Cum setezi care din plăcile tale video este folosită pentru aplicaţii şi jocuri, în Windows 10

Dacă ai un laptop de gaming sau un PC desktop cu Windows 10, sunt şanse mari să ai două plăci video în el. Calculatoarele moderne folosesc procesoare care au plăci video integrate, ce le ajută să îţi ofere funcţiile video esenţiale. Însă, unele PC-uri au şi plăci video dedicate care sunt folosite pentru aplicaţii şi jocuri cu cerinţe mai mari. De obicei, Windows 10 face trecerea între plăcile grafice automat, în funcţie de aplicaţiile şi jocurile pe care le foloseşti şi driverele instalate. Totuşi, uneori, este posibil să vrei să forţezi o anumită aplicație sau joc să folosească întotdeauna placa video dedicată sau placa video integrată. În Windows 10 April 2018 Update, poți să faci acest lucru direct din aplicația Setări, fără a trebui să mai apelezi la aplicațiile oferite de Nvidia sau AMD pentru a face setările corespunzătoare. Iată cum:

De ce ai vrea să setezi manual ce placă video să fie folosită de anumite aplicații sau jocuri?

Multe laptopuri și unele PC-uri de birou au plăci video integrate, adică, cu alte cuvinte, procesoarele lor au cipuri video în interior. Totuşi, plăcile video integrate nu sunt destul de puternice pentru a face faţă cerinţelor aplicațiilor și jocurilor care au nevoie de multă putere pentru a rula bine. De aceea, multe calculatoare au și plăci video dedicate, ce folosesc cipuri grafice produse de obicei de Nvidia sau de AMD. Plăcile video dedicate sunt mult mai puternice, dar au nevoie și de mult mai multă energie decât plăcile grafice integrate.

Pentru a echilibra performanța versus consumul de curent, calculatoarele trebuie să poată să folosească opțiunea grafică potrivită pentru fiecare aplicație și joc pe care îl rulezi. Dacă placa grafică integrată este destul de puternică pentru Paint 3D, atunci calculatorul ar trebui să o folosească pe aceasta. Însă, dacă vrei să te joci ultimul joc Far Cry de pe Steam, ar trebui să folosești mult mai puternica placă video Nvidia sau AMD.

De obicei, comutarea între cele două opțiuni grafice se face automat de către driverele video. Însă uneori, este posibil să vrei să specifici tu însuți dacă o anumită aplicație sau joc ar trebui să folosească placa video integrată sau pe cea dedicată, de pe PC-ul sau laptopul tău.

Pasul 1. Deschide setările grafice din Windows 10

Începe prin a deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start.

Windows 10, placa video

În aplicația Setări, apasă pe Sistem.

Windows 10, placa video

Dacă pagina Afișare nu este deja deschisă, deschide-o tu însuți, apăsând pe numele ei din partea stângă a ferestrei.

Windows 10, placa video

În partea dreaptă, derulează până când vezi o legătură numită "Setări grafice". Ar trebui să fie între "Ecrane multiple" și "Un somn mai bun". Apoi, apasă pe "Setări grafice".

Windows 10, placa video

Acum ar trebui să se deschidă pagina "Setări grafice". Pe ea, Microsoft explică destul de clar ce putem face: "Particularizați preferințele de performanță grafică pentru aplicații specifice. Preferințele pot oferi o performanță mai bună a aplicațiilor sau pot prelungi durata de viață a bateriei.".

Pasul 2. Alege tipul de aplicație sau joc pe care vrei să îl configurezi

Pentru a configura o anumită aplicație sau joc, trebuie mai întâi să îi alegi tipul: "Aplicație clasică" sau "Aplicație universală". Dacă vrei să configurezi o aplicație sau joc pe care l-ai instalat din Magazinul Microsoft, alege "Aplicație universală". Altfel, alege opțiunea "Aplicație clasică".

Windows 10, placa video

Pasul 3. Selectează aplicația sau jocul pentru care vrei să setezi placa video folosită

Dacă ai ales să configurezi o "Aplicație clasică", ar trebui să vezi un buton numit Răsfoire. Apasă pe el pentru a naviga prin calculator și pentru a selecta fișierul executabil al acelei aplicații sau joc.

Windows 10, placa video

După ce apeși pe butonul Adăugați, aplicația sau jocul este adăugat la lista de aplicații pentru care poți să setezi ce placă grafică este folosită.

Windows 10, placa video

Dacă ai ales să configurezi o "Aplicație universală", vei avea un al doilea câmp de selecție numit "Selectați o aplicație".

Apasă pe el și vei vedea o listă cu toate aplicațiile și jocurile pe care le-ai instalat din Magazinul Microsoft.

Windows 10, placa video

Apasă pe aplicația universală pe care vrei să o configurezi și apoi apasă pe butonul Adăugare de sub ea.

Windows 10, placa video

După ce apeși pe butonul Adăugare, aplicația sau jocul pe care l-ai selectat este adăugat la lista de aplicații pentru care poți să administrezi preferințele grafice.

Windows 10, placa video

Pasul 4. Setează ce placă video este folosită pentru acea aplicație sau joc

În lista de aplicații și jocuri ce pot fi gestionate, apasă pe aplicația sau jocul pe care vrei să îl configurezi. Apoi, apasă pe butonul său de Opțiuni.

Windows 10, placa video

Se va deschide un dialog nou, numit "Specificații grafică". În el, poți să vezi plăcile video pe care le poți folosi pe calculatorul tău și poți să vezi și care din ele poate să economisească energie sau să ofere performanță mai bună. De exemplu, pe laptopul nostru de gaming, noi putem folosi:

  • Un "GPU cu economisire de energie" care este cipul video integrat Intel HD Graphics 630 din interiorul procesorului Intel Core i7 7700HQ și
  • Un "GPU performanțe înalte" care este mult mai puternica placă video dedicată, din interiorul laptopului.

Imediat sub aceste detalii, poți să selectezi dacă preferi ca aplicația sau jocul să folosească:

  • Valoare implicită de sistem - lasă Windows 10 să aleagă automat care este cea mai bună placă video pentru executarea acelei aplicații sau joc
  • Economisire de energie - folosește cipul grafic integrat pentru a rula acea aplicație sau joc
  • Performanță înaltă - folosește placa video dedicată pentru a rula acea aplicație sau joc

Fă alegerea pe care o preferi și apoi apasă pe Salvare.

Windows 10, placa video

Repetă procesul pentru fiecare aplicație sau joc pe care vrei să îl configurezi și, data viitoare când îl deschizi, Windows 10 va folosi placa video pe care ai ales-o acum, oferindu-ți performanță mai bună sau durată de viață a bateriei mai lungă, în funcție de preferințele tale.

Cum elimini profilul de performanță grafică al unei aplicații sau joc

Dacă te răzgândești și nu mai vrei să administrezi manual ce placă video este folosită de o anumită aplicație sau joc cu ajutorul opțiunilor din "Preferință de performanță grafică", poți. În lista de aplicații și jocuri administrate manual, apasă pe cea căruia vrei să îi elimini profilul și apasă pe butonul Eliminare.

Windows 10, placa video

Profilul de performanță grafică al acelei aplicații sau joc este șters imediat și nu va mai fi folosit.

Tu configurezi manual ce placă video este folosită de aplicațiile și jocurile tale?

...sau preferi să lași Windows 10 să facă alegerea cea mai bună? Suntem curioși să știm dacă preferi să îți faci singur alegerile sau este prea mare efortul. De asemenea, crezi că această nouă caracteristică din Windows 10 April 2018 Update este mai bună decât să faci aceleași setări în driverele video de la Nvidia sau AMD? Folosește comentariile de mai jos pentru a îți împărtăși părerea.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Sistem și Securitate Windows