Cum schimbi nivelul de securitate al Control Cont Utilizator (CCU) în Windows 10

Cum schimbi nivelul de securitate al Control Cont Utilizator (CCU) în Windows 10

Știai că poți modifica setările Controlului Cont Utilizator (CCU) - sau User Account Control (UAC), cum este denumit în limba engleză - pentru a schimba nivelul de securitate în Windows 10? Deși majoritatea utilizatorilor sunt abia conștienți de existența lui, Controlul Cont Utilizator (CCU) din Windows 10 este o caracteristică de securitate care împiedică aplicațiile din a face schimbări neautorizate. Citește acest ghid pentru a afla cum schimbi nivelul de securitate CCU și a decide cât de des vezi întrebarea "Permiteți acestei aplicații să aducă modificări la PC-ul dvs.?" în Windows 10:

Reclamă

Mai întâi: Despre Controlul Cont Utilizator în Windows 10

Controlul Cont Utilizator (CCU) a făcut parte din sistemul de securitate al Windows Vista. Considerat inițial prea enervant, a fost îmbunătățit între timp. Rezultatul este versiunea mai relaxată a CCU peste care dai în Windows 10. Controlul Cont Utilizator din Windows 10 apare când rulezi o aplicație de desktop ce necesită permisiuni administrative pentru a funcționa sau dacă schimbi setări importante de sistem care au nevoie de aprobare administrativă.

Fereastra Control Cont Utilizator
Fereastra Control Cont Utilizator

Sarcinile ce necesită privilegii administrative și care declanșează o solicitare CCU, cum ar fi Executare ca administrator, sunt marcate cu o pictogramă de securitate care arată ca un scut galben cu albastru.

Scutul de securitate galben cu albastru apare lângă sarcinile care pot declanșa CCU
Scutul de securitate galben cu albastru apare lângă sarcinile care pot declanșa CCU

Înainte de a schimba nivelul de securitate al CCU în Windows 10, îți recomandăm să afli mai multe despre Controlul Cont Utilizator, rolul său și de ce este esențial să îl păstrezi activat, citind Ce este CCU (Control Cont Utilizator) și de ce să nu-l dezactivezi.

Pe urmă, dacă vrei să-i schimbi setările, nu uita că ai nevoie de permisiuni administrative pentru a modifica nivelul de securitate al Controlului Cont Utilizator.

Reclamă

Cum accesezi Setările Controlului Cont Utilizator în Windows 10

Pentru a schimba cum merge CCU, trebuie să accesezi fereastra "Setări Control cont utilizator". Cel mai rapid mod de a face asta este tastând*"uac"* în câmpul de căutare al barei de activități. Apoi, apasă pe "Modificare setări Control cont utilizator" sau pe opțiunea Deschideți din dreapta.

Deschide setările CCU
Deschide setările CCU

Asta deschide fereastra "Setări Control cont utilizator", pe care o poți folosi pentru a schimba nivelul de securitate în Windows 10.

Setări CCU
Setări CCU

Poți ajunge în același loc deschizând Panoul de control și accesând "Sistem și securitate -> Securitate și întreținere -> Modificare setări Control cont utilizator".

Apasă pe Modificare setări Control cont utilizator
Apasă pe Modificare setări Control cont utilizator

Ce nivel CCU este cel implicit?

Fereastra "Setări Control cont utilizator" are un singur comutator și îl poți folosi pentru a ajusta când primești notificare despre modificări pe computer. În mod implicit, CCU din Windows 10 este setat să trimită notificare doar când programele încearcă să facă modificări pe computer.

Comutatorul este setat la nivelul implicit de securitate
Comutatorul este setat la nivelul implicit de securitate

Deși nu este cea mai strictă opțiune pe care o poți folosi, selectarea acestui nivel de securitate implicit asigură că CCU trimite notificări doar înainte ca programele să facă schimbări care necesită permisiuni administrative. Dacă faci manual schimbări în Windows, nu primești o solicitare CCU.

Pentru că CCU apare doar dacă o aplicație sau un fișier vrea să facă schimbări, această setare este mai puțin enervantă și mai sigură ca cel mai strict nivel de securitate de sus, care trimite mereu notificări, declanșând CCU inclusiv pentru a confirma acțiunile utilizatorilor.

Reclamă

Cum schimbi nivelul Control Cont Utilizator în Windows 10

Există patru opțiuni disponibile pe comutatorul din fereastra "Setări Control cont utilizator". Pentru a schimba nivelul de securitate CCU din Windows 10, mută comutatorul în poziția corespunzătoare apăsând pe nivelul dorit. Poți, de asemenea, să apeși pe comutator și să-l tragi la opțiunea pe care vrei s-o folosești.

Mută comutatorul la nivelul de securitate dorit
Mută comutatorul la nivelul de securitate dorit

Panoul din dreapta oferă o scurtă descriere pentru cum afectează fiecare setare notificările tale de securitate din Windows 10. Am discutat diferențele dintre cele patru nivele de securitate în Ce este CCU (Control Cont Utilizator) și de ce să nu-l dezactivezi. După ce te decizi, apasă pe OK.

Alege un nivel de securitate și apasă OK
Alege un nivel de securitate și apasă OK

Este posibil să primești o solicitare CCU să-ți confirmi schimbarea.

Confirmă schimbările CCU
Confirmă schimbările CCU

IMPORTANT: Trebuie să-ți repornești calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10 ca noile setări pentru Control Cont Utilizator să fie aplicate.

Dezactivează CCU sau Ce nivel CCU oferă cel mai mic nivel de securitate?

Dacă ai citit ghidul nostru care insistă să nu închizi CCU și ești încă hotărât să îl dezactivezi, mută comutatorul în jos până la capăt, la opțiunea "Nu doresc niciodată notificare", cel mai redus nivel de securitate. Asta închide Control Cont Utilizator, ceea ce înlesnește accesul programelor nocive, care pot infecta și prelua controlul calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows 10. Pe de altă parte, notificările enervante se opresc, deoarece toate aplicațiile au permisiunea să facă ce vor fără permisiunea ta.

Nu este recomandat să închizi CCU
Nu este recomandat să închizi CCU

PONT: Dacă dezactivezi CCU pentru că este declanșat de aceleași aplicații sau jocuri, poți să folosești Task Scheduler pentru a lansa aplicații fără notificări CCU, cu drepturi de administrator.

Ce nivel CCU folosești și de ce?

Deși mulți consideră notificările enervante, funcția Control Cont Utilizator din Windows 10 este esențială pentru securitatea sistemului tău. Noi păstrăm mereu CCU activat la nivelul recomandat (implicit) pentru a opri programele nocive. Dar tu? Ți-ai crescut sau scăzut nivelul de securitate? Înainte de a închide acest tutorial, nu ezita să ne spui în comentariile de mai jos ce nivel CCU folosești momentan și de ce.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows