Unii cititori ne-au rugat să explicăm ce sunt toate acele caracteristici opționale, pe care le poți adăuga sau elimina în sistemul tău de operare Windows. Deși toate dispun de mici descrieri, informațiile oferite de Windows sunt fie prea scurte, fie prea complexe pentru a fi ușor de înțeles de majoritatea oamenilor. De aceea, am decis să publicăm acest articol în care trecem în revistă fiecare caracteristică disponibilă în Windows. De asemenea, îți explicăm și ce este sau ce face fiecare caracteristică Windows, astfel încât să poți decide singur(ă) ce vrei să păstrezi și să elimini. Să începem:
NOTĂ: Pentru acest articol, am folosit Windows 11 Pro versiunea 21H2 și Windows 10 Pro versiunea 21H2. Dacă ai o altă versiune sau ediție de Windows, este posibil să primești un număr diferit de caracteristici opționale față de cele enumerate mai jos.
Caracteristicile opționale: Ce sunt acestea și Ce fac ele?
Îți vom prezenta toate Caracteristicile opționale (disponibile pentru instalare sau instalate în mod implicit) din Windows 11 și Windows 10. Dacă vrei să afli cum le accesezi, citește acest ghid: Cum adaugi sau elimini caracteristici opționale în Windows.
Caracteristici opționale în Windows 11
În Windows 11 și Windows 10, există o listă lungă de Caracteristici opționale, unele instalate în mod implicit, iar altele pe care le poți adăuga singur(ă). Iată ce sunt și ce fac acestea:
- Set de instrumente EMC și SAC pentru Windows 10 - Set de instrumente Servicii Windows de management de urgență (EMS) și consolă specială de administrare (SAC): aceste instrumente te ajută să efectuezi activități de gestionare de la distanță și de recuperare a sistemului atunci când serverul nu este disponibil. Deși sunt prezentate ca instrumente pentru Windows 10, acestea sunt disponibile și în Windows 11.
- Instrumente grafice - Adaugă suport pentru instrumente grafice DirectX. Aceste instrumente îți permit să faci lucruri precum depanarea grafică, analiza cadrelor și monitorizarea utilizării GPU în Visual Studio.
- Modul Internet Explorer - Activează funcționalitatea modului Internet Explorer în Microsoft Edge. Disponibil doar în Windows 11.
- Infraroșu IrDA - Dacă folosești un dongle cu infraroșii pe calculatorul tău cu Windows, trebuie să instalezi această caracteristică opțională pentru a-l putea utiliza.
- Recunoaștere expresii matematice - Intrare, control și recunoaștere expresii matematice. Panoul de intrare expresii matematice este o aplicație care poate converti matematica scrisă de mână în text digital. Iată informații suplimentare despre aceasta: Cum faci matematică, cu Panoul de intrare expresii matematice din Windows.
- Asistență rapidă Microsoft - Le permite agenților de asistență Microsoft să se conecteze la dispozitivul tău și îți permite, de asemenea, să partajezi ecranul cu o persoană de încredere pentru ca aceasta să te ajute.
- Driver instrument împachetare MSIX - Util pentru dezvoltatori, acesta îți permite să reîmpachetezi aplicațiile desktop existente în format MSIX.
- Microsoft WebDriver - Un instrument care permite dezvoltatorilor web să efectueze testarea automată a Microsoft Edge și a gazdelor platformei EdgeHTML.
- Notepad - Aplicația clasică de sistem Notepad, pentru editarea fișierelor text atunci când versiunile mai noi ale aplicației Notepad nu sunt disponibile. Accesează aceste ghiduri pentru mai multe detalii despre această aplicație: Ce este Notepad? 9 lucruri pe care le poți face cu el! și Cum folosești Notepad în Windows 11.
Notepad în Windows 11
- Client OpenSSH - Asigură gestionarea sigură (criptată) a cheilor și accesul la mașinile de la distanță.
- Server OpenSSH - Oferă gestionarea sigură a cheilor și accesul mașinilor de la distanță la calculatorul tău cu Windows.
- RAS Connection Manager Administration Kit (CMAK) - Ajută administratorii să creeze profiluri personalizate pentru conectarea la servere și rețele la distanță.
- Ascultător RIP - Acest serviciu va asculta după anunțuri RIP trimise de routere și va modifica tabelul de rutare pe baza informațiilor colectate. Cu toate acestea, routerele cu care comunică calculatorul tău trebuie să fie compatibile cu protocolul RIPv1. Această caracteristică poate fi utilă în unele rețele ale companiilor, dar nu și pentru utilizatorii casnici.
- Consolă de gestionare a imprimării - Activează gestionarea imprimantelor, a driverelor de imprimantă și a serverelor de imprimantă. SFAT: Iată cum adaugi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows folosind un cablu USB.
- Instrumente RSAT - Include numeroase caracteristici opționale care pot fi instalate independent una de alta, concepute pentru gestionarea calculatoarelor la distanță. RSAT (Remote Server Administration Tools) permite administratorilor să gestioneze caracteristicile, rolurile și serviciile de pe calculatoarele Windows la distanță. Caracteristicile opționale RSAT sunt următoarele Client gestionare adrese IP (IPAM), DNS Server Tools, Instrumente LLDP Data Center Bridging, Instrumente Servicii de domeniu Active Directory și Lightweight Directory Services, Instrumente VM ecranat (doar în Windows 10), Instrumente Windows Server Update Services, Instrumente clustering pentru reluare în caz de nereușită, Instrumente de activare în volum, Instrumente de echilibrare a încărcării rețelei, Instrumente de gestionare a accesului la distanță, Instrumente de gestionare a politicii de grup, Instrumente de servicii Active Directory pentru certificate, Instrumente de servicii Desktop la distanță, Instrumente gestionare controlere rețea, Instrumente gestionare serviciu migrare spațiu de stocare, Instrumente servere DHCP, Instrumente servicii fișiere, Manager server, Modul System Insights pentru Windows PowerShell, Storage Replica Module for Windows PowerShell, Utilitare de administrare criptare unitate BitLocker, Modul PowerShell pentru Azure Stack HCI (doar în Windows 11).
- Simple Network Management Protocol (SNMP) - Un protocol vechi, creat pentru administrarea dispozitivelor conectate la o rețea. Cu ajutorul acestui protocol, poți monitoriza activitatea în rețea a unor dispozitive vechi, precum routere, imprimante, calculatoare etc. Poți găsi mai multe informații (în limba engleză) aici. Această caracteristică nu este necesară decât dacă ești expert IT și lucrezi într-o rețea de business cu o infrastructură destul de veche.
- Înregistrator de pași - Surprinde pașii prin capturi de ecran, pentru a salva sau partaja. Iată cum folosești Înregistrator de pași pentru depanare în Windows 10.
- Fonturi suplimentare - Include fonturi adiționale pentru diferite limbi și dialecte. Fiecare dintre următoarele fonturi este disponibil ca o caracteristică opțională distinctă pe care o poți instala în Windows: Cherokee, Devanagari, Sinhala, chineză (simplificată), chineză (tradițională), coreeană, de scriere în arabă, etiopiene, paneuropene, pentru alfabetul silabic aborigen canadian, pentru ebraică, pentru gujarati, pentru gurmukhi, pentru japoneză, pentru kannada, pentru khmeră, pentru lao, pentru malayalam, pentru odia, pentru scriere în bangla, pentru siriacă, pentru tamilă, pentru telugu, thai.
- Diagnostic TPM - Instrument care permite obținerea de informații de diagnosticare despre Trusted Platform Module. Disponibil doar în Windows 11.
- Windows Fax and Scan - O aplicație (veche) de fax și scanare pentru Windows.
- Față Windows Hello - Dispozitiv software față Windows Hello. Pentru mai multe informații, citește Cum îți deblochezi PC-ul prin recunoaștere facială, folosind Față Windows Hello și Autentifică-te în Windows 11 cu recunoașterea facială Windows Hello.
Față Windows Hello
- Windows Media Player - O aplicație veche, dar de calitate, cu ajutorul căreia poți reda fișiere audio și video de pe computerul tău local și de pe internet. Iată instrucțiuni pentru a începe să o folosești: Cum asculți muzică în Windows Media Player.
- Windows PowerShell Integrated Scripting Environment - Windows PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE) este un editor grafic pentru scripturi PowerShell cu colorare a sintaxei, completare a filelor și depanare vizuală.
- Gestionare spațiu de stocare Windows - Asigură capacități avansate de stocare, ceea ce-ți permite să gestionezi o gamă largă de configurații de stocare, de la desktopuri cu un singur disc la sisteme de stocare externe.
- Monitor wireless - Necesită hardware cu capacitate Miracast și permite altor dispozitive să proiecteze wireless pe calculatorul tău. Iată cum funcționează: Cum îți folosești PC-ul cu Windows ca monitor wireless.
- Furnizor WMI SNMP - Permite clienților WMI să consume informații SNMP prin modelul CIM implementat prin WMI. Această caracteristică necesită Simple Network Management Protocol (SNMP).
- WordPad - Creează, deschide și editează instantaneu fișiere .rtf, .docx și .txt. Iată cum lucrezi cu WordPad în Windows.
- Vizualizator XPS - Îți permite să citești, să copiezi, să imprimi, să semnezi și să setezi permsiuni pentru documente XPS.
Caracteristicile Windows: ce sunt acestea și la ce folosesc?
În continuare, să vedem toate caracteristicile disponibile în fereastra Caracteristici Windows. Dar, înainte de a le enumera pe toate, iată cum le poți accesa: Cum adaugi sau elimini componente și caracteristici Windows.
Activează sau dezactivează caracteristicile Windows
După ce deschizi fereastra Caracteristici Windows, vezi o listă lungă de caracteristici pe care le poți adăuga sau elimina. Hai să le luăm pe rând și să vedem ce face fiecare:
- .NET Framework 3.5 (includes.NET 2.0 and 3.0) – este un framework de dezvoltare de software, creat de Microsoft. Multe programe desktop și jocuri îl folosesc în mod obișnuit. Windows include implicit .NET Framework 4.5, o versiune mai nouă. Merită instalat dacă ai programe sau jocuri mai vechi care au nevoie de această versiune pentru a funcționa.
- .NET Framework 4.8 Advanced Services – aceste servicii avansate includ ASP.NET 4.8 (un framework pentru aplicațiile web dezvoltate pe servere) și WCF Services – folosite pentru a implementa arhitecturi de servicii și servicii de calcul distribuit. Nu înțelegi prea bine ce înseamnă? Asta se datorează faptului că aceste servicii sunt relevante numai pentru dezvoltatorii de software și pentru mediile de afaceri cu infrastructuri și servicii web complicate. Utilizatorii obișnuiți nu au nevoie să instaleze aceste servicii și ar trebui să păstreze doar selecțiile implicite din Windows (WCF Services, TCP Port Sharing).
- Active Directory Lightweight Directory Services - o versiune simplificată a serviciilor Active Directory. Scopul acestei caracteristici este să ofere numai servicii de director. Un scenariu în care poate fi folosită este atunci când ai aplicații care necesită acces la un serviciu de director, dar nu au nevoie de acces la o bază de date Active Directory. Această caracteristică poate fi utilizată chiar și în medii în care nu există domenii Active Directory. După cum îți poți imagina, nu este necesară utilizatorilor de Windows obișnuiți. Este utilă doar dezvoltatorilor și pentru mediile de business, care folosesc aplicații ce necesită serviciile respective.
- Containere - include tot ce este necesar pentru a crea containere pe dispozitivul tău cu Windows. Acestea sunt instrumente ce permit aplicațiilor să ruleze în cutiile lor izolate, fără acces la orice din exteriorul acelei cutii. Utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de aceste servicii și instrumente, dar oricine este curios poate să citească mai multe detalii (în limba engleză) aici: Containers on Windows.
- Data Center Bridging - o serie de standarde dezvoltate de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Institutul de ingineri electricieni și electroniști) pentru centrele de date. Acestea includ standarde pentru stocare, rețele, comunicare între procese și management al traficului, folosind aceeași infrastructură Ethernet.
- Blocare dispozitiv - îți permite să instalezi și să rulezi servicii și instrumente ce oferă o interfață de utilizare specializată. Cu alte cuvinte, te lasă să-ți transformi dispozitivul cu Windows într-o mașină de tip chioșc, de exemplu.
- Gazdă protejată - permite administratorilor să ruleze mașini virtuale protejate în Hyper-V astfel încât să le poată securiza și să blocheze accesul atacurilor venite de la malware sau alte amenințări.
- Hyper-V - o caracteristică Windows care permite crearea și rularea de mașini virtuale. Este similară altor programe populare, precum VirtualBox sau VMware. Totuși, Microsoft a trecut la următorul nivel în termeni de performanță: Hyper-V este mai rapidă decât tehnologiile similare, deoarece procesele sale sunt rulate la un nivel mai jos al sistemului de operare. Asta înseamnă că mașinile virtuale sunt mai aproape de nivelul fizic (adică hardware-ul efectiv al calculatorului) și, de aceea, funcționează mai rapid. Dacă ești interesat de lucrul cu mașinile virtuale, poți lua în considerare instalarea acestei caracteristici. Altfel, nu ai nevoie de ea.
- Internet Explorer 11 - vechiul browser de internet al Microsoft. Ar trebui să-l păstrezi doar dacă mai ai încă nevoie să-l folosești. Această „caracteristică” este disponibilă doar în Windows 10, nu și în Windows 11.
Internet Explorer în Windows 10
- Internet Information Services - această caracteristică este cunoscută și ca IIS. Ea permite calculatorului tău cu Windows să funcționeze ca un server web. Această opțiune este utilă doar dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. După ce ai instalat aceste servicii, poți accesa IIS Manager din Meniul Start și poți folosi orice browser pentru a accesa site-urile pe care le găzduiești. Mergi la http://localhost/ în browserul tău preferat pentru a vedea un exemplu.
- Internet Information Services Hostable Web Core - o altă caracteristică de tip server web, care este o versiune simplificată a IIS. Include numai componentele de bază ale motorului web IIS și are nevoie de mai puține resurse pentru a rula. O poți utiliza pentru a găzdui doar un singur site web și este utilă pentru activarea capacităților de server web de bază pentru aplicațiile personalizate sau pentru depanarea lor. Această caracteristică este necesară numai dezvoltatorilor de software și profesioniștilor IT. Utilizatorii obișnuiți nu au nevoie să o instaleze.
- Componente moștenite - DirectPlay făcea parte din API-ul DirectX. Era o bibliotecă creată pentru comunicarea în rețea. Cu excepția cazului în care încă te mai joci jocuri foarte vechi, dezvoltate înainte de 2008, și au nevoie de această librărie, ar trebui să fie OK să o dezinstalezi.
- Caracteristici media (Windows Media Player) - aplicația de redare media implicită din Windows. Dacă n-o folosești pentru a asculta muzică sau pentru a viziona filme, o poți dezinstala. Alte aplicații, din terțe părți, sunt în general o opțiune mai bună. Windows Media Player este, de asemenea, folosită pentru a face streaming de conținut în rețeaua locală.
Windows Media Player
- Microsoft Defender Application Guard - oferă un container securizat pentru navigarea pe internet. Cu alte cuvinte, îți permite să izolezi site-urile web ce nu prezintă încredere: ca administrator, poți defini ce face parte din lista cu site-urile web de încredere, resursele cloud și rețelele interne din compania ta, iar tot ce nu apare în lista ta este considerat suspicios.
- Server Microsoft Message Queue (MSMQ) - MSMQ este un serviciu vechi, care are un singur scop: îmbunătățirea comunicațiilor atunci când lucrezi cu rețele instabile. Acest serviciu stochează mesajele într-o zonă tampon, astfel ca, atunci când conexiunea cade, să le poate retrimite imediat ce conexiunea este restabilită. Această caracteristică este utilă doar în companiile unde există aplicații care au nevoie de acest serviciu.
- Imprimare în PDF Microsoft - Windows include o imprimantă virtuală standard, disponibilă tuturor utilizatorilor, numită „Imprimare în PDF Microsoft”. Aceasta îți permite să salvezi documente sub formă de fișiere PDF. Dacă nu vrei această caracteristică, o poți dezinstala.
- Microsoft XPS Document Writer - oferă suport pentru formatul de fișiere XPS de la Microsoft, care este o alternativă la formatul PDF al Adobe. Ai nevoie de acest serviciu dacă vrei să poți imprima și salva fișiere XPS.
- Conector MultiPoint - permite aplicațiilor MultiPoint Manager și Dashboard să-ți monitorizeze și administreze dispozitivul cu Windows. Ai nevoie de așa ceva doar în rețele din corporații, unde sunt folosite astfel de aplicații.
- Servicii de documente și imprimare - servicii necesare pentru anumite dispozitive (mai vechi) de imprimare, fax și scanare. În mod implicit, serviciul Client imprimare internet este activ în Windows și îți permite să folosești HTTP pentru a accesa imprimante web. Alte servicii, precum Serviciu de imprimare LPD și Monitor cu port LPR, sunt tehnologii de imprimare alternative, ce au devenit învechite și nu mai sunt folosite pe scară largă.
- Suport API Comprimare diferențială la distanță - este un algoritm de sincronizare ce permite comparații rapide între fișierele sincronizate și detectează datele eliminate sau adăugate conținutului acestora. Poți afla mai multe informații (în limba engleză) despre algoritmul RDC de aici. Această caracteristică este folosită de un număr mic de programe și aplicații Windows, așa că este mai bine s-o păstrezi activată.
- Servicii pentru NFS - îți permite să accesezi fișiere ce folosesc protocolul NFS (Network File System). Dacă ai și folosești un NAS (Network Attached Storage), probabil vrei ca această caracteristică să fie activată.
- Servicii TCPIP simple (echo, daytime etc) - o colecție de instrumente „vechi, dar bune” în linie de comandă, ce includ un generator de caractere, daytime, discard, echo și citatul zilei. Nu ar trebui să ai nevoie de ele.
- Suport pentru partajarea de fișiere SMB 1.0/CIFS - această caracteristică permite partajarea fișierelor și a imprimantelor cu PC-uri ce rulează versiuni mai vechi de Windows, începând de la Windows NT 4.0, până la Windows XP și Windows Server 2003 R2. Protocolul Server Message Block (SMB) poate fi folosit și de alte sisteme de operare, precum Linux sau macOS, pentru a asigura comunicarea cu dispozitivele Windows. Dacă așa stau lucrurile în rețeaua ta, este mai sigur să nu-l dezactivezi.
- SMB Direct - Permite adaptoarelor de rețea să folosească RDMA (Remote Direct Memory Access) pentru a îmbunătăți procesul de partajare de fișiere când este folosit protocolul de partajare SMB 3.x.
- Client Telnet - un client în linie de comandă vechi, ce folosește protocolul de rețea Telnet pentru a oferi comunicații text bidirecționale cu un server Telnet. Majoritatea utilizatorilor nu îl vor folosi niciodată. SFAT: Iată 5 lucruri amuzante pe care le poți face pe Telnet.
Clientul Telnet în Windows
- Client TFTP - un instrument simplu în linie de comandă, ce poate fi folosit pentru transferul de fișiere folosind protocolul Trivial File Transfer Protocol. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie să-l folosească.
- Platformă de mașină virtuală - Face parte din sistemul de virtualizare nativă oferit de Microsoft.
- Platformă de hipervizor Windows - un API (Application Programming Interface), ce este folosit de software-uri de virtualizare din terțe părți, precum VirtualBox sau emulatoarele de Android.
- Windows Identity Foundation 3.5 - un framework software pentru crearea de aplicații ce țin cont de identitate. Versiunea .NET Framework 4.8, inclusă în Windows 10 și Windows 11, oferă o nouă ediție a acestui framework. Ar trebui să instalezi versiunea 3.5 doar dacă folosești aplicații mai vechi ce nu funcționează fără ea. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie s-o instaleze.
- Windows Powershell 2.0 - un instrument în linie de comandă ce se concentrează pe automatizarea sarcinilor și administrarea configurării. Pentru a înțelege mai multe, îți recomandăm să citești Ce este Windows PowerShell și ce poți face cu el?.
- Windows Process Activation Service - un serviciu pentru aplicații bazate pe mesaje și componente legate de Internet Information Services (IIS). Permite dezvoltatorilor de software să aleagă cel mai potrivit protocol pentru nevoile lor. Această caracteristică este utilă doar dezvoltatorilor de software.
- Windows Projected File System - cunoscut și ca ProjFS, permite aplicațiilor să creeze sisteme virtuale de fișiere. Cu excepția cazului în care lucrezi cu cod și dezvolți programe, nu ai nevoie de el.
- Sandbox Windows - îți permite să rulezi gratuit, în Windows, o mașină virtuală cu Windows 10 sau Windows 11, în care poți să execuți în siguranță orice vrei: atașamente de e-mail potențial periculoase, aplicații aflate în curs de dezvoltare sau testare ș.a.m.d. Sandbox Windows este o caracteristică excelentă pentru oricine are nevoie de un mediu securizat, izolat, care să nu afecteze PC-ul pe care rulează. Dacă te interesează, iată cum instalezi Sandbox Windows.
- Subsistem Windows pentru Linux - îți oferă posibilitatea de a instala și folosi distribuții de Linux precum Ubuntu, openSUSE, Debian ori Kali Linux, în Windows. Poți citi mai multe despre cum să faci această caracteristică să funcționeze în: Cum instalez Subsistemul Windows pentru Linux?.
- Windows TIFF IFilter - dacă această caracteristică este activă, Windows poate recunoaște text în fișierele de imagine TIFF. Este dezactivată implicit, deoarece recunoașterea optică a caracterelor are un impact major asupra performanței.
- Client Foldere de lucru - permite utilizatorilor sincronizarea unui folder și a conținutului său, între rețeaua de la muncă și dispozitivele personale. Fișierele create local se vor sincroniza pe serverul de fișiere de la serviciu.
Am reușit să te ajutăm să înțelegi caracteristicile disponibile în Windows?
Uf… acesta chiar a fost un ghid lung! Ne-a luat mult timp și multă muncă să-l realizăm. Sperăm că îți este util și că a răspuns întrebărilor pe care le aveai referitor la diferitele caracteristici Windows disponibile. Dacă te afli în căutarea și a altor tutoriale interesante, nu ezita să arunci o privire și la recomandările noastre de mai jos.