Cum modifici setări de bază ale Planurilor de alimentare în Windows

Unul dintre motivele pentru care sistemul de operare Windows este grozav este acela că permite utilizatorilor săi să personalizeze aproape orice, inclusiv planurile de alimentare implicite, pentru a se potrivi cat mai bine nevoilor acestora. În acest articol îți vom arăta cum să personalizezi toate setările de bază ale unui  plan de alimentare  și cum să restaurezi setările implicite ale acestuia atunci când nu ești mulțumit de rezultatul fina l.

NOTĂ:  Acest ghid este valabil pentru sistemele de operare Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Cum deschizi fereastra Opțiuni de alimentare

Dacă vrei să editezi un plan de alimentare, mai întâi deschide fereastra Opțiuni de alimentare.  Dacă nu știi cum, citește acest articol: Ce sunt planurile de alimentare & cum comutăm între ele, în Windows.

Cum modifici setările de bază ale unui plan de alimentare

În fereastra Opțiuni de alimentare , apasă pe legătura Modificare setări plan , din dreptul planului pe care vrei să-l personalizezi.

Acum se va deschide fereastra Editare setări de plan. Aici poți modifica opțiunile legate repaus și ecran, opțiuni ce au diferite valori pentru rularea pe baterie sau cuplat la o rețea de curent.

Prima opțiune se referă la timpul după care ecranul va fi estompat. Apasă pe cele două liste derulante și selectează noile valori pentru perioada de timp după care ecranul să fie estompat. Ține minte că aceste acțiuni se petrec după un anumit timp de inactivitate, deci când vei folosi dispozitivul, ecranul nu se va estompa.

Următoarea opțiune se referă la perioada de inactivitate după care ecranul se va închide. Folosește cele două liste derulante pentru a selecta valorile pentru fiecare din modurile de utilizare: Pe baterie  sau Cuplat la rețea.

Apoi, hotărăște-te asupra unui timp după care ai prefera ca dispozitivul să intre în Repaus.

De asemenea poți să ajustezi luminozitatea ecranului, de la cel mai întunecat (stânga) la cel mai luminos (dreapta), folosind cursorul corespunzător. Dintre toate setările, aceasta din urmă are cel mai mare impact asupra autonomiei pe care o poate oferi bateria deoarece ea se aplică pe toată perioada folosirii dispozitivului.

Toate celelalte setări se aplică doar după o anumită perioadă de inactivitate definită. Valorile mai mici ale luminozității duc la o durată de viață a bateriei mai mare, dar în același timp vor face ecranul mai puțin confortabil de utilizat.

După ce ai terminat de făcut modificările, apasă butonul Salvare modificări  pentru a le aplica.

De ce fereastra Editare setări de plan arată diferit în versiunea ta de Windows?

Setările afișate mai sus sunt disponibile pe dispozitivele mobile și laptop-urile care rulează Windows 7 sau Windows 8. Dacă dispozitivul tău rulează Windows 8.1 sau Windows 10, atunci opțiunea Estompare ecran  nu este disponibilă, deoarece ecranul se va estompa automat cu 15 secunde înainte ca acesta să se închidă. Așa arată fereastra Editare setări de plan  în Windows 8.1 și Windows 10.

Pe un calculator vei avea doar două setări disponibile: Dezactivare ecran  și Punere computer în repaus. De asemenea, nu vei vedea vreo coloană numită Pe baterie. În imaginea de mai jos sunt setările de bază ale unui plan de alimentare pe un calculator.

Cum revii la setările implicite ale unui plan de alimentare

Dacă nu ești mulțumit de modificările făcute asupra unui plan de alimentare, să știi că poți să revii la setările inițiale. Mai întâi deschide fereastra Opțiuni de alimentare  și apasă pe legătura Modificare setări plan  din dreptul planului cu pricina.

În fereastra Editare setări de plan  apasă pe legătura Restaurare setări implicite pentru acest plan  din partea de jos a ferestrei.

Apoi va apărea o fereastră de dialog ce te va întreba dacă ești sigur că vrei să restaurezi setările implicite. Aici, apasă Da.

Acum planul este resetat și poți să modifici din nou opțiunile, dacă vrei.

Concluzie

După cum poți vedea în acest tutorial, modificarea setărilor de bază ale unui plan de alimentare este o sarcină ușoară. Urmărește-ne în continuare pentru mai multe articole în legătură planurile de alimentare, astfel obținând echilibrul ideal între performanță și autonomie. P entru mai multe tutoriale despre planurile de alimentare, citește articolele noastre recomandate mai jos, iar dacă ai sugestii, probleme sau întrebări, spune-ne folosind formularul de comentarii.