Partajează din OneDrive folosind link-uri temporare, în Windows, Android sau un browser

În Mai 2017, Microsoft a lansat fără fanfară o facilitate prin care poți partaja cu alte persoane fișiere și foldere din OneDrive, folosind legături web (link-uri) temporare, care expiră după un număr de zile. Această facilitate este oferită de alte soluții de stocare în cloud de multă vreme și era timpul ca Microsoft să o cloneze. Dacă ai un abonament Office 365 Home sau Office 365 Personal, citește acest articol ca să vezi cum poți genera legături temporare, pentru partajare, în OneDrive:

NOTĂ: Acest ghid este pentru utilizatorii de calculatoare cu Windows, dispozitive cu Android și orice calculator sau gadget care are la dispoziție un browser web modern, în care se încarcă saitul OneDrive.

Cum partajezi link-uri care expiră, din OneDrive, folosind un PC sau dispozitiv cu Windows

Dacă folosești Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7 și ai instalat aplicația desktop OneDrive, poți partaja direct din File Explorer (dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1) sau din Windows Explorer (dacă folosești Windows 7).

Mai întâi, deschide File/Windows Explorer și apoi mergi la folderul OneDrive. Găsește folderul sau fișierul pe care vrei să-l partajezi și dă clic dreapta pe el ori apasă și ține apăsat pe el. În meniul contextual, alege "Mai multe opțiuni la partajare în OneDrive" (More OneDrive sharing options).

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Se deschide browserul tău web direct la saitul OneDrive. Dacă te-ai autentificat deja, vei vedea direct opțiunile de partajare. Altfel, trebuie să te conectezi cu contul tău Microsoft, înainte de a avea acces la acest opțiuni. Apasă pe legătura care spune: "Oricine are acest link poate edita acest element" (Anyone with this link can view this item).

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Alege daca vrei să permiți editarea elementului partajat și apasă căsuța care spune "Setați data de expirare" (Set expiration date). Introdu câte zile vrei să funcționeze link-ul respectiv și poți vedea data la care va expira, în paranteze. Dacă ești mulțumit(ă) cu setările făcute, apasă pe Obțineți un link (Get a link) și apoi pe Copiere (Copy).

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Link-ul cu dată de expirare poate fi acum folosit într-un mail, mesaj, documente, prezentare ș.a.m.d. Folosește opțiunea Lipire (Paste) pentru a îl introduce acolo unde ai nevoie de el. Persoana sau persoanele care primesc link-ul respectiv îl pot folosi până la data de expirare configurată de tine.

Cum partajezi link-uri care expiră, din OneDrive, folosind un smartphone sau tabletă cu Android

Dacă ai cea mai nouă versiune a aplicației OneDrive pentru Android, deschide aplicația. Trebuie să fii autentificat(ă) cu contul tău Microsoft.

Apoi, navighează la folderul ori fișierul pe care vrei să-l partajezi. Alege-l apăsând și ținând apăsat pe elementul respectiv. Sunt afișate câteva cercuri de selecție, care pot fi folosite pentru a alege și alte elemente pentru partajare. După ce ai selectat tot ce vrei să partajezi apasă pe butonul Partajează (Share) de sus.

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Sunt afișate opțiuni pentru partajare. Alege dacă vrei să oferi permisiunea de a edita elementele respective și apoi apasă pe "Setați expirarea" (Set expiration).

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Se afișează o fereastră cu un calendar. Alege data la care vrei să expire link-ul de partajare și apasă OK.

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Acum vezi un sumar al setărilor tale. Apasă pe "Copiere link" (Copy link) și legătura este copiată în Clipboard. Acum poți să dai Paste (Lipire) în orice altă aplicație dorești, cum ar fi pe e-mail, în mesagerie ș.a.m.d.

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Link-ul trimis va putea fi folosit de oricine îl primește, dar doar până la data aleasă de tine.

Cum partajezi link-uri care expiră, din OneDrive, folosind un browser web

Dacă preferi să folosești un navigator web sau nu ai la îndemână aplicația OneDrive, poți folosi contul tău Microsoft pentru a te autentifica pe saitul OneDrive. Foloseșțe browser-ul tău web favorit și, după ce te conectezi la OneDrive, navighează la fișierele sau folderele pe care vrei să le partajezi. Dă clic pe căsuța de selecție din dreptul fiecărui element. Apoi, apasă pe butonul Partajare (Share) din bara de sus.

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Se deschide o fereastră cu opțiuni de configurare. Alege dacă vrei să permiți editarea și bifează căsuța care spune "Setați data de expirare" (Set expiration date). Introdu câte zile vrei să funcționeze link-ul respectiv și poți vedea data la care va expira. Dacă ești mulțumit(ă) cu setările făcute, apasă pe Obțineți un link (Get a link) și apoi pe Copiere (Copy).

OneDrive, link, legatura, temporar, partajare

Legătura cu dată de expirare poate fi folosită într-un mail, mesaj, documente, prezentare ș.a.m.d. Folosește opțiunea Lipire (Paste) pentru a o introduce acolo unde ai nevoie. Persoanele care primesc legătura respectivă o pot folosi până la data de expirare configurată de tine.

Folosești link-uri care expiră în OneDrive?

Acum știi cum să folosești OneDrive pentru a partaja fișiere și foldere, folosind legături temporare care expiră după un număr de zile. Încearcă această facilitate și spune-ne cum îți place. O consideri utilă? Ce alte îmbunătățiri ar trebui să aducă Microsoft serviciului OneDrive?

Descoperă: Productivitate Android Ghiduri OneDrive Programe Recomandate Rețea și Internet Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează