Cum partajezi fișiere, foldere sau documente, de pe saitul OneDrive

OneDrive este serviciul de stocare în cloud al celor de la Microsoft. Poți să-ți stochezi documente, prezentări, fotografii, videoclipuri, foldere personale și multe alte tipuri de date. De asemenea, poți partaja orice de pe OneDrive, folosind aplicațiile disponibile pentru Windows, iOS, Android și altele. Puțini utilizatori știu faptul că poți partaja foarte ușor lucruri și de pe saitul web OneDrive, din orice navigator vrei să folosești. Iată cum se face:

1. Alege elementele pe care vrei să le partajezi, în saitul OneDrive

Poți să partajezi orice fișier sau folder din OneDrive, urmând aceiași pași. Mai întâi, autentifică-te cu contul tău pe saitul OneDrive. După ce te autentifici, îți poți vedea fișierele. Navighează la fișierul, documentul sau folderul pe care vrei să-l folosești.

În funcție de vizualizarea pe care o folosești (Listă, Dale sau Fotografie), alege elementul pe care vrei să-l partajezi, mutând mouse-ul deasupra numelui său. Apoi, apare căsuța de bifare în colțul din dreapta sus (dacă folosești vizualizările Dale sau Fotografie), sau în stânga numelui său (dacă folosești vizualizarea Listă). Bifează elementul și, în bara de unelte de sus, apasă pe Partajare (Share).

NOTĂ: Poți alege mai multe elemente din aceeași locație, dacă vrei să le partajezi pe toate odată.

2. Alege dacă vrei să dai permisiuni de editare

După ce apeși Partajare (Share), apare o nouă fereastră care include mai multe opțiuni de partajare. În mod implicit, căsuța "Permiteți editarea" (Allow editing) este aleasă. Asta înseamnă că, dacă vrei să mergi mai departe, elementul partajat poate fi editat și modificat de persoanele cu care îl partajezi. Dacă nu vrei asta, debifează această opțiune.

3. Alege dacă vrei o dată de expirare

O opțiune utilă este să alegi o dată de expirare pentru ceea ce partajezi. Asta este și mai important într-un mediu de afaceri în care vrei să te asiguri că anumite persoane nu au acces mai mult timp decât este necesar la ceea ce partajezi. Pentru a seta o dată de expirare, bifează căsuța "Setați data de expirare" (Set expiration date) și introdu numărul de zile pe care-l dorești. OneDrive calculează automat data la care va expira partajarea, în funcție de numărul de zile introdus.

4. Alege cum vrei să partajezi: prin e-mail, printr-un link, ori prin social media

Următorul pas este să alegi cum vrei să partajezi elementul ales. Poți face asta copiind (Copy) un link (o legătură) și lipind-o acolo unde vrei (Paste): într-un e-mail, într-un mesaj pe Skype sau Facebook, etc. Pentru a face asta, apasă pe "Obțineți un link" (Get link). Apoi, apasă pe butonul Copiere (Copy) și legătura se copiază în clipboard. Poți apăsa Lipire (Paste) sau CTRL+V pentru a folosi legătura oriunde dorești.


Dacă preferi să partajezi prin email, dă clic pe butonul E-mail și în căsuțele care sunt afișate, introdu adresa de e-mail a persoanei cu care vrei să partajezi și scrie un mesaj. Pentru a continua, apasă pe Partajare (Share).

Dacă vrei să partajezi printr-o rețea socială, apasă pe "Mai multe" (More). Acum poți alege să partajezi pe Facebook, Twitter, LinkedIn sau Sina Weibo.

Apasă pe rețeaua socială pe care vrei să o folosești și apoi pe butonul de partajare afișat de aceasta (dacă ești autentificat).

Cum vezi tot ce ai partajat prin OneDrive și tot ce s-a partajat cu tine

Dacă vrei să știi tot ce ai partajat cu alte persoane și tot ce au partajat alții cu tine, prin OneDrive, deschide saitul OneDrive și autentifică-te. Apoi, în coloana din stânga, dă clic sau apasă pe Partajat (Shared).

În partea dreaptă vezi mai întâi ce este partajat de tine cu alte persoane.

Derulează în jos și vezi toate legăturile trimise de OneDrive ție, prin diferite metode, inclusiv albumele foto automate. Dacă vrei să oprești această caracteristică, citește acest tutorial: Oprește OneDrive din crearea de albume foto automate.

Continuă să derulezi în jos și vezi persoanele care au partajat fișiere și foldere cu tine, prin OneDrive.

 

Cum te oprești din a partaja un fișier, un document ori un folder, prin OneDrive

În lista de elemente partajate, accesată în secțiunea precedentă, alege elementul pe care nu mai vrei să-l partajezi, dând clic pe căsuța de selectare din partea dreaptă a pictogramei sale. Apoi, apasă butonul i din colțul dreapta sus. Îl poți vedea semnalizat în captura de ecran de mai jos. Când dai clic pe el, se afișează un panou cu informații despre elementul partajat.

În acest panou, vezi cine are acces la element. Dă clic sau apasă pe Gestionați accesul (Manage access).

Acum vezi toate modurile în care este partajat elementul respectiv. Dacă vrei să ștergi o metodă de partajare, dă clic pe legătura de sub ea care începe cu "Oricine are" ("Anyone with this…")

Acum poți edita cum este partajat elementul respectiv și configura lucruri precum data de expirare. De asemenea, poți da clic pe "Eliminați linkul" (Remove Link), pentru a înceta să mai partajezi elementul respectiv.

Ești rugat(ă) să îți confirmi alegerea. Apasă "Eliminați linkul" (Remove Link) și ai terminat.

Ce partajezi cu alte persoane prin OneDrive?

Echipa Digital Citizen România folosește OneDrive zilnic. Facem multe lucruri cu acest serviciu, inclusiv să partajăm fotografii, foldere și fișiere de tot felul. Facem asta atât pentru muncă cât și în scop personal, în funcție de context. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne ce fel de fișiere partajezi de obicei prin OneDrive. Sunt fotografiile din concediu? Documente de serviciu? Comentează mai jos și hai să discutăm.