Instalează Windows 11 pe orice PC (incompatibil) sau mașină virtuală

Probabil că ai auzit de cerințele stricte de sistem pentru Windows 11. Nu îl poți instala pe un calculator care nu îndeplinește toate condițiile minime - unul care nu are TPM 2.0, Secure Boot sau destul RAM. Aceste cerințe lasă mulți utilizatori pe dinafară, fiindu-le imposibil în teorie să instaleze Windows 11. Însă vestea bună este că există modalități de a depăși această problemă și a instala Windows 11 pe un dispozitiv incompatibil. Similar, aplicațiile gratuite de mașini virtuale, precum VMware Workstation Player Free, nu îți permit implicit să instalezi cu ușurință Windows 11. Dar poți evita și verificările Windows 11 din ele. Am reușit să-ți trezim interesul? Iată câteva moduri de a instala Windows 11 pe calculatoare incompatibile sau pe mașini virtuale:

Cum instalezi Windows 11 pe orice PC, chiar dacă nu îndeplinește cerințele de sistem

Înainte de a instala Windows 11, verifică dacă PC-ul tău este compatibil cu acest sistem de operare. Pentru a vedea dacă bifează toate casetele, citește toate cerințele minime de sistem pentru Windows 11. Dacă îndeplinește cerințele, nu este necesar să eviți verificările de TPM, Secure Boot și RAM. În acest caz, urmează instrucțiunile din ghidul: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO.

Însă, dacă PC-ul tău nu îndeplinește cerințele pentru Windows 11, respectă pașii din oricare din următoarele două metode pentru a instala sistemul de operare pe orice calculator evitând verificările obligatorii Windows 11.

Metoda 1. Instalează Windows 11 pe orice PC folosind comenzi pentru a evita verificările TPM, Secure Boot și RAM

Mai întâi, pregătește un stick USB bootabil cu Windows 11 folosind Media Creation Tool, ori scrie un fișier ISO cu Windows 11 pe un DVD. Apoi, bootează-ți PC-ul folosind discul de instalare sau stick-ul USB cu Windows 11. Așteaptă o secundă sau două, iar calculatorul sau dispozitivul tău ar trebui să afișeze scurt mesajul „Press any key to boot from CD or DVD” (Apasă orice tastă pentru a boota de pe CD sau DVD). Fă asta și așteaptă să se încarce expertul de instalare Windows 11.

Apasă orice tastă pentru a boota de pe CD ori DVD

Expertul de instalare Windows 11 începe cu a-ți cere limba, ora și formatul valutar, iar apoi tastatura și metoda de introducere pe care vrei s-o folosești. Ignoră momentan asta. În loc, apasă simultan tastele Shift + F10 de pe tastatura ta pentru a deschide Linia de comandă.

Apasă Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă

Acest pas este important, pentru că, dacă ai fi continuat procesul de instalare în mod normal, acesta ar fi eșuat, cu mesajul: „Acest PC nu poate rula Windows 11” pentru că „Acest PC nu îndeplinește cerințele de sistem minime pentru a instala această versiune de Windows”.

Acest PC nu poate rula Windows 11

Dacă PC-ul tău ar fi îndeplinit toate cerințele de sistem pentru Windows 11, precum TPM și Secure Boot, nu ar fi fost nici o problemă. Însă, pentru că al tău nu le îndeplinește, trebuie să eviți verificările sistemului de operare pentru a instala Windows 11. Asta include TPM, Secure Boot și RAM, după caz. Iată cum faci asta:

După ce apeși Shift + F10, procesul de instalare Windows 11 lansează Linia de comandă. În funcție de nevoile tale, tastează și execută următoarele comenzi una după cealaltă:

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassTPMCheck /t reg_dword /d 1
reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassSecureBootCheck /t reg_dword /d 1
reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassRAMCheck /t reg_dword /d 1

Prima dezactivează verificarea TPM, a doua verificarea Secure Boot, iar cea de-a treia dezactivează verificarea RAM. Toate comenzile ar trebui să genereze mesajul „The operation completed successfully” (Operația a fost finalizată cu succes). După ce le rulezi pe toate trei, închide Linia de comandă.

Comenzile care ocolesc verificările TPM, SecureBoot și RAM din Windows 11

Acum, că ai configurat instalarea Windows 11 să evite temutele verificări TPM, Secure Boot și RAM, ar trebui să fii capabil să-l instalezi pe orice calculator. De acum încolo, poți continua instalarea în mod normal. Dacă ai nevoie de ajutor, am detaliat pașii următori în acest ghid dedicat: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO. După ce ai terminat instalarea, poți începe să testezi Windows 11 și să vezi dacă-ți place. 🙂

Windows 11 rulând pe un dispozitiv incompatibil

Metoda 2. Instalează Windows 11 pe orice PC folosind Rufus

Rufus este o unealtă care-ți oferă încă o metodă de a instala Windows 11 pe orice calculator, indiferent dacă îndeplinește cerințele de sistem. Mai întâi, va trebui să descarci un fișier ISO Windows 11 și Rufus. Asigură-te că ai ultima ediție a aplicației și nu uita că poți descărca Rufus și ca aplicație portabilă. Dacă faci asta, poți pur și simplu rula fișierul executabil după ce l-ai descărcat, fără să mai instalezi ceva pe calculator.

Descarcă și rulează Rufus

După ce ai și Rufus, și fișierul ISO Windows 11, conectează o unitate USB, ca un SSD portabil sau un stick USB, la calculatorul tău. Ai grijă să folosești o unitate cu o capacitate suficientă pentru fișierele de instalare Windows 11. Recomandăm 8GB sau mai mare. Apoi, după ce o conectezi la PC-ul tău, selecteaz-o în lista Dispozitiv din fereastra Rufus.

Conectează și selectează unitatea USB pentru Windows 11

Apoi, apasă pe câmpul Selectare Boot, alege „Disc sau imagine ISO” și apasă pe Selectare în dreptul său. În noua fereastră care apare, navighează și selectează fișierul Windows 11 sau ISO pe care l-ai descărcat mai devreme pe PC-ul tău.

Selectează fișierul ISO Windows 11

În continuare, trebuie să configurezi Rufus să creeze o unitate bootabilă care nu verifică cerințele de sistem pentru Windows 11. Pentru a face asta, în fereastra Rufus, apasă pe lista Opțiuni Imagine și selectează „Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot)”.

Alege Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot)

Mai departe, selectează Schema de Partiționare și Sistemul Țintă. Dacă intenționezi să instalezi Windows 11 pe un calculator modern cu UEFI, selectează schema GPT și sistemul UEFI (non-CSM). Altfel, dacă vrei să instalezi Windows 11 pe un calculator mai vechi, care încă folosește BIOS, alege Schema de Partiționare MBR și Sistemul Țintă BIOS (or UEFI-CSM).

Alege între GPT (UEFI, non CSM) și MBR (BIOS, UEFI-CSM)

Poți lăsa restul setărilor așa cum sunt. Pentru a începe crearea unității USB cu Windows 11, apasă pe butonul Start din partea de jos.

Începe crearea unității de instalare Windows 11

Rufus te va avertiza că urmează să șteargă toate partițiile unității USB. Asta înseamnă că toate datele de pe ea sunt șterse în timpul procesului. Asigură-te că nu ai nimic important pe unitatea USB și apasă pe OK pentru a continua.

Rufus te avertizează că datele de pe unitatea USB se vor pierde

Așteaptă ca Rufus să creeze unitatea USB bootabilă cu Windows 11: dacă vrei, poți verifica bara de progres pentru a urmări desfășurarea procesului.

Rufus creează unitatea USB cu Windows 11

Când ai terminat, închide aplicația Rufus. Apoi, poți folosi unitatea USB pentru a boota și instala Windows 11 pe orice calculator vrei, chiar dacă nu îndeplinește cerințele de sistem. Pentru informații despre următorii pași, citește acest articol: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO.

Cum instalezi Windows 11 pe o mașină virtuală (VMware Workstation Player Free)

Cea mai bună cale de a testa un sistem de operare nou fără să-ți riști siguranța calculatorului este să îl instalezi și încerci într-o mașină virtuală. Acest lucru este valabil și când vine vorba de Windows 11, ultimul sistem de operare de la Microsoft, care, deși frumos și nou-nouț, vine cu o mulțime de schimbări, precum și cu destule buguri. Din păcate, după cum știi deja, acesta are și niște cerințe stricte de sistem, precum Secure Boot și necesitatea instalării unui cip TPM 2.0, pe care aplicațiile gratuite de mașini virtuale încă nu le oferă. Cele plătite sunt, de obicei, mai ușor de configurat și au mai multe opțiuni decât aplicațiile gratuite de virtualizare, dar costă destul de mulți bani. Pentru majoritatea utilizatorilor casnici, nu merită costul doar pentru a testa Windows 11. Vestea bună este că există o metodă de a instala Windows 11 într-o mașină virtuală folosind VMware Workstation Player, care este gratuit pentru uz personal. Va trebui să eviți verificările Windows 11 pentru TPM și procesor, dar, după cum ai văzut deja în primul capitol al acestui ghid, nu este atât de greu pe cât poate că pare. Fără să mai pierdem timpul, iată cum instalezi Windows 11 într-o mașină virtuală folosind VMware Workstation Player (Free):

Primul pas pentru instalarea Windows 11 într-o mașină virtuală este să faci rost de instrumentele potrivite. Folosește-ți din nou browserul web pentru a descărca Windows 11. Apoi, ai nevoie de o aplicație bună de virtualizare. În acest moment, cele mai bune aplicații de VM, care funcționează bine cu Windows 11, sunt soluțiile de virtualizare de la VMware. Iar cea pe care ne axăm în acest ghid este aplicația VMware Workstation Player, care este gratuită pentru uzul personal. Deci, folosește-ți din nou browserul web pentru a descărca VMware Workstation Player. Apoi, instaleaz-o pe calculatorul tău.

Instalarea VMware Workstation Player 16 Free

Acum ai ambele instrumente necesare pentru a instala Windows 11 într-o mașină virtuală: VMware Workstation Player (Free) și fișierul ISO Windows 11. Mai departe, hai să vedem cum instalezi propriu-zis Windows 11 în aplicația Player gratuită de la VMware:

Pornește VMware Workstation Player Free pe calculatorul tău. În fereastra sa, apasă pe „Create a New Virtual Machine” (Creare mașină virtuală nouă).

Crearea unei noi mașini virtuale în VMware Workstation Player Free

Alege „I will install the operating system later” (Voi instala sistemul de operare mai târziu) în fereastra expertului „New Virtual Machine Wizard” (Expert mașină virtuală nouă), iar apoi apasă pe Next (Următorul).

Selectează: I will install the operating system later

Sub „Guest operating system” (Sistem de operare client), selectează Microsoft Windows și alege Windows 10 x64 din lista Version (Versiune), după care apasă pe Next (Următorul).

Alege Microsoft Windows și Windows 10 x64

Introdu un nume pentru mașina virtuală Windows 11 și alege un folder pe calculatorul tău, unde vrei să-i salvezi fișierele. Apoi, apasă pe Next (Următorul).

Alege un nume și o locație pentru mașina virtuală

VMware Workstation Player Free îți cere acum să specifici capacitatea unității de stocare (Specify Disk Capacity) pentru mașina virtuală Windows 11. Introdu 64GB sau mai mult, dar nu mai puțin, deoarece acesta este spațiul liber minim necesar cerut de Microsoft pentru Windows 11. Apoi, alege dacă vrei să salvezi unitatea de stocare virtuală ca fișier unic („Store virtual disk as a single file”) sau împărțită în mai multe fișiere („Split virtual disk into multiple files”), după care apasă pe Next (Următorul).

Setează dimensiunea unității de stocare a mașinii virtuale la minim 64GB

La pasul următor al configurării mașinii virtuale Windows 11, s-ar putea să fii tentat să apeși pe Finish (Terminare), crezând că totul este gata. Dar nu face încă asta, deoarece mai sunt câteva setări ce trebuie ajustate.

Când VMware Workstation Player Free te anunță că este pregătit să creeze mașina virtuală („Ready to Create Virtual Machine”), apasă pe Customize Hardware (Personalizare hardware), nu pe Finish (Terminare).

Apasă pe Customize Hardware

Această acțiune deschide fereastra Hardware din VMware Workstation Player. În ea, selectează Memory (Memorie) în stânga și crește cantitatea de RAM alocat pentru mașina virtuală Windows 11 la cel puțin 4096MB.

Alocă cel puțin 4GB de RAM pentru mașina virtuală

Dacă ai un procesor puternic, s-ar putea să vrei să crești și numărul de nuclee CPU alocate mașinii virtuale Windows 11. Dar acest lucru nu este obligatoriu, deoarece VMware Workstation Player Free îi alocă oricum în mod implicit două nuclee, acesta fiind minimul necesar pentru Windows 11.

Setează numărul de nuclee de procesor disponibile pentru mașina virtuală (minim 2)

Mai departe, selectează CD/DVD (SATA) în stânga ferestrei Hardware. Apoi, în partea dreaptă, selectează „Use ISO image file” (Utilizare fișier imagine ISO) și răsfoiește (Browse) sau tastează locația fișierului ISO Windows 11 pe care l-ai descărcat în a doua metodă din acest ghid.

Specifică locația fișierului ISO Windows 11

Poți lăsa celelalte setări așa cum sunt sau le poți personaliza cum dorești. Când ai terminat, apasă pe butonul Close (Închidere) din colțul dreapta jos al ferestrei Hardware, iar apoi pe butonul Finish (Finalizare) din fereastra „Ready to Create Virtual Machine” (Pregătit pentru crearea mașinii virtuale).

Înapoi la pagina principală din VMware Workstation Player Free, mașina virtuală Windows 11 este acum creată și afișată în partea stângă a ferestrei. Pentru a o lansa, dă dublu-clic pe numele său sau selecteaz-o și apoi apasă pe „Play virtual machine” (Rulare mașină virtuală) în panoul din dreapta.

Pornește mașina virtuală

În continuare, mașina virtuală Windows 11 pornește de pe fișierul ISO și încarcă expertul de instalare pentru Windows 11. Următorii pași sunt exact aceiași descriși în prima metodă din primul capitol at acestui ghid. Urmează instrucțiunile și vei putea evita verificările TPM, Secure Boot și RAM fără probleme. Pe scurt, când pornește expertul de instalare Windows 11, apasă Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă și rulează aceste comenzi:

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassTPMCheck /t reg_dword /d 1

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassSecureBootCheck /t reg_dword /d 1

reg add HKLM\System\Setup\LabConfig /v BypassRAMCheck /t reg_dword /d 1

Comenzile care evită verificările TPM, SecureBoot și RAM din Windows 11

Apoi, poți continua să instalezi Windows 11, deoarece nu vei fi deranjat de alte probleme referitoare la dispozitive incompatibile.

Ai instalat Windows 11 într-o mașină virtuală?

Acum știi cum să instalezi Windows 11 pe orice calculator sau aplicație de mașini virtuale. Tot ce ți-a mai rămas de făcut este să încerci Windows 11 și să decizi dacă vrei să-l păstrezi. 🙂 Spune-ne cum a mers totul și dacă ai întâmpinat probleme în timpul instalării Windows 11 pe un calculator incompatibil sau într-o mașină virtuală.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează