Cum verifici ce versiune și ediție de Windows 11 ai

Cum verifici ce versiune și ediție de Windows 11 ai

Acum, la un an de la lansarea Windows 11, Microsoft a lansat prima actualizare majoră pentru acest sistem de operare (OS): Windows 11 2022 Update sau versiunea 22H2. Aceasta este doar prima dintre numeroasele actualizări majore care vor urma, iar mulți oameni nu știu cu adevărat dacă au instalată sau nu cea mai recentă versiune. Pentru a te ajuta să găsești versiunea sistemului de operare Windows 11 pe care o folosești, citește acest articol. Acesta te învață, de asemenea, cum afli numărul compilării și ediția ta de Windows 11:

Reclamă

Metoda rapidă de a afla numărul compilării și versiunea de Windows 11

Cel mai rapid mod de-a afla ce versiune de Windows 11 ai este să folosești instrumentul winver. Apasă pe butonul de căutare de lângă Start, tastează winver și selectează rezultatul cu același nume.

Caută winver

Caută winver

Alternativ, poți să apeși tastele Windows + R pentru a lansa fereastra Executare, să tastezi winver în caseta Deschidere și apoi, să apeși pe OK sau pe tasta Enter.

Tastează winver în fereastra Executare și apasă pe Enter

Tastează winver în fereastra Executare și apasă pe Enter

Apare o fereastră numită Despre Windows. În ea, poți vedea versiunea de Windows 11 pe care o ai, compilarea sa OS și ediția de Windows 11 instalată. De exemplu, pe laptopul meu, am Windows 11 Pro, versiunea 22H2, compilarea OS 22621.382.

Despre Windows afișează versiunea, compilarea și ediția ta de Windows 11

Despre Windows afișează versiunea, compilarea și ediția ta de Windows 11

Voi explica ce înseamnă toate aceste numere și termeni în ultimele secțiuni ale acestui articol. Continuă să citești pentru a afla ce versiuni și ediții de Windows 11 există și ce înseamnă numerele din compilarea OS.

Reclamă

Cum verifici ce versiune de Windows 11 folosești din aplicația Setări

Aplicația Setări oferă o modalitate alternativă de a afla aceeași informație. Începe prin a deschide aplicația Setări: un mod rapid de-a face asta este să apeși simultan Windows + I pe tastatură. Apoi, selectează Sistem din coloana din stânga, derulează în partea dreaptă a ferestrei și apasă pe Despre.

În Setările Windows 11, accesează Sistem > Despre

În Setările Windows 11, accesează Sistem > Despre

Asta deschide pagina Despre pentru calculatorul tău. Pe ea, vezi detalii despre calculatorul și sistemul tău de operare. Informația pe care o căutăm este:

 • Tip sistem - listat sub Specificațiile dispozitivului, îți spune că Windows 11 este un sistem de operare pe 64 de biți.
 • Ediție - aflată în secțiunea Specificațiile Windows, afișează ce ediție de Windows 11 folosești: Pro, Home, Enterprise, Education etc.
 • Versiune - listată în secțiunea Specificațiile Windows, afișează versiunea de Windows 11 instalată în acest moment.
 • Versiune SO - face parte tot din lista Specificațiile Windows și arată compilarea exactă de Windows 11 pe care o folosești.

Verifică versiunea, compilarea, ediția și tipul de Windows 11

Verifică versiunea, compilarea, ediția și tipul de Windows 11

SFAT: În partea de sus a ferestrei Despre, poți vedea numele calculatorului tău: dacă nu îți place, iată cum poți schimba numele oricărui PC cu Windows.

Cum afli versiunea de Windows 11 folosind Informații de sistem

O altă aplicație pe care o poți folosi pentru a afla versiunea și compilarea ta de Windows 11 este Informații de sistem. Pentru a deschide această aplicație, apasă pe butonul Căutare, tastează informații de sistem și apasă pe rezultatul cu același nume. Pentru alte modalități de a porni această aplicație, citește acest ghid: 10 metode de a porni Informații de sistem în Windows.

Caută informații de sistem

Caută informații de sistem

Imediat ce se deschide Informații de sistem, vezi câmpurile Nume SO și Versiune afișate central, ceea ce îți permite să afli ce ediție de Windows 11 folosești, precum și numărul de versiune și numărul compilării.

Află versiunea de Windows 11 în Informații de sistem

Află versiunea de Windows 11 în Informații de sistem

Cum verifici versiunea de Windows 11 folosind comenzi (în Windows Terminal, PowerShell, Command Prompt)

Dacă preferi să folosești un mediu cu linie de comandă, deschide aplicația ta preferată:

În oricare dintre ele, tastează sau copiază și lipește această comandă:

wmic os get BuildNumber,Caption,version

Apoi, apasă pe tasta Enter pentru a o executa și a vedea informațiile de care ai nevoie.

Află-ți versiunea și compilarea de Windows 11 folosind wmic în cmd

Află-ți versiunea și compilarea de Windows 11 folosind wmic în cmd

Observă cum fiecare câmp are o coloană proprie, prezentând informațiile pe care le-ai solicitat: BuildNumber (numărul compilării), Caption (care indică ediția Windows 11 pe care o folosești) și Version (versiune).

Alternativ, poți folosi și această comandă pentru a obține aceleași informații:

systeminfo | findstr /B /C:“OS Name” /C:“OS Version”

Află versiunea și compilarea ta de Windows folosind systeminfo în cmd

Află versiunea și compilarea ta de Windows folosind systeminfo în cmd

Această comandă afișează OS Name (ediția de Windows 11 pe care-o folosești) și OS Version, care-ți arată numărul versiunii și compilarea (Build) de Windows 11.

O comandă mai simplă pe care o poți folosi, care-ți dezvăluie doar numărul versiunii și compilarea, este aceasta:

ver

Comanda ver oferă mai puține informații

Comanda ver oferă mai puține informații

După cum probabil ai observat, informațiile obținute folosind comenzile arată puțin diferit de cele afișate de winver sau Setări. Comenzile listează versiunea de Windows 11 ca o serie de numere ce includ și compilarea OS. Același lucru este valabil și pentru aplicația Informații de sistem. În exemplele de mai sus, numerele (compilării) afișate după 10.0 sunt 22621. Acest număr de compilare este cel care te ajută să înțelegi exact ce versiune de Windows 11 folosești, deci continuă să citești.

Reclamă

Ce înseamnă numerele versiunii de Windows 11?

Microsoft va continua să actualizeze Windows 11 și, teoretic, să lanseze o actualizare majoră în fiecare an. Fiecare actualizare are un număr de versiune distinct și include funcții noi, aplicații noi, îmbunătățiri și modificări sub capotă și așa mai departe. Momentan, există doar două versiuni de Windows 11 lansate pentru public:

 • Versiunea 21H2 sau build 22000 - Versiunea inițială de Windows 11, lansată în octombrie 2021. Iată o listă cu cele mai bune caracteristici ale sale.
 • Versiunea 22H2 or build 22621 - Prima actualizare majoră la Windows 11, lansată în septembrie 2022. Iată ce aduce nou Windows 11 2022 Update (versiunea 22H2).
 • Versiunea 23H2 - A doua actualizare majoră de Windows 11, care va fi lansată în a doua jumătate a anului 2023.

Edițiile de Windows 11: Ce este diferit la ele?

Poți avea una dintre următoarele ediții de Windows 11 instalată pe calculatorul sau dispozitivul tău:

 • Windows 11 Home. Aceasta este una dintre principalele ediții de Windows 11, destinată utilizatorilor casnici. Include caracteristici pentru consumatori și necesită o conexiune la internet și un cont Microsoft pentru a finaliza configurarea inițială. Nu include unelte de business precum criptare cu BitLocker sau virtualizare.
 • Windows 11 Pro. Aceasta este a doua ediție principală de Windows 11. Include totul din ediția Home, dar adaugă și caracteristici pentru mediile de afaceri și utilizatori mai tehnici, precum BitLocker și abilitatea de a te conecta la un domeniu.
 • Windows 11 Pro for Workstations. Similară cu Windows 11 Pro, dar include și unelte adiționale, folositoare profesioniștilor, precum procesare avansată, stocare rezilientă a datelor și partajare mai rapidă a fișierelor.
 • Windows 11 SE. Aceasta este o ediție de Windows 11 concepută pentru calculatoare cu hardware slab și adresată organizațiilor educaționale și academice. Este un succesor al Windows 10 S.
 • Windows 11 Education. La fel ca Windows 11 SE, această ediție este concepută pentru sectorul de învățământ. Însă vine cu mai multe caracteristici și nu este făcută doar pentru dispozitivele cu performanțe foarte limitate.
 • Windows 11 Pro Education. O ediție mai avansată, concepută pentru organizațiile academice. Conține majoritatea caracteristicilor din Windows 11 Pro și câteva instrumente utile suplimentare.
 • Windows 11 Enterprise. Oferă toate caracteristicile din Windows 11 Pro, cu funcții suplimentare pentru a ajuta administratorii de rețea și companiile orientate spre tehnologie.
 • Windows 11 Mixed Reality. Această ediție este concepută pentru dispozitive de realitate mixtă sau de realitate virtuală, precum Microsoft Hololens. Nu o vei găsi pe laptopuri, PC-uri, tablete etc.

Pe lângă edițiile de Windows 11 enumerate mai sus, Microsoft ar putea vinde și alte tipuri de ediții specializate, precum N și KN. Acestea sunt ediții de Windows 11 care nu includ Windows Media Player, Media Player și alte funcții multimedia. Versiunile N sunt vândute în Europa, iar cele KN sunt disponibile în Corea. Ele există doar pentru a respecta legile antitrust din aceste regiuni, unde Microsoft s-a făcut vinovat de a-și folosi poziția de monopol în detrimentul aplicațiilor video și audio concurente. N și KN se pot aplica la diverse ediții de Windows 11. De exemplu, poți avea Windows 11 Home N, Windows 11 Pro N etc.

Ce este Versiune SO ori compilarea OS a Windows 11?

Numărul afișat lângă Compilare OS sau Versiune SO crește cu fiecare actualizare semnificativă instalată în Windows 11. Această informație este utilă dacă trebuie să afli versiunea de Windows 11 pe care o folosești, după cum am explicat mai devreme în secțiunea „Ce înseamnă numerele versiunii de Windows 11?” din acest ghid. În plus, poate fi de folos și pentru depanarea de probleme. De exemplu, dacă ai o problemă și contactezi departamentul tehnic de la Microsoft, compilarea OS le spune versiunea ta exactă de Windows 11 și ce actualizări sunt necesare pentru a remedia problema. Poți afla mai multe despre evoluția numerelor de compilare din Windows 11 de aici: Windows 11 release information. Din păcate, informațiile nu sunt disponibile în limba română.

Ce este tipul de sistem în Windows 11?

Tipul de sistem îți spune doar că Windows 11 folosește registrul pe 64 de biți al procesorului. Deoarece Windows 11 funcționează doar cu procesoare pe 64 de biți, această informație ni se pare redundantă.

Ce versiune și ediție de Windows 11 folosești?

Acum știi cum afli versiunea și ediția de Windows 11 pe care le ai. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce versiune, ediție și compilare ai în Windows 11. Suntem curioși să descoperim ce ediții de Windows 11 sunt folosite cel mai mult de cititorii noștri.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Sistem și Securitate Windows