Cum recuperezi fișierele șterse accidental, folosind Recuva

Nu urăști momentul acela când ștegi din greșeală un fișier, doar ca mai târziu să îți dai seama că aveai nevoie de el? Dacă mai este încă în Coșul de reciclare, atunci este ușor să îl recuperezi. Dar dacă l-ai șters de tot, cu o combinație de taste Shift+Delete? Sau dacă l-ai șters de pe un card de memeorie sau un stick USB? Dacă erau pozele de la nunta de săptămâna trecută? Din fericire, în general este posbil să recuperezi aceste fișiere. Există multe utilitare care te pot ajuta în acest sens. Unul dintre ele este numit Recuva, este gratuit și foarte popular. În acest tutorial vă vom arăta cum să recuperați fișierele șterse, folosind această aplicație.

Precauții

Când încerci să recuperezi fișiere șterse, este foarte important să folosești calculatorul cât mai puțin posibil în scopul de a crea sau copia fișiere pe partiția/dispozitivul unde se aflau fișierele. Acest lucru trebuie evitat deoarece atunci când un fișier este șters, referința către el a fost eliminată, dar fișierul este încă acolo. Dacă sunt create noi fișiere în același loc în care se aflau cele șterse, ele vor fi rescrise, devenind astfel imposibil să le mai recuperezi.

Așa că, dacă vrei să recuperezi un fișier de pe o partiție, cel mai bine este să nu instalezi un program pe aceeași partiție, nici să descarci un film, să instalezi un joc, ș.a.m.d.

Dacă vrei să recuperezi fișiere de pe unitatea "C:", nu ar trebui să instalezi Recuva pe ea. Dar dacă ai șters fișiere de pe un card de memorie sau un stick USB, poți să instalezi Recuva pe partiția "C:". Nu e nicio problemă.

De unde descarci și cum instalezi Recuva

Recuva este un program ce poate fi atât instalat cât și folosit ca aplicație portabilă. Îți recomandăm să folosești versiunea portabilă, pe care o poți descărca de aici.

Descarc-o pe un stick de memorie USB, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe ea și extrage-i conținutul.

După ce a fost dezarhivat, deschide folderul unde se găsește Recuva și alege versiunea care se potrivește pentru calculatorul tău. Recuva.exe este fișierul pe care trebuie să îl rulezi dacă ai un sistem de operare pe 32 de biți. Recuva64.exe este fișierul pe care trebuie să îl rulezi dacă ai instalat un sistem de operare pe 64 de biți.

Programul va deschide un expert (wizard), care te va ghida prin pașii de recuperare.

Dacă alegi să instalezi programul, când îl vei lansa vei vedea același "Welcome to the Recuva Wizard" ("Bun venit la expertul Recuva"). Totuși, programul de instalare va încerca să te convingă să instalezi și CCleaner. Dacă nu vrei asta, ai grijă să debifezi opțiunea în timpul instalării.

Cum recuperezi fișiere cu Recuva?

Acum că ai pornit Recuva Wizard (Expertul Recuva), haide să vedem ce trebuie făcut în continuare. În primul rând, alege tipul de fișiere pe care le-ai șters. În exemplul de mai jos am șters fotogtafii, deci am căutat fotografii (Pictures). Apasă pe Next (Următorul).

Apoi, poți defini locul de unde ai șters fișierele. Cele pe care le-am șters noi, cu scopul de a-ți arăta acest proces, erau stocate într-un folder numit Important, aflat pe Desktop-ul calculatorului nostru de teste.

Reține faptul că, dacă știi de unde ai șters fișierele, ar trebui să fii cât mai spefic posibil, deoarece astfel vei scădea mult timpul de căutare. Dacă nu știi, poți să alegi "I’m not sure" ("Nu sunt sigur"), dar trebuie să realizezi că astfel, timpul de căutare va crește sensibil.

Acum vei ajunge pe un ecran de unde poți începe scanarea după fișierele șterse. Vei vedea o opțiune de activare a "Deep Scan" ("Scanare în detaliu"), ce este debifată implicit.

Prima dată când rulezi Recuva, îți recomandăm să faci o scanare normală. În general, această scanare îți va găsi fișierele. Dacă nu o face, poți oricând să rulezi încă o dată scanarea, dar de această dată cu opțiunea "Enable Deep Scan" ("Activare scanare în detaliu"). Va dura mult mai mult, dar vei obține rezultate mai bune pentru fișierele pe care le-ai șters de mult.

Apasă Start și așteaptă să se termine scanarea.

Scanarea este împărțită în trei etape. Recuva întâi scanează după fișierele șterse, apoi analizează cât de deteriorate sunt ele și în final le analizează conținutul.

Când se termină procesul de căutare, fișierele șterse identificate sunt afișate.

Selectează fișierele pe care vrei să le recuperezi, dă clic dreapta (sau ține apăsat) și selectează "Recover Highlighted" ("Recuperează fișierele marcate"). Sau poți să bifezi caseta de lângă fiecare fișier pe care vrei să îl recuperezi și apoi să apeși butonul Recover (Recuperare).

IMPORTANT: Reține faptul că este preferabil să salvezi fișierele recuperate pe un alt disc/partiție decât cel/cea de pe care le recuperezi. Am vrut să recuperăm fișiere de pe hard-disk, așa că le-am salvat pe un stick USB. Când vrei să recuperezi fișiere de pe un card de memorie sau de pe un stick USB, ar trebui să le salvezi pe hard-disk-ul tău.

Atunci când ți-ai recuperat toate fișierele, poți închide programul.

Cum lucrăm cu Recuva în Modul Avansat

După ce s-a terminat scanarea și ai văzut rezultatele, poți să comuți la așa zisul mod avansat.

Această interfață va face ca fișierele găsite să fie afișate într-o listă, împreună cu informații despre locația lor originală. De asemenea, vei avea trei file afișate în partea dreaptă a ferestrei, unde poți să previzualizezi fișierele, să citești mai multe informații despre ele (dimensiune, stare, data creării, etc.) și să le vezi antetele, codate în hexazecimal.

Dacă vrei să recuperezi toate fișierele găsite, poți să bifezi caseta de deasupra câmpului Filename (Nume fișier), astfel selectând toate fișierele din listă.

Concluzie

Recuva este un program fain care te ajută să recuperezi fișierele pierdute. El oferă o interfață ușor de utilizat, viteze rapide de scanare și o rată bună de detecție. Dacă aveți întrebări despre el, nu ezitați să folosiți comentariile de mai jos.