Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO

Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO

La momentul redactării acestui articol, Windows 11 tocmai a primit prima actualizare majoră: Windows 11 2022 Update sau 22H2. Aceasta aduce mai multe caracteristici noi și îmbunătățiri ale calității vieții, așa că poate vrei s-o încerci cât mai curând posibil. Dacă nu vrei să aștepți s-o primești prin Windows Update, poți descărca cea mai recentă versiune a Windows 11 într-un fișier ISO. Folosește fișierul respectiv pentru a crea un disc de instalare pentru Windows 11 și să urmezi pașii expertului de instalare. Poți inclusiv să faci o instalare pe curat a Windows 11 de pe un stick USB. Pentru a te ajuta, am decis să creăm acest tutorial, în care-ți arătăm cum se instalează Windows 11 și toți pașii necesari. Iată-i:

Reclamă

De ce ai nevoie pentru a instala Windows 11

Înainte de a instala Windows 11, verifică dacă PC-ul tău este compatibil cu acest sistem de operare. Pentru a vedea dacă îndeplinește condițiile, citește cerințele minime de sistem pentru Windows 11.

Aplicația PC Health Check te ajută să verifici cerințele de sistem

Aplicația PC Health Check te ajută să verifici cerințele de sistem

Dacă PC-ul tău funcționează cu Windows 11, poți descărca cel mai recent fișier ISO Windows 11 direct de la Microsoft. Pentru ajutor în acest sens, citește acest ghid: 4 moduri de a descărca gratuit versiunea completă a Windows 11.

După ce ai făcut rost de fișierul ISO cu Windows 11, ai nevoie de un program precum Rufus ca să creezi un stick de memorie bootabil sau să scrii fișierul ISO pe un DVD. Poți folosi și Media Creation Tool de la Microsoft pentru a crea un stick USB cu fișierele setării Windows 11.

Media Creation Tool te ajută să creezi suportul de instalare pe care vrei să-l folosești

Media Creation Tool te ajută să creezi suportul de instalare pe care vrei să-l folosești

Înainte de a începe, ar trebui să ai pregătită și cheia de licență pentru Windows 10 sau Windows 11. Ai nevoie de ea pentru a activa sistemul de operare în timpul procesului de instalare sau după. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a recupera cheia de produs, citește acest ghid: Cheia de licență a Windows-ului tău: 8 aplicații cu care poți să o descoperi!

Dacă vrei să încerci o perioadă de timp Windows 11 înainte de a te decide dacă vrei să-l păstrezi și să cumperi o cheie de activare, vestea bună este că Windows 11 nu-ți cere o cheie de licență pentru a-l instala și utiliza. Poți pur și simplu să treci peste pasul în care trebuie să introduci o cheie de produs. Oferim mai multe detalii în ghidul de instalare de mai jos.

Cheia de licență nu este obligatorie pentru a instala Windows 11

Cheia de licență nu este obligatorie pentru a instala Windows 11

În cazul în care instalezi Windows 11 pe un calculator sau dispozitiv pe care anterior ai avut Windows 10 activat, atunci poți instala Windows 11 fără o cheie de licență. După ce se termină instalarea Windows 11, serverele Microsoft ar trebui să detecteze licența anterioară de Windows 10 și să îți activeze automat și gratuit Windows 11. Deci, dacă întrebarea ta era „Oare pot să instalez Windows 11 gratis?”, atunci da, poți!

La final, înainte de a instala Windows 11, trebuie să știi că, pe lângă o conexiune la internet, este necesar să ai un cont Microsoft. Fără acesta, nu poți finaliza instalarea Windows 11 și va trebui să creezi unul în timpul procesului de instalare.

Reclamă

Fără a mai pierde timpul, indiferent dacă vrei să știi cum instalezi Windows 11 de pe DVD, cum îl instalezi folosind un fișier ISO sau cum instalezi Windows 11 „pe curat” de pe un stick USB, iată care sunt pașii:

Cum instalezi pe curat Windows 11 folosind un DVD, un stick USB sau un fișier ISO

Pornește-ți PC-ul de pe discul, stickul USB sau fișierul ISO de instalare Windows 11. Așteaptă o secundă, două, și calculatorul sau dispozitivul tău ar trebui să afișeze pentru scurt timp un mesaj ce te îndeamnă să apeși orice tastă pentru a porni de pe CD sau DVD („Press any key to boot from CD or DVD”). Apoi, indiferent dacă vrei să bootezi de pe un stick USB sau DVD/ISO, apasă pe orice tastă vrei tu de pe tastatură pentru a lansa expertul de instalare al Windows 11.

Lansarea expertului de instalare Windows 11

Lansarea expertului de instalare Windows 11

Asta pornește expertul de instalare pentru Windows 11. Prima dată, te întreabă ce limbă, oră și format de monedă, precum și ce tip de tastatură vrei să folosești. Alege ce preferi și apasă pe Next (Următorul).

Alege limba, ora, moneda și tastatura

Alege limba, ora, moneda și tastatura

Apasă pe butonul Install now (Instalare acum) pentru a începe instalarea Windows 11.

Apasă Install now (Instalare acum)

Apasă Install now (Instalare acum)

După câteva secunde, Windows 11 îți cere să introduci cheia de licență. Dacă reinstalezi Windows 11 sau dacă anterior ai avut Windows 10 instalat pe acest PC, apasă pe „I don't have a product key” (Nu am o cheie de licență). Windows 11 se va activa automat după ce termini să-l instalezi. Fă același lucru dacă vrei să încerci Windows 11 pentru câteva zile fără să-l cumperi acum. Dacă ai o cheie de activare, scrie-o și apasă pe Next (Următorul).

Introdu cheia de licență pentru Windows 11 sau sari peste acest pas

Introdu cheia de licență pentru Windows 11 sau sari peste acest pas

La pasul următor, Windows Setup îți cere să alegi ce ediție de Windows 11 vrei să instalezi. Selecteaz-o pe cea pe care o dorești și apasă pe Next (Următorul). Utilizatorii de acasă ar trebui să selecteze Home sau Pro, în funcție de ediția pe care au cumpărat-o sau pe care doresc s-o încerce. Education și Enterprise sunt potrivite pentru școli și companii mari, nu pentru utilizatorii de acasă. Pentru mai multe informații despre diferitele ediții și versiuni ale Windows 11, citește acest articol: Cum verifici ce versiune și ediție de Windows 11 ai.

Selectează ediția de Windows 11 pe care vrei s-o instalezi

Selectează ediția de Windows 11 pe care vrei s-o instalezi

Acum, Microsoft îți prezintă notificările și termenii de licențiere („Applicable notices and license terms”) pentru Windows 11. Citește ce are de spus compania și, dacă vrei să continui instalarea Windows 11, bifează caseta din partea de jos a ferestrei și apasă pe Next (Următorul). Nu poți instala Windows 11 fără să accepți.

Acceptarea termenilor de licențiere Microsoft

Acceptarea termenilor de licențiere Microsoft

În continuare, vine pasul la care trebuie să alegi cum instalezi Windows 11: ca Upgrade sau ca instalare Custom (Personalizată). Selectează Upgrade dacă deja ai Windows 10 instalat pe PC și vrei să-ți păstrezi fișierele, setările și aplicațiile. Altfel, pentru o instalare Windows 11 pe curat, selectează „Custom: Install Windows only (advanced)” - Personalizat: Instalează doar Windows (avansat).

Apasă pe Custom: Install Windows only (advanced)

Apasă pe Custom: Install Windows only (advanced)

Mai departe, poți alege unde se instalează Windows 11. Selectează unitatea de disc sau partiția pentru el și apoi apasă pe Next (Următorul). În cazul în care ai nevoie sau vrei să configurezi manual partițiile într-un anume mod, poți apela la opțiunile de sub lista de unități. Poți crea noi partiții, șterge partiții vechi, formata și așa mai departe. Când ai terminat, apasă pe Next (Următorul).

Alege partiția pe care se instalează Windows 11

Alege partiția pe care se instalează Windows 11

Acum începe procesul efectiv de instalare al Windows 11. Mai întâi, va trebui să aștepți câteva minute pentru ca fișierele necesare să fie copiate și pentru ca funcțiile Windows 11 să fie instalate pe PC-ul tău. Reține că, dacă folosești un hard disk în loc de o unitate SSD, s-ar putea ca acest pas să dureze mai mult.

Windows 11 se instalează. Așteaptă câteva minute

Windows 11 se instalează. Așteaptă câteva minute

Expertul de instalare ar trebui să repornească PC-ul automat, imediat ce fișierele Windows 11 au fost copiate și caracteristicile sunt instalate. Când ajunge acolo, primești o notificare și poți grăbi puțin procesul apăsând pe butonul Restart now (Repornire acum), în loc să aștepți 10 secunde.

Repornește-ți acum calculatorul

Repornește-ți acum calculatorul

După repornirea sistemului, s-ar putea să apuci să vezi câteva mesaje care îți spun că Windows 11 rulează scripturi și se pregătește. Așteaptă să termine ce are de făcut fără a-ți opri sau reporni manual PC-ul.

Windows 11 se pregătește să finalizeze instalarea

Windows 11 se pregătește să finalizeze instalarea

Acest pas poate veni cu alte reporniri ale PC-ului tău. Asta este ceva normal, așa că fii răbdător(oare) și nu te speria.

Reclamă

Cum îți personalizezi instalarea Windows 11

Cum instalarea este aproape terminată, acum vine momentul să-ți personalizezi sistemul cu Windows 11. Mai întâi, expertul de instalare continuă prin a te întreba în ce țară sau regiune locuiești. Alege-o din listă și apasă pe Yes (Da).

Alege-ți țara din listă

Alege-ți țara din listă

Apoi, selectează tipul de tastatură pe care preferi să-l folosești și apasă pe Yes (Da).

Selectează tastatura pe care vrei s-o utilizezi

Selectează tastatura pe care vrei s-o utilizezi

Dacă intenționezi să folosești mai multe tipuri de tastaturi (poate și una adaptată limbii române), poți adăuga încă o tastatură la pasul următor. În caz contrar, apasă pe Skip (Omite). Reține că oricum vei putea să adaugi noi tipuri de tastaturi după ce instalezi Windows 11, așa că nu trebuie să faci asta acum.

Alege dacă vrei să adaugi o a doua tastatură

Alege dacă vrei să adaugi o a doua tastatură

Dacă PC-ul sau dispozitivul tău este conectat la internet, Windows 11 ar trebui să verifice dacă există actualizări disponibile și apoi să le și instaleze. Așteaptă finalizarea acestui proces.

Expertul de configurare verifică dacă există actualizări pentru Windows 11

Expertul de configurare verifică dacă există actualizări pentru Windows 11

În continuare, expertul de configurare al Windows 11 te întreabă dacă vrei să-i dai un nume PC-ului tău. Tastează numele pe care vrei să i-l dai și apasă pe Next (Următorul). Dacă nu te interesează acest lucru și ești OK cu numele ales de Microsoft, poți să apeși pe „Skip for now” (Omitere pentru moment).

Alege un nume pentru dispozitivul tău cu Windows 11

Alege un nume pentru dispozitivul tău cu Windows 11

Windows 11 continuă prin a te întreba cum preferi să-ți configurezi dispozitivul: „Set up for personal use” (Configurare pentru uz personal) sau „Set up for work or school” (Configurare pentru muncă sau școală). Având în vedere că probabil ești un utilizator de acasă, ar trebui să alegi „Set up for personal use” (Configurare pentru uz personal) și să apeși pe Next (Următorul). Însă, în cazul în care calculatorul tău aparține unei organizații, precum o companie sau o școală, selectează „Set up for work or school” (Configurare pentru muncă sau școală) și folosește-ți contul de la serviciu sau de la școală pentru a te autentifica și a-ți accesa resursele.

Alege instalarea Windows 11 pentru uz personal

Alege instalarea Windows 11 pentru uz personal

Apoi, vine partea procesului de instalare Windows 11 unde poți adăuga sau crea un cont Microsoft. Accesează pagina următoare a acestui articol pentru a continua să citești ghidul nostru pas cu pas.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows