Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO

Lansarea Windows 11 este iminentă și deja au apărut ISO-uri oficiale. Așa că, dacă vrei să instalezi Windows 11, o poți face chiar acum. Tot ce îți trebuie este să creezi un disc de instalare pentru Windows 11 și să urmezi pașii expertului de instalare. Poți inclusiv să faci o instalare pe curat de pe un stick USB. Pentru a te ajuta, am decis să creăm acest tutorial, în care îți arătăm cum se instalează Windows 11 și toți pașii necesari. Iată-i:

De ce ai nevoie pentru a instala Windows 11

Înainte de a instala Windows 11, verifică dacă PC-ul tău este compatibil cu acest sistem de operare. Pentru a vedea dacă îndeplinește condițiile, citește cerințele minime de sistem pentru Windows 11.

Am scris acest tutorial folosind versiunea oficială Windows 11 Insider Preview (Dev Channel) build 22000.132, cea mai recentă disponibilă la acest moment. Poți descărca fișierul ISO direct de la Microsoft, de pe pagina Windows Insider Preview. Reține faptul că ai nevoie de un cont Microsoft și trebuie să te înrolezi în programul Insider Preview.

După ce ai făcut rost de fișierul ISO cu Windows 11, ai nevoie de un program precum Rufus pentru a crea un stick de memorie bootabil sau să scrii fișierul ISO pe un DVD. Dacă intenționezi să instalezi Windows 11 într-o mașină virtuală, pentru moment, noi îți recomandăm să încerci doar VMware Workstation Player (Free) sau Pro (Comercial).

Perspectivă Windows 11

Înainte de a începe, ar trebui să ai pregătită și cheia de licență pentru Windows 10. Ai nevoie de ea pentru a activa sistemul de operare Windows 11. Chiar dacă termini instalarea fără una, nu poți folosi toate funcțiile Windows 11 până când nu îl activezi.

În cazul în care instalezi Windows 11 pe un calculator sau dispozitiv pe care anterior ai avut Windows 10 activat, atunci poți instala și Windows 11 fără o cheie de produs. După ce Windows 11 termină de instalat, serverele Microsoft ar trebui să detecteze licența anterioară de Windows 10 și să îți activeze automat și gratuit Windows 11. Deci, dacă întrebarea ta era “Oare pot să instalez Windows 11 gratis?”, atunci da, poți!

Dacă instalezi ediția Home a Windows 11, trebuie să știi că este necesar să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft. Fără oricare dintre ele, nu poți finaliza instalarea. Însă, dacă instalezi o ediție Pro sau superioară de Windows 11, poți finaliza instalarea fără ele și poți crea și folosi un cont de utilizator local, offline (non Microsoft).

Fără a mai pierde timpul, indiferent că vrei să știi cum se instalează Windows 11 de pe DVD, cum instalezi Windows 11 folosind un fișier ISO sau cum instalezi Windows 11 “pe curat” printr-un stick USB, iată care sunt toți pașii:

Cum instalezi pe curat Windows 11 de pe un stick USB, DVD, sau fișier ISO

Pornește-ți PC-ul sau mașina virtuală de pe discul, stick-ul USB sau fișierul ISO de instalare. Așteaptă o secundă, două, și calculatorul sau dispozitivul tău ar trebui să afișeze un mesaj ce te îndeamnă să apeși orice tastă pentru a porni de pe CD sau DVD (“Press any key to boot from CD or DVD”). Indiferent că vrei să bootezi de pe un stick USB sau DVD/ISO, apasă pe orice tastă vrei tu pentru a lansa expertul de instalare al Windows 11.

Lansarea expertului de instalare Windows 11

Apoi, pornește expertul de instalare pentru Windows 11. Prima dată, te întreabă ce limbă, oră și format de monedă, precum și ce tip de tastatură vrei să folosești. Alege ce preferi și apasă pe Next (Următorul).

Windows 11 Setup - Alege limba, ora, moneda și tastatura

Apasă pe butonul Install now (Instalare acum) pentru a începe instalarea Windows 11.

Apasă Install now (Instalare acum)

După câteva secunde, Windows 11 îți cere să introduci cheia de licență. La data publicării acestui ghid, Microsoft încă nu a început să vândă licențe de Windows 11. Totuși, având în vedere că Windows 11 este oferit ca upgrade gratuit de la Windows 10, poți folosi orice cheie de licență pentru Windows 10. Dacă ai una, scrie-o și apasă pe Next (Următorul).

Dacă reinstalezi Windows 11 sau dacă anterior ai avut Windows 10 instalat pe acest PC, apasă pe "I don't have a product key" (Nu am o cheie de licență). Windows 11 se va activa automat mai târziu, după ce termini de instalat acest sistem de operare.

Introducerea cheii de licență pentru Windows 11

La pasul următor, Windows Setup îți cere să alegi ce ediție de Windows 11 vrei să instalezi. Selecteaz-o pe cea pe care o dorești și apasă pe Next (Următorul).

Selectează ediția de Windows 11 pe care vrei să o instalezi

Acum, Microsoft îți prezintă notificările și termenii de licențiere (“Applicable notices and license terms”) pentru Windows 11. Citește ce are de spus compania și, dacă vrei să continui instalarea Windows 11, bifează caseta din partea de jos a ferestrei și apasă pe Next (Următorul).

Acceptarea termenilor de licențiere

În continuare, vine pasul la care trebuie să alegi cum instalezi Windows 11: ca Upgrade sau ca instalare Custom (Personalizată). Selectează Upgrade dacă deja ai Windows 10 instalat pe PC și vrei să îți păstrezi fișierele, setările și aplicațiile. Altfel, pentru o instalare Windows 11 pe curat, selectează "Custom: Install Windows only (advanced)" (Personalizat: Instalare doar Windows).

Apasă pe Custom: Install Windows only (advanced)

Mai departe, poți alege unde se instalează Windows 11. Selectează unitatea de disc sau partiția pentru el și apoi apasă pe Next (Următorul). În cazul în care ai nevoie sau vrei să configurezi manual partițiile într-un anume mod, poți apela la opțiunile de sub lista de unități pentru a crea noi partiții, a șterge partiții vechi, formata și așa mai departe. După ce ai terminat, apasă pe Next (Următorul).

Selectează partiția pe care se instalează Windows 11

Acum începe procesul efectiv de instalare al Windows 11. Va trebui să aștepți câteva minute pentru ca fișierele necesare să fie copiate și pentru ca facilitățile Windows 11 să fie instalate pe PC-ul tău.

Reține că, dacă folosești un hard disk în loc de o unitate SSD, s-ar putea să dureze mai mult decât doar câteva minute.

Windows 11 se instalează

Expertul de instalare ar trebui să repornească PC-ul automat, imediat ce fișierele Windows 11 au fost copiate și caracteristicile instalate. Când ajunge acolo, primești o notificare și poți grăbi puțin procesul apăsând pe butonul Restart now (Repornire acum), în loc să aștepți 10 secunde.

Repornirea calculatorului acum

După repornirea sistemului, s-ar putea să apuci să vezi câteva mesaje care îți spun că Windows 11 rulează scripturi și se pregătește. Așteaptă să termine ce are de făcut.

Windows 11 se pregătește să finalizeze instalarea

Acest pas poate veni cu alte reporniri ale PC-ului tău, dar este ceva normal, așa că fii răbdător(oare). După ce se finalizează repornirile, vei ști că Windows 11 aproape a terminat instalarea atunci când îi vezi logoul:

Logoul Windows 11

Cum îți personalizezi instalarea Windows 11 (pașii de configurare)

Cum instalarea este aproape terminată, acum vine momentul să-ți personalizezi sistemul cu Windows 11. Expertul de instalare continuă prin a te întreba în ce țară sau regiune locuiești. Alege-o din listă și apasă pe Yes (Da).

Alege țara din listă

Apoi, selectează tipul de tastatură pe care preferi să o folosești și apasă pe Yes (Da).

Selectează tastatura pe care vrei să o utilizezi

Dacă intenționezi să folosești mai multe tipuri de tastaturi (poate și una adaptată limbii române?), poți adăuga încă o tastatură la pasul următor. În caz contrar, apasă pe Skip (Omite). Reține că oricum vei putea să adaugi noi tipuri de tastaturi după ce instalezi Windows 11, așa că acest lucru nu este obligatoriu acum.

Alege dacă vrei să adaugi o a doua tastatură

Dacă PC-ul sau dispozitivul tău este conectat la internet, Windows 11 ar trebui să verifice dacă există actualizări disponibile și apoi să le și instaleze. Așteaptă finalizarea acestui proces.

Expertul de configurare verifică dacă există actualizări pentru Windows 11

În continuare, expertul de configurare al Windows 11 te întreabă dacă vrei să-i dai un nume PC-ului tău. Tastează numele pe care vrei să i-l dai și apasă pe Next (Următorul). Dacă nu te interesează acest lucru și ești OK cu numele implicit ales de Windows 11 pentru el, poți să apeși pe “Skip for now” (Omitere pentru moment).

Introducerea unui nume pentru dispozitivul tău cu Windows 11

Windows 11 continuă prin a te întreba cum preferi să îți configurezi dispozitivul: “Set up for personal use” (Configurare pentru uz personal) sau “Set up for work or school” (Configurare pentru muncă sau școală). Având în vedere că probabil ești un utilizator de acasă, ar trebui să alegi "Set up for personal use" (Configurare pentru uz personal) și să apeși pe Next (Următorul). Însă, în cazul în care calculatorul tău aparține unei organizații, precum o companie sau o școală, selectează "Set up for work or school" (Configurare pentru muncă sau școală) și folosește-ți contul de la serviciu sau de la școală pentru a te autentifica și a-ți accesa resursele.

Alege instalarea Windows 11 pentru uz personal

Apoi, vine partea procesului de instalare Windows 11 unde poți alege dacă vei folosi un cont Microsoft sau nu. Dacă instalezi Windows 11 Home, trebuie să utilizezi un cont Microsoft. Dacă instalezi Windows 11 Pro sau alte ediții de Windows 11, poți alege să folosești și un cont offline. Citește secțiunea care ți se potrivește pe pagina următoare a acestui tutorial.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează