Cum folosești "Fișierele la cerere" în Windows 10, cu OneDrive și Explorer

În trecut, clientul OneDrive pentru Windows afișa niște înlocuitori în Explorer pentru fișierele pe care le aveai stocate în cloud, chiar dacă acele fișiere nu erau disponibile local pe calculatorul sau dispozitivul tău. Din nefericire, această caracteristică a dispărut din Windows de ceva vreme, lucru ce a dus la nemulțumiri din partea multor utilizatori. În Windows 10 Fall Creators Update, Microsoft aduce înapoi această caracteristică, dar acum ea poartă și un nume: Fișiere la cerere. Dacă vrei să știi exact ce înseamnă Fișiere la cerere, cum funcționează și cum să le folosești, citește acest tutorial:

Ce face caracteristica "Fișiere la cerere"?

Fișiere la cerere îțioferă posibilitatea să îți accesezi toate fișierele din cloud-ul OneDrive, cu Explorer, indiferent dacă ele sunt sau nu descărcate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Cu alte cuvinte, poți să îți vezi toate fișierele din OneDrive, chiar și pe acelea care sunt disponibile doar online, în Explorer, la fel ca pe oricare alte fișiere. Întrebarea care ia naștere acum, bineînțeles, este cum faci diferența între fișierele disponibile doar online de cele care sunt disponibile local, pe calculatorul sau dispozitivul tău. Citește mai departe pentru a afla răspunsul.

Trebuie să știi că această caracteristică relativ nouă este disponibilă în Windows 10 Fall Creators Update. Dacă nu ai această versiune de Windows 10, nu poți să folosești Fișierele la cerere. Windows 10 Fall Creators Update va fi disponibil pentru toți utilizatorii de Windows 10, gratuit, începând cu 17 octombrie 2017.

Cum vezi dacă fișierele tale din OneDrive sunt disponibile doar online sau sunt disponibile doar local

În Explorer, fișierele și folderele din OneDrive-ul tău au un indicator de stare diferit, în funcție de modul cum sunt stocate:

  • Fișiere disponibile doar online - au un indicator de stare care arată ca un nor albastru. Acestea sunt fișiere pe care le-ai stocat în spațiul tău din OneDrive dar care nu sunt descărcate local pe PC-ul tău cu Windows 10. Ele nu ocupă spațiu pe hard-disk-ul tău, dar ocupă spațiu în cloud-ul OneDrive. Deși poți să îți vezi toate fișierele online chiar dacă nu ai o conexiune de internet activă, le poți deschide doar dacă ai acces la internet.
  • Fișiere disponibile local - au un indicator de stare care arată ca o bifă verde într-un cerc alb. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive pe care le-ai accesat în trecut, folosind Explorer. De fiecare dată când deschizi un fișier disponibil doar online, Explorer îl descarcă și îl salvează pe dispozitivul tău, local. Astfel, aceste fișiere pot fi deschise și folosite chiar dacă nu ai o conexiune la internet. Aceste fișiere ocupă spațiu pe hard-disk-ul tău. Dacă vrei, poți să anulezi tot acest proces și poți să îți recuperezi spațiul de stocare local, dacă setezi aceste fișiere să redevină disponibile doar online.
  • Fișiere disponibile întotdeauna - au un indicator de stare care arată ca o bifă albă într-un cerc de culoare verde. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive pe care le-ai configurat explicit să fie descărcate și stocate local pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, permanent. Ele ocupă spațiu permanent pe hard-disk-ul tău și ele sunt întotdeauna disponibile, indiferent dacă ai sau nu o conexiune funcțională la internet. Poți să reconfigurezi aceste fișiere să nu mai fie permanent disponibile dacă asta este ceea ce vrei.

Iată cum arată cei trei indicatori de stare pentru Fișierele la cerere, în Explorer:

Dacă îți place ideea de Fișiere la cerere, vei vrea probabil să activezi această caracteristică. Iată cum se face asta:

Cum activezi caracteristica "Fișiere la cerere" din OneDrive

În zona de notificări de pe bara de activități. Apasă pe iconița OneDrive.

OneDrive deschide o mică fereastră: în colțul ei din dreapta sus, ar trebui să ai un buton numit Setări, cu o iconiță care arată ca o rotiță dințată. Apasă pe ea.

Se va deschide o fereastră numită Microsoft OneDrive.

Poți să ajungi aici și dacă dai clic dreapta pe iconița OneDrive din zona de notificare, după care să apeși pe Setări.

În fereastra Microsoft OneDrive, mergi la fila Setări.

În partea de jos a filei Setări, ar trebui să găsești o secțiune numită Fișiere la cerere. Ea are o singură opțiune: "Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați".

Pentru a activa caracteristica Fișiere la cerere, trebuie să bifezi această opțiune și apoi să apeși pe butonul OK.

Cum dezactivezi caracteristica "Fișiere la cerere" din OneDrive

Dacă preferi să nu folosești deloc Fișierele la cerere, poți să dezactivezi această caracteristică. În loc să bifezi opțiunea numită "Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați", debifeaz-o și apoi apasă pe OK pentru a îți salva preferința.

OneDrive îți va cere să confirmi alegerea pe care ai făcut-o și te informează că toate fișierele și folderele OneDrive vor fi descărcate pe PC-ul tău. Dacă vrei să continui, apasă pe OK de două ori și gata.

Cum setezi fișiere și foldere din spațiul tău OneDrive, să fie disponibile permanent

Dacă ai activat caracteristica Fișiere la cerere, atunci poate vrei să știi cum să îți faci fișierele importante disponibile local pe calculatorul sau dispozitivul tău. Astfel, vei putea să lucrezi cu ele chiar dacă nu ai o conexiune la internet.

Din fericire, este foarte simplu să configurezi anumite fișiere și foldere să fie descărcate și disponibile permanent. În Explorer, navighează la OneDrive-ul tău și găsește folderul sau fișierele pe care le vrei accesibile permanent. Apoi, dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat pe ele, dacă ai un ecran tactil) și selectează opțiunea "Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv".

Cum setezi fișiere și foldere din spațiul tău OneDrive tău să nu mai fie disponibile permanent

Dacă te răzgândești și nu mai vrei anumite fișiere sau foldere să fie disponibile local permanent, urmează aceiași pași dar, de această dată, debifează opțiunea "Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv".

Cum eliberezi spațiu prin configurarea unor fișiere din OneDrive, să fie disponibile doar online

Dacă ai puțin spațiu de stocare local, poate preferi să îți ții toate fișierele OneDrive doar online. Astfel, ele nu ocupă niciodată spațiu pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Poți însă, să lucrezi cu ele, dar numai atâta timp cât ai disponibilă o conexiune la internet.

Pentru a configura o parte sau toate fișierele tale să fie disponibile doar online, deschide Explorer, navighează la OneDrive și apoi găsește fișierele pe care le vrei doar online. Selectează-le și apoi dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat pe ele, dacă ai un ecran tactil). În meniul contextual, apasă pe opțiunea numită "Eliberați spațiu".

Windows 10 va șterge apoi copiile stocate local ale acelor fișiere sau foldere, dar păstrează originalele nealterate. Această acțiune poate fi o metodă foarte bună de a recupera spațiu de stocare pe dispozitivul tău, mai ales dacă ai fișiere de dimensiuni mari stocate în OneDrive.

Concluzie

După cum ai văzut, este ușor să activezi sau să dezactivezi noua caracteristică OneDrive Fișiere la cerere din Windows 10. Cu doar câteva clicuri poți să faci Explorer să afișeze toate fișierele din OneDrive, indiferent dacă sunt disponibile local sau doar online. Tu ce crezi: este această caracteristică un supliment binevenit la lista de noutăți aduse de Windows 10 Fall Creators Update? Spune-ne ce crezi în comentariile de mai jos.