Codurile QR au o reputație controversată. Unii utilizatori și companii le consideră utile, iar alții se feresc de potențialele riscuri. Indiferent de părerea ta despre ele, dacă folosești Windows 10 sau Windows 11 și întâlnești un ecran albastru al morții (Blue Screen of Death - BSOD), este posibil să observi un cod QR. Această caracteristică este teoretic menită să te ajute să înțelegi ce a cauzat eroarea BSOD și cum s-o rezolvi mai ușor. În acest ghid, îți voi arăta cum folosești și la ce să te aștepți de la codurile QR pentru depanare, afișate pe ecranele BSOD din Windows:
Ecranele albastre ale morții (BSOD) în Windows
Celebrul ecran albastru al morții (Blue Screen of Death - BSOD) este cunoscut de mult timp pentru mesajele de eroare criptice, pe care le afișează, frustrând utilizatorii obișnuiți. Deși profesioniștii IT ar putea folosi aceste coduri de eroare pentru depanare, sunt dificil de interpretat pentru un utilizator de rând. În versiunile mai vechi de Windows, precum Windows XP, mesajele BSOD afișau date de eroare brute, care nu erau ușor de înțeles.
Însă, începând cu Anniversary Update pentru Windows 10 (lansată în 2016) și continuând cu Windows 11, Microsoft a introdus o nouă caracteristică: Coduri QR pe ecranele BSOD.
Vrei să știi ce fac aceste coduri QR și cât de utile sunt? Iată...
Cum folosești codurile QR de pe ecranele BSOD
Ecranul albastru al morții (BSOD - Blue Screen of Death) arată de obicei că:
Adică, îți spune că PC-ul tău a întâmpinat o problemă și trebuie să repornească. Strângem doar câteva informații despre erori, iar apoi vom reporni pentru tine. Împreună cu un Stop code (Cod de oprire), care poate fi folosit pentru a căuta și a rezolva problema, poți vedea un cod QR în colțul din stânga jos. Ideea este că scanarea acestui cod QR cu telefonul tău ar trebui să te ducă la o pagină web, cu informații exact despre eroarea BSOD care a cauzat defecțiunea, precum și cu pași potențiali de depanare.
Însă, în prezent, codurile QR BSOD din Windows 10 și Windows 11 nu oferă linkuri către soluții specifice pentru erori.
În schimb, acestea te redirecționează către o pagină generală de asistență Microsoft despre depanarea erorilor de ecran albastru, ceea ce înseamnă că informațiile pe care le primești nu sunt relevante în mod direct pentru problema ta.
SUGESTIE: Știai că poți declanșa manual un ecran BSOD în Windows, oricând vrei? Poate fi util atunci când cauți o idee nouă pentru a păcăli pe cineva de 1 aprilie.🙂
Acestea fiind spuse, Windows este actualizat în permanență, iar, în timp, codurile QR afișate pe ecranele BSOD pot deveni mai detaliate și mai specifice erorilor. Însă, deocamdată, nu te aștepta ca aceste coduri QR să te conducă la o soluție directă.
Ce părere ai despre codurile QR de pe ecranele BSOD?
Introducerea codurilor QR pentru ecranele BSOD în Windows 10 și Windows 11 este un pas înainte către a face depanarea sistemului mai accesibilă pentru utilizatorii mai puțin tehnici. Scanarea codului te poate direcționa rapid către o documentație generală de ajutor, dar momentan, nu te aștepta la o rezolvare rapidă. Pe măsură ce sistemele de operare Windows continuă să fie actualizate, aceste coduri QR pot deveni mai utile. Ai folosit vreodată codul QR de pe ecranul BSOD? Te-a ajutat să rezolvi problema? Crezi că ar putea deveni mai utile? Spune-mi în comentariile de mai jos.