AMD a lansat oficial noua sa serie de plăci video bazate pe RDNA 3: AMD Radeon RX 7900 XTX și AMD Radeon RX 7900 XT. Ambele sunt promovate ca oferind îmbunătățiri semnificative ale performanțelor comparativ cu seria anterioară Radeon RX 6000, bazată pe RDNA 2, și ambele par a fi alegeri excelente chiar și pentru cei mai exigenți gameri. În ultimele două zile, am testat AMD Radeon RX 7900 XT și, după ce am analizat ce are de oferit și am testat-o în câteva dintre jocurile mele preferate, aș vrea să-ți prezint concluziile mele. Vrei să știi cât de rapidă este AMD Radeon RX 7900 XT în viața reală? Atunci continuă să citești această recenzie:
AMD Radeon RX 7900 XT: Pentru cine este o alegere potrivită?
Placa video AMD Radeon RX 7900 XT este una dintre cele mai bune alegeri, dacă vrei:
- Să joci orice joc la un nivel ridicat de calitate grafică și cu un număr mare de cadre pe secundă
- O placă video puternică la un preț mai rezonabil decât cel cerut de concurență
- Un upgrade semnificativ față de seria anterioară AMD Radeon RX 6000
Pro și contra
AMD Radeon RX 7900 XT are multe aspecte pozitive:
- Bazată pe arhitectura RDNA 3 de la AMD, oferă performanțe de top în orice joc, chiar și la setări ultra
- Are 20 GB de memorie rapidă GDDR6 și o lățime de bandă uriașă de 2912 GB/s
- Are mai multe Ray Accelerators și performanțe mai bune de ray-tracing decât plăcile video Radeon din generația anterioară
- Sistemul său de răcire este eficient și silențios
- Folosește doi conectori de alimentare standard cu 8 pini, iar consumul său de energie electrică nu este exagerat de mare
- Include DisplayPort 2.1, care permite rate de refresh mult mai rapide decât DisplayPort 1.4
În ceea ce privește aspectele negative, AMD Radeon RX 7900 XT:
- Este încă în urma NVIDIA când vine vorba de performanța în ray tracing hardware
Verdict
AMD Radeon RX 7900 XT este un exemplu excelent de cum ar trebui să arate o schimbare generațională. Arhitectura RDNA 3 de la AMD trece de la un design tradițional cu un singur chip grafic la un nou design de tip chiplet și reușește să îmbunătățească semnificativ performanța. După ce am testat și evaluat AMD Radeon RX 7900 XT în mai multe jocuri, pot concluziona cu suficientă certitudine că aceasta este una dintre cele mai bune plăci video pe care le poți achiziționa în prezent. Numărul de cadre pe secundă pe care le oferă sunt excelente atât la rezoluții 1080p, cât și 1440p și la cele mai înalte setări grafice disponibile. Dacă ești gamer și-ți dorești o placă video de primă clasă, care poate face față la orice, dar nu ești dispus să plătești prețurile mai mari pe care le cere NVIDIA pentru plăcile sale similare, ar trebui să iei în considerare AMD Radeon RX 7900 XT. La urma urmei, cel mai apropiat concurent de la NVIDIA, GeForce RTX 4080, costă cu aproximativ 300 de dolari (1500 de lei) mai mult. Costul este esențial aici, iar AMD Radeon RX 7900 XT este în acest moment o alegere excelentă pentru orice gamer pasionat, cel puțin în opinia mea.
Despachetarea AMD Radeon RX 7900 XT
Placa video AMD Radeon RX 7900 XT sosește într-o cutie relativ mare, din carton premium, cu un design foarte atractiv. Este colorată în negru și gri închis, iar imaginea stilizată a plăcii video pe capacul superior este atractivă.
Pe ambalaj, nu sunt tipărite specificații tehnice, cu excepția câtorva detalii de pe spate despre AMD Adrenalin Software. Deschiderea cutiei dezvăluie aceeași abordare minimalistă, dar și grija AMD pentru detalii. Radeon RX 7900 XT arată uimitor la prima vedere.
Conținutul cutiei este, de asemenea, simplu: primești placa video, un manual de utilizare și o notă de bun venit în echipa roșie (Red Team).
Pachetul plăcii video AMD Radeon RX 7900 XT este minimalist, dar totul arată minunat, atât la exterior, cât și la interior.
Design și specificații hardware
Radeon RX 7900 XT se bazează pe cel mai recent subsistem grafic Navi 31 de la AMD, care folosește arhitectura RDNA 3.0 și este construit pe un proces de producție de 5 nanometri. Această unitate de procesare grafică are un die (matriță) cu o dimensiune de aproximativ 300 mm² și un număr de tranzistori de 57,7 miliarde. Indiferent cum îl privești, acesta este un cip foarte mare. În plus, arhitectura RDNA 3 este o premieră în lumea graficii, deoarece este singura care a folosit până acum tehnologia chiplet. Ce înseamnă asta? Ei bine, subsistemul grafic nu are doar un singur die în care este împachetat totul, ci mai multe matrițe: un GCD (Graphics Compute Die) și până la șase MCD (Memory Cache Dies). Primul este construit pe un proces de 5 nanometri, conține motorul de bază al subsistemului grafic și se ocupă de toate calculele necesare plăcii video. Matrițele suplimentare, MCD, sunt construite pe un proces de fabricație de 6 nanometri și sunt responsabile pentru interfața RAM GDDR6 și generația a doua Infinity Cache de la AMD.
Apropo, cea de-a doua generație AMD Infinity Cache permite plăcii video să acceseze rapid datele și să crească enorm lățimea de bandă. Datorită celor 80 MB de Infinity Cache și a unui bus de memorie de 320 de biți cu 20 GB de memorie RAM GDDR6, AMD Radeon RX 7900 XT poate oferi o lățime de bandă uriașă de nici mai mult, nici mai puțin de 2912 GB/s.
Continuând, AMD Radeon Rx 7900 XT funcționează pe PCI Express 4.0, iar subsistemul grafic Navi 31 este compatibil cu DirectX 12 Ultimate (Feature Level 12_2) și OpenCL versiunea 2.1. Pentru ray tracing, placa video conține 84 de unități hardware Ray Accelerators (a doua generație) și poate utiliza, de asemenea, tehnologia de upscaling FidelityFX Super Resolution 2 (FSR 2) de la AMD. FSR 2 ajută la creșterea numărului de cadre în jocurile compatibile prin folosirea vectorilor de culoare, profunzime și mișcare ai cadrelor, precum și a informațiilor din cadrele anterioare, pentru a crea noi cadre redimensionate de înaltă calitate.
Acum că știm ceva mai multe despre interiorul acestei plăci video, care sunt aspectele fizice ale lui AMD Radeon RX 7900 XT? Măsurând 276 de milimetri în lungime, placa este relativ lungă, dar nu atât de lungă încât să nu încapă în orice carcasă standard de computer de birou. Și, după cum am arătat deja în imaginile anterioare din această recenzie, aceasta adăpostește trei ventilatoare. În ceea ce privește dimensiunile verticale, placa video ocupă 2,5 sloturi.
Un lucru care-mi place la designul ales de AMD pentru această placă video este faptul că este complet neagră, de la ventilatoare și carcasă, până la placa din partea superioară a plăcii. Deși tind să apreciez luminile RGB, în acest caz, placa video arată mai bine fără ele.
AMD Radeon RX 7900 XT vine cu două DisplayPort(s) (2.1), un HDMI (2.1) și un port USB Type-C. În funcție de rezoluția și rata de refresh a ecranelor tale, poți conecta simultan până la patru afișaje. De remarcat aici este includerea versiunii DisplayPort 2.1, care este disponibilă doar pe plăcile video din seria Radeon RX 7000. NVIDIA, de exemplu, încă folosește DisplayPort 1.4 chiar și pe RTX GeForce 4090, modelul său cel mai performant! În comparație cu vechiul DisplayPort 1.4, versiunea 2.1 permite o rată maximă de refresh de până la 900 Hz la o rezoluție 1440p, 480 Hz la 4K și 165 Hz la 8K!
Un alt aspect pozitiv al AMD Radeon RX 7900 XT este faptul că își extrage energia electrică suplimentară prin intermediul a doi conectori PCIe standard cu 8 pini, spre deosebire de plăcile NVIDIA din seria RTX 4000, care au nevoie de un conector cu 16 pini. În plus, nici consumul de energie electrică al plăcii video AMD Radeon RX 7900 XT nu este exagerat. AMD spune că TBP (Total Board Power) pentru această placă este de 315 wați și recomandă o sursă de alimentare de 750 wați.
Întrucât am trecut în revistă doar unele caracteristici și specificații ale acestei plăci video, poți intra în detalii mai amănunțite pe pagina web oficială: AMD Radeon RX 7900 XT Tech Specs.
AMD Radeon RX 7900 XT - Benchmarkuri de gaming
Pentru a înțelege cât de puternică este placa video AMD Radeon RX 7900 XT, am testat-o în câteva jocuri. Am folosit un calculator desktop cu următoarele componente hardware și software pentru a o evalua:
- Placă de bază: ASUS Prime X670E-Pro WiFi
- Procesor: AMD Ryzen 9 7900X
- Cooler procesor: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
- Memorie: Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD 2TB
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32VQ Curved Gaming Monitor
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro version 22H2
Reține, de asemenea, că am testat toate jocurile de mai jos folosind cele mai înalte setări grafice posibile, dar fără a activa ray tracing sau AMD FSR.
Am început cu CyberPunk 2077, un joc care arată uimitor, dar necesită un calculator performant, mai ales în ceea ce privește capacitățile grafice. PC-ul construit cu AMD Radeon RX 7900 XT a reușit să ofere un număr de cadre pe secundă foarte ridicat, atât la rezoluția 1080p, cât și la 1440p. Folosind setările grafice Ultra, am obținut 174 fps în 1080p și 120 fps în 1440p.
Al doilea joc testat pe placa video AMD Radeon RX 7900 XT a fost Shadow of the Tomb Raider. Deși are câțiva ani, este în continuare un joc frumos, care necesită un echipament de gaming puternic, dacă vrei să-l joci la calitate grafică maximă. După cum poți vedea în graficul următor, media cadrelor pe secundă măsurate a fost foarte mare. La setările de calitate maximă (Highest), am obținut 251 fps în 1080p și 202 fps în 1440p.
Metro Exodus este un alt joc care are nevoie de hardware puternic, dacă vrei să te bucuri de cea mai bună calitate grafică. Placa video AMD Radeon RX 7900 XT s-a descurcat foarte bine, reușind să redea în medie 160 de cadre pe secundă la rezoluție 1080p și 130 fps la rezoluție 1440p.
În continuare, am testat AMD Radeon RX 7900 XT în Horizon Zero Dawn. Și acest joc include elemente vizuale rafinate care, evident, au nevoie de hardware puternic pentru a rula bine. Încă o dată, AMD Radeon RX 7900 XT a reușit să se descurce admirabil, chiar dacă am folosit setările grafice predefinite Favor Quality. Am măsurat un număr mediu de cadre pe secundă de 205 fps la rezoluția 1080p și 177 fps la 1440p.
Ultimul joc testat a fost Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft, unul dintre cele mai solicitante jocuri de până acum. Setându-l la setările de calitate grafică Ultra High, am obținut 183 fps în 1080p și 147 de cadre pe secundă în 1440p.
Mai departe, am vrut să văd cum se descurcă AMD Radeon RX 7900 XT în două benchmarkuri specializate pentru jocuri: Time Spy și Port Royale de la 3DMark. După cum poți vedea în graficul de mai jos, placa video a obținut rezultate extraordinare: 26039 puncte în Time Spy (mai bine decât 99% din toate rezultatele) și 13727 puncte în Port Royale (mai bine decât 85% din toate rezultatele).
În timp ce rulam benchmarkurile, am urmărit, de asemenea, cantitatea de energie electrică consumată de placa video AMD Radeon RX 7900 XT, precum și temperaturile acesteia. În plus, am verificat și valorile maxime atinse în timp ce rulam FurMark și am constatat că această placă video reușește să se mențină destul de rece, sub 80 de grade Celsius, dar poate consuma până la 310 wați. O sursă de alimentare de 750 de wați este în mod clar necesară dacă ai și alte componente puternice, precum un nou procesor AMD Ryzen 7000 sau Intel Raptor Lake.
AMD Radeon RX 7900 XT este una dintre cele mai bune plăci video high-end pe care le poți găsi. Pe locul doi după AMD Radeon RX 7900 XTX, această placă reușește să ofere performanțe excelente în orice joc și la orice rezoluție. Ținând cont de preț și de caracteristicile sale, aș spune că este o afacere excelentă pentru oricine dorește să joace jocuri la calitate grafică maximă și cu un număr ridicat de cadre pe secundă.
Ce părere ai despre AMD Radeon RX 7900 XT?
Acum știi ce poate face placa video AMD Radeon RX 7900 XT și ce aduce nou în lumea jocurilor. Care este părerea ta despre aceasta? Crezi că este o alegere mai bună din punct de vedere al raportului preț/performanță decât ceea ce oferă concurența (NVIDIA) în acest moment? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.