Întrebări simple: Ce este Local Group Policy Editor & Cum îl folosești?

Local Group Policy sau politicile locale de grup, în limba română, reprezintă una dintre caracteristicile Windows care nu sunt foarte populare printre utilizatorii obișnuiți, dar care este foarte iubită de administratorii de rețele. Local Group Policy Editor îți oferă posibilitatea de a controla tot felul de setări Windows, dintr-un singur punct central. Acest lucru este în special util dacă ești un administrator de rețea și trebuie să setezi aceleași reguli pentru mai multe calculatoare sau utilizatori aflați în același domeniu. Totuși, pentru că această unealtă oferă o gamă largă de opțiuni și setări pe care nu le găsești în mod normal în locuri obișnuite din Windows, Local Group Policy Editor poate fi foarte folositor și pentru utilizatorii normali. Citește acest ghid pentru a afla ce este Local Group Policy și cum poți să lucrezi cu Local Group Policy Editor:

Ce este Local Group Policy Editor?

Prin definiție, politicile de grup reprezintă o caracteristică Windows care îți oferă un punct central pentru administrarea și configurarea sistemului de operare Windows, a programelor și setărilor de utilizator de pe calculatoarele care sunt înregistrate într-un domeniu. Politicile de grup sunt evident foarte utile atunci când ești un administrator de rețea și ai nevoie să impui anumite reguli sau setări pentru calculatoarele și/sau utilizatorii de pe rețeaua pe care o administrezi. Totuși, acest scenariu nu face parte din ținta acestui tutorial.

Politicile locale de grup sunt o variantă a politicilor de grup care îți permit și controlul calculatoarelor individuale, nu doar a celor înregistrate într-un domeniu. De exemplu, calculatorul tău de acasă cu Windwos 10, Windows 8.1 sau Windows 7. Acest lucru înseamnă că acest instrument poate fi foarte folositor și utilizatorilor de acasă, la fel ca și administratorilor de rețea.

În termeni mai simpli, ar trebui să te gândești la politicile de grup locale ca la un set de legi care guvernează modul de funcționare al Windows pe calculatorul tău.

Pot să folosesc Local Group Policy Editor?

Deoarece Local Group Policy Editor este un instrument destul de avansat, ar trebui să știi că el nu este disponibil în edițiile Home de Windows. Îl poți accesa și folosi doar în:

 • Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate și Windows 7 Enterprise
 • Windows 8.1 Professional și Windows 8.1 Enterprise
 • Windows 10 Pro și Windows 10 Enterprise

Câteva exemple despre ce poți face în Local Group Policy Editor

OK… știm că cea mai ușoară metodă de a înțelege ceva este să o facem practic și să analizăm situații din lumea reală. Folosind controalele pe care ți le oferă Local group Policy Editor , poți să configurezi multe setări Windows și le poți impune astfel încât utilizatorii de pe calculatorul tău să nu le poată schimba mai târziu. Iată doar câteva exemple:

 • Permite utilizatorilor să folosească doar anumite aplicații de pe calculatorul tău.
 • Blochează accesul utilizatorilor la dispozitivele externe (de exemplu, la stick-urile de memorie USB) conectate la calculator.
 • Blochează accesul utilizatorilor la Panoul de control sau la aplicația Setări.
 • Ascunde anumite elemente din Panoul de control.
 • Specifică fundalul utilizat pentru Desktop și blochează posibilitatea utilizatorilor de a-l schimba.
 • Blochează posibilitatea utilizatorilor de a activa sau dezactiva conexiunile de rețea sau blochează-le accesul la proprietățile conexiunilor de rețea de pe calculatorul tău.
 • Interzice utilizatorilor să scrie sau să citească date de pe CDuri, DVDuri sau unități externe de memorie etc.
 • Dezactivează toate combinațiile de taste care încep cu tasta Windows. De exemplu, Windows + R (care deschide fereastra Executare ) și Windows + X (care deschide meniul "profesionist") vor înceta să mai funcționeze.

Acestea sunt doar câteva exemple, Local Group Policy Editor din Windows îți permite să configurezi mult mai multe setări.

Cum pornești Local Group Policy Editor în Windows 7

În Windows 7, o metodă de a deschide Local Group Policy Editor este să folosești funcția de căutare. Deschide Meniul Start , scrie "gpedit.msc" în caseta sa de căutare și apoi dă clic pe rezultatul "Editare politică de grup".

O alternativă este să folosești instrumentul Executare. Pentru a-l lansa, deschide Meniul Start , navighează la Accesorii și apoi dă clic pe scurtătura Executare. O metodă mai rapidă de a deschide Executare este să apeși simultan tastele Windows + R. În fereastra Executare , scrie "gpedit.msc" și apoi dă clic pe OK.

Iată cum arată fereastra Local Group Policy Editor în Windows 7:

Cum pornești Local Group Policy Editor în Windows 8.1

La fel ca în Windows 7, lansarea Local Group Policy Editor în Windows 8.1 se poate face rapid cu ajutorul căutării.

Mergi pe ecranul Start și scrie "gpedit.msc". Odată ce apar rezultatele căutării, apasă pe "gpedit".

De asemenea, poți să folosești fereastra Executare pentru a lansa Local Group Policy Editor. Deschide meniul "profesionistului" cu un clic dreapta sau cu o apăsare lungă pe butonul Start și apoi apasă pe scurtătura Executare. Dacă preferi să folosești tastatura, lansează fereastra Executare apăsând simultan pe tastele Windows + R. Apoi, scrie "gpedit.msc" și apoi apasă pe OK.

În Windows 8.1, fereastra Local Group Policy Editor arată așa:

Cum pornești Local Group Policy Editor în Windows 10

În Windows 10, lansarea Local Group Policy Editor se face la fel ca în Windows 8.1 și în Windows 7. O metodă rapidă este să folosești caseta de căutare oferită de Cortana. Apasă pe caseta de căutare de pe bara de activități și scrie cuvântul "politică". Apoi, apasă pe rezultatul "Editare politică de grup".

Sau poți să folosești fereastra Executare : pentru a deschide Executare , dă clic dreapta sau apasă lung pe butonul Meniului Start pentru a deschide meniul "profesionistului" și apoi apasă pe scurtătura Rulare. De asemenea, poți să apeși simultan tastele Windows + R. Apoi, scrie "gpedit.msc" în fereastra Executare și apasă pe OK.

Așa arată fereastra Local Group Policy Editor în Windows 10:

NOTĂ: Local Group Policy Editor arată și oferă aceleași opțiuni, setări și caracteristici indiferent că folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10. De aceea, pentru simplitate, de aici înainte vom folosi doar capturi de ecran realizate în Windows 10.