Cum instalezi Windows 11 într-o mașină virtuală

Cea mai bună cale de a testa un sistem de operare nou fără să-ți riști siguranța calculatorului este să îl încerci într-o mașină virtuală. Acest lucru este valabil și în cazul Windows 11, cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, care, deși frumos și nou-nouț, vine cu o mulțime de schimbări, dar are și partea sa de buguri. Din păcate, vine și cu niște cerințe de sistem obligatorii, inclusiv TPM 2.0, pe care aplicațiile de mașini virtuale gratuite încă nu le oferă. Cele plătite au mai multe opțiuni decât aplicațiile gratuite de virtualizare, dar costă destul de mulți bani. Pentru majoritatea utilizatorilor de acasă, nu merită costul doar pentru a testa Windows 11. Vestea bună este că există o metodă de a instala Windows 11 într-o mașină virtuală folosind VMware Workstation Player, care este gratuit pentru uz personal. Va trebui să eviți verificările Windows 11 pentru TPM și procesor, dar nu este atât de greu pe cât poate că pare. Fără să mai pierdem timpul, iată cum instalezi Windows 11 într-o mașină virtuală folosind VMware Workstation Player (Free):

Pasul 1. Descarcă și instalează VMware Workstation Player Free

Primul pas pentru instalarea Windows 11 într-o mașină virtuală este să faci rost de instrumentul potrivit pentru aceasta. În acest moment, cele mai bune aplicații de VM și singurele care funcționează bine cu Windows 11 sunt soluțiile de virtualizare de la VMware. Iar cea pe care ne axăm în acest ghid este aplicația VMware Workstation Player, care este gratuită pentru uzul personal. Deci, începe prin a-ți folosi browserul web ca să descarci VMware Workstation Player. Apoi, instaleaz-o pe calculatorul tău.

Instalarea VMware Workstation Player 16 Free

Pasul 2. Descarcă un fișier ISO cu Windows 11 de la Microsoft

Mai departe, folosește-ți browserul web favorit, din nou, pentru a merge la această pagină: Descarcă Windows 11. Acolo, găsește secțiunea denumită “Descărcarea imaginii de disc Windows 11 (ISO)”, selectează Windows 11 în listă și apasă pe Descărcare.

Descărcarea imaginii de disc Windows 11 (ISO)

Selectează limba fișierului ISO Windows 11 pe care îl descarci și apasă pe Confirmare.

Selectarea limbii pentru fișierul Windows 11 ISO

Acum apasă pe butonul 64-bit Descărcați și salvează fișierul ISO Windows 11 undeva pe calculatorul tău.

Descărcare și salvare fișier ISO Windows 11

Acum ai ambele instrumente necesare pentru a instala Windows 11 într-o mașină virtuală: VMware Workstation Player (Free) și fișierul ISO Windows 11. Mai departe, hai să vedem cum instalezi propriu-zis Windows 11 în aplicația Player gratuită de la VMware:

Pasul 3. Creează noua mașină virtuală în VMware Workstation Player Free

Pornește VMware Workstation Player Free pe calculatorul tău. În fereastra sa, apasă pe “Create a New Virtual Machine” (Creare mașină virtuală nouă).

Crearea unei noi mașini virtuale în VMware Workstation Player Free

Alege “I will install the operating system later” (Voi instala sistemul de operare mai târziu) în fereastra expertului “New Virtual Machine Wizard” (Expert mașină virtuală nouă), apoi apasă pe Next (Următorul).

Selectează: I will install the operating system later

Selectează Microsoft Windows sub “Guest operating system” (Sistem de operare client) și alege Windows 10 x64 în lista Version (Versiune), după care apasă pe Next (Următorul).

Alege Microsoft Windows și Windows 10 x64

Scrie un nume pentru mașina virtuală Windows 11 și alege un folder pe calculatorul tău unde vrei să îi salvezi fișierele. Apoi, apasă pe Next (Următorul).

Introdu un nume și o locație pentru mașina virtuală

VMware Workstation Player Free îți cere acum să specifici capacitatea unității de stocare (Specify Disk Capacity) pentru mașina virtuală Windows 11. Scrie 64GB sau mai mult, dar nu mai puțin, deoarece acesta este spațiul liber minim necesar cerut de Microsoft pentru Windows 11. Apoi, alege dacă vrei să salvezi unitatea de stocare virtuală ca fișier unic (“Store virtual disk as a single file”) sau împărțită în mai multe fișiere (“Split virtual disk into multiple files”), după care apasă pe Next (Următorul).

Setează dimensiunea unității de stocare a mașinii virtuale la minim 64GB

La pasul următor al configurării mașinii virtuale Windows 11, s-ar putea să fii tentat să apeși pe Finish (Terminare), crezând că totul este gata. Dar nu o face încă, deoarece mai sunt câteva setări ce trebuie ajustate:

Pasul 4. Personalizează mașina virtuală în VMware Workstation Player Free

Când VMware Workstation Player Free îți spune că este pregătit să creeze mașina virtuală (“Ready to Create Virtual Machine”), apasă pe Customize Hardware (Personalizare hardware), nu pe Finish (Terminare).

Apasă pe Customize Hardware

Această acțiune deschide fereastra Hardware din VMware Workstation Player. În ea, selectează Memory (Memorie) în stânga și crește cantitatea de RAM alocat pentru mașina virtuală Windows 11 la cel puțin 4096MB.

Alocă cel puțin 4GB de RAM pentru mașina virtuală

Dacă ai un procesor puternic, s-ar putea să vrei să crești și numărul de nuclee CPU alocate mașinii virtuale Windows 11. Însă, acest lucru nu este obligatoriu, deoarece VMware Workstation Player Free îi dă oricum două nuclee în mod implicit, acestea fiind oricum minimul necesar pentru Windows 11.

Setează numărul de nuclee de procesor disponibile pentru mașina virtuală (minim 2)

În continuare, selectează CD/DVD (SATA) în stânga ferestrei Hardware. Apoi, în partea dreaptă, selectează “Use ISO image file” (Utilizare fișier imagine ISO) și răsfoiește (Browse) sau tastează locația fișierului ISO Windows 11 pe care l-ai descărcat la pasul doi din acest ghid.

Specifică locația fișierului ISO Windows 11

Poți să lași celelalte setări așa cum sunt sau poți să le personalizezi cum îți dorești. După ce ai terminat, apasă pe butonul Close (Închidere) din colțul dreapta jos al ferestrei Hardware și apoi pe butonul Finish (Finalizare) din fereastra “Ready to Create Virtual Machine” (Pregătit pentru crearea mașinii virtuale).

Pasul 5. Începe instalarea Windows 11 în mașina virtuală din VMware Workstation Player Free

Înapoi la pagina principală din VMware Workstation Player Free, mașina virtuală Windows 11 este acum creată și afișată în stânga ferestrei. Pentru a o lansa, dă dublu-clic pe numele său sau selecteaz-o și apoi apasă pe “Play virtual machine” (Rulare mașină virtuală) în dreapta.

Pornește mașina virtuală

Mașina virtuală Windows 11 pornește de pe fișierul ISO și, aproape imediat, îți cere să apeși pe orice tastă pentru a boota de pe CD sau DVD (“Press any key to boot from CD or DVD”). Apasă în interiorul mașinii virtuale și apoi apasă pe orice tastă de pe tastatură, așa cum ți s-a indicat.

Apasă pe orice tastă pentru a porni de pe CD sau DVD

Apoi, Windows 11 își lansează expertul de instalare, începând prin a te întreba ce limbă, oră și format de valută, precum și ce tip de tastatură vrei să folosești. Pentru moment, ignoră aceste întrebări. În loc de a face alegeri, în mașina virtuală, apasă simultan pe tastele Shift + F10 de pe tastatura ta, pentru a deschide Linia de comandă.

Apasă tastele Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă

Pasul 6. Oprește verificările Windows 11 pentru cerințele de sistem TPM, Secure Boot și RAM

Din păcate, dacă ai fi continuat procesul de instalare, ți-ar fi spus la un moment dat că “Acest PC nu poate rula Windows 11” deoarece “Acest PC nu îndeplinește cerințele de sistem minime pentru a instala această versiune de Windows”.

Acest PC nu poate rula Windows 11

Dacă ai fi folosit o aplicație de mașini virtuale comercială, precum VMware Workstation Pro, nu ar fi fost o problemă pentru că ai fi putut să configurezi mașina virtuală să transfere virtual cipul TPM și să activeze Secure Boot în setările sale. Însă, instrumentele gratuite precum cel pe care îl folosim în acest ghid, VMware Workstation Player Free, nu oferă aceste funcții. Deci, pentru a putea instala Windows 11 în mașina virtuală, trebuie să-l oprim din a verifica cerințele legate de TPM și Secure Boot, și, dacă este nevoie, și cele legate de RAM. Iată cum să faci acest lucru:

La pasul anterior, ai apăsat Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă în timpul procesului de instalare Windows 11. Acum, în fereastra Linie de comandă din mașina virtuală Windows 11, tastează și execută următoarele comenzi, una după alta:

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassTPMCheck /t reg_dword /d 1

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassSecureBootCheck /t reg_dword /d 1

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassRAMCheck /t reg_dword /d 1

Comenzile care anulează verificările Windows 11 pentru TPM, SecureBoot și RAM

Toate comenzile ar trebui să se finalizeze cu mesaje ce îți spun că s-au încheiat cu succes (“The operation completed successfully”). După ce le-ai rulat pe toate trei, închide Linia de comandă.

Pasul 7. Continuă instalarea Windows 11 în mașina virtuală, urmând pașii obișnuiți

Acum că ai configurat expertul de instalare Windows 11 să evite verificările pentru TPM, Secure Boot și RAM, ar trebui să poți să-l instalezi în mașina virtuală. De aici mai departe, poți să continui instalarea în mod normal. Dacă ai nevoie de ajutor în această privință, am detaliat toți pașii următori în acest ghid separat: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO. După ce termini instalarea, poți începe să testezi Windows 11 în mașina ta virtuală nou-nouță ca să vezi dacă îți place. 🙂

Windows 11 rulând în o mașină virtuală din VMware Workstation Player Free

Ai instalat Windows 11 într-o mașină virtuală?

Acum știi cum să instalezi Windows 11 într-o mașină virtuală fără să plătești. Aplicația VMware Workstation Player este gratuită pentru uz personal, iar Windows 11 poate fi descărcat și instalat fără a avea o cheie de licență, deoarece Microsoft nu o solicită obligatoriu. Deci tot ce ți-a mai rămas de făcut este să încerci Windows 11 și să te decizi dacă vrei să faci upgrade calculatoarelor și dispozitivelor tale. Spune-ne cum a mers totul și dacă ai întâmpinat probleme în timpul instalării Windows 11 în mașină virtuală, într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează