Cum rulezi programe mai vechi în Windows 10, folosind setările de compatibilitate

La bază, Windows 10 este foarte asemănător cu Windows 8.1 și cu Windows 7 și foarte diferit de sistemele de operare mai vechi, precum Windows XP. Majoritatea aplicațiilor desktop care au fost dezvoltate pentru Windows 8.1 sau Windows 7 probabil că vor funcționa la fel de bine și în Windows 10. Dar, este improbabil ca aplicații care au fost create pentru Windows XP să meargă bine și pe Windows 10. Oricum, dacă ai un program vechi care nu vrea să pornească în Windows 10 și ai nevoie de el orice ar fi, poți încerca să îl rulezi folosind setările de compatibilitate din Windows 10. Ele pot face ca aplicații vechi să funcționeze, chiar dacă ele nu au fost programate să meargă în Windows 10. Citește acest ghid pentru a afla toate detaliile importante legate de setările de compatibilitate și cum le poți folosi pentru a rula programe vechi:

Avertisment

Deși setările de compatibilitate reprezintă o metodă foarte bună de a face ca programe mai vechi să devină funcționale în Windows 10, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să le folosești pentru absolut orice software vechi. De exemplu, este recomandabil să nu aplici setări de compatibilitate pentru anumite programe precum aplicații de securitate/antivirus sau pentru utilitare de gestionare a hard-disk-urilor. Folosirea de setări de compatibilitate pentru software de securitate poate însemna că acel produs nu mai funcționează la capacitatea sa maximă și, ca urmare, nu te mai protejează cum ar trebui. Tot în același sens, utilizarea de setări de compatibilitate pentru software de gestionare a hard-disk-urilor poate duce la lucruri neașteptate precum coruperea datelor de pe ele.

Cum rulezi Depanatorul compatibilitate programe

Cea mai simplă metodă de a folosi setări de compatibilitate pentru un program mai vechi care nu merge cum ar trebui pe calculatorul tău cu Windows 10, este să rulezi expertul de configurare Depanator compatibilitate programe.

Pentru a-l lansa, dă clic dreapta sau apasă lung pe fișierul executabil sau pe scurtătura programului tău vechi. Apoi, în meniul contextual, apasă pe "Depanare compatibilitate".

Depanatorul compatibilitate programe caută automat posibilele probleme și apoi îți oferă două opțiuni: "Încercați setările recomandate" și "Program de depanare".

Iată cum sunt aplicate setările de compatibilitate, în funcție de opțiunea pe care o alegi:

  • "Încercați setările recomandate" - expertul încearcă să aplice și să folosească setările de compatibilitate selectate automat de către Windows 10. După ce alegi această soluție, expertul îți spune care sunt setările de compatibilitate pe care le-a folosit și îți cere să testezi programul, ca să vezi dacă funcționează. Dacă totul este OK, poți să salvezi setările de compatibilitate și apoi poți închide expertul. Dacă nu este OK, poți să revii la pasul anterior și poți încerca alte setări sau poți să raportezi problema către Microsoft și căuta o nouă soluție online.
  • "Program de depanare" - te va purta printr-o serie de întrebări create cu scopul de a ajuta Windows 10 să înțeleagă care sunt problemele pe care le întâmpini la funcționarea programului tău vechi. De exemplu, poți să îi spui lui Windows 10 că "Programul funcționa în versiunile anterioare de Windows, dar acum nu se instalează sau nu se execută" sau că "Programul pornește într-o fereastră mică (640x480 pixeli) și nu trece la modul ecran complet". În funcție de răspunsurile tale, Depanatorul compatibilitate programe din Windows 10 poate să aplice setările de compatibilitate potrivite pentru a face funcțional programul tău vechi.

Depanatorul compatibilitate programe ar trebui să te poată ajuta să aplici setările de compatibilitate potrivite pentru orice program vechi. Totuși, dacă expertul nu ți-a fost de ajutor, sau dacă pur și simplu preferi să faci lucrurile cu mâna ta, poți să încerci să modifici setările de compatibilitate și manual. Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a afla cum.