FAT32 sau NTFS? Cum formatez carduri SD, stickuri USB ori hard disk-uri?

Cum ar trebui să formatez cardul meu de memorie SD, stick-ul de memorie USB, hard disk-ul meu extern USB ori partițiile din calculatorul meu? Să folosesc vechiul sistem de fișiere FAT32 ori NTFS? Aceasta este o alegere dificilă pentru mulți utilizatori și răspunsul corect depinde de tipul dispozitivului pe care vrei să îl formatezi și cum îl vei folosi. Citește acest articol și vei înțelege care este cea mai bună metodă pentru a formata orice tip de dispozitiv:

NOTĂ: Dacă ai nevoie de un ghid despre cum se desfășoară procesul de formatare al unui dispozitiv, pe un calculator cu Windows, citește acest ghid: Cum formatezi un card SD, un stick USB sau o partiție, în Windows.

FAT32: Pro și contra

Cel mai important avantaj al sistemului de fișiere FAT32 este compatibilitatea cu un număr foarte mare de dispozitive și sisteme de operare. Aproape orice dispozitiv care lucrează cu spații de stocare este capabil să folosească FAT32, de la smartphone-uri și tablete, la calculatoare, camere digitale, camere de supraveghere, ș.a.m.d. De asemenea, începând cu Windows 95, orice sistem de operare important știe să lucreze cu acest sistem de fișiere. Din păcate, există și câteva limitări importante pentru acest sistem de fișiere, cum ar fi faptul că nu poate lucra cu fișiere mai mari de 4 GO și cu partiții care sunt mai mari de 8 TO. Alte neajunsuri includ lipsa oricărei protecții împotriva pierderii de date cauzate de pierderi de curent.

Un alt neajuns minor este faptul că FAT32 este puțin mai lent decât NTFS. Ca să comparăm reducerea reală de viteză, am folosit trei stick-uri USB de memorie și am măsurat viteza de citire și scriere, folosind aplicația CrystalDiskMark. Unitățile de stocare testate sunt: Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat de litera A), IronKey D300 (reprezentat de litera B) și SanDisk Ultra Fit (reprezentat de litera C). Mai jos poți vedea rezultatele măsurate pe cele trei stick-uri, folosind FAT32. După ce vezi numerele obținute, mergi la următoarea secțiune să vezi rezultatele obținute folosind NTFS.

NTFS: Pro și contra

Sistemul NTFS rezolvă toate neajunsurile FAT32 în ceea ce privește mărimea maximă a unui fișier ori a unei partiții. De asemenea, adaugă caracteristici importante precum suport pentru setarea de permisiuni de acces pentru fișiere și alte lucruri importante pentru calculatoarele moderne.

Cel mai mare neajuns este compatibilitatea acestui sistem de fișiere cu dispozitivele mobile. NTFS funcționează bine cu toate versiunile moderne de Windows, la fel și cu consolele Xbox One. Linux merge și el bine cu NTFS de ceva timp dar MAC OS X nu face asta, decât dacă instalezi drivere din terțe părți. Dispozitivele mobile tind să nu funcționeze cu sistemul NTFS. De exemplu, smartphone-urile și tabletele cu Android nu pot folosi NTFS decât dacă le root-ezi si modifici setări de sistem importante. Camerele digitale și alte dispozitive inteligente, nici ele nu merg cu NTFS. Dacă folosești un dispozitiv mobil, este o idee bună să presupui că acesta va folosi sistemul FAT32 în loc de NTFS.

Un atu minor este faptul că NTFS este puțin mai rapid la transferul datelor decât FAT32. Pentru a compara rezultatele obținute cu dispozitive de zi cu zi, am folosit trei stick-uri USB și aplicația CrystalDiskMark. Unitățile de stocare testate sunt: Kingston DataTraveler microDuo 3C (reprezentat de litera A), IronKey D300 (reprezentat de litera B) și SanDisk Ultra Fit (reprezentat de litera C). Mai jos poți vedea rezultatele măsurate pe cele trei stick-uri, folosind NTFS. Poți vedea cum vitezele de scriere și citire au crescut puțin.

Cum formatezi un card de memorie SD? Răspuns: folosește sistemul FAT32

Cardurile de memorie SD de orice forme și mărimi (microSD, miniSD sau SD) sunt folosite, în general, pe dispozitive mobile precum smartphone-uri, tablete, camere digitale, camere de supraveghere ș.a.m.d. Când formatezi un card de memorie SD, cea mai bună alegere este sistemul de fișiere FAT32.

Cum formatezi stick-uri de memorie USB? Răspuns: folosește NTFS (exceptând atunci când le folosești pe un Mac)

Stick-urile de memorie USB sunt folosite în general pe calculatoare, laptop-uri și alte dispozitive similare. Dacă acestea au sistemele de operare Windows sau Linux, cea mai bună alegere este să le formatezi folosind sistemul de fișiere NTFS, pentru a te bucura de avantajele sale, precum stocarea de fișiere cu dimensiuni mari. Dacă îți conectezi stick-ul tău de memorie la un MAC cu OS X, atunci FAT32 este singura ta alegere bună.

Cum formatezi hard disk-uri externe USB? Răspuns: folosește NTFS (exceptând atunci când le folosești pe un Mac)

Hard disk-urile externe sunt folosite în general pentru a stoca multe fișiere, pentru copii de siguranță și alte lucruri similare. Asta înseamnă că sistemul de fișiere FAT32 va limita destul de mult productivitatea ta în lucrul cu astfel de unități de stocare. De asemenea, faptul că nu oferă niciun fel de protecție a datelor în cazul unei pene de curent, face din FAT32 o alegere pe care trebuie să o eviți cu orice preț pe astfel de unități de stocare. Singura alegere potrivită este sistemul NTFS. Singura excepție de la această regulă apare când folosești un MAC cu OS X. FAT32 are mult prea multe limite chiar și atunci și cea mai bună alegere este să folosești sistemul nativ de fișiere oferit de Apple pentru Mac-uri: HFS Plus.

Cum formatezi partițiile de pe calculatorul tău? Răspuns: folosește NTFS (dacă nu folosești Linux sau Mac)

Când vine vorba despre partițiile de pe hard disk-ul ori SSD-ul din calculatorul tău, atunci NTFS trebuie să fie mereu sistemul de fișiere ales. Nu poți profita de avantajele oferite de sistemul tău de operare Windows când vine vorba de administrarea și protecția fișierelor, decât dacă folosești NTFS. Dar, dacă folosești Linux, cel mai bine este să folosești sistemul de fișiere nativ pentru acest sistem de operare - ext4, iar dacă folosești Mac, alege sistemul HFS Plus.