De ce Intel Core i9-13900K este unul din cele mai bune procesoare în 2023?

De ce Intel Core i9-13900K este unul din cele mai bune procesoare în 2023?

Core i9-13900K este unul dintre cele mai puternice procesoare desktop create până acum de Intel. Parte a familiei Raptor Lake, acesta este construit pe o arhitectură hibridă similară cu cea utilizată pe Alder Lake, dar cu performanțe îmbunătățite și frecvențe semnificativ mai mari. Ce face aceste procesoare, și în special Intel Core i9-13900K, atât de speciale? Care este tehnologia de care le face să funcționeze așa cum o fac? În plus, merită încercarea de a face overclocking (supratacta) unui procesor atât de puternic? Citește mai departe și află mai multe:

Reclamă

De ce este Intel Core i9-13900K un procesor remarcabil?

Există mai multe motive pentru care Intel Core i9-13900K este unul din cele mai bune procesoare ale anului 2023:

  • În primul rând, este vorba de performanța brută pe care o primești de la el (poți citi mai mult despre asta în review-ul dedicat lui Intel Core i9-13900K), mai multă decât ce poate oferi oricare alt CPU desktop de pe piață în acest moment, cu excepția noului Intel Core i9-13900KS.
  • În al doilea rând, avem problema prețului, unde Intel Core i9-13900K se dovedește a fi o opțiune mai accesibilă decât competitorul său (AMD Ryzen 9 7950X), atunci când pui la socoteală toate costurile inerente asamblării unui calculator desktop nou-nouț (cum ar fi costurile plăcii de bază și al memoriei).
  • Și în al treilea rând, avem capacitatea de overclocking. Deși Core i9-13900K poate deja să ruleze în mod implicit la frecvențe foarte mari, de până la 5,8 GHz, în modul turbo, el mai este și deblocat, practic din toate punctele de vedere: nu există o limită a voltajului sau consumului de energie electrică, ceea ce înseamnă că atâta timp cât îl poți răci, acest procesor poate rula la aproape orice viteză. Evident, este un lucru dificil de făcut, însă posibilitatea există.

Procesorul desktop Intel Core i9-13900K

Procesorul desktop Intel Core i9-13900K

Întrebarea este: cum a reușit Intel să creeze un astfel de procesor? Iată ce ar trebui să știi:

Ce sunt procesoarele Intel Raptor Lake și cum funcționează ele?

Pentru a înțelege de ce Intel Core i9-13900K este un procesor așa bun, trebuie să fim conștienți de tehnologia din spatele Intel Raptor Lake. După cum probabil deja știi, ultimele două generații de procesoare Intel - Gen 12 Alder Lake și Gen 13 Raptor Lake - sunt fabricate pe arhitecturi complet diferite față de cele ale ascendenților lor.

La oricare procesor Alder Lake sau Raptor Lake te-ai uita, nu vei vedea doar un procesor clasic, ci vei vedea de fapt un SoC (System on Chip). Spre deosebire de modelele de procesoare mai vechi, aceste noi tipuri de procesoare folosesc o arhitectură hibridă, ce include două tipuri diferite de nuclee: de performanță și de eficiență.

Specificații Intel Core i9-13900K

Specificații Intel Core i9-13900K

Nucleele de performanță, numite și P-cores, sunt create pentru a oferi performanță maximă în activitățile cele mai complexe, în timp ce nucleele de eficiență sunt responsabile de executarea sarcinilor din fundal. Cu alte cuvinte, nucleele de performanță ar trebui să fie utilizate atunci când te joci un joc, de exemplu, deoarece o astfel de activitate necesită multe resurse. În același timp, aplicațiile și serviciile care nu sunt în prim-plan ar trebui să fie automat alocate nucleelor de eficiență, pentru a elibera nucleele de performanță.

Reclamă

Ce este Intel Thread Director?

Toate astea sună excelent, dar lucrurile nu sunt așa simple pe cât par. Nu este destul ca un astfel de procesor să aibă tipuri diferite de nuclee pe el: mai are nevoie și de ceva care să gestioneze activitățile executate și să le aloce nucleelor potrivite. Acel ceva se numește Intel Thread Director, un fel de inteligență artificială aflată pe procesor, ce se bazează pe niște algoritmi de machine learning pentru a identifica automat care aplicații, procese și servicii necesită mai multă performanță la un moment dat și care nu.

Intel Thread Director este o tehnologie integrată direct în hardware pe procesoarele Intel Core din generațiile 12 și 13. Acest programator (scheduler) hardware funcționează cel mai bine cu Windows 11, acesta fiind singurul sistem de operare capabil să ia cele mai bune decizii legate de diferitele nuclee și alocarea aplicațiilor la nucleul potrivit.

Intel Thread Director

Intel Thread Director

Deși Intel Thread Director este o caracteristică ce îmbunătățește performanțele în multitasking pentru toate procesoarele Intel Core din generațiile 12 și 13, acest programator hardware nu este identic pe Alder Lake și Raptor Lake. Intel a creat și lansat Thread Director odată cu procesoarele Alder Lake, însă compania nu s-a oprit acolo și, odată cu ultimele procesoare Raptor Lake, am primit o nouă versiune a programatorului (scheduler): Intel Thread Director 2. Nu am găsit detalii pe internet despre ce s-a schimbat mai exact la versiunea 2 față de versiunea 1, dar testele și benchmarkurile ne arată clar îmbunătățirile de performanță aduse de procesoarele Raptor Lake.

Cum se comportă Intel Core i9-13900K în overclocking?

Intel Core i9-13900K este deja un procesor puternic, dar îi poți îmbunătăți performanțele chiar și mai mult dacă alegi să-l supratactezi. Este posibil să fi auzit deja că echipa de overclocking ASUS a reușit să îl supratacteze la 9 GHz (!) și să bată astfel practic toate recordurile anterioare. Deși nu putem spera la așa ceva acasă, unde folosim soluții de răcire și surse de alimentare standard, putem încerca totuși să obținem câteva sute de megahertzi în plus de la acest CPU. Chiar și așa, îmbunătățirile de performanță vor fi vizibile și, aș spune, chiar semnificative. Dacă ești curios, îți voi arăta rezultatele tentativei mele de overclocking pentru Intel Core i9-13900K.

NOTĂ: Pentru realizarea acestui material, am colaborat cu ASBIS Romania, care ne-au trimis procesorul folosit pentru experimentele noastre de overclocking. ASBIS Romania este distribuitor oficial al procesoarelor Intel și al modelului Intel Core i9-13900K.

După cum știi, acest procesor are 24 de nuclee și 32 de fire de execuție. Pe el, există 8 nuclee de performanță, ce rulează la o frecvență de bază de 3 GHz și pot atinge o frecvență turbo maximă de 5,80 GHz, precum și 16 nuclee eficiente, ce rulează la o frecvență de bază de 2,2 GHz și o frecvență turbo maximă de 4,3 GHz. Acest CPU include și 36 MB de Intel Smart Cache, din care 32 MB sunt Level 2. Consumul tipic pentru procesor este de 125 de wați, iar consumul turbo maxim este de 253 de wați.

Reclamă

După multe teste cu încercări și eșecuri, am reușit să cresc frecvențele pentru Intel Core i9-13900K după cum urmează:

  • 2 P-core la o frecvență de maxim 6 GHz
  • 6 P-core la o frecvență de maxim 5,6 GHz
  • Toate cele 16 E-core la o frecvență de maxim 4,4 GHz

Setări overclocking pentru Intel Core i9-13900K

Setări overclocking pentru Intel Core i9-13900K

În plus, datorită unei alte tehnologii de la Intel, Thermal Velocity Boost (TVB), ce permite procesorului să crească și mai mult frecvența unuia sau a două dintre nucleele sale, atunci când procesorul este rece și are la dispoziție destulă putere electrică, Intel Core i9-13900K a fost teoretic capabil să atingă o frecvență maximă de 6,2 GHz.

Thermal Velocity Boost activat pentru Intel Core i9-13900K

Thermal Velocity Boost activat pentru Intel Core i9-13900K

Înainte de a îți arăta rezultatele din benchmarkuri ale procesorului overclockat, iată componentele hardware și software pe care le-am folosit:

Am început benchmarkurile pentru Intel Core i9-13900K cu testul CPU-Z single-thread. Acesta a obținut un scor de 931 puncte, o creștere a performanței de 4,25% față de versiunea sa fără overclocking.

Rezultate benchmark în CPU-Z Single Thread

Rezultate benchmark în CPU-Z Single Thread

În benchmarkul CPU-Z multi-thread, supratactarea lui Intel Core i9-13900K a rezultat într-o creștere a performanței mai mică dar observabilă, de 1,44%.

Rezultate benchmark în CPU-Z Multi Thread

Rezultate benchmark în CPU-Z Multi Thread

În benchmarkul de randare Cinebench R23, Intel Core i9-13900K overclockat a oferit o creștere majoră a performanței: 9,08%!

Rezultate benchmark în Cinebench R23

Rezultate benchmark în Cinebench R23

În Blender, tot un benchmark de randare, Intel Core i9-13900K overclockat a fost din nou mai rapid decât versiunea sa non-OC, deși progresul nu a fost la fel de remarcabil ca în Cinebench R23: 3,23%.

Rezultate benchmark în Blender

Rezultate benchmark în Blender

Am testat și performanța în navigarea pe internet, folosind JetStream 2 în Google Chrome. Aici, supratactarea lui Intel Core i9-13900K a oferit o creștere a performanței de 4,36% comparativ cu rularea sa la frecvențele standard.

Rezultate benchmark în JetStream 2

Rezultate benchmark în JetStream 2

Ultimul benchmark pe care l-am rulat a fost 3DMark CPU Profile. Intel Core i9-13900K supratactat a obținut un scor de 17203 puncte, ceea ce se traduce într-o îmbunătățire a performanței de 4,59% comparativ cu cele 16447 puncte ale versiunii fără overclocking.

Rezultate benchmark în 3DMark CPU Profile Max Threads

Rezultate benchmark în 3DMark CPU Profile Max Threads

Evident, în timpul tuturor benchmarkurilor, am urmărit și temperaturile. Maximul pe care l-am văzut a fost de 98 grade Celsius în încărcare 100% pe multi-thread, folosind setările menționate mai devreme. Cu o soluție de răcire și o sursă de alimentare și mai puternice, s-ar putea să obții rezultate și mai bune. În cazul meu, orice altă creștere în frecvențe nu a fost posibilă, acestea fiind maximul înainte ca PC-ul să se închidă.

Temperatură Intel Core i9-13900K OC

Temperatură Intel Core i9-13900K OC

Cum overclockingul nu a fost unul pe toate nucleele și nici nu am crescut extraordinar de mult frecvențele, consumul maxim de energie al Intel Core i9-13900K supratactat nu a fost semnificativ mai mare față de valoare maximă „din fabrică”, pe care am măsurat-o cu el fără overclocking: 267 de wați față de 253 de wați.

Consum energie electrică Intel Core i9-13900K OC

Consum energie electrică Intel Core i9-13900K OC

Pentru a concluziona, da, cred că merită să faci overclocking la Intel Core i9-13900K. Performanța suplimentară pe care o primești de la el este vizibilă, chiar și cu un overclocking modest. Totuși, probabil vei putea face acest lucru doar dacă ai o placă de bază high-end, capabilă să îl țină stabil, o sursă de alimentare de capacitate mare (850 de wați minim, 1000 de wați recomandat) și o soluție de răcire AIO de calitate (cu un radiator de cel puțin 240 mm; eu recomand un model de 360 mm).

Ce părere ai despre procesorul Intel Core i9-13900K?

Acum știi mai multe despre motivele pentru care Intel Core i9-13900K este unul din cele mai bune procesoare ale momentului. Mergând de la arhitectura folosită de procesoarele Raptor Lake la tehnologia Intel Thread Director și potențialul pe care-l poți elibera prin overclocking, Core i9-13900K este, pe scurt, un procesor uimitor. Tu ce crezi? Spune-mi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate Windows