Review ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rapide și convenabile!

Review ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rapide și convenabile!
Rating

Deși kiturile de memorie DDR5 cuceresc încet lumea, există încă mulți utilizatori care preferă modulele DDR4. Indiferent dacă este din cauza latențelor lor mai bune sau din cauza prețului, s-ar putea ca și tu să preferi DDR4 în loc de DDR5. Dacă ești în căutarea unui kit DDR4 rapid, cu viteze și specificații excelente, atunci memoria ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB, pe care o testez astăzi, ar putea fi ceea ce-ți dorești. Vrei să afli ce are de oferit acest kit de memorie și cum se comportă atât în scenarii din viața de zi cu zi, cât și în benchmarkuri? Atunci citește mai departe:

Reclamă

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Pentru cine este o alegere potrivită?

Kitul de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este o alegere bună pentru:

  • Cei care vor memorie RAM DDR4 de mare viteză
  • Gamerii care au nevoie de un calculator rapid pentru a juca titluri AAA
  • Oricine dorește să construiască un PC folosind o placă de bază cu DDR4

Pro și contra

Iată aspectele pozitive la ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB RAM:

  • Este un kit de memorie DDR4 rapid, oferind o viteză de 3600 MT/s (MegaTransferuri/secundă)
  • Este compatibil cu profilurile Intel XMP 2, care-ți permit să configurezi cu ușurință viteza modulelor
  • Iluminarea RGB de pe ele arată bine
  • Radiatoarele au un design plăcut, sunt robuste și eficiente
  • Beneficiază de garanție pe viață
  • Sunt deseori disponibile la prețuri reduse

Nu am identificat niciun aspect negativ în timpul recenziei mele.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Memoria DDR4 este o alegere pe care o poți face dacă ai sau intenționezi să achiziționezi un procesor AMD Ryzen 5000 sau Intel Core din generația 12, și chiar dacă optezi pentru un nou procesor Intel Core din generația 13. În orice caz, ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este o alegere excelentă, deoarece oferă viteză și performanță ridicată în toate tipurile de activități, inclusiv în sarcini de productivitate și în jocuri. În plus, prețul său este atractiv, fiind adesea la ofertă. Din partea mea, primește calificativul maxim de cinci stele și verdictul Alegerea Editorului.

Despachetarea ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB

Kitul de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este ambalat într-o cutie roșie, de carton. Pe partea din față, se găsește imaginea unui modul de memorie cu iluminarea RGB activă, numele memoriei și software-ul de sincronizare a iluminării RGB cu care este compatibil: ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync și ASRock RGB LED. În funcție de modelul exact pe care-l cumperi și de unde-l achiziționezi, este posibil ca pe ambalaj să apară și o ilustrație inspirată din anime. Nu în ultimul rând, cutia ar trebui să aibă și un abțibild transparent, care indică numărul de module incluse în kitul de memorie, precum și frecvența acestora.

Ambalajul kitului ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB

Ambalajul kitului ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB

Spatele cutiei oferă mai multe detalii despre kitul de memorie, inclusiv numărul serial, numărul de produs, latențele și voltajul. În cutie, găsești doar modulele de memorie (protejate de un suport de plastic). Însă, dacă te uiți cu atenție, poți descoperi că, în interiorul cutiei, ADATA a tipărit informații referitoare la instalarea modulelor de memorie și detalii despre garanție.

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Ce găsești în cutie

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Ce găsești în cutie

Despachetarea memoriei ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este simplă, dar plăcută.

Reclamă

Design și specificații hardware

ADATA vinde memoria XPG Spectrix D50 DDR4 RGB în diverse variante cu diferite capacități, frecvențe, latențe și chiar culori. Poți găsi kituri vopsite în gri tungsten sau alb, oferind o capacitate de 8, 16 sau 32 GB și cu frecvențe care variază între 3200 și 4133 MHz. Vândut la prețul de 110 USD, kitul de memorie pe care-l testez în această recenzie este o ediție gri tungsten formată din două module de 16 GB fiecare (32 GB în total), cu o viteză de 3600 MHz și timinguri excelente: CL 18-22-22.

Specificațiile tehnice afișate de CPU-Z

Specificațiile tehnice afișate de CPU-Z

Memoria XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este compatibilă cu procesoarele Intel din generațiile 12 și 13, precum și cu procesoarele AMD din seria Ryzen 5000. Cele mai recente procesoare AMD Ryzen 7000 funcționează doar cu DDR5 și nu sunt compatibile cu nicio memorie DDR4, deci nici cu aceasta. Memoria RAM XPG Spectrix D5 DDR4 RGB este compatibilă cu profilurile Intel XMP 2.0, care facilitează overclockingul: tot ce trebuie să faci este să accesezi UEFI-ul plăcii de bază și să selectezi profilul XMP pe care vrei să-l activezi.

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este compatibil cu Intel XMP 2.0

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este compatibil cu Intel XMP 2.0

În ceea ce privește aspectul și calitatea, modulele de memorie XPG Spectrix D50 RGB sunt frumoase și par a fi construite solid. DIMM-urile sunt acoperite de radiatoare metalice, cu o grosime de 1,95 mm și un design geometric, iar muchia superioară are leduri RGB. Această bandă de leduri merge dintr-o parte în alta și, undeva la mijloc, coboară pe radiatoare într-o formă triunghiulară. Aspectul general al kitului de memorie este unul pe care l-aș numi matematic elegant. 🙂

Iluminarea RGB arată excelent, nu-i așa?

Iluminarea RGB arată excelent, nu-i așa?

Acestea sunt principalele caracteristici ale memoriilor ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB. Dacă vrei și mai multe detalii despre designul sau specificațiile acestora, accesează pagina oficială ADATA: XPG Spectrix D50 DDR4 RGB.

Reclamă

Utilizarea modulelor de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB

Pentru o vreme, am folosit și am testat modulele de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB pe un calculator desktop cu următoarea configurație:

Dacă ești curios, în următoarea imagine, poți vedea mai multe detalii despre hardware-ul din interiorul acestui PC:

Detalii despre calculatorul folosit pentru teste

Detalii despre calculatorul folosit pentru teste

În primul rând, trebuie să spun că eu cred în continuare că 32 GB de memorie sunt suficienți pentru nevoile majorității oamenilor. Asta dacă nu ești un profesionist, care folosește software solicitant, precum aplicații CAD sau de editare video. În rest, pentru activități obișnuite, precum editarea de documente sau fotografii, navigarea pe internet, conferințele video și chiar și pentru jocurile cele mai solicitante pentru hardware, 32 GB sunt mai mult decât suficienți. Acesta este cazul meu particular, deoarece fac toate cele de mai sus, inclusiv gaming, dacă nu zilnic, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. În timpul activităților mele zilnice, cantitatea de memorie RAM utilizată efectiv de sistemul de operare Windows 11 și de toate celelalte aplicații de care aveam nevoie în general era de aproximativ 9-10 GB de RAM.

Utilizarea memoriei RAM ilustrată de Managerul de activități al Windows 11

Utilizarea memoriei RAM ilustrată de Managerul de activități al Windows 11

În jocuri, cantitatea de memorie utilizată este mai mare, dar de obicei se învârte în jurul a 40-50% din cei 32 GB oferiți de kitul ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB. Cu alte cuvinte, în jocurile mele preferate, am nevoie doar de undeva între 13 și 16 GB de memorie RAM. Asta am văzut în titluri precum Cyberpunk 2077 sau Assassin’s Creed Valhalla, de exemplu.

Cantitatea de memorie RAM folosită în jocuri

Cantitatea de memorie RAM folosită în jocuri

Kitul de memorie XPG Spectrix D50 DDR4 RGB de la ADATA are viteza necesară și o cantitate suficient de mare pentru a face față oricărui tip de scenariu tipic de lucru, precum și jocurilor cu cerințe de sistem solicitante.

Performanțe în benchmarkuri

Pentru a-mi face o imagine mai clară a performanțelor oferite de kitul de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB, am rulat o serie de benchmarkuri și l-am comparat cu alte câteva kituri de memorie:

Am început cu testul Cache & Memory Benchmark din AIDA64. Măsurătorile au arătat că modulele de memorie pot susține viteze de citire de 56221 MB/s, viteze de scriere de 53591 MB/s și viteze de copiere de 54565 MB/s. Acestea sunt viteze mai bune decât cele atinse de o altă memorie RAM rapidă și cunoscută: un kit de memorie Kingston Fury Renegade DDR4-3200. Memoria RAM ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB oferă o creștere a performanțelor cuprinsă între aproximativ 2 și 14%, în funcție de ceea ce analizezi: viteza de citire, scriere sau copiere.

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în AIDA64

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în AIDA64

Al doilea benchmark pe care l-am rulat a fost PassMark’s PerformanceTest. Testele Memory Mark din această aplicație au măsurat un scor de 4085 de puncte pentru ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB. Asta reprezintă o creștere de 5,6% a performanței în comparație cu Kingston Fury Renegade DDR4-3200 și, impresionant, o creștere de 6,9% comparativ cu un kit de memorie DDR5 pe care îl aveam: Kingston Fury Beast DDR5-6000 32GB!

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în PassMark PerformanceTest

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în PassMark PerformanceTest

Al treilea benchmark pe care am decis să-l folosesc a fost UserBenchmark. ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB a atins un scor de 131%, mai bun decât cel obținut cu Kingston Fury Renegade DDR4-3200, dar mult mai mic decât cel oferit de modulele DDR5 (care sunt evaluate ca oferind o creștere a performanței de 51 până la 73%).

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în UserBenchmark

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în UserBenchmark

La final, am rulat PCMark 10 pentru a-mi face o idee despre performanța generală a calculatorului în activități obișnuite, precum navigarea pe internet, editarea fotografiilor, conversații video și lucrul cu aplicații de birou. PC-ul cu kitul de memorie ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB a obținut un scor uriaș de 10385 puncte. Conform PCMark 10, acest PC a obținut un scor „Better than 99% of all results!” (Mai bun decât 99% din toate rezultatele!).

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în PCMark 10

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB: Rezultate în PCMark 10

ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB este un kit de memorie care oferă performanțe foarte bune în orice tip de activitate. Dacă nu treci la DDR5, această memorie RAM DDR4 este o alegere excelentă pentru jocuri și nu numai.

Vei cumpăra XPG Spectrix D50 DDR4 RGB de la ADATA?

Ai văzut ce are de oferit memoria RAM ADATA XPG Spectrix D50 DDR4 RGB și cum se comportă în benchmarkuri. Și acum știi că este o alegere excelentă pentru jocuri, productivitate și sarcinile zilnice obișnuite. Te gândești s-o cumperi? Sau cauți alternative? Spune-mi ce părere ai despre ea în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows