De ce am două aplicații OneNote pe PC-ul sau tableta mea cu Windows 10?

Ai auzit de OneNote, serviciul Microsoft care te ajută să îți iei notițe? Ai încercat una dintre aplicațiile OneNote pe calculatorul tău cu Windows, pe tableta iPad, smartphone-ul cu Android, ori pe alte dispozitive? Dacă ești un utilizator de OneNote, pe calculatorul tău cu Windows 10, s-ar putea să observi că se întâmplă ceva ciudat: nu ai doar una, ci două aplicații de OneNote instalate. Una dintre ele este numită OneNote, iar cealaltă se numește OneNote 2016. Ele sunt diferite în unele aspecte dar sunt la fel în altele. În acest articol, îți vom explica ce este esențial de știut despre OneNote și de ce sunt două aplicații pe calculatorul tău cu Windows 10. Citește și decide-te pe care dintre ele să o păstrezi și pe care să o elimini:

Ce este OneNote?

OneNote este un instrument dezvoltat de Microsoft cu scopul de a te ajuta să creezi și să păstrezi notițe. Notițele pe care le aduni în OneNote pot să conțină orice de la text tastat la text scris, desene, imagini, legături web, audio și video, capturi de ecran și așa mai departe.

Notițele utilizatorului sunt stocate pe pagini, care sunt organizate în secțiuni și în notebook-uri. Fiecare pagină poate fi cât de mare vrei și datele din ea sunt salvate automat de către aplicație.

Spre deosebire de Microsoft Word și alte aplicații Office similare, OneNote nu formatează datele pe care le salvezi în notițele tale. Poți să tastezi, să scrii, să desenezi sau să inserezi orice alt tip de conținut, oriunde vrei într-o notiță. Nu există vreun model obligatoriu de așezare a elementelor în pagină, nu este necesară alinierea sau poziționarea într-un anume fel a informațiilor stocate în OneNote.

OneNote

OneNote a fost anunțată prima dată de către Microsoft în 17 noiembrie 2012. De atunci, OneNote a trecut prin mai multe actualizări și modificări. Versiunile majore de OneNote corespund cu versiunile majore ale suitei Microsoft Office. A existat OneNote 2003, OneNote 2007, OneNote 2010, OneNote 2013, iar ultima dintre ele este OneNote 2016, care a fost lansată pe 22 septembrie 2015.

Cele mai recente versiuni de OneNote salvează, sincronizează și fac copii de rezervă pentru notițele pe care le creezi, în cloud, cu ajutorul serviciului OneDrive. Asta înseamnă că notițele sunt disponibile întotdeauna pe orice platformă și pe orice dispozitive folosești aplicațiile OneNote. Chiar dacă ești offline atunci când iei o notiță, atunci când dispozitivul tău se conectează la internet, notițele tale sunt sincronizate automat în cloud.

Cu alte cuvinte, deoarece OneNote folosește cloud-ul și pentru că există aplicații pentru toate sistemele de operare importante din prezent, poți să creezi și să îți accesezi notițele pe toate dispozitivele pe care le folosești. Poți, de exemplu, să creezi o notiță pe PC-ul tău desktop cu Windows 10, să o verifici pe tableta ta iPad cât timp te relaxezi pe canapea și poți să îți completezi lista cu legume de cumpărat pe smartphone-ul cu Android, când ajungi în supermarket.

Pe ce dispozitive și sisteme de operare este disponibil OneNote?

OneNote este disponibil ca parte a suitei Microsoft Office sau ca aplicație de sine stătătoare, pe o multitudine de dispozitive cu diferite sisteme de operare. Poți să folosești OneNote pe orice dispozitiv care rulează cu unul dintre următoarele sisteme de operare: Windows, macOS, Android, iOS și Windows Phone. Există chiar și o versiune online de OneNote, pe care o poți accesa din orice browser web, aici: OneNote.

OneNote

De ce sunt două versiuni de OneNote pe dispozitivul meu cu Windows 10?

În cazul în care folosești Windows 10 și ești confuz pentru că vezi două versiuni diferite de OneNote pe dispozitivul tău, iată de ce le ai:

În mod implicit, Windows 10 vine cu o aplicație OneNote preinstalată. Este o aplicație universală care a fost dezvoltată de Microsoft și distribuită prin Magazinul Windows.

OneNote

Dacă ești și abonat la Office 365, ori dacă ai cumpărat Microsoft Office 2016 și l-ai instalat pe calculator sau pe dispozitivul pe care îl folosești, atunci mai ai încă o aplicație OneNote 2016 instalată.

OneNote 2016 este clientul de desktop premium pentru OneNote. Este un client care îți oferă mai multe caracteristici și este mai complex decât versiunea de aplicație universală sau decât oricare dintre celelalte aplicații OneNote pentru Android, iOS sau macOS.

OneNote

În plus, OneNote 2016 este disponibil pentru descărcare și pe saitul web oficial OneNote. Dacă l-ai luat de acolo și l-ai instalat pe calculatorul tău cu Windows 10, care deja avea aplicația OneNote din Magazinul Windows preinstalată, atunci probabil că acum ai două aplicații OneNote.

OneNote

Ai două aplicații diferite de OneNote pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 pentru că ai instalat Microsoft Office 2016, Office 365 sau OneNote 2016 pentru desktop.

Care sunt principalele diferențe între aplicațiile OneNote și OneNote 2016?

Prima și cea mai ușor de observat diferență dintre aplicația OneNote din Magazinul Windows și aplicația OneNote pentru desktop din suita Office este faptul că au dale diferite. Aplicația OneNote are o dală dinamică care poate fi redimensionată până la o dimensiune lată în Meniul Start. Clientul OneNote din Office nu are o dală, ci o simplă scurtătură care poate avea doar o dimensiune mică sau medie în Meniul Start.

OneNote

Aplicația OneNote primește actualizări și caracteristici noi des, pentru că ele sunt distribuite ușor de către Microsoft prin intermediul Magazinului Windows. Clientul OneNote 2016 pentru desktop este foarte asemănător, dar există niște diferențe. Să știi care sunt ele te poate ajuta să alegi pe care aplicație să o folosești.

Care sunt caracteristicile disponibile doar în aplicația OneNote din Magazinul Windows?

Iată care sunt cele mai importante caracteristici care sunt disponibile în aplicația OneNote dar nu sunt disponibile și în OneNote 2016:

 • Poți să îți vezi toate notițele sortate după data la care le-ai accesat ultima dată
 • Poți să vezi previzualizări ale notițelor fără a deschide pagina pe care se află
 • Desenele pot fi transformate automat în forme
 • Poți să vezi când cineva folosește un notebook pe care l-ai partajat
 • Poți să partajezi pagini individuale dintr-un notebook
 • Când scrii sau tastezi o ecuație, OneNote poate să folosească Ink Math Assistant pentru a te ajuta să o rezolvi
 • Poți să îi ceri Cortanei să facă o notă
 • Poți să mărești spațiul de scris/desenat prin ascunderea listei de pagini și a meniului panglică
 • Poți să vezi ideogramele emoji și smilie-uri în toate culorile lor originale
 • Poți să folosești creionul pentru a desena într-o notă, dar numai dacă ai Windows 10 cu Anniversary Update sau mai nou
 • Poți să folosești noi culori precum curcubeu, galaxie, auriu și altele
 • Poți să folosești camera de pe dispozitiv pentru a captura nu doar poze ci și documente direct în OneNote
 • Poți să faci o notiță web în Microsoft Edge și o poți salva direct în OneNote
OneNote

Care sunt caracteristicile disponibile doar în aplicația OneNote 2016 pentru desktop din Microsoft Office 2016 sau Office 365?

Iată care sunt cele mai importante caracteristici disponibile doar în clientul de desktop OneNote 2016 din Office și care nu sunt disponibile în aplicația universală OneNote:

 • Poți să inserezi o foaie de calcul Excel în notele pe care le faci
 • Sarcinile pe care le creezi în OneNote 2016 se sincronizează cu Outlook
 • Poți să convertești scrisul de mână în text
 • Poți să evidențiezi ce scrii atunci când faci playback la o înregistrare audio
 • Poți să adaugi ecuații complexe folosind editorul de ecuații
 • Poți să creezi și să folosești etichete pentru notele pe care le creezi
 • Poți să folosești șabloane pentru note
 • Poți să îți stochezi notebook-urile și să faci copii de rezervă pentru notele tale local, nu în cloud
OneNote

NOTĂ: Două dintre lucrurile care le lipsesc cel mai mult utilizatorilor în ultimele versiuni de OneNote este faptul că nici aplicația OneNote și nici OneNote 2016 nu mai oferă opțiunea de a insera imagini scanate. Totuși, poți să obții același rezultat dacă folosești programul de desktop Windows Fax și Scanare sau aplicația Windows Scan din Magazinul Windows. Dacă vrei, poți să găsești mai multe informații aici: How can I Insert scanned images into OneNote 2016 for Windows?.

Ce OneNote ar trebui să păstrez și să folosesc?

Atât aplicația OneNote din Magazinul Windows cât și clientul de desktop OneNote 2016 din suita Office fac în general aceleași lucruri. Însă, așa cum am văzut mai devreme, există unele diferențe între ele.

Aplicația universală OneNote se găsește deja în Windows 10 și este complet gratuită. Clientul OneNote 2016 este disponibil în suita Office și asta înseamnă că ți-ai cumpărat Microsoft Office 2016 sau un abonament Office 365. În ambele cazuri, plătești pentru el. Ceea ce mulți utilizatori nu cunosc este faptul că aplicația OneNote pentru desktop poate fi descărcată și instalată separat de restul suitei Office, complet gratuit, de aici: Descarcă OneNote.

Dacă ești un utilizator tradiționalist căruia îi place ca lucrurile să rămână la fel și vrei să folosești caracteristici noi doar după ce ele au fost deja verificate de alții, atunci ar trebui probabil să alegi OneNote 2016 și să renunți la aplicația OneNote din Magazin. De asemenea, dacă ai nevoie de caracteristici de tip business precum integrarea cu Excel și Outlook, atunci OneNote 2016 este alegerea cea mai bună.

Dacă preferi să ai acces la ultimele caracteristici disponibile, aplicația OneNote este mai bună pentru tine. Microsoft actualizează aplicația universală OneNote mult mai des decât actualizează OneNote 2016.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Office Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează