simplă este să deschizi File Explorer, să accesezi Acest PC și apoi secțiunea Dispozitive și unități, unde vezi toate partițiile și unitățile de pe calculator, inclusiv cele externe.
Găsește dispozitivul pe care vrei să-l scoți în File Explorer
Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe unitatea pe care vrei să o scoți și, în meniul care se deschide, alege Scoatere.
Dă clic dreapta și alege Scoatere
Dacă totul a mers bine, vezi o notificare despre cum este sigură eliminarea hardware-ului. Deconectează dispozitivul pe care nu mai dorești să îl folosești și ai terminat.
Hardware-ul se poate elimina în siguranță
PONT: Dacă vrei să afli mai multe despre gestionarea notificărilor, citește cum foloseşti notificările din Centrul de acţiuni al Windows 10.
3. Cum se elimină în siguranță dispozitivele de stocare externe folosind aplicația Setări
O altă metodă mai puțin cunoscută decât celelalte de până acum este din aplicația Setări. În Windows 10, deschide Setări (apasă Windows + I) și mergi la secțiunea Dispozitive.
În Setări, mergi la Dispozitive
În coloana din stânga, accesează „Bluetooth și alte dispozitive”. Vezi o listă lungă de dispozitive în partea dreaptă a ferestrei.
Mergi la Bluetooth și alte dispozitive
Derulează în jos până la secțiunea Alte dispozitive, unde ar trebui să vezi dispozitivele externe conectate la calculatorul tău cu Windows 10. Găsește hard disk-ul extern sau stic-ul USB pe care vrei să-l scoți, apasă pe numele acestuia și apoi pe butonul Eliminare. Apare un dialog de confirmare, unde trebuie să apeși pe Da.
Alege dispozitivul pe care vrei să-l scoți din lista cu Alte dispozitive
Dispozitivul de stocare extern poate fi acum deconectat.
4. Cum scoți stick-urile de memorie USB folosind Gestionare disc
Această metodă se aplică stick-urilor de memorie USB, dar nu și hard disk-urilor externe. Începe cu deschiderea aplicației Gestionare disc. Apoi, derulează lista discurilor din partea de jos.
Găsește unitatea USB în Gestionare disc
Discurile care pot fi eliminate din aplicația Gestionarea disc au eticheta Amovibil. Găsește stick-ul USB pe care vrei să-l scoți, dă clic dreapta pe el și alege Scoatere.
Dă clic dreapta pe unitatea USB și alege Scoatere
Acum poți deconecta în siguranță unitatea USB din calculatorul tău.
5. Cum folosești expertul “Eliminarea în siguranță a unui dispozitiv hardware” pentru a scoate dispozitive de stocare USB
Aceasta este o metodă veche, care a funcționat foarte bine în Windows 7. Încă mai există și funcționează parțial în Windows 10, dar Microsoft o consideră depășită. La un moment dat, fie va înceta să mai funcționeze, fie va fi eliminată în întregime din Windows. Deocamdată, o poți folosi doar pentru a scoate hard disk-uri externe, dar nu și stickuri de memorie USB. Iată cum funcționează:
Deschide fereastra Executare (Windows + R), apoi copiază și lipește următoarele: rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll
Folosește fereastra Executare pentru a scoate hard disk-ul extern
Poți și descărca scurtătura pe care am creat-o. Apoi, extrage-o pe desktop și dă dublu-clic pe ea.
Descarcă și folosește scurtătura noastră
Acum vezi fereastra Eliminarea în siguranță a unui dispozitiv hardware, cu lista dispozitivelor amovibile detectate de Windows. Alege dispozitivul USB pe care dorești să-l scoți și apasă pe Oprire.
Alege dispozitivul pe care vrei să-l scoți
Ți se cere să confirmi „oprirea” dispozitivului. Alege intrarea cu litera unității și apasă pe OK.
Alege litera unității de stocare și apasă pe OK
Acum, vezi o notificare că este sigur să scoți hardware-ul și poți deconecta dispozitivul cu pricina.
Hardware-ul se poate elimina în siguranță
Dacă încerci aceiași pași pentru un stick de memorie USB, primești un mesaj de eroare precum cel de mai jos, care spune că dispozitivul nu este eliminabil și nu poate fi scos sau deconectat. Acest lucru nu este adevărat și vei vedea că celelalte metode funcționează foarte bine.
Nu poți deconecta stick-uri USB cu metoda asta
Ai scos cu succes unitatea de stocare dorită?
Am încercat să creăm un ghid complet pentru evacuarea hard disk-urilor externe sau a unităților USB de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Cel puțin una dintre metodele pe care le-am descris ar trebui să funcționeze pentru tine. Cu toate acestea, dacă Windows 10 insistă asupra faptului că dispozitivul de stocare este utilizat și nu poate fi scos, oprește-ți calculatorul și deconectează dispozitivul dorit. Este garantat că va funcționa. 🙂