Identifică dependențele serviciilor din Windows și modifică felul în care pornesc

Identifică dependențele serviciilor din Windows și modifică felul în care pornesc

Serviciile reprezintă o parte vitală a Windows-ului, fără de care sistemul de operare nu ar putea să funcționeze corespunzător. Ele sunt acei minioni care fac toată treaba în spatele cortinei și care fac lucrurile să meargă. Serviciile nu lucrează singure, deoarece au de multe ori nevoie de celelalte pentru a își atinge scopul. Atunci când un serviciu Windows are nevoie de un alt serviciu pentru a funcționa, înseamnă că are o dependență. Cu alte cuvinte, unele servicii se bazează pe altele, iar acesta este motivul pentru care trebuie să fii foarte atent atunci când intenționezi să dezactivezi, să întârzii pornirea sau să schimbi felul în care un serviciu este inițiat. În acest articol, îți arătăm cum să identifici dependențele serviciilor din Windows și cum să le modifici tipul de pornire:

Reclamă

Cum accesezi Serviciile din Windows

Pentru a putea vedea detalii despre servicii, să le identifici dependențele și să le modifici tipul de pornire, trebuie întâi să deschizi fereastra Services. Sunt mai multe metode de a face acest lucru: 9 moduri de accesa aplicația Services din Windows (toate versiunile).

Dacă te grăbești și ai nevoie să deschizi fereastra Services, o poți deschide folosind funcția de căutare. Tastează cuvântul servicii în câmpul de căutare de pe bara de activități din Windows 10, pe ecranul Start din Windows 8.1, sau în câmpul de căutare din Meniul Start, în Windows 7. Apoi, apasă pe rezultatul "Vizualizare servicii locale" sau Services, iar fereastra Services se va deschide imediat.

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Cum vezi dependențele unui serviciu de Windows

În multe cazuri, serviciile Windows au nevoie, la rândul lor, ca alte componente de sistem să ruleze deja, ca să funcționeze corect. Aceste componente sunt cunoscute ca dependențe și, dacă acestea nu reușesc să pornească, atunci nici serviciile care le solicită nu vor reuși să pornească.

Atunci când un serviciu eșuează în a porni, îi poți examina dependențele pentru a fi sigur că absolut toate funcționează. De asemenea, înainte de a dezactiva un serviciu, ar trebui ca întotdeauna să verifici dacă alte servicii sau componente nu depind de el.

Pentru a vedea lista dependențelor unui serviciu, trebuie să îi deschizi fereastra de Proprietăți. O poți face dând dublu-clic pe numele lui din fereastra Services, ori dând clic dreapta pe el și apoi apăsând pe Proprietăți.

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Apoi, poți vedea dependențele acelui serviciu, în fila Dependencies (Dependențe) din fereastra Proprietăți.

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Fila Dependencies (Dependențe) este împărțită în două secțiuni:

  1. Prima secțiune începe prin a îți spune că "This service depends on the following system components", adică "Acest serviciu depinde de următoarele componente de sistem" (tr.a.). Apoi, ea listează toate celelalte servicii care trebuie să ruleze deja pentru ca serviciul să poată porni.
  2. Cea de-a doua secțiune începe prin a îți spune că "The following system components depend on this service", adică "Următoarele componente de sistem depind de acest serviciu". După care, listează serviciile ce depind, la rândul lor, de serviciul selectat.
Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Ca să explicăm cele de mai sus într-o singură frază, ideea generală este: dependențele funcționează -> serviciul selectat funcționează -> serviciile ce depind de serviciul selectat funcționează și ele.

Reclamă

Cum dezactivezi un serviciu și ce se întâmplă atunci o faci

Dacă ai vreun motiv pentru care vrei să dezactivezi un serviciu, ceea ce înseamnă că el nu pornește niciodată, o poți face din fila General a ferestrei sale de Proprietăți. Apasă pe lista "Startup type" (Tip de pornire) și selectează opțiunea Disabled (Dezactivat).

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Deși nu recomandăm utilizatorilor să dezactiveze servicii, există diverse scenarii în care este posibil să vrei să oprești funcționarea unora dintre ele. Unii spun chiar că, dezactivând serviciile nenecesare sau nedorite, poți să îți faci calculatorul să pornească sau să funcționeze mai rapid, deoarece acesta nu va utiliza resurse pentru acele servicii. Deși acest lucru este adevărat, de cele mai multe ori aceste îmbunătățiri sunt insignifiante. Totuși, dacă vrei să faci neapărat acest lucru, este preferabil să nu dezactivezi serviciile complet, ci mai degrabă să le setezi să pornească în mod Manual. Poți să vezi ce înseamnă acest lucru, în următoarea secțiune a acestui tutorial.

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Dacă setezi "Startup type" (Tip de pornire) pe Disabled (Dezactivat), înseamnă că acel serviciu nu poate fi pornit niciodată. Dacă ai vreodată nevoie de el să ruleze, trebuie să îl pornești manual, sau să îi schimbi tipul de pornire înapoi pe Automatic.

Cum setezi un serviciu de Windows să pornească manual și ce se întâmplă dacă o faci

Pentru a seta un serviciu să pornească manual, deschide-i fereastra de Proprietăți, mergi la fila General și apoi selectează opțiunea Manual din lista "Startup type" (Tip de pornire).

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Când setezi un serviciu să pornească manual, serviciul specificat nu pornește odată cu Windows dar, dacă serviciul este solicitat de către alte componente de sistem sau de servicii, Windows îl poate executa. În acest caz, serviciul nu are nevoie de resurse de la sistem atunci când pornește Windows, deoarece rulează doar când este nevoie. Astfel, ar trebui să fii în siguranță și să nu te lovești de problemele pe care ai putea să le ai dacă dezactivezi un serviciu.

Cum întârzii pornirea unui serviciu în Windows

O altă setare pe care ai putea să o iei în considerare pentru serviciile ceva mai puțin importante este modul de pornire Automatic (Delayed Start) (Automat - Pornire întârziată). Această setare face ca serviciul să pornească automat, după ce Windows a pornit, însă numai după ce Windows a terminat de lansat celelalte servicii, mai importante, adică cele setate să pornească în mod Automatic.

Windows, servicii, dependente
Windows, servicii, dependente

Aceasta este o setare foarte bună pentru serviciile ce nu trebuie neapărat să pornească odată cu Windows, dacă vrei ca sistemul să pornească mai rapid.

Tu verifici dependențele serviciilor înainte de a le schimba tipul de pornire?

Din nefericire, majoritatea utilizatorilor nu analizează dependențele dintre serviciile Windows atunci când aleg să dezactiveze servicii pe baza recomandărilor făcute de vreun sait sau de vreun prieten. Noi îți recomandăm să investighezi puțin pentru a înțelege modul de lucru al unui anumit serviciu, înainte de a lua decizii legate de el. Pentru a te ajuta, am publicat și un articol care prezintă recomandări despre serviciile care pot fi dezactivate în siguranță, precum și în ce condiții. Îl poți găsi aici. Dacă ai întrebări sau recomandări, nu ezita să folosești secțiunea de comentarii de mai jos pentru a vorbi cu noi.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows