Cum afli ce versiune și ediție de Windows 11 ai

Microsoft spunea că Windows 10 este ultima versiune de Windows pe care o va crea vreodată. Dar apoi a venit Windows 11. Și, lăsând deoparte disonanța dintre afirmații și fapte, Windows 11 a venit cu o nouă interfață de utilizare, cu noi caracteristici și cu o mulțime de schimbări sub capotă. În plus, Windows 11, la fel ca Windows 10, este constant actualizat și îmbunătățit, cu noi versiuni lansate în fiecare an. Ceea ce ridică întrebarea: știi ce versiune de Windows 11 ai? Cum îți dai seama ce Windows 11 folosești? Dacă vrei să știi dacă ai instalată cea mai recentă versiune de Windows 11 sau cum verifici ce ediție, tip ori compilare de Windows 11 rulezi, citește acest ghid:

Ce versiune de Windows 11 am? Metoda rapidă

Cel mai rapid mod de-a afla versiunea ta de Windows 11 este să folosești instrumentul winver. Apasă pe butonul de căutare de lângă Start, tastează winver și selectează rezultatul cu același nume: winver.

Caută și pornește winver în Windows 11

Alternativ, poți să apeși tastele Windows + R pentru a lansa fereastra Executare, să tastezi winver în caseta Deschidere și, apoi, să apeși Enter sau OK.

Introdu și rulează winver din fereastra Executare

Comanda winver deschide o fereastră numită Despre Windows. În ea, poți vedea versiunea de Windows 11 pe care o ai, compilarea sa OS și ediția de Windows 11 instalată. De exemplu, pe PC-ul meu, am Windows 11 Pro, versiunea 21H2, compilarea OS 22000.556.

Despre Windows afișează versiunea, compilarea și ediția de Windows 11 pe care le ai

Vrei să afli mai multe? Citește ultimele secțiuni ale acestui articol pentru a afla ce versiuni și ediții Windows 11 există și ce înseamnă numerele din compilarea OS.

Cum verifici ce versiune de Windows 11 folosești din aplicația Setări

Aplicația Setări oferă o modalitate alternativă de a afla ce Windows 11 ai. Începe prin a deschide aplicația Setări: un mod rapid de-a face asta este să apeși simultan Windows + I pe tastatură. Apoi, selectează Sistem din coloana din stânga și apasă pe Despre în partea dreaptă a ferestrei.

În Setările Windows 11, mergi la Sistem > Despre

Asta deschide pagina Despre din aplicația Setări. Pe ea, vezi detalii despre calculatorul și sistemul tău de operare. Informația pe care o căutăm este:

 • Tip sistem - listat sub Specificațiile dispozitivului, îți spune că Windows 11 este un sistem de operare pe 64 de biți
 • Ediție - aflată în secțiunea Specificațiile Windows, afișează ce ediție de Windows 11 folosești: Pro, Home, Enterprise, Education etc.
 • Versiune - listată în secțiunea Specificațiile Windows, afișează versiunea de Windows 11 instalată în acest moment
 • Versiune SO - face parte tot din lista Specificațiile Windows și arată compilarea exactă de Windows 11 pe care o folosești

Verifică versiunea, compilarea, ediția și tipul de Windows 11

Acum știi cum verifici versiunea ta de Windows 11 și alte detalii folosind instrumente grafice. Ai vrea să știi și cum obții această informație din linia de comandă? Dacă da, citește următoarea secțiune a acestui ghid:

Cum verifici versiunea de Windows 11 folosind comenzi (în Windows Terminal, PowerShell, Command Prompt)

Dacă preferi să folosești un mediu cu linie de comandă, deschide aplicația ta preferată: Windows Terminal, PowerShell sau Command Prompt. În oricare dintre ele, tastează sau copiază și lipește această comandă:

wmic os get BuildNumber,Caption,version

Apoi, apasă pe tasta Enter pentru a o executa și a vedea informațiile de care ai nevoie.

Află-ți versiunea și compilarea de Windows 11 folosind wmic în cmd

Alternativ, poți folosi și această comandă pentru a obține aceleași informații:

systeminfo | findstr /B /C:“OS Name” /C:“OS Version”

Află versiunea și compilarea ta de Windows folosind systeminfo în cmd

După cum probabil ai observat, informațiile obținute folosind comenzile arată puțin diferit de cea din instrumentele grafice discutate în secțiunile precedente ale acestui ghid (winver și aplicația Setări). Comenzile listează versiunea de Windows 11 ca o serie de numere ce includ și compilarea OS. În exemplele de mai sus, numărul compilării este 22000, care vine după 10.0. Acest număr de compilare este cel care te ajută să înțelegi exact ce versiune de Windows 11 folosești, deci continuă să citești.

Ce înseamnă numerele versiunii de Windows 11?

Microsoft va continua să actualizeze Windows 11 și, teoretic, să lanseze o actualizare majoră în fiecare an. Fiecare actualizare are un număr de versiune distinct și include funcții noi, aplicații noi, îmbunătățiri și modificări sub capotă și așa mai departe. În acest moment, există o singură versiune de Windows 11 lansată pentru public:

 • Versiunea 21H2 sau build 22000 - Prima versiune de Windows 11, lansată în octombrie 2021. Iată o listă cu cele mai bune caracteristici ale sale.
 • Versiunea 22H2 - Următoarea versiune de Windows 11, pe care Microsoft o va lansa probabil înainte de luna octombrie 2022. La momentul scrierii acestui articol, compania nu a anunțat data exactă de lansare, deci este doar o estimare.

Edițiile de Windows 11: Ce este diferit la ele?

Poți avea una dintre următoarele ediții de Windows 11 instalată pe calculatorul sau dispozitivul tău:

 • Windows 11 Home. Aceasta este una dintre principalele ediții de Windows 11, destinată utilizatorilor casnici. Include caracteristici pentru consumatori și necesită o conexiune la internet și un cont Microsoft pentru a finaliza configurarea inițială. Nu include unelte de business precum criptare cu BitLocker sau virtualizare.
 • Windows 11 Pro. Aceasta este a doua ediție principală de Windows 11. Include totul din ediția Home, dar adaugă și caracteristici pentru mediile de afaceri și utilizatori mai tehnici, cum ar fi BitLocker și abilitatea de a te conecta la un domeniu.
 • Windows 11 Pro for Workstations. Similară cu Windows 11 Pro, dar include și suport pentru unelte adiționale pentru profesioniști, precum procesare avansată, stocare rezilientă a datelor și partajare mai rapidă a fișierelor.
 • Windows 11 SE. Aceasta este o ediție de Windows 11 concepută pentru calculatoare cu hardware slab și adresată organizațiilor educaționale și academice.
 • Windows 11 Education. La fel ca Windows 11 SE, este concepută pentru sectorul de învățământ. Însă vine cu mai multe caracteristici și nu este făcută doar pentru dispozitivele cu performanțe foarte limitate.
 • Windows 11 Enterprise. Oferă toate caracteristicile din Windows 11 Pro, cu funcții suplimentare pentru a ajuta administratorii de rețea și companiile orientate spre tehnologie.

Pe lângă edițiile de Windows 11 enumerate mai sus, Microsoft ar putea vinde și alte tipuri de ediții specializate, precum N și KN. Acestea sunt ediții de Windows 11 care nu includ Windows Media Player, Groove Music și alte funcții multimedia. Versiunile N sunt vândute în Europa, iar cele KN sunt disponibile în Corea. Ele există doar pentru a respecta legile antitrust din aceste regiuni, unde Microsoft s-a făcut vinovat de a-și folosi poziția de monopol în detrimentul aplicațiilor video și audio concurente. N și KN se pot aplica la diverse ediții de Windows 11. De exemplu, poți avea Windows 11 Home N, Windows 11 Pro N etc.

Ce este Versiune SO ori compilarea OS a Windows 11?

Numărul afișat lângă Compilare OS sau Versiune SO crește cu fiecare actualizare semnificativă instalată în Windows 11. Această informație este utilă dacă trebuie să afli versiunea de Windows 11 pe care o folosești, după cum am explicat mai devreme în secțiunea „Ce înseamnă numerele versiunii de Windows 11?” din acest ghid. În plus, poate fi de folos și pentru depanarea de probleme. De exemplu, dacă ai o problemă și contactezi departamentul tehnic de la Microsoft, compilarea OS le spune versiunea ta exactă de Windows 11 și ce actualizări sunt necesare pentru a remedia problema. Poți afla mai multe despre evoluția numerelor de compilare din Windows 11 de aici: Windows 11 release information.

Ce este tipul de sistem în Windows 11?

Tipul de sistem îți spune doar că Windows 11 folosește registrul pe 64 de biți al procesorului. Deoarece Windows 11 funcționează doar cu procesoare pe 64 de biți, această informație ni se pare redundantă.

Ce versiune și ediție de Windows 11 folosești?

Acum știi cum afli versiunea și ediția de Windows 11 pe care le ai. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce versiune, ediție și compilare ai în Windows 11. Suntem curioși să descoperim ce ediții de Windows 11 sunt folosite cel mai mult de cititorii noștri.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează