Două moduri în care poți afla modelul exact al plăcii tale video

Dacă ai nevoie să știi ce model are placa grafică din calculatorul tău, Windows îți oferă informații generice cum ar fi: AMD Radeon RX Series, NVIDIA GeForce GTX 10 Series sau Intel HD Graphics Family. Dar, de multe ori gamerii au nevoie să afle modelul exact al plăcii video și producătorul său, nu numele generic al familiei din care face parte. O familie ori o serie de plăci video include multe modele diferite, cu caracteristici și performanțe diferite. Iată cum afli modelul exact al plăcii tale video, precum și caracteristicile sale hardware, în Windows:

Metoda 1: Folosește TechPowerUp GPU-Z

Mai întâi, descarcă GPU-Z și pornește aplicația. Un prompt CCU este afișat unde trebuie să apeși pe Da. Ești rugat să alegi dacă vrei să instalezi aplicația ori să execuți versiunea „standalone.” Pentru a nu instala aplicația și a o excuta rapid, alege No (Nu) sau Not now (Nu acum).

Windows, placa video, model

Apoi, aplicația TechPowerUp GPU-Z va scana sistemul și îți va oferi informații despre placa video. Poți vedea numele plăcii, tehnologia folosită în fabricația sa, versiunea de BIOS instalată, memoria, frecvențele de funcționare ș.a.m.d. În câmpul Name (Nume), este afișat tot numele generic al seriei din care face parte. Pentru a afla modelul exact, apasă pe butonul Lookup (Verifică) din colțul dreapta-sus.

Windows, placa video, model

Se deschide navigatorul tău web implicit unde se încarcă saitul TechPowerUp. Aici vei vedea modelul exact al plăcii tale video, poze cu placa video și informații foarte detaliate despre caracteristicile sale. De exemplu, am aflat că placa mea video este ASUS R9 270X DirectCU II TOP. Cu siguranță și tu vrei să afli acest gen de informații detaliate.

Windows, placa video, model

Metoda 2: Folosește HWiNFO

Mai întâi, descarcă HWiNFO. Poți alege între versiunea pe 32 de biți și cea pe 64 de biți, în funcție de versiunea de Windows pe care o folosești. Apoi, poți alege între a descărca versiunea portabilă ori programul de instalare. Noi preferăm versiunea portabilă. În funcție de versiunea aleasă, vei descărca o arhivă ori un fișier executabil. Dacă ai descărcat arhiva, extrage-i conținutul și execută fișierul HWiNFO. În notificarea CCU afișată trebuie să apeși pe Da.

Se afișează un ecran de bun venit, unde poți alege dacă vrei să vezi doar informațiile oferite de senzori, doar un sumar al informațiilor aflate de aplicație ori toată aplicația. Pentru a vedea informații despre placa video alege „Summary-only” (Doar sumar) și apasă Run (Executare) ori apasă Run (Executare) fără a alege nimic.

Windows, placa video, model

HWiNFO va afișa un sumar al informațiilor despre procesor (CPU) și placa video (GPU). Numele exact al plăcii video este aflat în secțiunea GPU din dreapta. De exemplu, mie îmi spune că am o placă grafică ASUS R9270X-DC2T-2GD5.

Windows, placa video, model

Dacă nu ai ales „Summary-only” (Doar sumar), HWiNFO afișează și o fereastră mai mare cu informații complete despre tot hardware-ul din calculatorul tău cu Windows. Pentru a afla mai multe despre placa video, dă dublu clic pe secțiunea Video Adapter (Adaptor video) și apoi pe numele plăcii video. Acum vei vedea informații precum numele complet al plăcii video, versiunea de BIOS și altele.

Windows, placa video, model

Ce placă video ai?

Majoritatea tutorialelor despre acest subiect îți arată cum afli această informație folosind unelte din Windows precum dxdiag ori Gestionare Computer. Din păcate, aceste unelte îți arată doar informații generice precum seria ori familia din care face parte placa ta video. Însă aplicatiile din ghidul nostru îți spun modelul exact al plăcii video pe care o ai. Dacă nu funcționează, singura ta alternativă este să verifici ambalajul în care a venit placa video ori să deschizi carcasa calculatorului și să vezi ce text este scris pe placă. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne ce placă video folosești.