8 metode de a personaliza ecranul de blocare din Windows

Primul lucru pe care îl vezi când îți pornești dispozitivul cu Windows 10 sau Windows 8.1 este Ecranul de blocare. După ce pornește Windows, îți arată Ecranul de blocare; când intră în modul de repaus, la deschidere afișează tot Ecranul de blocare; lasă-ți calculatorul nefolosit pentru un timp și, când te întorci, te va aștepta Ecranul de blocare. Din moment ce vezi acest ecran atât de mult, nu este deloc interesant să ai pe el doar o imagine de fundal plictisitoare. De aceea, în acest articol, îți arătăm opt metode de a îl personaliza, inclusiv prin modificarea fundalului Ecranului de blocare și selectarea aplicațiilor care au permisiunea să afișeze actualizări pe el:

NOTĂ: Acest articol descrie opțiuni de personalizare pentru Ecranul de blocare în Windows 10 și Windows 8.1. Dacă o anumită metodă funcționează doar în Windows 10 sau doar în Windows 8.1, o vom evidenția corespunzător. Utilizatorii de Windows 8.1 ar trebui să meargă direct la pagina doi a acestui tutorial, iar cei de Windows 10 să deruleze această pagină.

1. Folosește o imagine preferată ca fundal pentru ecranul de blocare din Windows 10

Cea mai evidentă metodă de a personaliza Ecranul de blocare în Windows 10 este să schimbi fundalul său implicit cu imaginea ta favorită. În Windows 10, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe butonul de Setări din partea stânga jos a Meniului Start. Apoi, apasă pe secțiunea Personalizare.

În partea stângă a ferestrei Personalizare, apasă pe Ecran de blocare.

Fundalul curent pentru Ecranul de blocare este afișat în partea de sus a ferestrei. În mod implicit, Fundalul ar trebui să fie setat ca Imagine. Dacă nu este, dar vrei să îți folosești imaginea preferată ca fundal pentru Ecranul de blocare, ai grijă să fie selectată opțiunea Imagine.

Mai jos, sunt afișate câteva opțiuni de imagini de fundal implicite și ultimele fundaluri pe care le-ai folosit. Apasă pe una dintre aceste dale mici pentru a selecta acea imagine, ori apasă pe Răsfoire pentru a alege o imagine din colecția ta de fotografii.

Navighează prin colecția ta de imagini pentru a o găsi pe cea pe care o preferi și selecteaz-o apăsând pe butonul Alegeți imaginea.

Acum, în secțiunea Previzualizare, ar trebui să vezi noua imagine pe care ai selectat-o.

De acum înainte, Ecranul de blocare va folosi imaginea pe care ai selectat-o ca fundal.

2. Afișează-ți toate imaginile favorite ca o prezentare pe ecranul de blocare din Windows 10

Windows 10 are și o opțiune numită Expunere de diapozitive. Pentru a o activa, deschide aplicația Setări și mergi la "Personalizare -> Ecran de blocare", așa cum ți-am arătat în prima secțiune a acestui articol. Apoi, apasă pe meniul Fundal și alege Expunere de diapozitive.

Apasă pe "+ Adăugați un folder" pentru a alege folderele care conțin imaginile pe care vrei să le adaugi prezentării.

Poți să folosești unul sau mai multe foldere ca albume în prezentare și poți să le vezi pe toate afișate în lista numită "Alegeți albume pentru expunerea de diapozitive". Dacă vrei să elimini unul dintre foldere, apasă pe el și apoi pe butonul Eliminare.

Pentru mai multe metode de personalizare, imediat sub lista "Alegeți albume pentru expunerea de diapozitive", poți să apeși pe legătura rapidă numită "Setări complexe pentru expunerea de diapozitive". În secțiunea care se deschide după ce apeși pe legătură, ai următoarele opțiuni:

  • Dacă activezi prima opțiune, expunerea va folosi imaginile care sunt stocate în folderele Album cameră de pe PC și din OneDrive-ul tău.
  • Dacă activezi cea de-a doua opțiune, expunerea va folosi doar fotografiile care se potrivesc pe ecranul tău.
  • Cea de-a treia opțiune îți dă voie să alegi dacă expunerea este afișată și "atunci când [dispozitivul] este alimentat de la baterie".
  • Cea de-a patra opțiune îți dă voie să alegi dacă PC-ul afișează ecranul de blocare sau dacă oprește ecranul atunci când este inactiv.
  • La final, ai o listă în care poți să selectezi timpul după care ecranul se oprește.

Configurează aceste opțiuni în funcție de preferințele tale.

3. Fă-ți ecranul de blocare din Windows 10 să afișeze o imagine diferită în fiecare zi, de la Windows Spotlight și Bing

În Windows 10, poți să setezi și ca Ecranul de blocare să afișeze imagini de la Windows Spotlight. Pentru a face acest lucru, deschide aplicația Setări și mergi la secțiunea "Personalizare -> Ecran de blocare", așa cum ți-am arătat în prima secțiune a acestui articol. Apoi, în lista Fundal, selectează opțiunea numită Windows Spotlight (Recomandate de Windows).

Dacă alegi să folosești imaginile Windows Spotlight (Recomandate de Windows) pentru a îți anima Ecranul de blocare, Windows 10 modifică fundalul periodic, zilnic.

Poate vei spune că este același lucru cu opțiunea de Expunere de diapozitive, dar nu este așa. Diferența este că Windows Spotlight (Recomandate de Windows) îți permite să decizi dacă vrei să păstrezi imaginea curentă pe ecran sau nu. Dacă apeși pe "I want more" (Vreau mai mult), vei primi imagini de fundal similare dar noi pentru Ecranul de blocare, iar dacă apeși pe "Not a fan" (Nu îmi place), imaginea este schimbată imediat cu una nouă.

4. Selectează ce aplicații afișează notificări pe ecranul tău de blocare din Windows 10

Dacă vrei să adaugi aplicații care să afișeze actualizări pe Ecranul de blocare din Windows 10, deschide aplicația Setări și mergi la "Personalizare -> Ecran de blocare", așa cum ți-am arătat în prima secțiune a acestui articol. Apoi, derulează până după secțiunea de fundal, până găsești cele două liste care îți spun că poți alege ca unele aplicații să își afișeze starea pe ecranul de blocare.

Prima listă se numește "Selectați o aplicație pentru a afișa starea sa detaliată", iar cea de-a doua se numește "Alegeți aplicațiile care afișează starea rapidă". Apasă pe dala din prima linie și selectează aplicația pentru care vrei să vezi un mesaj de stare detaliat pe ecranul de blocare.

Apasă pe o dală din cea de-a doua linie pentru a vedea o listă cu aplicațiile care sunt capabile să îți lase notificări pe Ecranul de blocare. În continuare, selectează aplicația pe care o dorești.

Acum, trebuie să te asiguri că notificările au dreptul să apară pe Ecranul de blocare.

Mergi înapoi în fereastra principală a Setărilor, selectează Sistem, apoi alege Notificări și acțiuni. În secțiunea Notificări vei vedea un comutator ce activează/dezactivează dreptul notificărilor de a fi afișate pe Ecranul de blocare. Pune-l pe Activat, astfel ca notificările să fie permise pe Ecranul de blocare.

Acum blochează-ți dispozitivul ca să vezi cum arată noul tău Ecran de blocare.

5. Primește sfaturi și informații utile de la Cortana pe ecranul tău de blocare, în Windows 10

Dacă folosești Windows 10 Anniversary Update sau mai nou, poți să primești informații și de la Cortana pe ecranul de blocare. Bineînțeles, doar cu condiția să folosești Windows 10 în una din limbile suportate de Cortana. Din păcate, limba română nu face parte din ele. De asemenea, dacă ai o versiune mai veche de Windows 10, ori dacă folosești Windows 8.1, nu poți să să faci asta. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește acest ghid: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

În aplicația Settings (Setări), mergi la secțiunea "Personalization (Personalizare) -> Lock screen (Ecran de blocare)", așa cum ți-am arătat în prima secțiune a acestui articol. Apoi, derulează în jos până când găsești o legătură rapidă numită "Cortana lock screen settings" (Setări Cortana pe ecranul de blocare) și apasă pe ea.

Acțiunea precedentă te duce la setările Cortanei. În partea stângă a ferestrei, ai grijă să selectezi "Talk to Cortana" (Vorbește cu Cortana). Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, activează comutatorul care spune "Use Cortana even when my device is locked" (Folosește Cortana chiar și atunci când dispozitivul meu este blocat).

După cum probabil ai observat deja, poți să primești sfaturi de la Cortana pe ecranul de blocare doar dacă l-ai configurat să utilizeze ca fundal o Imagine (Picture) sau o Expunere de diapozitive (Slideshow). Dacă l-ai setat să folosească imagini Recomandate de Windows (Windows Spotlight), Cortana nu poate să îți dea notificări pe Ecranul de blocare.

De asemenea, dacă vrei o Cortana care să fie și mai de ajutor, ea trebuie să aibă acces la calendar, email, mesaje și alte informații despre tine. Dacă ești singurul utilizator al dispozitivului tău cu Windows, este o idee bună să o lași să facă asta. În caz contrar, poate fi un risc de securitate.

Am discutat despre acest subiect în detaliu, în acest ghid separat: Cum activezi și folosești Cortana direct de pe ecranul de blocare din Windows 10.

Pe pagina următoare a acestui articol, vei găsi opțiuni de personalizare pentru Ecranul de blocare din Windows 8.1.