Ce sunt acele caracteristici Windows pe care le poți instala sau elimina?

Unii cititori ne-au rugat să explicăm ce sunt toate acele caracteristici pe care le poți adăuga sau elimina în sau din sistemul de operare Windows. Deși toate dispun de mici descrieri, informațiile oferite de Windows sunt fie prea puține, fie prea complexe pentru a fi ușor de înțeles de majoritatea oamenilor. De aceea, am decis să publicăm acest articol în care trecem în revistă fiecare caracteristică disponibilă în Windows. De asemenea, îți explicăm și ce este sau ce face fiecare caracteristică Windows, astfel încât să poți decide singur dacă vrei să păstrezi sau să le elimini. Să începem:

Unde găsești toate caracteristicile Windows disponibile pentru instalare sau eliminare

În acest ghid descriem toate caracteristicile pe care le găsești în fereastra Caracteristici Windows. Citește acest ghid pentru a afla cum să o accesezi: Cum adaugi sau elimini caracteristici și programe Windows.

Activare sau dezactivare caracteristici Windows

Pentru acest tutorial am folosit Windows 10 Pro cu May 2019 Update. Alte versiuni și ediții de Windows pot avea un număr diferit de caracteristici opționale disponibile.

Ce înseamnă fiecare caracteristică Windows?

După ce deschizi fereastra Caracteristici Windows, vezi o listă lungă de caracteristici pe care le poți adăuga sau elimina. Hai să le luăm pe fiecare pe rând și să vedem ce fac toate:

.NET Framework 3.5 (includes.NET 2.0 and 3.0) – este un framework de dezvoltare de software, creat de Microsoft. Este folosit în mod obișnuit de multe programe de desktop, precum și de jocuri video. Windows 10 include implicit .NET Framework 4.5, o versiune mai nouă. Dacă ai programe sau jocuri mai vechi care au nevoie de această versiune pentru a putea rula, vei vrea să o instalezi.

.NET Framework 4.5 Advanced Services – aceste servicii avansate includ ASP.NET 4.5 (un framework pentru aplicațiile web dezvoltate pe servere) și WCF Services – folosite pentru a implementa arhitecturi de servicii și servicii de calcul distribuit. Nu înțelegi prea bine ce înseamnă? Asta se datorează faptului că aceste servicii sunt relevante numai pentru dezvoltatorii de software și pentru mediile de afaceri cu infrastructuri și servicii web complicate. Utilizatorii obișnuiți nu vor avea nevoie de aceste servicii și ar trebui să păstreze doar selecțiile implicite din Windows (WCF Services, TCP Port Sharing).

Active Directory Lightweight Directory Services – o versiune simplificată a serviciilor Active Directory. Scopul său este să ofere doar serviciile de director. Un scenariu în care poate fi folosită este atunci când ai aplicații care necesită acces la un serviciu de director dar nu au nevoie de acces la o bază de date Active Directory. Această caracteristică poate fi folosită chiar și în medii în care nu există domenii Active Directory. După cum îți poți imagina, nu este necesară utilizatorilor de Windows obișnuiți. Este utilă doar dezvoltatorilor și pentru mediile de de business care folosesc aplicații ce necesită serviciile respective.

Containers - include tot ce este necesar pentru a crea containere pe dispozitivul tău cu Windows 10. Ele sunt instrumente ce permit aplicațiilor să ruleze în "cutii" izolate, fără niciun fel de acces la exteriorul acelei "cutii". Utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de aceste servicii și instrumente, dar oricine este curios poate să citească mai multe detalii aici: Containers on Windows.

Data Center Bridging - o serie de standarde dezvoltate de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) pentru centrele de date. Includ standarde pentru stocare, rețele, comunicare inter-procese și management al traficului, folosind aceeași infrastructură Ethernet (rețea cablată).

Device Lockdown - îți dă opțiunea de a instala și rula servicii și instrumente ce oferă o interfață de utilizare specializată. În cuvinte mai normale, te lasă să îți transformi dispozitivul cu Windows 10 într-o mașină de tip chioșc, de exemplu.

Guarded Host - permite administratorilor să ruleze mașini virtuale protejate în Hyper-V astfel încât să le poată securiza și să blocheze accesul atacurilor venite de la malware sau alte amenințări.

Hyper-V – permite crearea și rularea de mașini virtuale. Este o aplicație similară cu alte unelte populare precum VirtualBox sau VMware. Totuși, Microsoft a trecut la următorul nivel în termeni de performanță: Hyper-V este mai rapid decât tehnologiile similare, deoarece procesele sale sunt rulate la un nivel mai jos al sistemului de operare. Asta înseamnă că mașinile virtuale sunt mai apropiate de nivelul fizic (adică hardware-ul calculatorului) și de aceea funcționează mai rapid. Dacă ești interesat de lucrul cu mașinile virtuale, poți lua în considerare instalarea acestei caracteristici. Altfel, nu ai nevoie de Hyper-V.

Internet Explorer 11 – vechiul navigator de internet de la Microsoft. Ar trebui să îl păstrezi dacă încă mai ai nevoie să îl folosești. Înainte de a-l elimina, ai grijă să ai un alt browser web instalat. Atunci când dezactivezi această caracteristică, scurtăturile sale sunt eliminate din sistem și nu mai poate fi folosit.

Dezactivarea Internet Explorer 11

Internet Information Services – această caracteristică este cunoscută și ca IIS. Ea permite calculatorului să funcționeze ca un server web. Această opțiune este utilă doar dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. După ce ai instalat aceste servicii, poți accesa IIS Manager din Meniul Start și poți folosi orice navigator de internet pentru a accesa saiturile pe care le găzduiești. Mergi la http://localhost/ în browserul tău preferat pentru a vedea un exemplu.

Internet Information Services

Internet Information Services Hostable Web Core – o altă caracteristică de tip server web, dar o versiune simplificată a IIS. Include numai componentele de bază ale IIS și are nevoie de mai puține resurse pentru a rula. Îl poți utiliza pentru a găzdui un singur sait și este util pentru activarea capacităților de server web de bază pentru aplicațiile personalizate sau pentru depanarea lor. Această caracteristică este necesară numai dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. Utilizatorii obișnuiți nu vor avea nevoie să o instaleze.

Legacy ComponentsDirectPlay a fost parte a API-ului DirectX. DirectPlay era o bibliotecă creată pentru comunicarea prin rețea. Cu excepția cazului în care încă te mai joci jocuri foarte vechi ce au fost dezvoltate înainte de 2008 și au nevoie de această librărie, ar trebui să fie în regulă dacă o dezinstalezi.

Media Features (Windows Media Player) – Windows Media Player a fost aplicația de redare media implicită din Windows. Dacă nu o folosești pentru a asculta muzică sau pentru a viziona filme, o poți dezinstala. Alte aplicații, din terțe părți, sunt în general o opțiune mai bună. Windows Media Player este, de asemenea, folosit pentru a face streaming de conținut în rețeaua locală.

Windows Media Player

Microsoft Message Queue (MSMQ) ServerMSMQ este un serviciu vechi care are un singur scop: îmbunătățirea comunicațiilor atunci când lucrezi cu rețele instabile. Acest serviciu stochează mesajele într-o zonă tampon astfel că, atunci când conexiunea cade, le poate retrimite imediat ce conexiunea este restabilită. Această caracteristică este utilă doar în companiile în care există aplicații care au nevoie de acest serviciu.

Microsoft Print to PDF - Windows 10 include o imprimantă virtuală standard, disponibilă tuturor utilizatorilor, numită "Microsoft Print to PDF". Aceasta îți permite să salvezi documente sub formă de fișiere PDF. Dacă nu vrei această opțiune, o poți dezinstala.

Microsoft XPS Document Writer – oferă suport pentru formatul de fișiere ".XPS" de la Microsoft, acesta fiind o alternativă la formatul ".PDF" al Adobe. Ai nevoie de acest serviciu dacă vrei să poți să tipărești și să salvezi fișiere XPS.

Microsoft Print to PDF și Microsoft XPS Document Writer

MultiPoint Connector - permite aplicațiilor MultiPoint Manager și Dashboard să îți monitorizeze și să îți administreze dispozitivul cu Windows 10. Ai nevoie de așa ceva doar în rețele din corporații, unde sunt folosite astfel de aplicații.

Print and Document Services – sunt servicii ce fac posibilă utilizarea și administrarea imprimării, a faxurilor și a dispozitivelor de scanare. În mod implicit, Clientul imprimare internet și Fax și scanare Windows sunt active în Windows. Fax și scanare Windows permite utilizarea faxurilor și a scanerelor. Dacă nu folosești astfel de dispozitive, poți dezactiva acest serviciu. Clientul imprimare internet îți permite conectarea și tipărirea la o imprimantă conectată la o rețea locală sau de pe internet. Alte servicii precum Serviciu de imprimare LPD și Monitor cu port LPR sunt tehnologii de imprimare alternative ce au devenit învechite și nu mai sunt folosite pe scară largă. Gestionare scanare este folosit pentru monitorizarea și administrarea scanerelor conectate la rețea.

Remote Differential Compression API Support – este un algoritm de sincronizare ce permite comparații rapide între fișierele sincronizate, detectând datele eliminate sau adăugate conținutului lor. Poți afla mai multe informații (în limba engleză) despre algoritmul RDC aici. Această caracteristică este folosită de un mic număr de programe și aplicații Windows, astfel că este preferabil să o păstrezi activă.

Services for NFS - Îți dă acces la fișierele ce folosesc protocolul NFS (Network File System). Dacă ai și folosetși un NAS (Network Attached Storage), probabil vrei ca această caracteristică să fie activă.

Client pentru NFS

Simple Network Management Protocol (SNMP) – este un protocol vechi, creat pentru administrarea dispozitivelor conectate la o rețea. Cu ajutorul acestui protocol poți administra dispozitive precum routere, imprimante, calculatoare, etc. Mai multe informații (în limba engleză) poți găsi aici. Această caracteristică nu este necesară decât dacă lucrezi în domeniul IT și într-un mediu cu o infrastructură veche.

Servicii TCPIP simple (echo, daytime etc.) – o colecție de instrumente vechi în linie de comandă, ce includ un generator de caractere, daytime, discard, echo și citatul zilei. Nu ar trebui să ai nevoie de ele.

SMB 1.0/CIFS File Sharing Support – această caracteristică permite partajarea de fișiere și imprimante cu calculatoare ce rulează versiuni mai vechi de Windows, începând de la Windows NT 4.0 până la Windows XP și Windows Server 2003 R2. Protocolul Server Message Block (SMB) poate fi folosit și de alte sisteme de operare precum Linux sau OS X pentru a comunica cu dispozitivele Windows. Dacă este cazul în rețeaua ta, este mai sigur să nu îl dezactivezi.

SMB Direct - Permite adaptoarelor de rețea să folosească RDMA (Remote Direct Memory Access) pentru a îmbunătăți procesul de partajare de fișiere când este folosit protocolul de partajare SMB 3.x.

Telnet Client – un client în linie de comandă vechi ce folosește protocolul de rețea Telnet pentru a oferi comunicații text bidirecționale cu un server Telnet. Majoritatea utilizatorilor nu îl vor folosi niciodată.

Un joc pe Telnet

TFTP Client – un instrument simplu în linie de comandă ce poate fi folosit pentru transferul de fișiere folosind protocolul Trivial File Transfer Protocol. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să îl folosească niciodată.

Virtual Machine Platform - Este parte a sistemului de virtualizare nativă oferit de Microsoft.

Windows Defender Application Guard - îți permite să izolezi saituri web ce nu prezintă încredere: ca administrator, poți defini ce face parte din lista cu saiturile web de încredere, resursele cloud și rețele interne din compania ta, iar tot ce nu apare în lista ta este considerat suspicios.

Windows Hypervisor Platform - un API (Application Programming Interface) ce este folosit de software-uri de virtualizare terțe, precum VirtualBox sau emulatoarele de Android.

Windows Identity Foundation 3.5 – este un framework software pentru crearea de aplicații. Versiunea .NET Framework 4.5 inclusă în Windows 10 include o nouă ediție a acestui framework. Ar trebui să instalezi versiunea 3.5 doar dacă folosești aplicații mai vechi ce nu funcționează fără el. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să îl instaleze.

Windows PowerShell 2.0 – un instrument în linie de comandă ce are ca focus automatizarea sarcinilor și administrarea configurării sistemului de operare Windows ori a unei rețele Windows. Dacă vrei să aflați mai multe informații despre Powershell, îți recomandăm să citești Ce este Windows PowerShell și ce puteți face cu el?.

Verificarea versiunii de PowerShell

Windows Process Activation Service – este un serviciu pentru aplicații bazate pe mesaje și componente legate de Internet Information Services (IIS). Permite dezvoltatorilor de software alegerea celui mai potrivit protocol pentru nevoile lor. Această caracteristică este utilă doar dezvoltatorilor de software.

Windows Projected File System - cunoscut și ca ProjFS, permite aplicațiilor să creeze sisteme virtuale de fișiere. Cu excepția cazului în care lucrezi cu cod și dezvolți programe, nu ai nevoie de el.

Windows Sandbox - îți permite să rulezi o mașină virtuală cu Windows 10, gratuită, în Windows 10, în care poți să execuți în siguranță orice vrei: atașamente de email potențial periculoase, aplicații aflate în dezvoltare sau testare ș.a.m.d. Windows Sandbox este o caracteristică excelentă pentru oricine are nevoie de un mediu securizat, izolat, care să nu afecteze PC-ul pe care rulează.

Windows Subsystem for Linux - îți oferă posibilitatea de a instala și folosi distribuții de Linux precum Ubuntu, openSUSE, Debian ori Kali Linux, în Windows 10. Poți citi mai multe despre cum să faci această caracteristică să funcționeze, aici: Cum instalezi Linux Bash în Windows 10, în 3 pași.

Verificarea versiunii unei distribuții de openSUSE instalate pe Windows 10

Windows TIFF Filter – dacă această caracteristică este activă, Windows poate recunoaște text în conținutul fișierelor imagine .TIFF. Este dezactivată implicit, deoarece recunoașterea optică de caractere are un impact major asupra performanței.

Work Folders Client - permite utilizatorilor sincronizarea unui folder și a conținutului său, între rețeaua de la serviciu și dispozitivele personale. Fișierele create local se vor sincroniza pe serverul de fișiere de la serviciu.

Am reușit să te ajutăm să înțelegi caracteristicile disponibile în Windows?

Hm… acesta chiar a fost un ghid lung! Ne-a luat destul de mult timp și multă muncă să îl realizăm. Sperăm că îți este util și că a răspuns întrebărilor pe care le aveai referitor la diferitele caracteristici și servicii disponibile în Windows. Dacă te afli în căutarea și a altor tutoriale interesante, nu ezitai să arunci o privire și la recomandările noastre de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează